Ne félj!

Németh János Klagenfurtban

Zalai esélyek háza


Ne félj!

A világhíres egerszegi úszó tanácsai

  Néhány teljesítményével rekordot döntött és világhírnévre tett szert Zalaegerszeg szülötte, Mányoki Attila hosszútávúszó. A napokban a Landorhegyi Sportiskola diákjaival osztotta meg élményeit, beszélt a siker mögötti munkáról, a tervekről, s tanácsokkal is szolgált a gyerekeknek.

Mányoki Attila 25 éve kezdte úszókarrierjét. Eleinte a pillangóúszás volt a területe, 1980 óta igazolt versenyzőként szelte a vizet. Az igazi nagy szerelem, a nyílt vízi sport azonban csak jóval később kezdődött, mesélte a fiatal hosszútávúszó a diákoknak. 1990 óta világkupákon kezdett szerepelni, ahol az első csalódásokkal is szembesült. Mint mondja, nehéz volt ezen túllépni.

S csak évekkel később értette meg, hogy a győzelmet a fizikai erőnlétnél jobban meghatározza a mentális hozzáállás, s az edző tanácsainak megfogadása. 2007-ben állt ki először, mint szólóúszó, s egy év múlva a Balatont hosszában átúszva állította fel első rekordját. 2011 augusztusában első magyarként úszta át a Balti-tengert Németország és Dánia között. Ezzel világhírnevet is szerzett magának, hiszen mindössze tízen teljesítették ugyanezt a távot.

Itt azonban még nincs vége a csúcsoknak. Az idei terve, hogy a tengeri úszás 108 kilométeres világrekordját megdöntse. Aztán 2013-tól jöhet az Óceán 7 sorozat, amikoris minden kontinenscsúcsát túl kívánja szárnyalni. Nevezetesen az angliai La Manche csatornán úszik át, ahol óriási a vízi forgalom. Majd jön Skócia a 10 fokos hideg vízzel és a nagy áramlatokkal. Európából átúszik Afrikába a Gibraltári-szoroson. Ezután következik a legnehezebb rész, mert a természeti viszonyok nem a maratoni úszásnak kedveznek Új-Zélandon, Hawai-on, Los Angelesben és Japánban. Óriási hullámok, vihar, cápaveszély. Bármi jöhet.

– A félelem, a bizonytalanság nagyon rossz. Egyetlen előnye, hogy éjszaka segít ébren maradni a stressz – mondta a hosszútávúszó, aki egyfolytában 25 órát is úszott már. Nemegyszer a cél előtt kellett visszafordulni az időjárási viszonyok vagy éppen a váratlan medúzatámadás miatt. – Ilyenkor is a tudásom legjavát adtam, akkor is, ha a távot nem tudtam teljesíteni. De mindennap úgy fekszem le, hogy megtettem a maximumot – fogalmazott, miközben a napi 4 órás edzésekről mesélt.

– Folyamatosan arra gondolok, hogy célom van, amit teljesíteni kell. A felkészüléskor a sokszor szegényes körülmények, a nehézségek inkább segítenek ebben. Többször adtam fel versenyt olyankor, amikor „steril” körülmények között ment az edzés. Elsősorban magamnak akarok bizonyítani, hogy képes vagyok rá, hogy meg tudom csinálni. Magyarként és büszkén vállalt zalaisággal teszem mindezt. Mindenhol mondom, hogy Zalaegerszegről jöttem, amely nevet még kiejteni sem nagyon tudják sok helyen. (Az úszó 2008-ban részesült Zalaegerszegért Díjban.)

A diákok-tanárok kérdéseire válaszolva Mányoki Attila beszélt még néhány kulisszatitokról, az álló- és folyóvizekben való úszás közötti különbségről, a sótartalomról, mely hol segít, hol a bőrt károsítja a hosszú távokon, a több órás úszás alatti táplálkozásról, a hideg víz bénító vagy éppen a meleg víz álmosító hatásáról.
S fontos jó tanáccsal búcsúzott a gyerekektől. Amellett, hogy fogadják meg a tanárok és edzők javaslatait, nyújtsák a maximumot, a sport mellett a tanulásra is koncentráljanak. S főleg győzzék le önmagukat, ez a legtöbb, ami elérhető. S bár a napi média nem ezt sugallja, tudni kell, hogy a siker mögött óriási munka fekszik.

vissza az elejére


Németh János Klagenfurtban

  A Munkácsy-díjas keramikusművész alkotásaiból március 7-én, 18 órakor nyílik kiállítás a klagenfurti Alpok–Adria Galériában.

