A félkarú rablók árnyékában

Remény parkot avattak

Sárkányok a lányok?

Vélemények

Gyűjtsünk szelektíven az ünnepek alatt is!


A félkarú rablók árnyékában

Mindent visz a kóros játékszenvedély

  Állami bevételkieséssel és munkahelyvesztéssel riogatnak a játék(gép)adó emelése kapcsán. A mérleg másik serpenyőjéről mintha megfeledkeznének. Arról ugyanis kevesebb szó esik, hogy a „duplázz” gomb lázas nyomkodása által mennyi bevételtől esnek el a családok, és hány embert bocsájtanak el, mert már nem képes elvégezni munkáját. Erről nincsenek számadatok, mint ahogy arról sem, hogy mibe kerül az államnak a pénznyerő automaták rabjainak gyógykezelése és segélyezése.

– A kóros játékszenvedélyt a pszichiátriai betegségek között tartjuk számon, melynek két lényeges magatartásbeli tünete van. A betegek egyrészt a kockázatmegítélés zavarában szenvednek, másrészt feltétlenül hisznek a biztos szisztémában, melynek birtokosainak tartják magukat – magyarázza dr. Sipos Zsófia, a zalaegerszegi megyei kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa.

– Jellegzetes fázisai a fokozódó késztetés és izgatottság a játékra, öröm és izgalom a játék alatt, majd a kétségbeesés és bűntudat a vesztés miatt. Jellemző, hogy ezek a betegek képtelenek stabil, bensőséges érzelmi kapcsolatra, az örömforrást a játék okozta feszültségoldásban keresik, ezért nem is a pénzszerzés a fő mozgatórugó. Az ismételt vesztés persze mindig indok arra, hogy újra próbálkozzanak a nyerőgéppel. A férfiak a nőknél 5–10-szer gyakrabban szenvednek ettől a játékszenvedélytől, amely gyakran társul más függőségekkel, akár extrém mértékű dohányzással, valamint alkohol- és drogfogyasztással.

A játékszenvedély hosszantartó, krónikus lefolyású betegség, ami gyógyszeresen és komplex rehabilitációval is kezelhető. Sajnos kevés eredménnyel, miután ezekből a betegekből éppen a megfelelő motiváció és az együttműködés hiányzik, vagy kevésbé fellelhető, ami alapja lenne a sikeres kezelésnek – hangsúlyozta a főorvos.
A félkarú rabló nemcsak kifosztja áldozatát, de bűnelkövetővé is teheti.

– A játékgép előtt ülők általában abban a csalfa reményben ringatják magukat, ha most veszítenek is, előbb-utóbb nyernek a nagy számok törvénye szerint. Csak ez ritkán jön be, a cél viszont ott lebeg előttük, melynek elérése érdekében már semmi sem lesz drága számukra – mondja a felvetésre Bükiné Papp Zsuzsanna őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

– A várt nyeremény reményében felteszik a gyermek uzsonnájára vagy a csekkekre szánt pénzt, és ha már az utolsó fillérjeik is elfogytak, jön a kölcsönkérés a végeláthatatlan adósságspirál csapdájával. Persze ez még nem bűncselekmény, de azzá válhat a verekedésig is fajuló vissza nem fizetési vitákban. S ha már kölcsönöket sem ad senki, csak a bűnözés kapuja marad nyitva. A kisebb alkalmi lopásokat nagyobb betöréses lopások és rablások követhetik, de sikkasztás és csalás is előfordulhat gyors pénzhez jutási lehetőségként.

Az osztályvezető elmondta, egy-egy nyomozás során ritkán derül fény a kóros játékszenvedélyre, mint a bűncselekmény előzményére, ami azonban semmiképp sem számít enyhítő körülménynek. Miután a játékgépezés legális játék, nem ütközik akkora társadalmi ellenérzésbe, mint például a kábítószer-használat illetve -függőség.

Maga a játékgépező sem tartja magát betegnek, csak egyszerűen pechsorozatnak éli meg a vesztést, amelyből egy szerencsés nyerés kirángatja majd. A probléma innentől válik végtelen történetté, melytől előbb-utóbb a család is szenved; a hangos veszekedések tettlegességig fajulhatnak. A válás és a munkahely elvesztése miatt egzisztenciálisan csődhelyzet alakul ki, ami akár a hajléktalanságig is vezethet.

Megoldásként a prevenció jöhet szóba, amit idejekorán kell elkezdeni. A megyei rendőr-főkapitányság több olyan felvilágosító programmal látogatja az iskolákat, melyen a játékszenvedély is szóba kerül, hiszen manapság a kocsmai félkarú rablók mellett az internetes szerencsejátékok is veszélyeket rejtenek.

vissza az elejére


Remény parkot avattak

Faültetés az izraelita temető előtt

  Idén 20+1 éves a Béke-Shalom Baráti Társaság. Mint arról lapunkban már korábban beszámoltunk, a Magyar–Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi tagozataként 1990-ben létrejött szervezet a jeles évfordulót egy változatos rendezvénysorozattal ünnepli meg.

