Nyitás a Bokor-emléktornával

Már Londonra is gondolnak

Érmek Mórról

A ZalaSport kábeltévén is!

A hétvége sporteredményei


Nyitás a Bokor-emléktornával

Újjászervezik a röplabdát egerszegen

  Pár éve a zalai megyeszékhelyen megszűnt a versenyszerű röplabda. A szakosztály, amely egykor a ZTE keretén belül működött, a csapatsportágak közül elsőként lett tagja az NB I-nek. Azóta a röplabdával csak iskolai foglalkozások, szabadidős események és strandröplabda keretében találkozhattunk Zalaegerszegen. Munkája kapcsán Somogy megyéből Zalaegerszegre került Tislér József, aki úgy gondolta, jó lenne felébreszteni álmából az egykor szebb napokat látott sportágat.

– Zalaegerszegen nagy hagyományai voltak a röplabdának, Kaposvárról is átjártak ide játékosok, aki dicsérték az itteni remek közösséget – vágott a közepébe Tislér József, aki az alakulgató csapat edzője, szervezője. – Zalaegerszeg röplabdás fellegvár volt, és ismét azzá válhat. Nyáron öt strandröplabda tornát szerveztünk, ami arról győzött meg, hogy fel lehet támasztani a sportágat Egerszegen. A fiúk bizonyították rátermettségüket, elszántságukat.

Tislér József elmondta, hogy a ZTE röplabdaszakosztálya nem szűnt meg, csak szünetelteti tevékenységét, így nem kell a klub alapítását a nulláról kezdeni. A játékoskeretet 16 fiatal alkotja, közülük 12-en versenyszerűen játszottak, a többiek ismerkednek a sportággal. Ha igény van rá, akkor akár az iskolai testnevelés keretében is oktatnák a sportágat, hogy minél szélesebb legyen a bázisa.

– Az első nagy megmérettetésünk a november 28-án megrendezésre kerülő Bokor László-emléktorna lenne – folytatta Tislér József. – Szeretnénk emléket állítani a ZTE egykori kiváló játékosának, valamint a röplabda körül kialakult állóvizet felkavarni. Bizonyítani, hogy helye van a sportágnak a megyeszékhely sportpalettáján. A tornára négy csapatot hívtunk meg, a Gyenesdiási Kinizsi, a Somogyjád, a ZTE RC öregfiúk és a mostani fiatalokból alakult csapat indulna. A torna keretén belül szeretnénk teret adni a hobbi- és vegyes csapatoknak, a diák-sportegyesületeknek, és minden bizonnyal itt lesz a magyar transzpantált röplabda-válogatott is.

Az idei idényre nem neveztek szervezett bajnokságba, különböző kupaversenyek során fejlődni szeretnének. Az sem eldöntött tény, hogy ismét felveszik-e a ZTE nevet. Elképzelhető, hogy meghagynák ezt a lehetőséget a klubot támogató legnagyobb szponzornak. Egyelőre önfenntartóak, de bizakodnak, hogy több szponzor idővel segíti majd a csapatot.

Bizakodnak, hogy a közönséget is vissza tudják csalogatni a csarnokba. Az ügy támogatására már megnyerték az egerszegi röplabda-utánpótlás egykori kiváló nevelő edzőjét, Kovács Józsefet és id. Tomanóczy Tibort, a ZTE egykori játékosát, valamint Merth Attilát, a magyar transzpantált válogatott játékosát. Az első évet az izmosodásra szánják, ha jól haladnak a dolgok, akkor egy év múlva szeretnének elindulni az NB II-ben.

vissza az elejére


Már Londonra is gondolnak

Eddigi legsikeresebb idény a zalaszám zac-nál

  Befejeződött az atlétikai szezon, a Zalaszám ZAC sportolói a 2010-es idény során is tovább öregbítették a város és szponzoraik hírnevét.

– Olyan klubot működtetünk, amelyben a 6 évestől az idős korosztályig bezárólag mindenkinek lehetőséget nyújt a rendszeres sportolásra – hangoztatta Szakály István, a Zalaszám ZAC ügyvezetője. – Az önkormányzati támogatásunk 2006-tól fokozatosan csökken, az egyre nehezebb gazdasági körülmények között több kisebb szponzorunk sem tudja segíteni klubunkat. Névadó szponzorunk, a Zalaszám viszont töretlenül ott áll a mögöttünk.

