Bővült a Kis Utcai Óvoda

Szakképzési ösztöndíjak

Projektzáró a könyvtárban


Bővült a Kis Utcai Óvoda

Befejeződött a beruházás

  Február utolsó napján avatták a Kis Utcai Óvoda kibővített és felújított épületrészét, mely a hamarosan megszűnő Ady Utcai Óvodába járó gyerekek befogadására lesz hivatott. Az elmúlt fél évben megvalósult 118 millió forintos beruházással a zalaegerszegi óvodák, bölcsődék nagyobb mértékű felújításának sora is véget ért. A város csak az andráshidai intézmény fejlesztésével adós, mondta avatóbeszédében Gyutai Csaba polgármester.

A beruházás során közel 630 négyzetméteren alakítottak ki foglalkoztatószobákat, öltözőket, vizesblokkot, raktárhelyiséget, zárt teraszt, fedett előteret, szélfogót, közlekedőhelyiséget. (Az óvodabővítést a szomszédból elköltöző Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének átalakítása tette lehetővé). Közel 2450 négyzetméteren építettek be tűzjelző hálózatot.

A 2011 júniusától indult munkálatokat 60 millió forintos európai uniós támogatással, illetve az ezt kiegészítő közel 58 millió forintos városi hozzájárulással valósították meg. A végeredmény európai színvonalú minőségében, esztétikájában és az akadálymentesítés terén is, mondta többek között Virágh Péter, a VÁTI Nonprofit Kft. irodavezetője.

Balaicz Zoltán alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: az Ady-óvodából összesen száz gyermek költözik át a Kis Utcai Óvodába, ahová ezentúl 12 csoportban 300 kisgyerek jár majd. A kiürített Ady utcai épület esetében az önkormányzat az ingatlan értékesítését tervezi, ami érintené a mellette lévő tömböt is.
Az avatóünnepségen közreműködtek az Ady utcai óvodások. A projektzáró eseményen vendégként a város vezetői, a képviselőtestület néhány tagja, a tervezők és kivitelezők képviselői, valamint a városi óvodák vezetői voltak jelen.

vissza az elejére


Szakképzési ösztöndíjak

  A közelmúltban döntés született a zalaegerszegi szakképzési ösztöndíjakra beérkezett pályázatok ügyében – tájékoztatta lapunkat Balaicz Zoltán alpolgármester.

Zalaegerszeg közgyűlése 2010-ben vezette be a szakképzési ösztöndíjat, amely azokat a tanulókat támogatja, akik meghatározott helyi hiányszakmák valamelyikén kezdik meg, illetve folytatják tanulmányaikat. A képzések alapvetően a Ganz–Munkácsy Szakközépiskolában, kisebb részben a Deák–Széchenyi Szakközépiskolában folynak, így a pályázók köre ebből a két intézményből került ki

Összesen 34 pályázat érkezett, ezek közül 32 volt érvényes. Az érvénytelen pályázatok a nem megfelelő tanulmányi átlag, illetve a nem megfelelő iskolatípusban folytatott tanulmányok miatt került elutasításra. A városi rendelet meghatározza az ösztöndíj mértékét, amelyet 3-as átlag alatt nem lehet adni. A félévben kifizetésre kerülő ösztöndíjak teljes összege 780 ezer forint.

vissza az elejére


Projektzáró a könyvtárban

Új bútorzat, egységes adatbázis

  Lezárult a Deák Ferenc Megyei Könyvtár „Tudásdepo-Expressz” című projektje, mellyel az intézmény a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítésére nyert támogatást az élethosszig tartó tanulás érdekében.

A TÁMOP keretében megvalósuló projektben a megyei könyvtáron kívül hat közgyűjtemény (a letenyei, keszthelyi, nagykanizsai, zalaegerszegi, lenti városi könyvtárak és a Zala Megyei Kórház szakkönyvtára) vett részt 2010 és 2012 között.

Halász Gabriella, a Zala Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban rendezett ünnepélyes projektzárón elmondta: örül a könyvtárak összefogásának, hiszen hatékony és sikeres munkáról van szó, s reméli, hogy ez a jövőben is folytatódik majd. A jelenlegi gazdasági nehézségeken ugyanis csak közös erővel lehet úrrá lenni.

Kiss Gábor, a megyei könyvtár vezetője a kétéves programmal kapcsolatban elmondta: több mint 77 millió forintot nyertek a projekten, melynek a fő kedvezményezettje a Deák Ferenc-könyvtár volt. Az volt a cél, hogy részben iskolai, részben iskolarendszeren kívüli képzési lehetőségeket biztosítsanak az olvasók, könyvtárhasználók számára.

Mindezen túl, a pályázati forrás által bővült a lelőhely-nyilvántartás, fejlesztésre és egységesítésre került a könyvtár honlapja, mely immár Zalai Tudástárként egy felületen jeleníti meg a projektben szereplő intézmények adatbázisát is.
Számos tanfolyamot szerveztek, mely segítséget nyújtott a lakosság részére az infokommunikációs eszközök használatához, de olvasásfejlesztésre és a munkatársak képzésére is volt lehetőség.

Külön öröm, hogy a projekt keretein belül megújulhatott a megyei könyvtár bútorzata, melyre több mint 5 és fél millió forintot fordítottak. Az olvasóterem teljes átalakuláson ment keresztül, lecserélték az asztalokat, kényelmes és otthonos olvasósarkokat alakítottak ki. Továbbá a hírlapolvasó is új bútorokat, forgó könyvajánlót, munkaállomást kapott. Bővült a gyermekkönyvtár bútorzata is: polcok, ládák, asztalok és padok várják a gyerekeket.
Az elmúlt két év eredményeképpen nemcsak a dfmk.hu oldal alakult át, hanem külön weboldalon érhető el a gyermekkönyvtár és a mozgókönyvtári ellátás is.

vissza az elejére