Tanműhelyt avattak

Esztétikus zöld tereket

Koplalás helyett


Tanműhelyt avattak

Fejlesztések a ganz–munkácsyban

  Három évvel ezelőtt kezdtek nagyobb lélegzetű fejlesztésekbe a Ganz–Munkácsy Szakközépiskola gépipari képzésén. Mindezt a környező vállalkozások igényei alapján, a cégek és az önkormányzat támogatásával. A fejlesztéseknek még nincs vége, de az első szakasz lezárult, mondta Vargáné Bérczes Bernadett igazgató a tanműhelyavatás alkalmával.

– A három éve tervbe vett koncepció, a gépipari képzés megújítása alapjait leraktuk, melyet a mostani avatás is mutat. Mindehhez anyagi, erkölcsi, szakmai és potenciális támogatást is kaptunk a környező cégek vezetőitől és az önkormányzattól – mondta az igazgató.

A 2009 óta folyamatosan kialakított CNC megmunkáló központ (egy CNC maró- és 3 darab CNC esztergagép) ünnepélyes avatásán részt vettek a fent nevezett támogatók, így Gyutai Csaba polgármester is, aki a térség iparáról és az ebből eredő képzési igényekről beszélt. Elmondta, a jövő gazdasági stratégiájához a gépipar tartozik, a szektor erősödése várható. A műszaki, gépészeti képzésnek ennek megfelelő jelentőséget kell adni, a komoly képzés pedig modern eszközöket kíván, melyek napjainkban az informatikára alapoznak. Végül hozzátette: reméli, a szülők is meglátják mindebben a lehetőséget, és egyre nagyobb imázsa lesz a gépészeti szakmáknak.

Mórocz Tibor gyakorlati oktatásvezető prezentálta az elmúlt három év jelentős fejlesztéseit a gépipari képzésben. Így tervező- és szimulációs rendszert, műhelyeket, laborokat alakítottak ki, a képzés létszámilag növekedett, illetve ösztöndíjassá vált, felújították, illetve visszaállították a hegesztőműhelyt, CNC-központ létrehozásával biztosítják a korszerű ismeretek elsajátítását, szükséges eszközöket, szerszámokat szereztek be.

– 1988 óta rendelkezik az iskola CNC esztergagéppel, melyen ma már csak az alapokat lehet megtanulni, annyit fejlődött ez a terület. A feladat tehát a napi gyakorlatban, a cégeknél, vállalatoknál használatos modern CNC-eszközökhöz való átállás – mondta Mórocz Tibor. – A tanulmányokat kétkezi munkával alapozzák, majd a választott szakmától függ, hogy 10. osztálytól, érettségire épülő vagy éppen felnőttképzés keretében ismerkednek meg a számítógépes szimulációkkal, a számítógépes tervezéssel, programozással és ez alapján a gépi anyagmegmunkálással a diákok.

Ez a technika a jövő, jelenleg a megyében működő cégek 90 százalékánál legalább egy CNC-megmunkáló működik. Folyamatosan fejlesztik azonban a szoftvereket, amihez a képzésnek is alkalmazkodni kell. Elvárják tőlünk, hogy minden modern dolgot meg tudjunk tanítani. A CNC-megmunkálással kapcsolatos munkák élethosszig tartó tanulást feltételeznek, melyhez az iskola igény szerint vállalja is a továbbképzéseket.

A gépek működését bemutató fiatalok, akik érettségire épülő (gépgyártás-technológiai technikus) szakképzésen vesznek részt, elmondták, szívesen dolgoznak a CNC-gépekkel, bár a pontos programozás nagy figyelmet igényel.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szimuláció következtében jelentősen csökken a tévedés lehetősége, minimális a selejt munkadarab és a szerszámkárosodás.

vissza az elejére


Esztétikus zöld tereket

  Zöldfelületek rehabilitációja a fejlődő városok tükrében címmel rendezett szakmai napot Zalaegerszegen a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség (MÖFÖSZ). A város dísztermében rendezett konferencián főleg kertészek, tájépítészek vettek részt, akiket a szervezők nevében Kirrné Feicht Ágnes, a MÖFÖSZ elnöke köszöntött.