A közelmúlt eseményei (kiállítás, koncertek, ételkóstolás) után az elmúlt héten emlékfát ültettek, és emléktáblát avattak a zsidótemető előtti parkban, mely ezentúl a Remény nevet viseli. Az ünnepségen részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, akit a rendezvény előtt Gyutai Csaba polgármester fogadott hivatalában.
Az emléktábla-avatáson Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a nagykövetet és a közönséget, majd Matyéka István, a baráti társaság elnöke mondott ünnepi beszédet.

Hangsúlyozta: azért a „Remény” szó került az emléktáblára, mert minden emberben, családban és tenni akaró közösségben ott lakozik a remény, amiért élni érdemes. Ez az alapja az emberek közötti kapcsolatoknak. Ugyanakkor hitet is jelent; hogy az a borzalom, ami a zsidósággal megtörtént, soha többet nem ismétlődik meg. A jeles évforduló alkalmából a temető előtti park is ezt a nevet viseli ezentúl.

Ilan Mor nagykövet elmondta: örömére szolgál, hogy a Remény közparkban köszöntheti a születésnapját ünneplő baráti társaságot. Hiszi, hogy amíg él a remény, addig van párbeszéd az emberek között, s nem kell tartani fenyegetettségtől. A remény szóban ott van az „élni és élni hagyni” jelige is; vagyis mindenki szabadon, saját kultúráját, nézeteit, vallását megtartva élhessen hazájában, s emiatt ne érje sérelem.

A táblaavatást követően az évforduló alkalmából a baráti társaság, a zsidó hitközség, valamint Ilan Mor nagykövet, Gyutai Csaba polgármester és Rigó Csaba kormánybiztos emlékfát ültettek a Remény parkban.
A rendezvény után a Zsidó Közösségi Házban sor került a Béke-Shalom Baráti Társaság 20+1 éves krónikáját felelevenítő könyv bemutatására is.

vissza az elejére


Sárkányok a lányok?

Vidám figura a könyvtárban

  A közelmúltban a zalaegerszegi Apáczai ÁMK vendége volt Figura Ede pedagógusból, drámatanárból lett előadóművész. Megzenésített verseivel minden korosztály számára igényes kikapcsolást tud nyújtani. Zalaegerszegre az ÁMK könyvtára által hirdetett meserajzpályázat alkotóinak szánt ajándékműsorral érkezett.

„Gyerekijesztegetés”, vegetáriánus lagzi, szerelmes hóember, repülő törpe, óriásnagyobbító készülék, csak néhány felvillanás a különös műsorból. A tévénézéstől szegényessé váló fantázia miatt a gyerekeket kísérő felnőttek számára is felhőtlen kikapcsolódást nyújt az egyedi humorral fűszerezett előadás. A kellékek: eredetiség, egyetlen akusztikus gitár, játékos kreativitás, finom műveltség, érzékeny, nyitott szív.

A gyerekeket bevonja a történetbe, jelmezt öltve, hangszert ragadva, hogy legyőzzék a sárkányt vagy saját félelmüket, vagy kettő az egyben, mindkettőt. Miközben zajlik az abrakadabra, ugat a macska, nyávog a mókus, furcsán kommunikál az óriás Tóbiás, kiderül a fiúk félelme is. Minden sárkány lány(?).

vissza az elejére


Vélemények

  A városi közgyűlés két ellenzéki frakciója (MSZP, Jobbik) sajtótájékoztatón mondta el véleményét a legutóbbi testületi döntésekről.

Kiss Ferenc, a közgyűlés szocialista frakcióvezetője a lakosságidíj-emeléseket kifogásolta. Mint fogalmazott, politikai döntés született, ezért a fideszes többségnek vállalnia kell felelősséget. A közszolgáltatási díjak nagyobb mértékben emelkedtek az elvártnál, ugyanis az előterjesztések nettó emeléssel számoltak, amit még terhelni fog a felemelt áfa. Mindez azt jelenti, hogy a zalaegerszegiek terhei tovább fognak nőni.

Major Gábor úgy fogalmazott: a miniszterelnök ígéretével (a nyugdíjasoknak szóló levélben inflációt követő közüzemi díjakról írt) szembe menő álláspontot képviselt a zalaegerszegi többségi, fideszes frakció. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy a díjemeléseknél nettó árakkal számoltak.

* * *
A Jobbik sajtótájékoztatóján Pete Róbert, a párt frakciójának vezetője, mint fogalmazott, örömmel vette tudomásul, hogy bár módosítással, de az önkormányzat támogatta azt a javaslatukat, hogy a belvárosban december 4. és 31. között kedvezményesen, illetve ingyenesen lehessen parkolni. A közgyűlés úgy döntött, az Egerszeg-kártyával rendelkezők számára déli 12 órától a fenti időpontban ingyenessé teszi a belvárosban a parkolást.

