Igazodni a cégek igényeihez

Szerelmes randevú

Bűnügyi helyzet


Igazodni a cégek igényeihez

Zalaegerszegnek fontos a felsőoktatás

  Az elmúlt két évben három nagysikerű vállalati fórumot tartottak a zalaegerszegi műszaki felsőoktatás (a mechatronikai mérnöki BSc képzés) helyzetéről és integrálásáról a Nyugat-magyarországi Egyetemhez, valamint az együttműködési és fejlesztési lehetőségekről.

A képzés nappali formában 2010 szeptemberében indult, és mivel az ipari vállalatok, cégek igényelték, meghirdették a mechatronikai mérnöki BSc levelező szakot is, ami ebben a hónapban indul. És hogy még közelebb kerüljenek egymáshoz az érintettek, a zalai megyeszékhely önkormányzata, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi-vállalati nyílt napra invitálta a mechatronikai képzésben részt vevő diákokat, a városban működő multinacionális és magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások képviselőt. A találkozón mintegy százötvenen vettek részt.

Nem véletlen, hogy Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a fórumon hangsúlyozta: a városnak fontos a felsőoktatás, és az együttműködés megmutatta, hogy az önkormányzat, a cégek és az egyetem kapcsolatából közös projektek születhetnek, és a jövőben a kutatásfejlesztés terén is sikereket érhetnek el.

A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetőinek továbbra is az a törekvése, hangzott el, hogy a képzés tartalma, tananyaga, oktatási tematikája minél jobban illeszkedjen a munkaerő-piaci elvárásokhoz, a vállalati igényekhez. Tervezik a további együttműködést és újabb vállalati fórumot, ahol a cégek képviselői megismerkedhetnek a mechatronikai képzés, a kutatásfejlesztési és innovációs tevékenység eddigi eredményeivel. Az iparvállalatok vezetői pedig bemutathatják a hallgatóknak cégüket, az ott folyó munkát és a jövőbeni lehetőségeket.

vissza az elejére


Szerelmes randevú

  Leendő házasokat várt „Szerelemes Randevú” nevű programjára február 12-én a Családi Intézet és az esküvői szertartásokon közreműködő partnerei. A hagyományosnak mondható február közepi rendezvény az idén éppen a házasság világnapjára esett.

A megnyitón Gyutai Csaba polgármester elmondta: 20 éve él boldog házasságban. Kevésbé örömteli statisztikát is megosztott, mely szerint a város népessége, a szültések és a házasságkötések száma is csökken, miközben a válásokról mindez nem mondható el. Végül a lelki kapcsok értékének visszaállítására buzdított, melyhez kedvcsinálóul szolgált az egész délutánt betöltő rendezvény.

Már az épületbe lépés előtt volt miben gyönyörködni. Sok járókelőt megállítottak a házasságkötő terem előtt várakozó limuzinok és a nyitott tetejű autócsodák, melyek az ifjú párt hivatottak hozni-vinni. A nap leglátványosabb része a menyasszonyi- és vőlegényruha-bemutató volt.

A modellfiúk meglehetősen határozottak voltak, míg a nézők között helyet foglaló társaik közül néhányan felbátorodtak, főként amikor az esküvői nyitótánc gyakorlásra volt mód Gallai Gáborné tánctanár segítségével. Azért főhajtás a férfiak előtt, akik több órát szántak arra, hogy végignézzék, a ruha-, csokor-, szertartás-, fotó-videó-, sütemény-, ital-, zene-, asztalterítés- és egyéb ajándékkínálatot (és a legénybúcsúra is ajánlott hastáncbemutatót).

A korábbi évekhez hasonlóan most is hirdettek a szervezők témához illő pályázatot. Míg korábban a romantikus megismerkedést és leánykérést oszthatták meg az érintettek, az idén a legszebb szerelemes levelet díjazták.

vissza az elejére


Bűnügyi helyzet

Nőtt a visszaesők száma

  Biztonsági öv nélkül, mobiltelefonnal a kezében, szabálytalanul előz, a megengedettnél nagyobb sebességgel. Ők azok a gépkocsivezetők, akik a legtöbb balesetet okozták az elmúlt évben. A személygépkocsik után második helyen a kerékpárosok állnak, mint a baleset okozói. A baleseti statisztikák adatai azt mutatják, hogy a személyi sérüléses és a halálos balesetek száma is csökkent a tavalyi évben.

 Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány értékelő sajtótájékoztatóján hozzátette: míg tavaly Zalában az első halálos közlekedési baleset márciusban történt, 2011-ben már újév hajnalán halálos baleset történt a megyében. Megjegyezte: amennyiben az M70-esen nem történik útelvezetés (útvonaltervezés), el kell fogadnia, amit sokáig cáfolt: hogy ezt az utat „halálútnak” hívják. Azok az autósok, akik nem ismerik az utat – ez különösen a nyári hónapokban fordul elő külföldi turistákkal – balesetveszélynek vannak kitéve.

A rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy 2010-ben 2 ezer 734 bűnelkövető vált ismertté, közülük 11,3 százalék fiatalkorú, a visszaesők száma pedig 20 százalékkal nőtt. A nyomozás eredményességében az országos átlagnál 10 százalékkal jobbak az eredmények. Ugyanakkor a köztereken kevesebb az elfogások száma, ezért az idei év egyik kiemelt feladata az ellenőrzés növelése. E tevékenységben számítanak a több mint hatezer polgárőrre a megyében.

Az ismertté vált bűncselekmények száma 13 százalékkal nőtt, az összes bűncselekmény közül 58,1 százalék a vagyon elleni bűntett. A közrend elleni 21, a személy elleni 7, a gazdasági bűncselekmények pedig 6 százalékot tesznek ki. A befejezett nyomozások száma 28 százalékkal, míg a vádemelések száma 26,9 százalékkal nőtt Zalában.

Dr. Tiborcz János szólt arról is, hogy az elmúlt évek munkáját nehezítő fluktuáció csökkent. 2007–2008-tól szinte két generáció került ki a rendőrség állományából. Az átlagéletkor 33,8 év, a közterületen szolgálatot teljesítőknél még alacsonyabb. Éppen ezért nehezen találnak a megye településeire körzeti megbízottat, ugyanakkor az önkormányzatok ragaszkodnának hozzájuk. Jelenleg 98 körzeti megbízotti szolgálati hely van betöltve.

Összegzésként elmondta: mivel az országban ismertté vált bűncselekmények 2,27 százaléka történt csak Zalában, a megye a negyedik legbiztonságosabb hely az országban. A zalai bűnügyi helyzet stabilnak mondható, és összehasonlítva néhány megyével, nem indokolatlan a megfogalmazás, hogy Zala a béke szigete.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online