Összefogni a siker érdekében

Ledolgozták a tavalyi hiányt

Inkubátorház épül


Dr. Tóth József, dr. Gyimesi Endre, Gyutai Csaba és Péntek Imre.

Összefogni a siker érdekében

Ünnepi közgyűlésen adták át a kitüntetéseket

  A rendezett tanácsú várossá nyilvánítás 126. évfordulóját ünnepelte Zalaegerszeg május13-án, a város napján. Az ünnepi közgyűlést megelőzően, már hagyományosan a Mária Magdolna plébániatemplomban közös imán vettek részt az önkormányzati képviselők, majd a városvezetés megkoszorúzta Kovács Károly, Zalaegerszeg első polgármesterének szobrát.

Az ünnepségen részt vettek a testvérvárosi küldöttségek, és köszöntötték a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét Helena Bambasovát, aki megköszönte, hogy az idén országa lehet a díszvendége az Egerszeg Fesztiválnak.

Fesztiválnyitó a Felhőkarcolók művészeti csoporttal.

Gyutai Csaba polgármester ünnepi beszédében Kovács Károlyra emlékezett. Mint fogalmazott, ő kezdeményezte 1884-ben a rendezett tanácsú várossá alakítást. 1885. május13-án pedig az alakuló ülésen őt választották a város polgármesterének.

Utalt arra, hogy őseink megmutatták, a siker érdekében össze tudnak fogni „a kedves város fejlődéséért”. Példát mutatnak a hálás utódoknak, mely szerint a hit és az elkötelezettség mennyire fontos. Gyutai Csaba szólt a tavaly októberi önkormányzati választások óta eltelt időről is, kiemelve a jelentősebb fejlesztéseket, a vállalkozói szenátus megalakulását, a nyugat-dunántúli gazdasági tengely létrehozását.

Szakmai elismeréseket kaptak.

Köszöntötték az ünnepi közgyűlést és a város lakosait is a testvérvárosokból érkező delegációk vezetői: Krosno polgármestere, Marosvásárhely alpolgármestere, a dobricsi delegáció vezetője, Herszon város alpolgármestere, a klagenfurti delegáció vezetője, a Marl–Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület elnöke és Varasd város osztályvezetője. Zalaegerszeg születésnapja alkalmából valamennyien azt kívánták, hogy a város terveit, elképzeléseit a gyarapodás érdekében tudja megvalósítani. Ehhez kívántak erőt és kitartást a munkában.

Ezt követően került sor a kitüntetések átadására. A legmagasabb helyi elismerést a „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” címet dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő kapta, aki 1994-től 2010 októberéig volt a zalai megyeszékhely polgármestere. 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben pedig a Fidesz vezette Polgári Szövetség jelöltjeként választották meg országgyűlési képviselőnek.

Gyutai Csaba megköszönte dr. Gyimesi Endre áldozatos munkáját, melyet 16 éven keresztül tett a város érdekében. „Én is sokat tanultam tőle, nagyra becsültem megfontoltságát, elkötelezettségét és legendás munkabírását – fogalmazott. A volt polgármester vastaps mellett vette át az elismerést, majd azt mondta, ez a nap életének egyik legszebb napja, mert azoktól kapta az elismerést, akik között dolgozott, és akik jól ismerték erényeit és hibáit is. Büszke arra, hogy a város eddigi díszpolgárai között foglalhat helyet.

Ketten kaptak Pro Urbe-díjat: Péntek Imre József Attila-díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője, aki nem csak művészeti íróként de számos irodalmi program szervezőjeként is szerepet tölt be a város kulturális életében. Zalaegerszeg születésnapjára írt versét Gyutai Csaba olvasta fel. Dr. Tóth József a másik Pro Urbe-díjazott, aki húsz évig volt a zalaegerszegi pénzügyi és számviteli főiskola igazgatója. Irányítása alatt az intézet meghatározó részévé vált Zalaegerszeg felsőoktatásának. Folyamatosan bővülő képzési palettája mára a régió egészéből vonzza a hallgatókat. Mint elhangzott, sokat tett a főiskola önálló karrá válásának előkészítésében.

Ugyancsak az ünnepi közgyűlésen dr. Kovács Gábor jegyző Tóth Károly pénzügyi csoportvezetőnek és Velkey Péter művelődési és sportosztályvezetőnek szakmai főtanácsadói címet adományozott. Szakmai tanácsadói címet kapott Gróf Ferenc adóügyi szakreferens, míg címzetes főmunkatárs lett Abai Erika vagyongazdálkodási referens.
A rendezvényen közreműködött a Canterina Kamarakórus, Trömböczki Napsugár és Benkő Claudia középiskolai versmondók, valamint Vissi Barnabás, a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulója, aki zongorajátékával kápráztatta el az ünnepség résztvevőit.

Fesztiváli forgatag.

* * *
A XVII. Egerszeg Fesztivál a város napján, május 13-án nyílt meg hivatalosan, a Felhőkarcolók művészeti csoport gólyalábas műsorával.