Az elmúlt éveket javarészt az ő segítségükkel vészeltük át, nélkülük nem tudtuk volna megtartani a legutóbbi olimpián szerepelt Kálovics Anikót sem. A pénzügyi nehézségek miatt edzői csapatunk létszáma is 19-ről 12-re csökkent. Örvendetes, hogy a nemrég ismét életre hívott sportiskolai rendszerünk jó működik A város és a névadó szponzorunk mellett 38 kisebb támogató segíti egyesületünket. Gondjaink ellenére a klub fennállásának legsikeresebb évét produkáltuk.

– Melyek az év fontosabb eredményei?
– A már említett Kálovics Anikó több külföldi utcai futóversenyen dobogón és pontszerző helyen végzett. A szenior Eb-n Bognár Szabolcs diszkoszvetésben első lett, dobó ötpróbában ezüstérmet szerzett. Góczánné Tóth Zsuzsa a 4x400-as csapat tagjaként bronzérmes lett. A csapat Eb-n Kálovics Anikó és Juhász Fanni képviselte klubunkat, előbbi 10.000 méteren 4., Fanni 100 m gáton 8. lett. A barcelonai Eb-n Kálovics 5000 méteren a 10. helyen zárt. A felnőttek és szeniorok mellett korosztályos válogatott volt Némethy Zsófia, Szűcs Valdó, Ferenczi Melinda és Takács Dóra. Összesen 9 válogatottat adtunk a magyar csapatba.

– Hazai pályákon milyen eredményeket értek el?
– Az országos bajnokságon a felnőtteknél Kálovics Anikó 3 bajnoki címet szerzett, Juhász Fanni két gátfutószámban lett első. A szenioroknál Góczánné Tóth Zsuzsa 4 érmet szerzett a rövidtávfutó számokban, Takács László egyet gyaloglásban. A már említett sportiskolai munka beérését bizonyítja, hogy Ferenczi Melinda 7, Szűcs Valdó 5, Hári Anna, Kerese Kata és Takács Soma egy-egy országos bajnoki címet szerzett. Két serdülőcsapatunk is aranyérmes lett. Rákosa Bálint, Némethy Zsófia, Vizsi Anett és Molnár Jázmin több ezüstérmet szerzett az idény során.

– A versenyrendezésben is élen jártak...
– Ezen a területen profik vagyunk. Tagjaink alkalmasak nemzetközi, válogatott, diákolimpiai minősítő és szabadidős versenyek lebonyolítására. Szponzori segítséggel évente 18–21 versenyt rendezünk, mintegy 6–10 ezer résztvevővel. Az eseményeket magas színvonalon bonyolítjuk le, az országos szövetségtől többször dicséretet kaptunk.

– Az idei sikeres idény után milyen tervekkel vágnak neki a következő évnek?
– Közeleg a londoni olimpia. Szerintünk Kálovics Anikónak és Juhász Fanninak van esélye, hogy ott legyen a következő ötkarikás játékokon. Szeretnénk úgy menedzselni őket, hogy közülük legalább az egyik biztosan eljusson Londonba. Bizakodom, hogy az új önkormányzat az eddiginél jobban támogatja az atlétikát, mert az elmúlt négy évben többször is nagyon nehéz időszakot éltünk át. Szeretném megköszönni az edzőink, sportolóink türelmét is, akik sokszor megértették anyagi gondjainkat. Bizakodom, hogy a kormány által bevezetésre kerülő új sportfinanszírozás is kedvezően hat az atlétikára, s akkor még sikeresebbek lehetünk a következő évben.

vissza az elejére


Érmek Mórról

  Az úszóknál megkezdődött a 2010–2011-es szezon, az első megmérettetésre Móron az Ezerjó Kupa keretében került sor. A 25 csapat többszáz sportolóját felvonultató versenyen ott voltak az EuropTec Zalavíz ZÚK versenyzői is.

Az egerszegi sportolók a rövid nyári szünet után gyorsan formába lendültek. Ez nemcsak a jól teljesítő utánpótláskorú versenyzőkre igaz, hanem a rutinosabb úszókra is. Ennek köszönhetően a csapatok közötti pontversenyben a ZÚK az előkelő 3. helyet szerezte meg. Az egyéni összetettben is jól teljesítettek az egerszegiek: Szekeres Dorina 3 versenyszámából 3-at megnyert, csakúgy, mint Matyasovszky Dalma. Így korosztályukban az egyéni összetett versenyt is ők nyerték.

További első hellyel büszkélkedhet Betlehem Dávid (50 m hát), aki 50 m gyorson harmadik lett, és összetettben is bronzérmes helyen zárt. Dóczi Bálint nagy fölénnyel nyert 100 m mellen, 100 m vegyesen szerzett bronzérmével összetettben az első helyen zárt. Dobogós helyen végzett még Csiszár Gergely 50 m mellen, ezüstérmet nyert 100 m háton Szabados Réka, másodikként csapott célba 200 vegyesen. Összetettben ez bronzérmet jelentett számára.

