A labdarúgószezon indulása előtt

Esély a talpon maradásra

Tavaszi akciók a Skinny női konditeremben


A labdarúgószezon indulása előtt

Nagy ferenc: sokat kell még dolgozni a vezetésnek

  A hétvégén folytatódik a bajnokság a magyar labdarúgás élvonalában, már persze, ha az időjárás ís úgy gondolja. Az már most borítékolható, nem lesznek ideálisak a körülmények a ZTE-stadionban a Haladás ellen. A tavaszi idényről Nagy Ferenc elnököt, Csank János vezetőedzőt és Kocsárdi Gergely csapatkapitányt kérdeztük.

– Nem volt nagy mozgás a játékoskeretben, ami jó lehet számunkra – vélekedett Nagy Ferenc. – A meghatározó játékosok közül egyedül Illés Gyula távozott. Véleményem szerint rosszul tette, nálunk megbecsült labdarúgó volt. Az idő minket igazol majd. Az érkező játékosok erősítést jelenthetnek, mind a három légiós – I. Delics, Turkovs, Miloszavljevics – hamar felvette az itteni ritmust. Bizonyítottak a felkészülés során.

– Jó pozícióban van a ZTE, a 2. helyen áll a bajnokságban. Marad a célkitűzés?
– Továbbra is az első ötbe várjuk a csapatot. A szakmai stáb, a csapat ősszel is bizonyította rátermettségét, hogy képesek jó eredményre. Remélem, tavasszal is másolni tudjuk az őszi szereplésünket, akkor ott lehetünk a dobogón, ami a mi helyzetünkben mindenképpen bravúrnak számítana.

– A bajnokság mellett a ZTE áll a Magyar Kupában és a Ligakupában is. Van-e rangsor köztük, vagy egyformán kezelik a bajnokságot és a két kupaszereplést?
– A bajnokság és a Magyar Kupa fontosabb. A Ligakupát sem szorítjuk teljesen hátérbe, mivel pénzdíjas. Mind a három „területből” igyekszünk kihozni a legjobbat.

– A mai gazdasági helyzetben megkerülhetetlen a kérdés: mennyire biztosított anyagilag a ZTE tavaszi idénye?
– Nem állunk jól, nagy a kintlévőségünk. Sajnos, a fizetési morál leromlott. Nagyon sokat kell dolgoznunk a tavasz során, hogy működésünk biztosított legyen. Költségvetésünkben jelentkeznek már az ekho terhei, miközben a társasági adó ügyében nincs döntés.

A cégek, a gazdasági társaságok kivárnak. Úgymond nem akarnak duplán adni, de kérdés, addig – kevés kivételtől eltekintve – kibírja-e a magyar sport, benne a labdarúgás? Az EU nyáron dönt, nem is úgy, ahogy sokan remélték. Személyi kiadásokra nem lehet fordítani majd az így kapott támogatást. Ebben a gazdasági környezetben nem rózsás a helyzetünk.

– Nyugat-dunántúli rangadóval indul a bajnokság, mit vár a Haladás ellen?
– Minden mérkőzésen győzelmet várok a fiúktól, mivel csak ebből jöhet ki jó eredmény. A Haladás elleni siker a folytatásban is sokat jelenthet számunkra. Szakmailag, mentálisan egyaránt.

vissza az elejére

Csank jános: mindig a soron következő mérkőzés a fontos

  Csank Jánossal, a ZTE vezetőedzőjével a tavaszi beharangozó előtt kisebbfajta időjárás-elemzésbe kezdünk. A kiváló szakember elmondja, miért nem érdemes télen játszani.

– A télen nem nagyon változott a játékoskeret, ami jónak mondható.
– Még lehet változás az utolsó pillanatban is. Kétségtelen, eddig nem volt nagy mozgás. Illés távozott, sajnáljuk, de az újak közül I. Delics és Turkovs erőssége lehet a csapatnak, az utóbbinak még nincsenek rendben a papírjai. Miloszavljevics a jövő embere lehet. Jó lenne, ha Turkovshoz hasonló magyar csatárok lennének a piacon. Tetszik a játékos mentalitása, hozzáállása. Természetesen jó, hogy nem nagyon változott a keret, nem kell új csapatot építeni.

– A betervezett munkát maradéktalanul elvégezték?
– Egy jó magyaros felkészüléshez adottak voltak a feltételek. A műfüves pálya sokat segített. Tisztában vagyok vele, hogy nem veti fel a klubot a pénz, így edzőtáborra nem gondolhattunk. Egyébként, az akkor ér valamit, ha ott tényleg jobbak a viszonyok a hazainál. Csak azért elmenni edzőtáborba, mert ez a sikk, nem érdemes. Sajnos, a pályaviszonyok miatt füves játéktéren alig játszottunk, ami hátrányt jelenthet.