Gyutai Csaba polgármester a konferenciát megnyitva elmondta: a ’30-as években virágos városnak hívták Zalaegerszeget, s az önkormányzat szeretné, ha jövőben is minél több minőségi zöldfelület állna az itt élők és az idelátogatók rendelkezésére. Az adottságaink jók, ezért elsősorban nem is a zöldfelületek mennyiségét kell növelünk, hanem azok esztétikai állapotát és kihasználtságát célszerű javítani. Egy város ugyanis attól város, hogy élő, jól működő közösségi terei vannak, s minden korosztály megtalálhatja a számára kedves parkot vagy közterületet.

Az önfenntartó és költséghatékony környezetgazdálkodás érdekében a város Ökováros-programot is kidolgozott, melynek részleteit Jagasics János energiagazdálkodási szakmérnök ismertette. A zalaegerszegi városrehabilitációs programról pedig Dékány Endre, a Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere számolt be.
Elhangzott: 2015-ig az Ökováros-program jegyében öt fő projektet kívánnak beindítani, mely tartalmazza többek között a lakó- és gazdasági közösségek megújuló energiahasznosítását, valamint a helyi tömegközlekedés átállítását biometángázra.

Zalaegerszeg zöldfelületi stratégiájáról Horváth Zsuzsanna, a Városgazdálkodási Kft. okleveles tájépítészmérnöke tartott előadást. Mint mondta, országos viszonylatban jó helyzetben vagyunk, hiszen egy főre 20–22 négyzetméter zöldfelület jut, azonban az átfogó és minőségi fejlesztés elkerülhetetlen. Ehhez ad irányelveket a 2010 őszén elfogadott zöldfelületi stratégia, melynek egyik célja az esztétikai érték növelése.

Az elmúlt időszakban számos park és tér megújult már (Széchenyi tér, Kossuth tér, Deák tér), ám a növényállomány sok helyen hiányos, vagy a régi, nem megfelelő fajtaválasztásnak köszönhetően elavult. A cél, hogy a régi örökzöldek helyett inkább virágos, tarka beültetésekre kerüljön sor. Fontos az is, hogy a jövőben megújulhasson a város fontosabb középületeinek környezete is. Ennek első lépéseként a polgármesteri hivatal előtti tér kerül átépítésre.

A stratégia részeként a következő időszakban növelnék a közparkok használati értékét, az egyes közlekedési pályákhoz (körforgalmak) tartozó zöldfelületek mennyiségét és minőségét. Fejlesztésre szorulnak továbbá az oktatási és nevelési intézmények udvarai és az óvodák kiskertjei is. Ez utóbbi helyszín a környezeti nevelés aktív színtere is lesz. A tájépítész elmondta: idén 7 millió forint áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tovább szépítsék a belváros környezetét. Így többek között megújul a színház és zsinagóga előtti tér, és új növények kerülnek ki a Deák és Mindszenty térre.

vissza az elejére


Koplalás helyett

Sínáthelyezés, megszüntetett átjárók

  Van, aki vallásos meggyőződésből, van, aki méregtelenítés miatt, mások pedig, hogy megszabaduljanak a télen felszedett kilóiktól. Itt a tavasz, s vele a böjtök, diéták, fogyókúrák ideje.

Mennyit szabad fogyni, s mit érdemes enni, hogy ne érje váratlanul szervezetünket a megváltozott táplálkozás? Erről kérdeztük Palotai Ágotát, a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusát.
– A szervezetnek is jár a „tavaszi nagytakarítás”, így egy egészséges ember nyugodt szívvel nekifoghat egy rövid tisztítókúrának. Jó lehet a húsmentes diéta és a léböjtkúra is. Minden esetben fontos viszont a folyadékpótlás, legalább 3–3,5 liter folyadékot érdemes meginni a kúrák idején.

Ez tartalmazhat friss gyümölcs- vagy zöldséglevet és ásványvizet. Akkor igazán jó és hatékony a tavaszi méregtelenítés, ha az ember kiszakad a megszokott környezetéből, vagyis ha el tud utazni egy időre. Egyfajta lelki, szellemi megújulásra is szükség van. Ha azonban valakinek van valamilyen alapbetegsége, akkor a fogyókúra vagy böjt megkezdése előtt érdemes orvosával konzultálnia.

