Cseh üzleti kapcsolatok

Kávéházi kiállítás

Az első egy Poveda volt


Cseh üzleti kapcsolatok

Akarat a gazdaság fejlesztésére

  Magyarország és a Cseh Köztársaság között hagyományosan jó a gazdasági együttműködés, a két ország ugyanis egyformán fontos kereskedelmi partnere egymásnak – hangzott el a Cseh Köztársaság – az Ön üzleti partnere elnevezésű konferencián a zalaegerszegi Kamarák Házában. A megyeszékhely az elmúlt héten a XVII. Egerszeg Fesztiválnak adott otthont. A kulturális rendezvénysorozat díszvendége a Cseh Köztársaság volt, melynek okán tanácskozásra invitálták a zalai vállalkozásokat.

A kamara egyik fő feladata, hogy bővítse azokat a nemzetközi kapcsolatokat, melyből profitálhatnak a helyi kis- és középvállalkozások. A megye szempontjából elérhető távolságra fekszik Csehország, ami segítheti a partneri kapcsolatok kiépítését mind a szolgáltatások, mind pedig az árucsere terén – hangsúlyozta köszöntőjében Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Nagyon örültek a meghívásnak, de vendéghez illően hozni is akartak valamit – utalt a konferenciára Helena Bambasová, aki elmondta, hogy a rendezvénnyel a cseh–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez szeretnének hozzájárulni. A két ország – ahol hasonló profilú cégek működnek – jól ismeri egymás üzleti környezetét. Sok a hasonlóság, ami jelentős potenciált jelent a gazdasági együttműködések megerősítésében és bővítésében, hangsúlyozta a cseh nagykövetasszony.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a nagykövetasszony elfogadta a meghívást. Kiemelte: kormányzati szándék a cseh–magyar gazdasági kapcsolatok megerősítése. Északi szomszédunk azért is jó példa, mert hasonló lélekszám mellett egymillióval többen dolgoznak, mint hazánkban.

A jó közlekedési összeköttetés szempontjából viszont nagyon fontos lenne az észak–déli irányú közép-európai korridor megépítése, hangsúlyozta az elnök, aki szólt arról is, hogy az Új Széchenyi-tervben 21 milliárd forint áll rendelkezésre vállalkozásfejlesztésre és munkahelyteremtésre.

Megbízható, korrekt ország – három vezető hitelminősítő intézet is így nevezte a Cseh Köztársaságot, melynek gazdasági, kereskedelmi szerkezetét Csémy Tamás, a Cseh Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa mutatta be. Egyebek mellett elmondta, hogy országa legfontosabb export-import partnere Németország. Szlovákia és Lengyelország követi a sort, Magyarország a 10–11. helyen áll, ami kölcsönös sorrendet jelent. Hazánkba elsősorban gépeket és szállítóberendezéseket hoznak be illetve visznek ki.

Bial Tibor, a budapesti Czech Trade Állami Ügynökség igazgatója jelezte, hogy a két ország a gépipar, ökológia, szállítmányozás, logisztika, gyógyászat, egészségügy, tudományos kutatás, informatika és az energetika területén működik együtt. Mint fogalmazott: ezen iparágakra helyeznék a hangsúlyt a jövőbeni gazdasági, üzleti kapcsolatok kialakításában.

vissza az elejére


Kávéházi kiállítás

Mi lenne a városból?

  Újabb kiállításmegnyitóra invitálta barátait, a szakma képviselőit és az érdeklődőket Petánovics Károly a Peta Kávéházba. Ezúttal Pelényi Gyula építész még meg nem valósult terveiből láthattak az érdeklődők.

Gyorsan megtelt a kis belvárosi kávéház a társasági esemény kapcsán. A kiállítás témáját már egy évvel ezelőtt eldöntötték, amikoris Vadász György építész mutatta be munkáit. Az Egerszeg Fesztivál keretén belül az elmúlt hónapok tervei kerültek közszemlére, ahogy Bertók Sándor főépítész fogalmazott, az alkotó örömére és bánatára, hiszen napjainkban az építészet nem tartozik a virágzó gazdasági ágak közé.

Pelényi Gyula építész és Fekete György belsőépítész a tárlaton.

A „mi lehetne még a városból?” reprezentációja mellett grafikák is bemutatásra kerültek, felcsillantva, hogy az építész akár művészi pályán is megállta volna a helyét. Példát mindenképpen jelenthet jó rajztechnikája a fiatal, szinte kizárólag számítógéppel dolgozó utódoknak, tette hozzá Gyutai Csaba polgármester, miközben felidézte, éppen a rajz precizitása révén érdemelte ki a Kvártélyház udvarának tervezési jogát is.

Pelényi Gyula 1968-ban került Győrből Zalaegerszegre, abban az időszakban, amikor a néhány tízezresből 60 ezer lakosú településsé vált. A virágzó, fellendülő városban számos megbízatást és ezek nyomán több elismerést kapott.
Pelényi Gyula megjegyezte, az igazi építészeti kiállítás az lenne, ami a tervtől az épület megvalósulásig mutatná be az eseményeket. Hozzátette, kiállított munkái közül nem tud kiemelni, mindegyiket szívesen látná „használati tárgyként”. A Peta Kávéház legújabb értékpártoló kiállítása május végéig látható.

vissza az elejére


Az első egy Poveda volt

Ízelítő preisz józsef óragyűjteményéből

Zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal aulája, ahol Preisz József órásmester óragyűjteményéből láthattak ízelítőt az érdeklődők, akiket Tombi Lajos önkormányzati képviselő köszöntött. „Nem nagyon van olyan zalaegerszegi, aki ne ismerné Preisz Józsefet”.

Szerencsés az a város, ahol egy ember bemutathatja életművét. A „földi toronyóra a Hevesi Sándor Színház előtt is dicséri munkáját, az óraművet Kancsal Miklóssal együtt állították helyre. Preisz József mindig a köz javát és városát szolgálta” – fogalmazott Tombi Lajos.

Preisz József elmondta, ötven éve van a szakmában, és akik eljöttek a kiállításmegnyitóra, az a szakmát, a szakmai becsületet tisztelte meg. Az első, amit kapott, egy Poveda óra volt, de hozzájutott 170 éves porcelánórához és egy Napóleon korihoz is, melynek a hátuljára ráírták, hogy 100 évvel ezelőtt javították.

vissza az elejére