Használják az elkerülő utakat!

Bioerőmű épülhet

Átvette az elismerést

Teljes körű akadálymentesítés

Megállapodás


Használják az elkerülő utakat!

Lezárják a budai nagy antal utcát és környékét

   Lapunk megjelenésével egy időben kezdődik a Magyar Aszfalt kivitelezésében a belvárost északról elkerülő út építése. Dékány Endre, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. főmérnöke azt javasolja, hogy a következő másfél hónapban, aki Pózva felől érkezne a belvárosba, válassza a 74-es és 76-os elkerülő utakat. Az útlezárások miatt ugyanis a forgalom korlátozására kell számítani.

A bruttó 602 millió forintos tehermentesítő út építése a belvárosi rehabilitációs program részeként valósul meg. Összesen 2200 méter autóutat újítanak fel, ebből 650 méter a régi vasúti nyomvonal, ami teljesen új utat kap: a Balatoni út és a Stadion úti csomóponttól az Október 6-a téren és a Budai Nagy Antal utcán keresztül a Sütő utcai felvezetéssel, az elbontott vasúti sín helyén a Vágóhíd utcáig kerül sor a felújításra. A belvárost (a Kazinczy teret és a Rákóczi utat) is ezen az útvonalon lehet majd elkerülni, mely által csökkenni fog a belvárosi forgalom, hangsúlyozza Dékány Endre.

Elmondja: a Stadion úton és az Október 6. téren csak aszfaltozás lesz, a téren még közműveket is cserélnek. A többi utcák az állapotuknak megfelelően kerülnek felújításra. Az Október 6. tér, a Batthyány utca és a Budai Nagy Antal utca kereszteződését átépítik, ehhez területet vesznek el a tér déli részéről. A Budai Nagy Antal utca összes közművét kicserélik, ezt követi az aszfaltozás. A Jákum utcát is átépítik, a Munkácsy utcát felújítják, a vásárcsarnok mellett kétirányú lesz a közlekedés. A Jákum utca végétől építik meg az új tehermentesítő utat.

Az útlezárások miatt az északról érkező forgalommal lesz gond, nem lehet majd balra kanyarodni az Október 6. téren a stadion irányába. A legnagyobb torlódások a templom körül várhatók, és a parkolási lehetőségek is csökkennek. Autóval a piac megközelítése is problémás lesz, itt is megváltozik a forgalmi rend, bár a Várkör forgalmának kivezetésére a vásárcsarnok mellett biztosítanak helyet, és a Sütő utcán keresztül szintén megközelíthető lehet a vásárcsarnok, de a forgalom csak egyirányú lesz. Ezért Dékány Endre azt kéri a zalaegerszegiektől, inkább gyalog menjenek a piacra a következő másfél hónapban.

vissza az elejére


Bioerőmű épülhet

Közgyűlési döntésekről

  Mini biomassza-hőerőmű épülhet Zalaegerszegen, a landorhegyi városrészben. A közgyűlés múlt heti ülésén egyhangúlag döntöttek úgy a képviselők, hogy a város költségvetéséből ötmillió forintot fordítanak a szakmai megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására.

A részletekről a testületi ülést követő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta: a létesítmény az Ökováros Program keretében, a helyi hő- és hűtési igény kielégítésére, KEOP-pályázat segítségével valósulna meg. A megújuló erőforrások területén jelentős előrelépést jelentene és jelentős megtakarítással is járna. Az alpolgármester utalt rá: a Landorhegyen 500 méter sugarú körben számos önkormányzati intézmény található, melyeknek a fűtési igényét szolgálná ki, ha megvalósulna az önkormányzat elképzelése.

A döntések közül kiemelte még a város térfigyelő kamerarendszerének bővítését. Eszerint a Piac téren, a vásárcsarnok épületének déli homlokzatán elhelyezésre kerül egy közterületi térfigyelő kamera. A közgyűlés továbbá fontosnak tartja a rendszámfelismerő szoftverrel kiegészített kamera elhelyezését a Göcseji úti Agip benzinkútnál. Az itt lévő közterületi kamerát pedig áthelyezik a Köztársaság és a Göcseji utak kereszteződésébe, valamint a Hunyadi utcánál elhelyezett közterületi kamera áttelepítéséről is döntöttek. Ez a műszer a vasútállomás előtti térre kerül.

