Emlékeztek a Gulág-emlékműnél

Fogadás az MSZP-nél

Megkezdődött

Rikk Lászlót indítja az LMP


Emlékeztek a Gulág-emlékműnél

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

   „A kommunizmus nemcsak egy pártot jelent, hanem egy világnézetet is. A kommunista gyilkol, lezülleszti az egyént, csordává teszi a tömeget” – idézte Mindszenty József bíboros gondolatait Balaicz Zoltán.

Az alpolgármester a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapján mondott beszédet a zalaegerszegi Gulág-emlékműnél. Az ország 2000 óta emlékezik hivatalosan a mártírokra, s az elnyomottakra.

Balaicz Zoltán elmondta: azután, hogy 1947. február 25-én letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a kisgazdapárt főtitkárát, elveszett a szabadság és a függetlenség. A kisgazda politikus így a demokrácia és a szabadság szimbólumává vált. A kommunizmus éveiben a rendet a szovjet puskatus, a jogot pedig az ávósököl diktálta. A világon összesen 100 millió áldozatot követelt a diktatúra; s Zalaegerszegről is szép számmal hurcoltak el embereket a gulágra, a kitelepítésekről már nem is szólva. Most rájuk is emlékezünk.

A mai fiataloknak már nincs személyes tapasztalatuk az elnyomó rendszerről, mégis fontos az emlékezés. Nemcsak tárgyakat öröklünk ugyanis szüleinktől, nagyszüleinktől, hanem emlékezetet, szellemiséget is. Az örökség mindig felelősség; el is lehet herdálni, ám tovább is lehet hagyományozni. Az elődök életét pedig a felejtéssel lehet eltékozolni.

Az alpolgármester szerint 1990 óta, mióta szabadságunkat visszanyertük, folyamatosan küzdünk a múlttal. Még mindig nem sikerült az elmúlt rendszer örökségével szembenéznünk. Ezért is fontos az emlékezés, és hogy a fiatalokat is megtanítsuk továbbvinni a szülők, nagyszülők szellemiségét, a szabadság eszméjét. Ha ez sikerül, a történelem soha nem ismétlődik meg.

vissza az elejére


Fogadás az MSZP-nél

Az idei szegfű-díjas: kiss ambrus

   Az MSZP zalaegerszegi szervezete a múlt hét végén tartotta közéleti fogadását, melyen részt vett dr. Balogh András, az MSZP elnökhelyettese.

A rendezvényen adták át a párt Szegfű-díját, ezúttal Kiss Ambrus, a megyei, majd régiós munkaügyi központ volt főigazgatója vehette át a párt elnökhelyettesétől és Major Gábor városi elnöktől. Mint elhangzott, az elismerést több évtizedes munkájáért kapta, melynek során sokat tett a munkanélküliség elleni küzdelemben.

A fogadást megelőzően dr. Balogh András sajtótájékoztató keretében értékelte Magyarország és a jelenlegi kormány munkáját. Elmondta: az ország legnagyobb problémája, hogy a lakosság nagy része súlyos szociális gondokkal küzd.

Az emberek bizonytalanok a munkahelyeiket illetően, nem tudják családjukat rendesen fenntartani. A 90-es évek elején másfél millióan elveszítették az állásukat, és azóta sem tudnak újra munkába állni. Bizonyos kor után szinte lehetetlen, hogy bárki is munkát találjon.

Ma az országban 300 ezer embert érint a kilakoltatás, és mint a politikus fogalmazott, örül annak, hogy a kormány haladékot adott a kilakoltatás előtt állóknak. Ez persze nem végleges megoldás, a helyzetet mindenképpen kezelni kell. Az sem véletlen, tette hozzá, hogy az emberek biztonságérzete csökkent, mégpedig az egzisztenciális biztonságuk.

Az alkotmányozással kapcsolatban megjegyezte: a modern demokráciákban az ellenzék nélkül nem illik alkotmányt elfogadni. Szerinte a jelenlegi kormánynak az a célja, hogy bebetonozza a hatalmát az új alkotmánnyal.

vissza az elejére


Megkezdődött

Letették a sűrgősségi osztály alapkövét

   A zalaegerszegi megyei kórház sürgősségi centrumának alapkövét az elmúlt héten tették le ünnepélyes keretek között.

