A lelkük is benne van

Nyílt nap tanároknak

Jobbik: Támogatják

A családok védelméért


A lelkük is benne van

Intenzív kezelő adományokból a gyermekosztályon

  – Minden eszköz gyorsan és könnyen elérhető a műtő- és kezelőasztal mellől, ezen a központi monitoron pedig a kórtermekben fekvő gyermekek paraméterei is figyelemmel követhetők – mutatta be az új sokktalanítót, gyermekintenzív kezelőt dr. Gárdos László, a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa a sajtó munkatársainak.

A különféle adományokból és a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány támogatásából kialakított kezelőt – melyet közel 20 millió forintból valósítottak meg – október 27-én adták át ünnepélyesen.
A gyermekosztályon korábban nem volt intenzív szoba, ezért a mentőhelikopter-leszállóhoz közel fekvő orvosi szobát alakították át erre a célra.

Az új létesítmény az életveszélyes állapotban lévő gyermekek gyors és szakszerű ellátását, valamint a súlyos állapotban lévő gyermekek – például szívbetegek vagy égési sérültek – rövid altatásban végzett kezelését teszi lehetővé. Az intenzív szobában minden szükséges életmentő eszköz – defibrillátor, pacemaker, altató-lélegeztető gép stb. – megtalálható, köztük egy endoszkópos készülék, mellyel idegentestek távolíthatók el az emésztőrendszerből.

A zalaegerszegi megyei kórházban három szakember is végzi a légúti idegentestek eltávolítását, ami a Dunántúlon egyedülálló – mondta dr. Gárdos László. Az osztályvezető főorvos tájékoztatójában felidézte, hogy az egyes eszközök beszerzését milyen adományok segítették az intenzív kezelőben, ami legutóbbi fejlesztésként bútorzatot és számítógépes rendszert kapott három zalaegerszegi vállalkozás támogatása révén.

Olyan alapítvány kezdte meg működését júliusban, mely az intenzív kezelő és sokktalanító kialakításával aktívan hozzájárult a gyermekosztály műszerezettségének javításához – mondta Rigó Csaba önkormányzati képviselő, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány kuratóriumi tagja, utalva arra, hogy Gárdos László ezt a célt tűzte ki a szervezet létrehozásakor. Hozzászólásában méltatta az adományozó zalaegerszegi vállalkozásokat, hogy tevékenységük mellett fontosnak érzik a karitatív segítségnyújtást.

Az intenzív kezelő bútorzatát Horváth Tamás tervei alapján a Forest Hungary Kft. készítette. „A legszebb ajándék az, amit saját magunk készítünk el, mert így a lelkünk is benne van” – fogalmazott adományuk kapcsán Lőrincz Tamás ügyvezető igazgató.

A kórházak nehéz anyagi helyzetét tekintve minden anyagi és természetbeni felajánlás hatalmas segítség a betegellátás színvonalának emelésében – hangsúlyozta dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató, aki dicsérte az alapítvány elkötelezettségét a folyamatos fejlesztés mellett.

A sokktalanító támogatása révén egy korszerű laptoppal is gazdagodott, mely csatlakozva a kórház központi informatikai rendszeréhez, a leletek azonnali lehívását teszi lehetővé.

vissza az elejére


Nyílt nap tanároknak

A hátrányos helyzetű diákokért

  Sajátos nevelési igényű tanulókkal való plusz foglalkozási lehetőséget biztosít az a pályázat (KOMP), mellyel többek között a Ganz–Munkácsy szakiskolai képzése él, immár második éve. Az alkalmazott módszereket nyílt nap keretében mutatták be a közelmúltban az ország különböző pontjairól érkezett kollégáknak.

A vendégek, akik a maguk településein (Sajószentpéter, Miskolc, Esztergom, Nyíregyháza, Zalaegerszeg) szintén hasonlóan hátrányos helyzetű diákok nevelésével foglalkoznak, megismerkedtek a Munkácsy-iskola műhelyeivel, néhány projektjével, megtekintettek egy divatbemutatót és egy bemutatóórát. Ez utóbbi alkalmával a 10 k osztály diákjai Kővári György vezetésével egy üzemlátogatást feldolgozó órát demonstráltak.

