A szemét érték, ha hasznosítjuk

Tízéves az onkológiai osztály

Emlékeztek


A szemét érték, ha hasznosítjuk

„Hulladékból termék” a kereszturyban

  Öt éve járja az országot a „Hulladékból termék” című kiállítás, mely a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék-újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet. Hat évvel ezelőtt, a kezdetekkor, már volt Zalaegerszegen egy hasonló tárlat, így nem csoda, hogy az országos program záró rendezvényének is a zalai megyeszékhely ad otthont.

A Keresztury ÁMK előcsarnokában március 1-től 24-ig látogatható ingyenesen a tárlat, melyen az anyagok körforgását lehet nyomon követni. A rendezvénynek otthont adó intézmény igazgatója, Kondor Anita elmondta, a kiállítás március 24-én egy „zöldnappal” zárul, ahol izgalmas fizikai kísérletek is zajlanak majd.

Gyutai Csaba polgármester a tárlatnyitón elmondta: a Földre és a föld javaira az ember van a legártóbb hatással, de mi vagyunk azok is, akik sokat tehetünk a természet megóvásáért. Rengeteg múlik a környezettudatosságon és a nevelésen, hiszen a fiatalok lesznek azok, akik a jövő felnőttjeiként sokat tehetnek majd az élhetőbb környezetért. A szemléltető oktatásra így nagy hangsúlyt kell fektetni. A mostani tárlaton is jól látszik, hogy a szemét érték, sőt gazdasági tényező is lehet, ha jól tudjuk hasznosítani. Ezért minél több figyelmet kell szentelni az újrahasznosításra és feldolgozásra.

Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezetője úgy látja, hogy Zalaegerszegen nem állunk rosszul környezettudatosság terén. A szelektív gyűjtőszigetek száma évről évre nőtt, a megyeszékhely határában működő hulladékdepónia pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy a szemét jó része hasznosuljon. Nemcsak a műanyag, hanem a raklap, fahulladék és betontörmelék is felhasználásra kerül. Vagyis a szemét jó részét értékesítik.

A Keresztury ÁMK-ban rendezett tárlaton – melynek főszervezője az Öko-Pack Nonprofit Kft. volt – száz hazai hulladékfeldolgozó és -hasznosító vállalat által készített terméket láthatnak az érdeklődők, amik kizárólag szemétből készültek. Sőt, a kiállítás installációja is újrahasznosított hulladék, méghozzá kartonpapír. Ezenkívül 11 további hulladékfajta (többek között üveg, textil, műanyag, gumi) feldolgozására láthatunk példát. Van műanyagból készült fekvőrendőr, gumiabroncsból gyártott játszótéri burkolat és sörösdobozból előállított autóalkatrész is.

vissza az elejére


Tízéves az onkológiai osztály

Életigenlés és összetartozás

   Tudományos üléssel ünnepelte a zalaegerszegi megyei kórház onkológiai osztálya tízéves fennállását. A megyeszékhelyi egészségügyi főiskola adott otthont a rendezvénynek, melyen az együttműködő társintézmények, így a szombathelyi sugárterápiás centrum és a pécsi egyetemi klinika orvosai vettek részt, akik előadásokat tartottak zalai kollégáik mellett.

– Az önálló onkológiai osztályt mind a menedzsment, mind a zalai betegek részéről az az igény keltette életre, hogy a kemoterápiás és biológiai kezelések helyben legyenek elérhetőek. Amikor megkezdtük a tevékenységet, sokkal több elhanyagolt rákbeteggel találkoztunk. Az osztály működésének köszönhetően ez mára jelentősen megváltozott; a zalai betegek az országos protokolloknak megfelelő, jó színvonalú ellátást kaphatnak – hangsúlyozta dr. Rúzsa Ágnes.

A zalaegerszegi megyei kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa elmondta, az évi 1700 ellátott beteg közül 500-ra tehető az új esetek száma. Szerencsére ez a szám nem kiugró a megye lélekszámához képest, országos viszonylatban is átlagosnak tekinthető. Legtöbben vastagbéldaganatos elváltozások miatt szorulnak kezelésre Zalában, ami viszont az országos átlagnál nagyobb előfordulású. Emiatt kutatást is végeztek, mely genetikai okokat nem mutatott ki. Ezért úgy gondolják, hogy a helytelen táplálkozásban keresendők az okok. Legkevesebb az emlőrákos beteg, ami joggal feltételezhetően a rendszeres szűrésnek köszönhető.

Az elmúlt tíz év a kemoterápiás kezelésben is változást hozott. A főorvosnő hozzátette, a jelenleg rendelkezésre álló szerek már nem olyan agresszívak, kevesebb illetve elviselhetőbb mellékhatásokkal járnak. A kemoterápiás kezelés mellett biológiai terápiát is alkalmaznak egyénre szabottan. Az utóbbi kiegészítő kezelés a daganatok ellen termelt antitestek valamint a daganatok működésében részt vevő enzimek blokkolását jelenti.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitotta meg az ünnepi rendezvényt, melyen az osztály munkatársai piros sálban jelentek meg. – A piros az öröm, az összetartozás, az életigenlés színe, hogy itt lehetünk, és továbbra is dolgozhatunk a daganatos betegek gyógyítása érdekében – válaszolt a kérdése a dr. Rúzsa Ágnes.

vissza az elejére


Emlékeztek

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen is, a Kosztolányi úti emlékműnél.

A résztvevők mécsesgyújtással, főhajtással tisztelegtek a Zalaegerszegről a gulágra elhurcolt áldozatok emléke előtt. Ocsovai Grácián, a ferences templom plébánosa beszédében elmondta, sokakat érint a kommunista rezsim 50 éves elnyomó, megfélemlítő tevékenysége.

Az államosítás, a vallásgyakorlás és a véleménynyilvánítás tiltása, a más véleményen lévők üldözése, ellenségnek titulálása. Koncepciós perek, gulágszerű táborok okoztak szenvedést. Majd közösen elmondott imára szólította fel az ünnepség résztvevőit, utalva arra, az igazságtalanságok, háborúk, erőszak napjainkra sem szűntek meg.

vissza az elejére