A mintegy 700 millió forintos fejlesztés szükségességéről Manninger Jenő, a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: a megye egyik legfontosabb intézményéről van szó, amely az új egészségügyi koncepcióban is fontos szerepet tölt majd be.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere hozzátette: megnyugtató, hogy az egészségügyi kormányzat jól látja a megyei kórház helyzetét és a fejlesztés szükségszerűségét. A város számára a megyei kórház színvonala stratégiai kérdés, és az önkormányzat a lehetőségeinek megfelelően hozzájárul a fejlesztéséhez.

Dr. Csidei Irén főigazgató arról beszélt, hogy a kórházban jelenleg a sürgősségi ellátás nem egy helyen valósul meg, hanem a betegfelvétellel együtt 17 fekvőbeteg szakellátó osztályon. A most folyó beruházás lehetővé teszi, hogy a sürgősségi betegellátó rendszer a nap 24 órájában biztosítsa a gyors és megfelelő ellátáshoz való hozzáférést.

A kórház sürgősségi ellátása egykapus rendszer alapján fog működni, vagyis a mentő a sürgősségi osztályra hozza majd például az ellátandó gyerekeket is. Egy közös, 24 órán keresztül működő diszpécserpulthoz érkezik a beteg, az épület megközelítése teljesen akadálymentes lesz. A következő hónapokban az egyes ellátások átköltöztetése folyamatosan megtörténik.

vissza az elejére


Rikk Lászlót indítja az LMP

A csalódott szavazókra számítanak

  Bemutatta önkormányzati képviselőjelöltjét a Lehet Más a Politika zalaegerszegi szervezete. Mint ismert, március 20-án a Kertváros egyik választókörzetében időközi választás lesz, mivel Rigó Csaba a kormányhivatal vezetői tisztsége miatt lemondott képviselői helyéről.

Dr. Paksy Zoltán, az LMP megyei szóvivője a szervezet múlt heti sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette: az LMP Rikk Lászlót indítja az időközi választásokon. Szükségesnek tartották a jelöltállítást, hiszen fontos, hogy a zalaegerszegiek érezzék, hogy az LMP jelen van a városban.

Ennél is lényegesebb az az érv, hogy ne csak a nagy pártok induljanak a választáson. Az LMP valós alternatívát tud nyújtani azoknak, akik sem a volt, sem a jelenlegi kormánypártot nem akarják szavazatukkal erősíteni. A szervezet azokat várja leginkább a szavazófülkébe, akik az elmúlt közel egy évben csalódtak a Fidesz politikájában.

Rikk László negyvenéves, 1996 óta a Kertvárosban él. Végzettségét tekintve szociálpedagógus, ám jelenleg egy multinacionális cég területi képviselőjeként dolgozik. Nős, egy 12 éves fiú édesapja.

A sajtótájékoztatón elmondta: több mint öt éve egy kertvárosi társasház közös képviselője, így nap mint nap szembesül az itt élők problémáival. Ez adott motivációt ahhoz, hogy elinduljon a mostani választáson. Mivel az időközi szavazások általában kevés embert mozgatnak meg, a kampány alatt szeretne minél több helyre eljutni, s voksolásra buzdítani a választókat.

Képviselővé választása esetén többek között gondot fordítana a zöldfelületek megújítására, az épületek és a tömegközlekedés akadálymentesítésére, valamint a lakótelep hangulatosabbá, szebbé tételére. Rikk László hangsúlyozta: a részvételi demokráciában hisz, ezért önkormányzati képviselőként közvetlen kapcsolatot alakítana ki a Kertváros lakóival.

Paksy Zoltán végezetül elmondta: az országos szervezet a párt alkotmánykoncepciójával kapcsolatban országjáró körutat indít. Ennek keretében március 17-én Schiffer András, az LMP parlamenti frakciójának vezetője tart előadást Zalaegerszegen. A tervek szerint a Kertvárosban, hogy ezzel is erősítsék a helyi kampányt.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online