Helyi művészek Burgenlandban

Droghalál 21 évesen

Petőfisek sikere


Helyi művészek Burgenlandban

Alsóőrre utazik a szalon

  Burgenlandba utazik a Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti kollekció. November 5-e és november 23-a között az alsóőri Öreg iskolában lesz látható a Keresztury ÁMK Hangverseny- és Kiállítótermében nyáron megrendezett csoportos kiállítás anyagának egy része.

Farkasi Csilla, a zsinagóga igazgatója lapunknak elmondta: szerették volna, ha ez a gazdag, helyi alkotók munkájából álló kortárs képzőművészeti anyag bemutatásra kerül valamelyik szomszédos országban. Mivel az alsóőri Magyar Média és Információs Központ szakmai koordinátorával, Kelemen Lászlóval már korábban is dolgoztak együtt egy határon átnyúló programban, logikusnak tűnt, hogy ott rendezzék meg a tárlatot. Mivel azonban az Öreg iskola kiállítótere kisebb, mint a zsinagóga galériája, csak egy válogatás-anyag utazik most Ausztriába.

A kínálat így is sokszínű lesz, hiszen stílusát és témáját tekintve nagyon változatos műveket választott ki az alsóőri szervező. Összesen 16 zalaegerszegi képzőművész – Bárdosi Katinka festőművész, Bedő Sándor festőművész, Borbás Helga festőművész, Budaházi Tibor grafikus, Farkas Ferenc szobrászművész, Fischer Judit festőművész, Fischer György szobrászművész, Frimmel Gyula grafikus, Horváth M. Zoltán festőművész, Nagy Kálmán festőművész, Németh János keramikusművész, Németh Klára képzőművész, Németh Miklós grafikus, Tánczos György festőművész, Tóth Norbert grafikus, Szényi Zoltán festőművész – reprezentálja néhány művével nemcsak a várost, hanem a mai képzőművészet főbb irányvonalait is.

Az elképzelések szerint az alsóőri kulturális intézettel hosszabb távon is szeretne a hangversenyterem amolyan cserekapcsolatot kialakítani. A továbbiakban burgenlandi művészek jönnek majd Zalaegerszegre. A jövő évi Szalont pedig már úgy szeretnék megrendezni, hogy az itteni tárlat után az egész anyag Ausztriába mehessen egy nagyobb bemutatóra.

vissza az elejére


Droghalál 21 évesen

Rabul ejtette a heroin

   „Aki egyszer kipróbálta a heroint , az nem való erre a világra. Nem elég neki. Annak nem elég a születésnap, karácsony, csak földöntúli mámort akar” – mondja a 21 évesen heroin-túladagolásban elhunyt fia életét intő példának szánva Gáspár Károly. 12 évvel ezelőtt következett be a tragédia, mely után az apa úgy döntött, talán vezeklésképpen is („milyen apa vagyok én, hogy nem tudtam megvédeni a fiamat”), hogy járja az országot, és mindenhol felhívja a figyelmet arra, hogy a kábítószer a fiatalokra leselkedő legnagyobb veszély.

A helyzet komolyságát fia életéről és haláláról készített dokumentum- és művészfilmmel (www.kareszvegakarata.hu) támasztja alá. Közel 10 ezer ifjú és gyermek látta az elmúlt 11 évben ezeket a felvételeket, és döbbent rá, „hogyan vált a vidám fickó egy szörnyeteg kultuszává”. Gáspár Károly az ifjúsági védőnők meghívására Zalaegerszegen, a Csány-szakközépiskolában mutatta be a kendőzetlen képsorokat, és beszélt a közel száz középiskolás diáknak.

– Karesz tiszta pillanataiban többször mondta, hogy úgy szeretne segíteni a többieknek, akiket szintén rabul ejtett a heroin, és nem tudnak szabadulni tőle. Ezt én a végakaratának tekintem, és ezért vállaltam ezt a missziót – mondja az apa, aki fia halála után egy évvel készítette el a filmet, és azóta ennek bemutatásáról szól az élete. Megjárt már általános iskolától a börtönig nagyon sok helyszínt, akár heti 12 előadást is vállalva.