Az egyhetes rendezvény arról szól, hogy jó itt élni, jó zalaegerszeginek lenni – fogalmazott Gyutai Csaba a megnyitón. A közönséget köszöntve elmondta: már megvan a következő évi fesztivál szlogenje is. „Mindenki Egerszegi! Mindenki Egerszegre!” A programok ugyanis nemcsak a helyieknek szólnak. A szervezők szeretnék, ha a következő években minél többen érkeznének a megyén túlról, vagy akár az ország másik részéről is a fesztiválra.

Ugyancsak pénteken került sor a VI. Zalaegerszegi Gyermekkórus-fesztivál és -versenyre, ahol a résztvevőket Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte. Ezúttal közel 300 fiatal mutatta be tudását.
 A Kossuth utcán már kora délután érezhető volt a fesztiválhangulat. Jó borok, kemencés lángos, frissen sültek, különböző édességek és biotermékek várták az egerszegieket.

vissza az elejére


Ledolgozták a tavalyi hiányt

Pénzügyi vállalkozás létrehozásáról döntött a közgyűlés

  Zalaegerszeg önkormányzatának sikerült csökkentenie a város hiányát, a tavalyi év elején tervezett közel 700 milliót év végére ledolgozták. Ugyanakkor kétmilliárd forinttal nőtt a város vagyona – fogalmazott a múlt heti közgyűlést követő sajtótájékoztatón Gyutai Csaba polgármester, amikor a tavalyi zárszámadásról beszélt.

A városi tulajdonban lévő cégek tevékenyégét értékelve rámutatott: ma már a Zalavíz Zrt. mellett a Zala-Depo Kft. a társaságok között a legerősebb. Jól működött az elmúlt évben a Városgazdálkodási Kft., a Kontakt Nonprofit Kft. és a Kvártélyház is. A LÉSZ Kft. a bérlők tartozása miatt, a Városfejlesztő Zrt. az ingatlanpiac pangása, míg a ZTV a csökkenő reklámbevétel miatt küzd nehézséggel, illetve veszteséggel.

A közgyűlés döntött egy pénzügyi vállalkozás létrehozásáról, 200 millió forintos alaptőkével, az Új Deák Ferenc Városépítő Program gazdaságfejlesztési céljának megvalósítása érdekében. Az önkormányzat a létrehozás feltételeiről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és a Magyar Gazdaságfejlesztő Zrt.-vel is tárgyal.

A polgármester kiemelte továbbá, hogy a képviselő-testület elfogadta az ökováros-programot, melynek értelmében a „zöld gondolatnak” nagyobb szerep jut a város működésében. Ezek az elképzelések – környezettudatos programok, tudatformálás, termálenergia, biohulladék kezelése – már a polgármesteri programjában is szerepeltek.

Balaicz Zoltán alpolgármester intézményi kinevezésekről, alapítványi támogatásokról szólt, míg dr. Kovács Gábor elmondta, szabályozták az anyakönyvi eseményeket. Így munkaidőn és hivatali helyiségeken kívül 3–20 ezer forint közötti összeget kell fizetni az esküvőkért.

(További részletek lapunk következő számában.)

vissza az elejére


Inkubátorház épül

A faipari vállalkozásokat segítik

   Alapkőletételre került sor május 12-én a leendő faipari inkubátorháznál. Az Új Széchenyi-terv révén közel 70 százalékos pályázati támogatással megvalósuló, 178 millió forintos beruházás munkálatai e hónapban kezdődtek, és a remények szerint augusztus végén már avatóünnepségre kerülhet sor.

A faiparban érdekelt vállalkozások indulását, illetve egyről a kettőre jutását kívánja segíteni a fák és erdők hazájának nevezett Zala megyében a leendő inkubátorház, fogalmazott Gyutai Csaba polgármester.

Nagy Lajos, az építtető BIGIMP Kft. ügyvezetője hozzátette: az 1200 négyzetméter alapterületű épületben 5 műhely, 5 iroda és raktárhelyiség várja azt a 8 vállalkozót, akik rotációs rendszerben telepedhetnek le. Vagyis, cégük fejlődésével egyre nagyobb területet kapnak a házban, melyet remélhetőleg 3 év alatt ki is nőnek. Ha nem, akkor is át kell adniuk a helyüket az újaknak.

Nagy Lajos elmondta még, hogy célszerű Zalában, ahol szép számmal akad tölgy, bükk és fenyő, ezzel az iparággal foglalkozni (a túlzott favágást erdőtörvény tiltja, illetve előírja az újratelepítést). Nemcsak faipari gyártóknak, szolgáltatóknak biztosítanak majd helyet az inkubátorházban, hanem képzési feladatokhoz is hátteret nyújtanak. Erre nézve szerződést kötöttek már a Deák-szakközépiskolával, illetve a faipari mérnökképzésben érdekelt Nyugat-magyarországi Egyetemmel.

Az alapkőletételen részt vett még Varga Gábor, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség képviselője és Kónya Zoltán, a kivitelező Home Land Kft. ügyvezetője.

vissza az elejére