– A vezetés az 1–5. helyre várja a csapatot, egyetért ezzel?
– Nem nagyon szeretek hosszú távra tervezni. Elvem, amit Illovszky Rudi bácsi mondott, hogy az edző mindig győzelemre készíti fel a csapatát, bárki is az ellenfél. Az éves célkitűzés arra jó, hogy a bajnokság befejezése előtt 3 fordulóval megállapítsuk, vajon sikerült a terv, vagy sem.

– Három fronton is érdekelt a ZTE, lesz fontossági sorrend?
– Számomra a bajnokság és a Magyar Kupa fontos. A Ligakupában a kevesebbet szereplő játékosoknak és a sérülésből felépülőknek kívánok játéklehetőséget biztosítani. Tudom, a Ligakupa pénzdíjas, de nincs rá biztosíték, hogy mi nyerjük meg.

Egyébként úgy látom, nálunk ennek a kupának még nincs rangja, pár száz néző előtt zajlanak a mérkőzések. Sőt, a tévéközvetítések miatt sokszor lehetetlen időpontban, 13 órakor, netán délben kell játszani. Ezen lépések sem erősítik a Ligakupa rangját. Tőlünk nyugatabbra ilyen érdeklődés mellett biztosan megszüntetnék a kupasorozatot. A Magyar Kupában a Vasason biztosan túljutunk. Sok függ a sorsolástól, hogy meddig érünk el az MK-ban.

vissza az elejére

Kocsárdi gergely: várjuk a haladás elleni rangadót

  Kocsárdi Gergely, a ZTE FC csapatkapitánya egy kis szlovéniai kitérő után gyakorlatilag mindig nevelőegyesületével alapozott pályafutása során. Elsőként a játékosok számára kevésbé kedvelt téli felkészülésről faggattuk.

– A másodosztályú alapozásokat is beleszámítva, több mint 20 felkészülésen vagyok túl – így Kocsárdi Gergely. – A játékosok nem kedvelik a téli felkészülést monotóniája miatt, de itt lehet megalapozni a későbbi sikereket. A mai alapozás azért már más, több szerep jut benne a labdának. Elmondható, hogy az időjárás sem befolyásolja annyira azokon a helyeken, ahol van műfüves pálya.

Nálunk szerencsére van. Talán ennek is köszönhető, hogy a felkészülés során senki nem sérült meg. Csak a régiek vannak a maródiak listáján a meghatározó játékosok közül. Csank János mindig is híres volt kemény alapozási munkájáról, de ki lehetett bírni. Mennyire volt sikeres a felkészülésünk? Arra a bajokság adja meg a választ.

– Nem nagyon változott a csapat játékoskerete. Ez előny lehet a ZTE számára?
– Eddig csak egy játékos, Illés Gyula távozott, aki Egerszegen meghatározó játékossá nőtte ki magát. A helyére érkezett labdarúgók azonban pótolni tudják. A legnagyobb erősítés, hogy a csapat játékoskerete együtt maradt, ami mindenképpen biztató.

– Ezek szerint szép tavasz várhat a ZTE-re?
– Remélem, de nem szabad elfeledni, hogy kiegyenlített a mezőny. Nagyon fontos, hogy a tavaszi idényt csekély formahullámzással játsszunk végig. A jelenlegi 2. helyünket annak köszönthetjük, hogy az ősz során a csapat formája stabil volt. Ha hasonló tavaszt produkálunk, mint amilyen az ősz volt, ott maradhatunk a dobogón.

– Foglakozniuk kellett pénzügyi problémákkal?
– Erről csak annyit, stabilabbnak érzem a csapat anyagi helyzetét, mint tavaly.

– A bajnokság a Haladás elleni rangadóval indul, mit vár a találkozótól?
– Már nagyon várjuk a rangadót, és reméljük, az időjárás nem szól közbe. A Haladás elleni mérkőzéseknek mindig különös hangulata van, ez az összecsapás más, mint a többi. A szurkolók fantasztikus hangulatot tudnak varázsolni. Jó lenne legyőzni őket, mert egy sikeres rajt nagy lökést adhat a folytatáshoz.

vissza az elejére


Esély a talpon maradásra

Távozók és maradók

  Az elmúlt héten fájdalmas bejelentést tett a Zalakerámia ZTE bajnok, kupagyőztes férfi kosárlabdacsapatának vezetése. A klub anyagi problémái miatt nem gördítenek akadályt a játékosok és akár a szakmai stáb távozása elé sem.