Kerékpárút bővítésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázat benyújtásáról is döntés született. Ebben a landorhegyi és kertvárosi városrészeket érintő, illetve a Kisfaludy utcában és a Göcseji úton valósulna meg összekötő szakasz. A szükséges önerő összegét, mintegy 41 millió forintot, sikeres pályázat esetén a költségvetésben biztosítják.

vissza az elejére


Átvette az elismerést

Az elmúlt héten átvette a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa által odaítélt legmagasabb rangú elismerést Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, a felsőoktatásért végzett munkájáért. A szenátusi ülésen, az emlékérem átvételekor rövid köszöntőjében az alpolgármester visszaemlékezett arra a kilenc évre, amikor a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány igazgatójaként munkatársaival elkészítették az önkormányzat felsőoktatási koncepcióját, amely azóta is érvényben van.

Balaicz Zoltán hangsúlyozta: célként határozták meg a műszaki felsőoktatás elindítását, hiszen ezt várták a város, a megye és a régió gépipari, elektronikai és mechatronikai vállalatai. 2002 szeptemberében elindult a gépészmérnöki főiskolai szak, mely 2004-ben mechatronikai szakiránynyal egészült ki. 2010 szeptemberétől a Nyugat-magyarországi Egyetem vette át a mechatronikai mérnöki Bsc szakot. Utalt rá: Zalaegerszeg önkormányzata kiemelt stratégiai célként kezeli a helyi felsőoktatást, ezt bizonyítja, hogy 2011-ben mintegy 113 millió forint támogatást kaptak a főiskolák. Végül köszönetet mondott munkatársainak a segítő munkáért, a szenátus tagjainak pedig az elismerésért.

vissza az elejére


Teljes körű akadálymentesítés

A béke ligeti iskolában

   Bármely típusú fogyatékkal élő tanulója számára akadálymentességet képes biztosítani e tanévtől a zalaegerszegi Béke ligeti iskola. Az ehhez szükséges átalakításokat, közel 60 milliós költséggel a nyári szünetben végezték el. Így a mozgásban korlátozottak, a látás- és hallássérültek számára is segédeszközök állnak rendelkezésre az iskolába való bejutás, a folyósokon való közlekedés, eligazodás, a tantermi órák és az önálló feladatvégzés során.

A beruházás EU-s pályázati támogatással (40 millió forint) és a helyi önkormányzat hozzájárulásából a Deák Ferenc Új Városépítő Program keretéből (20 millió forint) valósulhatott meg. Az eredeti terveken felül még sikerült megoldani az udvari játszótér felújítását is.

A komplex akadálymentesítés keretében többek között rámpák, lift, vezető- és figyelmeztetősávok a padlózaton és az oldalfalakon, megszélesített, küszöb nélküli tanteremajtók, az akadálymentességnek megfelelő vizesblokkok és öltözők, valamint modern technikai berendezések kerültek az iskolába. Ez utóbbiak közé tartoznak speciális számítógépek nagy görgős egérrel, kontrasztos billentyűzettel, valamint indukciós hurkok, hangosítás, Braille-feliratos táblák.

– A legnagyobb költséget a számítógépes fejlesztések és a liftbeépítés jelentette. Az új eszközök használatáról az informatika-, illetve a szaktanárok tudnak segítséget adni a tanulóknak és a kollégáknak egyaránt – mondta Herold József igazgatóhelyettes. Nemcsak a speciális felszereltség, hanem a feltűnően esztétikus és ízléses felújítások is meglepték a tanévkezdő diákokat, szüleiket, és természetesen örömet okoztak az itt dolgozóknak is.

A felsorolt fejlesztésekről sajtóbejárás keretében adott tájékoztatást Balaicz Zoltán alpolgármester és a városüzemeltetési osztályt képviselő munkatársak. A megújult, megszépült épület hivatalos átadására iskolai ünnepség keretében szeptember 29-én kerül sor.

vissza az elejére


Megállapodás

  Zalaegerszeg közgyűlése a közoktatási törvény alapján a Szombathelyi Egyházmegyével megállapodást köt az alábbi feltételekkel: a Szombathelyi Egyházmegye által fenntartott Szent Család Óvoda köteles felvenni az alapító okiratában meghatározott, az intézménybe felvehető maximális gyermeklétszám 85 százalékáig zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező óvodáskorú gyermekeket a szülői igények alapján.

Ellátási szerződést köt a közgyűlés a fogyatékkal élők integrált intézményének működtetése érdekében a Magyarországi Református Egyházzal. Az ellátási szerződésben rögzítik, hogy a 10 férőhelyes, fogyatékkal élők gondozóháza és a 29 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó intézményegység után fizetendő bérleti díj éves mértéke 4 millió forint+áfa, mely összeg minden évben (először 2013-ban) az előző évi infláció mértékével változik.
Az éves szolgáltatási díj 19.500.000 forint, mely öszszeget a felek – egyetértés esetén – évente (először 2013-ban) legfeljebb az előző évi, a KSH által közzétett hivatalos fogyasztói árindex mértékével módosíthatják.

vissza az elejére