Menet közben kell a problémákat megoldani

ZTC-s tervek, remények

Érmek a messzi-emlékversenyről


Menet közben kell a problémákat megoldani

Zalai kötődése is van a zte új vezetőedzőjének

  A Ferencváros elleni mérkőzésen mutatkozott be a ZTE FC kispadján Prukner László, a zalaiak új vezetőedzője. A csapat Meye kiállításáig egyenrangú ellen fele volt a fővárosiaknak, de létszámfölényét az FTC gyorsan gólokra váltotta. Nincsen könnyű helyzetben az új szakvezető. Több feladatot menet közben kell megoldania. Elsőként arról kérdeztük, volt-e már hasonló helyzetben edzői pályafutása során?

– Nem könnyű a feladatom, ilyen helyzetben eddig nem voltam pályafutásom során – hangoztatta Prukner László. – Egyszerre kell ismerkednem a körülményekkel, változást elérnem, csapatot építeni és eredményesen szerepelni.

– Amikor elvállalta a felkérést, voltak feltételei?
– Régebben egyszer már megkeresett a ZTE vezetése, akkor nemet mondtam. A családom révén zalai, lenti kötődéssel rendelkezem. Talán más csapat megkeresését visszautasítottam volna, de úgy éreztem, a ZTE felkérésére nem mondhatok nemet. A zalai csapat az elmúlt 10 évben az első osztály élvonalához tartozott. Az átigazolási szezon hajrájában vettem át a ZTE-t, így nagy erősítésre nem gondolhattam, behatároltak voltak a lehetőségeim. Különösebb feltételeim egyébként nem voltak.

– Már több napja a ZTE vezetőedzője… Miben látja a gyenge szereplés okait? Mentális és erőnléti problémákról lehet hallani…
– A sikertelenség, a sorozatos kudarcélmény mentálisan és erőnlétileg eleve gyengíti a csapatot. A két tényező közül, ha valamelyik rossz, magával hozza a másikat. Nem szeretnék azzal foglakozni, mi volt korábban. Nem feladatom Csank János munkáját minősíteni, saját benyomásaimra, tapasztalataimra kívánok támaszkodni.

– A csapat jelen helyzetében mi lehet a cél? Az eredeti tervet el kell felejteni?
– Az első hatba kerülésnek csak akkor van realitása, ha a hátralévő mérkőzéseink mindegyikét megnyernénk. Rövid távú célunk nem lehet más, mint megkezdeni a felzárkózást. Minél előbbre szeretnénk végezni a tabellán. A gyenge bajnoki produkciót egy jó Magyar Kupa-szerepléssel kompenzálhatjuk.

Meg kell találnom azokat a játékosokat, akik tudnak egymás mellett játszani, egymásért küzdeni, és átérzik, hogy a ZTE milyen nehéz helyzetben van. A szurkolók részéről jogos elvárás, hogy végre jól szerepeljünk, de még nincs kialakult csapatunk. A már felsorolt problémákra menet közben kell megtalálnom a megoldásokat.

– Hány pontot tervez az őszi idény hátralévő fordulóira?
– Nem tervezek, mindig a soron következő mérkőzésre koncentrálok. Az a legfontosabb, hogy az adott ellenféllel szemben eredményesek legyünk.

vissza az elejére


ZTC-s tervek, remények

Takarékosan, az utánpótlás felé fordulva

  Bár a tájfutás nem tartozik a reflektorfényben lévő sportágak közé, Zalaegerszegen már több évtizede működik. Annak ellenére életképes, hogy évről évre egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk.

– Igyekszünk alkalmazkodni a körülményekhez – hangoztatta Fehér Ferenc, a Zalaegerszegi TC vezetőedzője. – Nem panaszkodunk, hanem megnézzük, hol tudunk még takarékoskodni. Persze tudjuk, ez a végtelenségig nem mehet. Örvendetes, hogy nehéz anyagi helyzetünk ellenére sokan választják a tájfutást.

Nyolcvanhat igazolt versenyzőnk van, ebből 40 feletti az utánpótláskorúak száma. Különösebben nem kell toborzót sem hirdetnünk, bejelentkezik hozzánk egy fiatal, megkedveli a tájfutást, és hozza a barátait is. A ZTC keretein belül két csoport működik, egyik Zalaegerszegen, a másik Nagykanizsán.

– Felnőttválogatottjuk – Novai Éva – szülés után mikor tér vissza?
– Már indult egy versenyen, a rövid távú országos bajnokságon az 5. helyen végzett, ami mindenképpen dicséretes. Az idén, de jövőre is, inkább az utánpótlástól várunk áttörést.. Reméljük több korosztály már pontszerző helyen végez, és lesznek olyanok, akik felkapaszkodnak a dobogóra.

– Az anyagiakat már érintettük, de valójában miből áll öszsze a költségvetésük?
Az önkormányzattól évi 100 ezer forintot kapunk, ami durván egy országos versenyre elég. Mellette tagdíjakból, a tájfutást kedvelő szponzoroktól érkezik anyagi támogatás. A pályázatok száma lecsökkent, így innen kevesebb forint folyik be. Ezért igyekszünk emelni a rendezvényeink számát, amelyből szintén bevételre teszünk szert.

Költségvetésünk, mint már említettem, lecsökkent, ezért a téli időszakban sem tudunk termet bérelni. Ha az időjárás nagyon mostoha lesz, akkor a futófolyosón tartjuk edzéseinket. Különben is a tájfutás a természetben zajlik, így ameddig lehet, a szabadban tartjuk a tréningeket.

– Milyennek látja jövőt?
– A pénzünk a jövőben sem lesz több. A megszerzett forintokat igyekszünk minél hatékonyabban felhasználni. Rendezvényeink keretében továbbra is megpróbáljuk népszerűsíteni sportágunkat. A versenyzés mellett a tájfutás a természet megbecsülésére, szeretetére is nevel. Reméljük, az év hátralévő időszakában a fontos versenyekre eljutunk. Költségvetésünket is így tervezzük.

A meghívásos versenyek közül csak azokon veszünk részt, amelyek közel vannak, a távolabbiak önköltségesek, akárcsak a külföldi tájfutóversenyek. Csak így érhetjük el, hogy talpon maradjunk. Abban is reménykedünk, hogy az 5 látványsport állami támogatása után a körből kimaradt sportágak az önkormányzattól nagyobb pénzügyi segítséget kaphatnak.

vissza az elejére


Érmek a Messzi-emlékversenyről

  Kecskeméten rendezték meg a Messzi István súlyemelő emlékversenyt. A szervezőknek rangos mezőnyt sikerült öszzetoborozni.

A versenyen dobogóra léptek a ZTE súlyemelői is. A felnőtteknél a munka mellett sportoló Szanati Szabolcs 104 kilóban az értékes 2. helyet szerezte meg, 300 (132+168) kilós teljesítménnyel. A junioroknál Tóth Krisztián 56 kilóban 134 (64+70) kilós teljesítménnyel aranyérmes lett. Szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a serdülőknél a 62 kilósok mezőnyében Takács Tamás. Eredménye 151 (70+81) kg.
A verseny jól szolgálta a ZTE sportolóinak felkészülését az országos bajnokságra.

vissza az elejére