Pintérné Kálmán Marianna is arról beszélt, hogy a közgyűlés támogatta a Jobbik javaslatát, miszerint Zalaegerszeg lakásrendeletében a bérlői kötelezettségek köre egészüljön ki a lakókörnyezet rendezettségének körülhatárolt biztosításával. Az a céljuk, hogy a bérlakások környéke rendezett, kulturált legyen.

vissza az elejére


Gyűjtsünk szelektíven az ünnepek alatt is!

  Szakemberek számításai szerint egy fő átlagosan 25 liter hulladékot termel hetente. Európai uniós környezetvédelmi elvárás a szelektív hulladékgyűjtés hatékony megszervezése és minél több hulladék lerakótól való eltérítése. Ennek megfelelően a parlamentben folyamatban van a hulladékgazdálkodási törvény átalakítása.

A Zala-Depo Kft. szakembereinek évek óta az a véleménye, hogy a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés mellett a háztartásokból szelektíven kell elszállítani a frakciónként szétválogatott hulladékot. A kormány által is preferált házhoz menő gyűjtési rendszer bevezetésére már számos lépés történt Zalaegerszegen.

Lomtalanítás

2009 óta működik az átalakított, házhoz menő lomtalanítási rendszer. Tavasszal a családi házas övezetekben a lomtalanítás igénybejelentés alapján, házhoz menően történik, ahonnan az elkülönített vas- és elektronikai, fa- és zöldhulladékok ill. egyéb, nehezen hasznosítható anyagokat külön autóval szállítják el. Annak érdekében, hogy év közben minél több lom kerüljön a hulladékudvarokba, az őszi lomtalanítási akciót átalakították lomb- és zöldhulladék-gyűjtési akcióvá.
2011 tavaszán 6976 m3 nagydarabos hulladékot, őszén 2027 m3 komposztálható zöldhulladékot gyűjtöttek össze Zalaegerszegen.

Házhoz menő biohulladék-gyűjtés

A társaság 2010 tavaszán indította útjára a rendszeres, házhoz menő biohulladék-gyűjtést, melyhez önkéntesen lehet csatlakozni. Az akció 200 db biohulladék-gyűjtő edény kihelyezésével indult, 2011. év decemberéig 1121 háztartás igényelte a szolgáltatást.
A gyűjtés kéthetente történik, házhoz menően. A csatlakozás díjnövekedést, illetve külön díj bevezetését nem eredményezi. A biohulladék gyűjtésére szolgáló 120 literes edényzetet a Zala-Depo Kft. biztosítja, a használót csupán állagmegőrzési és kártérítési kötelezettség terheli. A gyűjtőedénybe kizárólag fű, maximum 10 cm-es méretűre felaprított fás szárú növények, zöldségek és gyümölcsök hulladékai helyezhetők.

Házhoz menő sárgazsákos műanyaggyűjtés

Először 2004-ben vezették be a műanyaggyűjtés házhoz menő formáját. A családi házas övezetben minden hónap utolsó csütörtökén jár körbe kukásautó, és gyűjti össze a sárga zsákban kihelyezett műanyag hulladékokat. 2011-ben 98 tonna műanyag gyűlt össze, természetesen a 2012-es évben is folytatják ezt a szolgáltatást, melynél reggel 6 óráig kérik kihelyezni a zsákokat az ingatlanok elé. Fontos kihangsúlyozni, hogy csak oda pótolnak üres zsákokat, ahol van kihelyezve teli zsák.

Házhoz menő papírgyűjtés

A társaság dolgozói minden hónap utolsó péntekén gyűjtik a szolgáltatáshoz csatlakozó ügyfelektől a papírhulladékot. A csatlakozni kívánók a Zala-Depo Kft.-nél igényelhetnek kék színű edényt, melynek egyszeri használati díja bruttó 2000 Ft.
A társaság a sárgazsákos hulladékgyűjtés mintájára 2012-ben bevezeti a kékzsákos papírgyűjtést a zalaegerszegi családi házas ingatlanok részére. Bővebb információról a közeljövőben adunk tájékoztatást honlapunkon, ill. a helyi médiákban.
A házhoz menő gyűjtési rendszer mellett természetesen lehetőség van szelektív szigeteken való elhelyezésre is.

Hulladékudvarok

A Zala-Depo Kft., az általa üzemeltetett két hulladékudvarban változatlan feltételekkel várja a tisztelt zalaegerszegi lakosokat, szelektíven szétválogatott és gyűjtött hulladékaik átvételére. A két hulladékudvar a volt szennyvíztisztító területén, a Parki úton, valamint Búslakpusztán található. A lakosság részéről szelektíven gyűjtött veszélyes és nem veszélyes hulladékok átvétele térítésmentes.
A hulladékudvarok minden héten keddtől péntekig 9.00–17.00-ig, szombaton pedig 7.30–14.00-ig tartanak nyitva.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online