– Mit együnk, mit ne együnk a kúra vagy böjt alatt, s mivel érdemes pótolni például a húsételeket?
– Mindenképpen célszerű a diéta idejére lemondani a füstölt ételekről, zsíros húsokról, erős fűszerekről, csakúgy, mint a sok cukrot, finomított fehérlisztet tartalmazó ennivalókról, italokról, nassolnivalókról. Lényegesnek tartom azonban azt is, hogy a megvonás ne egyfajta önsanyargatás legyen, mert akkor nem igazán hatékony. Így például a 40 napos böjt lehet, hogy sok is egyszerre.

Aki először kezd tavaszi kúrába, inkább rövidebb – öt-tíz napos – méregtelenítést válasszon. Ami az egyes tápanyagok pótlását illeti, a húst helyettesíthetjük jó minőségű tejtermékekkel vagy mérsékelt mennyiségű tojással, de a szója is kiváló fehérjeforrás. Sőt, a natúr szójajoghurt napi fogyasztása jótékonyan hat a cukorbetegségben szenvedőkre is.

– Rengeteg divatos diétatípusról, fogyókúrareceptről hallani manapság. Elég, ha csak a szétválasztó diétára, 90 napos kúrára vagy az egyre népszerűbb Paleo-diétára gondolunk. Érdemes valamelyik mellé letenni a voksunkat?
– Tényleg se szeri, se száma a különböző diétáknak. De ezek jó része reklámfogás. Mindig mást és mást kap fel a sajtó, főleg attól függően, hogy melyik sztár éppen melyiktől fogyott le. Ha valaki nem tavaszi méregtelenítő kúrát szeretne csupán tartani, hanem fogyni szeretne, akkor inkább azt javaslom, hogy egyen változatosan, ám mértékkel, s mindenképpen mozogjon, hiszen anélkül nincs eredmény.

Ami tény: cukorból, zsíros ételekből nem szabad sokat fogyasztani. Inkább sok zöldséget, gyümölcsöt és sovány húsokat válasszunk, a lisztek közül pedig a teljes kiőrlésű gabonákat részesítsük előnyben. Fontos az is, hogy inkább többször együnk keveset, s ne egyből akarjunk sokat fogyni úgy, hogy koplalunk. Havi 2 kiló súlyvesztés a normális egy fogyókúra alatt, s ezzel elkerülhető az úgynevezett jojó-effektus is. Vagyis amikor a diéta után többet hízunk vissza, mint amennyit lefogytunk.

– A már említett Paleo-diéta pont arról szól, hogy szinte egyáltalán nem szabad szénhidrátot fogyasztani, hiszen az nagyon megemeli a vércukorszintet.
– Én az ésszerű határok pártján állok. Nem gondolom, hogy jó az, ha valaki teljesen elhagyja a gabonaféléket, lisztes ételeket, hiszen a gabona a táplálkozási piramis alapja. A teljes kiőrlésű lisztekből készült pékáruk lassabban szívódnak fel, s nem terhelik annyira a vércukorszintet, így kis mértékben és odafigyeléssel cukorbetegek is fogyaszthatják. Nagyon jók ezenkívül a mostanában újra felfedezett gabonafélék, mint például a hajdina, a köles vagy a zab.

Ez utóbbiból készült pehely kiváló reggeli táplálék, a rizst és a krumplit pedig a hajdinával, kölessel lehet helyettesíteni, s ezek is beilleszthetők a cukorbetegek, vagy a magas vérzsírszinttel rendelkezők étrendjébe. Megemlíteném még a hüvelyes zöldségeket is, amik szintén jó szívvel ajánlhatók diétázóknak, hiszen amellett, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, fehérje is található bennük. Szóval összességében bizonyos tápanyagok vagy ételek kizárása helyett inkább a mértékletesség híve vagyok!

– Tél végén, tavasz kezdetén sokan panaszkodnak fáradtságra, kimerültségre. Mit tehetünk ellene?
– Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt! Főleg primőr árut. Részesítsük előnyben a fokozatosan megjelenő új és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Addig is, amíg ezekre várni kell, fogyasszunk citrusféléket és almát.

Bár ez utóbbi így tavasz elején már nyilván nem olyan friss, mint ősszel, ezért többet érdemes enni belőle. Adott esetben jók a fagyasztott gyümölcsök is, hiszen azok frissen kerültek a hűtőszekrénybe, így jobban megőrizték a vitamintartalmukat, mint mondjuk a lekvárok vagy kompótok, amik hőkezelésen estek át, és sok a cukor is bennük. De azért az az igazi, mikor az első saláta, eper vagy retek megjelenik a piacon!

vissza az elejére