A versenyrendezők speciális száma az 1000 méteres Ezerjó Váltó volt. Ezt a szokatlan távot összesen 8 sportolónak kellett különböző résztávokon (2x200: Szekeres Dorina és Szabados Réka, 2x150 m: Szabó Ramóna, Matyasovszky Dalma, 2x100 m: Szabó Rebeka, Szabados Flóra, 2x50 m: Gángó Regina, Dén Doloresz) teljesíteni. A versenyszámot a ZÚK nyerte, ismét bizonyítva, hogy egymásért még jobban tudnak küzdeni.
Horváth Tamás, a ZÚK edzője szerint a hosszúra nyúló versenyt állóképességgel jól bírták a sportolók, és bizakodva várhatják a következő versenyeket.

vissza az elejére


A ZalaSport kábeltévén is!

Lentitől tapolcáig

  A ZELKA Zrt.-vel kötött megállapodás alapján egyelőre kísérleti jelleggel, de a Göcsej Média csatornáján (C12), annak műsorát követően immár rendszeresen megtekinthetők lesznek a ZalaSport által felvett sportesemények.

Egyelőre kedd esténként 18 órakor, illetve szerdán két alkalommal, 10 és 18 órakor – de bizonyos alkalmakkor ettől eltérő időpontban is – kezdődik az adás. A kínálatban egyelőre labdarúgó-, valamint férfi és női kosárlabda-mérkőzések felvételei szerepelnek. Igyekszünk megkérni partnereinktől azon események felvételeit is, amelyeken nem tudunk ott lenni. Így más helyi csatornák által készített kép- és hanganyag is bekerül programunkba. Később tervezzük a mérkőzések felvételei mellett más sporteseményekről szóló beszámolók, riportok, beszélgetések sugárzását is.

A ZELKA Zrt. illetve Göcsej Média szakembereinek közreműködésével több tízezer háztartásban – Zalaegerszegtől kezdve, Lentin, Vasváron, Körmenden át Tapolcáig számos településen – megtekinthető a ZalaSport műsora, csupán a sportot kedvelőkön múlik, hogy hányan élnek e lehetőséggel.
A ZalaSport adásainak kezdési időpontjait, témáját a ZalaSport online-on (www.zalasport.hu) – mikor az biztossá válik – közöljük.

vissza az elejére


A hétvége sporteredményei

Labdarúgás

MTK–ZTE 3-4 (0-3)
NB I-es bajnoki mérkőzés. Hidegkúti stadion, 800 néző. Játékvezető: Szilasi.
Gólszerzők: Könyves (54.), Ladányi (65.), Eppel (85.), illetve Balázs (11.), Simon A. (36.), Prince (43., 11-esből), Panikvar (89.)

Vélemény:
Vass László, a ZTE edzője: – Az első játékrész a miénk volt. Szünet után, azt követően, hogy egy szerencsétlen gólt kaptunk, a játékvezető is belenyúlt a mérkőzésbe. 3-2-nél náluk volt a lélektani előny. Panikvar szép szólója után megérdemelten nyertünk.

Kosárlabda

Zalakerámia ZTE–Marso-Vagép Nyíregyháza KK 90-75 (18-15, 24-15, 16-29, 33-16)
NB I-es férfimérkőzés.
Zalaegerszeg, 1400 néző. Jv.: Bodnár, Bognár, Benedek.

Vélemény:
Patonay Imre, a ZTE szakmai tanácsadója: – Irányitónk sérülése alaposan megzavarta a csapatot, de a fiatalok nagyon jól küzdöttek. Értékes győzelmet arattunk a Nyíregyháza ellen.

ZTE NKK–Atomerőmű Szekszárd 67-63 (14-14, 22-18, 16-15, 15-16)
NB I-es női mérkőzés.

Vélemény:
Gáll Tamás, a ZTE NKK vezetőedzője: – Kiszenvedtük a győzelmet. Egy hét alatt ez volt a harmadik mérkőzésünk, nem vártam szép játékot.

Teke

Az ausztriai Ritzingben zajló tekevébén a klasszikus egyéni verseny mellett sprintszámokat is rendeztek.
A férfiaknál Nemes Attila a döntőben a szerb színekben versenyző Zavarkó Vilmos ellen nyert, a szettarány 1:1 volt, de Nemes 11 (212) fával többet dobott ellenfelénél, és világbajnoki címet szerzett. Boanta bronzérmes lett.
Farkas Sándor a klasszikus egyéni döntőben a legjobb négy közé jutott, és végül harmadik helyen zárt.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online