A hír maga sokkoló volt...
Persze már jó ideje téma volt a városban a kosárlabda helyzete, hiszen több ezren látogatták a csapat mérkőzéseit. Aki egyébként végignézi a kosárlabdacsapat elmúlt 10 éves bajnoki helyezéseit, láthatja, hogy egy-egy jobb eredmény után törvényszerűen jött a visszaesés. 2003-ban 5. lett a csapat, utána 3 évig nem került az első nyolcba. A 2007-es 6. helyezés után a következő évben 11. lett a csapat... Az elmúlt két évet meg már mindenki ismeri, bajnoki bronz után aranyérem és kupagyőzelem. A kassza közben azonban kiürült.

Borítékolni lehet, hogy ismét szűk esztendő jön. Egerszegen nincs tőkeerős szponzor. Az önkormányzat meg többet nem tud adni. A testület éves szinten mintegy 60 millióval segíti a klubot, 50 millióra kezességet vállalt. A nehéz helyzetben dicséretes a Zalakerámia Zrt. megnyilvánulása, a cég további támogatásáról biztosította a csapatot. Nagy kérdés most, hogy hányan maradnak a játékosok közül.

Lapzártáig a két légiós, Williams és Wilson, valamint Vojvoda távozott, a magyar játékosok közül még Tóth Á. jelezte ebbéli szándékát, de csak az idény végén távozik Paksra.
– Meglepett bennünket a vezetés bejelentése – hangoztatta Kámán Tamás, a ZTE csapatkapitánya. – Tudtuk, hogy anyagi gondokkal küzd a klub, de nem hittük, hogy ilyen nagy a baj. Csak a magam nevében mondom, biztosan maradok a szezon végéig, a többit majd meglátjuk.

A csapatkapitánynak egyébként az idény végén lejár a szerződése.
Az edzői stáb is kitart a szezon végéig. Völgyi Péter vezetőedző a következőket mondta:
– Minden játékosnak felajánlották a távozás lehetőségét, a többi rajtuk múlik. Segítőimmel – Patonay Imrével és Gáspár Lászlóval – kitartunk a bajnokság végéig. Egy megkezdett szakmai munka tört ketté, amit nagyon sajnálok. Az is elképzelhető, hogy a hátralévő fordulókban már egy mérkőzést sem nyerünk, de becsülettel végigjátsszuk a szezont.

Végszóként csak annyit, a ZTE helyzete is rávilágított arra, hogy Magyarországon – mint oly sok minden – a sport finanszírozása is megoldásra vár. A ZTE bejelentése csak a jéghegy csúcsa, akad még jónéhány klub, amely hasonló gondokkal küzd, nyilván ez a ZTE számára sovány vigasz.

vissza az elejére


Tavaszi akciók a Skinny női konditeremben

  TARTSA MAGÁT FORMÁBAN, LEGYEN MINDIG FITT! – így szól a belvárosi konditerem jelmondata. Az 1998-ban alakult, (alakformálás, zsírégetés, testépítés) szolgáltatásokat is nyújtó üzlet már a tavaszra készül.

„A tavaszi megújulás érdekében március 7–11-ig nőnapi akcióval várjuk a hölgyeket jól felszerelt, európai színvonalú gépeinkkel. Bérleteinket ebben az időszakban 20 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg a hölgyek” – tájékoztatott Peténé Antal Évi, az üzlet vezetője.

Mint mondta: céljuk az, hogy egészséges életmódra, tornára és helyes táplálkozásra biztassák a hölgyeket. Nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is. „Hozzánk elsősorban nem csak a tökéletes alakú nők járnak. Ajánlom ezért sporteszközeinket azoknak, akik mindenekelőtt a súlyfeleslegüktől szeretnének megszabadulni, ám eddig nem mertek belépni egyik fitneszklub kapuján sem.

Hozzánk bátran jöhetnek, hiszen családias környezetben és a legnagyobb barátsággal fogadunk mindenkit!” – folytatta az edző, aki több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Ezt erősítette meg ottjártunkkor az egyik vendég, Erika is, aki immár több alkalommal vette igénybe a konditerem szolgáltatásait, s ez idő alatt jó pár kilótól sikerült megszabadulnia.

Az üzletvezető elárulta: idén tavasszal is megrendezik a Fogyjunk együtt! programot, melynek keretében közös (folyamatosan ellenőrzött) fogyókúrára invitálják a hölgyeket. Sportolás után pedig étkezési tanácsokkal, receptcserékkel is segítik egymást. Népszerűsíteni szeretnénk továbbá a nagymamák tornáját is, melynek főleg az egészségre van pozitív hatása. Peténé Antal Évi a még teljesebb siker érdekében természetgyógyászként és masszőrként is sokat tud segíteni.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online