A film legmegdöbbentőbb része, amikor otthon próbálja a család a magából kifordult fiút leszoktatni. Akkori állapotát azért vették videóra, hogy Karesz számára elrettentő módon tudják megmutatni, hová jutott. Szomorúan konstatálták, hogy mindez nem volt elég. A film végén azok a rendőrségi felvételek is láthatók, melyek a nem tiszta szertől szinte szétrobbant testű fiatalt ábrázolják (halálakor vénájában maradt fecskendővel).

– Én mindig a legjobbat akartam neki. Ő akart lenni a király, csak nem értettem miért... Mi vezethette kábszerre? – maradnak talán örökre megválaszolatlanok a kérdések. Majd így szólt hallgatóihoz: – Önök előtt még ott a nagybetűs élet. Vegyék észre a veszélyeket, és hogy azok hány oldalról leselkednek. Karesz 6 hónapig tiszta volt, mikor beadta a végzetes adagot. Ami ennyi hónap kihagyás után túl erős volt, és nem tiszta heroin, hanem púderrel kevert, hogy a dílernek még nagyobb legyen a haszna.

Nagyon sokunknak kell összefogni: toxikológus, rendőrség, civil segítők, hogy felhívjuk a figyelmet, a legelső marihuánás cigaretta is már a halál előszobája. Én méltósággal és szeretettel küzdök a kábítószerek ellen. Emocionálisan, az érzelmekre hatva, a lélekhez szólva – mondja a közben teológiai főiskolát is végzett apa. – Mert ma az Isten-ellenes világnál is rosszabb van, a farkasvilág. Ahol három jelszó van, én, enyém, nekem. De hiszem, hogy a világ megmenthető, amíg van ilyen stáb, mint amely ezt a filmet ellenszolgáltatás nélkül készítette.

A film végén az apa egy börtönben tartott előadásról tart kifelé. A többségében egykor szintén szerhasználó rabok sok sikert és kitartást kívánnak harcához. Azonban valószínűleg ő már nem tud szabadulni érzelmi és lelkiismereti rabságából.
A városi önkormányzat által támogatott előadáson a város minden középiskolája képviseltette magát.

vissza az elejére


Petőfisek sikere

  Ügyesek a Petőfi Székhelyiskola két tanítási nyelvű osztályának kisdiákjai. A rendszer első elsősei mindjárt versenygyőzelemmel zárták az évet. A tankönyvkiadó család által meghirdetett megmérettetési lehetőségen első helyet érdemeltek ki.

– Tízperces, vágott videóanyagot kértek tőlünk az egyik angol óráról. Márciusban készült el a felvétel, akkor éppen az állatok, színek, számok nevével ismerkedtünk – idézi fel Bánhidi Lilla tanítónő, aki nemcsak a tanítási óráért részesült elismerésben, hanem a gyerekek által kitöltött kérdőíves felmérés szerint a „Nagyszerű tanár” titulust is elkönyvelheti.

– Most év elején tudtuk meg a verseny eredményét, és vehettük át a helyezetteknek járó különdíjat, minden tanuló egy-egy otthoni tanulást segítő oktató CD-t és pólót kapott. Ezenkívül minden résztvevő – így a mi iskolánk is – DVD-ket és két játszószőnyeget nyert.

A pályázatban segítséget adott Lőrinczi Julianna tanárnő, aki a kéttanyelvű oktatás legnagyobb előnyének a sokórás nyelvi közeget érzi. Ez nemcsak a heti négy, brit-angol órán (melyből egyet anyanyelvi lektor tart) jellemző, hanem testnevelés, technika- és rajzórákon is. Ez utóbbi alkalmakkor a gyerekek kevésbé aktív használói, inkább befogadói a nyelvnek. Felső tagozatban mindez kiegészül majd az iskola választása szerint földrajzzal és az angol nyelvű országok kultúrájával.

A gyerekek tanulmányait nemcsak a közkedvelt mesefigurákkal megtűzdelt tankönyvek, hanem a kiadó honlapján közzétett feladatsorok is segítik. A siker köznapi mércéje, hogy már tavaly egy kis mesejelenettel tudtak kiállni az óvódások elé.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online