Fiatalokra hangolva

Pedagógusokat köszöntöttek

Együttműködés


Fiatalokra hangolva

Regionális európa kávéház zalaegerszegen

   Sopron után az országban másodikként Zalaegerszegen rendeztek Regionális Európa Kávéházat. A rendezvény célja, kávéházi hangulatban közelebb hozni a diákokhoz az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, melyek közül az Európai Bizottság budapesti delegációjának felmérése szerint csak 20 százalék a kihasznált.

A rendezvényen részt vett Hans Kaiser, a Konrad-Adenauer Alapítvány irodavezetője, Inghild Rumpf, az Osztrák Nagykövetség munkatársa, Franz Schausberger, az Európai Régiók Intézetének elnöke, német és horvát előadók, dr. Fábián Attila, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának dékánhelyettese, valamint Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere és számos középiskola tanára és diákja.

Több előadó is szólt a fiatalok 1956-os szerepvállalásáról a szabadság kivívásában, melyben a magyarok 1989-ben is élen jártak. Mindezért köszönetet mondtak a külföldi vendégek. Hozzátették: éppen az unióval szeretnék biztosítani a jövőbeni szabadságot a nemzeti jellemzők megtartása mellett. Bár elismerték, a szerveződésnek még vannak hiányosságai.

Szó esett a külföldi cserediák-kapcsolatokról, ösztöndíjakról, felsőbb fokú tanulmányokról és legfőbbképpen a munkavállalásról. Ez utóbbiak kapcsán többen biztatták a fiatalokat, hogy életkorukat kihasználva éljenek a külföldi lehetőségekkel, tegyenek szert minél szélesebb tudásra, kulturális rálátásra, és aztán térjenek haza mindezt kamatoztatni.

A résztvevő diákok közül néhányan már rendelkeznek külföldi tanulmányi vagy munkatapasztalatokkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezték: úgy látják, kevés Zalaegerszegen a munkalehetőség, és a pályakezdőket esetenként bizalmatlan légkör várja a munkahelyeken.

A polgármester reagálásában kifejtette, hogy a munkanélküliségi ráta (mely Zalaegerszegen jelenleg 6,8 százalék, míg az országos 11 százalék) csökkentése, a munkahelyek bővítése a cél, hogy minél fogadóbb munkaerőpiac várja a fiatalokat is. Emellett a város ifjúságot megtartó erejét a kulturális és sportélet fellendítésével is segíteni kívánják.

vissza az elejére


Pedagógusokat köszöntöttek

  Több évtizedes munkájukat köszönték meg azoknak a zalaegerszegi pedagógusoknak, akik szolgálati emlékérmet és díszoklevelet vehettek át.

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartott ünnepségen először Gecse Péter, a közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Gyutai Csaba polgármester és prof. dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának elnök-rektorhelyettese emlékezett a tanítói, tanári munka szépségére, méltatva a jelenlévők munkáját.

A nemzeti erőforrás minisztere Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesítette Filó Katalint (Landorhegyi Integrált Óvoda), Györe Lászlónét (Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Horváth Józsefet (Kölcsey-gimnázium), Halmi Lászlót és Szényi Zoltánt (Zrínyi-gimnázium).

Az idei év díszokleveles pedagógusai ötven-hatvan évvel ezelőtt vették át diplomájukat. A 14 egykori tanár: dr. Peterka Attiláné, Bérces Sándorné dr., Széphalmi Dénesné, Iván Béláné, Pejkó Zsuzsanna, Gellért Zoltánné, Bánhidi Ferenc, Vincze Gyula, Vincze Gyuláné, Serfőző Józsefné, Györe Piroska, Gacsal György Tiborné és Pallagi Jánosné.

A rendezvényt a Belvárosi II. számú Integrált Óvoda Kosztolányi Téri Tagóvoda óvodásainak műsora, a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak fellépése, valamint Balogh Alexandra, a Pálóczi Horváth Ádám művészetoktatási intézmény tanulójának a produkciója tette színessé.

vissza az elejére


Együttműködés

Egyeztettek a pártok és a képviselők

  Tárgyalóasztalhoz hívta Zalaegerszeg új városvezetése az önkormányzati választásokon részt vevő pártokat, jelölőszervezeteket – tájékoztatta szerkesztőségünket Balaicz Zoltán alpolgármester.

Gyutai Csaba polgármester már a kampányban is megfogalmazta, majd az októberi alakuló közgyűlésen a polgármesteri program ismertetése során is megismételte, hogy nem csupán a többség, hanem minden zalaegerszegi polgármestere szeretne lenni, ezért új együttműködést ajánlott. Ennek szellemében került sor a többpárti találkozóra. A megbeszélés célja a helyi politikai erők közötti korrekt kapcsolat kialakítása volt, és hogy a közös stratégiai célok érdekében hatékonyan együtt tudjanak működni a szervezetek.

A tanácskozásra október 21-én került sor a polgármesteri hivatalban. A megbeszélésen a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül jelen volt Kiss Ferenc önkormányzati képviselő, az MSZP frakcióvezetője, dr. Kocsis Gyula önkormányzati képviselő, az EZE elnöke, Major Gábor önkormányzati képviselő, az MSZP zalaegerszegi elnöke.

Továbbá Pete Róbert önkormányzati képviselő, frakcióvezető, a JOBBIK zalaegerszegi elnöke, dr. Paksy Zoltán, az LMP megyei szóvivője, Rigó Csaba önkormányzati képviselő, a FIDESZ zalaegerszegi alelnöke és Vargáné Peti Laura az LMP képviseletében.

A megbeszélésen Gyutai Csaba polgármester felvázolta a városvezetés legfontosabb céljait, melyekhez kérte a pártok és civil szervezetek támogatását. Így szó esett a Szombathely–Zalaegerszeg–Nagykanizsa gazdasági tengely létrehozásáról, az M9-es autóút építésének előmozdításáról és egy térségi munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő projekt országos elfogadtatásáról. Fontos, hogy a helyi cégek sikeresen hozzákapcsolódhassanak a Széchenyi-terv kínálta lehetőségekhez az Új Deák Ferenc Városépítő Program segítségével.

Az új önkormányzat folytatni kívánja az út- és egyéb közműfejlesztéseket, a város modernizációját. A következő évek feladata lesz az Ökováros-program megvalósítása, az oktatásban pedig a szakképzés reformja és fejlesztése.
A napirendre került stratégiai célok megvalósításával a pártok és civil szervezetek egyetértettek, és tudásukkal, szakmai felkészültségükkel, kapcsolati rendszerükkel elő szeretnék segíteni azok megvalósulását.

Zalaegerszegen szerencsére vannak olyan közös értékeink, melyeket mindannyian meg szeretnénk őrizni. Zalaegerszegre eddig is jellemző volt a nyugodt és konstruktív helyi közélet. Ez korrekt hangnemet, konstruktivitást és közös munkát igényel minden zalaegerszegi közéleti erőtől – fogalmazott a polgármester.

A tárgyaláson részt vevők remélik, hogy a találkozó eredményeképpen erősödik az együttműködés a helyi szervezetek és közéleti szereplők között. A következő megbeszélést december elejére tervezik, melynek egyik témája a jövő évi költségvetés lesz.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online