A részletekről Bogár Beáta, a polgármesteri hivatal nemzetközi és idegenforgalmi szakreferense elmondta: A tárlat ötlete két évvel ezelőtt merült fel, amikor Németh János állandó kiállítása megnyílt Zalaegerszegen. Az avatáson ugyanis részt vett a testvérváros alpolgármestere, akinek nagyon megtetszettek a kiállított tárgyak.

Az „Agyagba álmodott legendák” címmel, a 120 négyzetméteres kiállítótérben 41 alkotást láthat a közönség, a kiállított szobrok a művész egy-egy alkotói korszakát idézik. Ezenkívül tusrajzok és közel húsz fotó is látható lesz a galériában, melyeken Németh János köztéri alkotásai jelennek meg.
A tárlatnyitón részt vesz Gyutai Csaba polgármester, a művész munkásságát pedig dr. Kostyál László művészettörténész méltatja.


Zalai esélyek háza

A családi élet és munkavállalás harmonikus összehangolásáért

   A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által „Országos Esélyegyenlőségi Hálózat keretében Megyei Esélyegyenlőségi Iroda – Esélyek Háza működtetésének és esélyteremtő programok támogatására” kiírt pályázaton elnyerte a Zalai Esélyek Háza működtetését.

Az Esélyek Háza célcsoportjai a hátrányos megkülönböztetést vagy diszkriminációt elszenvedett vagy azzal fenyegetett nők, a fogyatékossággal élők, a romák, a gyerekek, az idősek és a hátrányos helyzetű térségek lakosai.
Az Esélyek Háza segítséget nyújt az érdekképviseleti szervezetek megalakításához, valamint a segítő szervezetek, intézmények munkájához.

Együttműködik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztályával a helyi problémák, szükségletek feltárásában és közvetítésében, valamint szakmai programok szervezésében, lebonyolításában. Közreműködik a családi életre nevelő programok szervezésében, gyakorlati családsegítő szolgáltatások, valamint családbarát munkavállalást segítő szolgáltatások közvetítésében és szervezésében, együttműködve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztályával. Információt nyújt az esélyegyenlőségi és családpolitikai pályázatokkal kapcsolatban.

Ügyfélfogadást tart heti 8 órában, ahol az Esélyházak munkatársai azonnali segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, vagy átirányítják őket az illetékes szervekhez, hatóságokhoz. Hetente egyszer a hátrányos megkülönböztetés áldozatai számára megfelelő ügyfélfogadási lehetőséget biztosít az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) referense számára.

Az Esélyek Háza Zala megyében 2005 óta Keszthelyen működött, a Zalai Civil Életért Egyesület új szervezetként vette át 2012 januárjától. Az első időszak kapcsolatfelvétellel, illetve a szakmai szervezetekkel való együttműködési lehetőségek felkutatásával zajlik. Ezenkívül a március végéig tartó pályázati projekt keretében néhány konkrét program megvalósítására is sor kerül, amelyeket a későbbiekben is folytatni kíván a szervezet.

A projekt egyik programja keretében 2012 márciusában Álláskereső és Életvezetési Klubot indítunk gyermekgondozásból visszatérő nők számára. A foglalkozások célja, hogy a résztvevők rendelkezzenek a pályamódosításhoz szükséges ismeretekkel. A foglalkozásokon feltárják a résztvevők érdeklődését, adottságait és összevetik azokat a lehetőségeikkel. Elsajátítják a családi élet és munkavállalás harmonikus összehangolását és a háztartás alapvető pénzügyi ismereteit.

Megismerik a korszerű álláskereséshez nélkülözhetetlen technikákat, módszereket, melyeket a foglalkozások után biztonságosan tudnak alkalmazni. Segítséget kapnak ahhoz, hogy a munkavállalás szempontjából egyéni sajátosságaiknak megfelelő módon tudjanak igazodni az aktuális munkaerő-piaci igényekhez. A klubfoglalkozások négy héten keresztül heti két alkalommal zajlanak a Keresztury ÁMK-ban. A klubfoglalkozáson részt vevő édesanyák szükség esetén gyermekfelügyeletet is igényelhetnek a Keresztury ÁMK-ban működő Ákom-Bákom játszodában.

A klubfoglalkozáson kívül sportrendezvény, ifjúsági fórum és a szakmai szervezeteket megszólító Esély Fórum szervezését tervezi az egyesület.

További információ: Zalai Esélyek Háza a Zalai Civil Házban
8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 47–51. Tel.: 92/310-384 • info@zalacivil.hu

vissza az elejére