– Tavaly kezdődött ez a pályázati lehetőség. A tanulók a gépészeten belül választhatnak a szerkezetlakatos és a forgácsoló szakma közül. Ennek eldöntését segítjük a tanév során öt üzemlátogatással és azokat feldolgozó órákkal – mondta Kővári György. A diákok nemcsak a látott munkafolyamatokat és a használatos szerszámokat, hanem az egész munkakörnyezetet mérlegelték (szó szerint is, a mérleg két nyelvére helyezve a pozitív és negatív vonásokat). Így válhat számukra könnyebben eldönthetővé, hogy az adott szakma és az adott munkahely megfelel-e az elvárásaiknak.

– Arra törekszünk, hogy a tanulók egyéni képességeit felmérjük, a pályára való alkalmasságot tudatosan fejlesszük, és utána kövessük a munkába állást követően az egykori diákokat – mondta Vargáné Bérczes Bernadett igazgató. – Ezzel a szakiskolába járó, mentális, családi, szociális problémákkal küzdő és a sajátos nevelési igényű, akár fogyatékos diákok számára pluszt tudunk nyújtani.

vissza az elejére


Jobbik: Támogatják

  A Jobbik zalaegerszegi szervezete is támogatja a városvezetés és a többi politikai és társadalmi szervezet törekvését abban, hogy a városban békés, Zalaegerszeg fejlődését segítő együttműködés legyen a közszereplők között – fogalmazott sajtótájékoztatóján Pete Róbert, a párt helyi elnöke, önkormányzati képviselő. Hozzátette: ugyanakkor bíznak abban, hogy „a Fidesz-kormány napjainkban megnyilvánuló, fölényeskedő viselkedése az alkotmányossággal szemben nem lesz mérvadó a városvezetés számára.”

A párt támogatja a a Gazdasági Tanácsadó Testület életre hívását is, bíznak abban, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy a város gazdasága mielőbb magára találjon, és újabb munkahelyek létesüljenek. Pete Róbert hangsúlyozta, a városvezetés tegyen meg mindent az élelmiszeripar újraindítására, és ne feledkezzenek meg a munkavállalókról sem, követeljék meg az egészséges munkafeltételek biztosítását.

A Jobbik egerszegi szervezete úgy látja, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével többen is vesztesek lesznek. „A városban sokan vannak a 70–100 ezer forintos nettó jövedelműek, ők egyértelműen a vesztesek közé fognak tartozni” – mutatott rá Pete Róbert, megjegyezve: a minimálbér emelésével a kiskeresetű munkavállalók fizetése nem fog nőni, viszont a magyar kisvállalkozókra újabb terhet rak az állam.

vissza az elejére


A családok védelméért

Szociális konzultáció zalaegerszegen

  Önkormányzati, egyházi és civil szervezetek vettek részt az Új megegyezés 2010 címmel tartott konzultáción, melyet a megyei önkormányzat szervezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérésére.

A szociális ágazat fórumának szünetében tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár elmondta: a kormány legfontosabb feladatának tartja a családtámogatási rendszer megerősítését, hogy a gyermekvállalás ne legyen egyenlő a szegénység vállalásával.

Mint fogalmazott, meg kell állítani a negatív demográfiai folyamatokat. A családi adókedvezmény bevezetésével a gyermeket vállalók többet biztosíthatnak gyermekeiknek. A részmunkaidőben foglalkoztató munkáltató pedig járulékkedvezményben részesülhet. Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon mintegy egymillió munkavállaló nincs bejelentve, és ez meglátszik az adórendszeren.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a „kihelyezett” konzultációsorozattal egy új modellt szeretnének bevezetni, és céljuk, hogy a szociálpolitika a gyakorlatra és a tapasztalatokra épüljön. A fórumokon elhangzottak beépülnek majd a jövő év első harmadában elkészülő nemzeti szociálpolitikai koncepcióba.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online