Négyen, más hangnemben

Bicikliztek, futottak

Tízéves a Széchenyi-kártya


Négyen, más hangnemben

Költészet napján zalaegerszegi költőkkel

  A költészet napja alkalmából zalaegerszegi költők közreműködésével ünnepi verses estet tartottak a megyeszékhelyen. A program helyszíne a városi televízió stúdiója volt, ahol nyilvános felvétel is készült a rendezvényről. Az első alkalommal megtartott eseményt a helyi önkormányzat és a Pannon Tükör kulturális folyóirat szerkesztősége keltette életre.

Az est moderátora Szemes Péter, a nevezett folyóirat főszerkesztő-helyettese volt. Meghívott vendégei pedig Szakony Dorina, Kaj Ádám, Karáth Anita és Tóth Imre költők. Az előbbiek az egészen zsenge korosztályt képviselték. Dorina gimnazista, Ádám egyetemi hallgató. Dorina publikált már a Pannon Tükörben, illetve egy nyári irodalmi tábor termékenységét illusztráló füzetben is. Ádám a Pannon Tükör fiatalokat, pályakezdőket felkaroló rovat vezetője. Az ország legfiatalabb drámaírói között jegyzik, Örkény-ösztöndíjas. Több irodalmi lapban publikált, nyert már versíró versenyt és önálló kötete is jelent meg. Szíve mégis inkább a drámák és a színház világa felé húzza.

Karáth Anita költő-tanár, akinek az elmúlt év jelentős fordulatokat hozott az életébe. Paneljazz címmel megjelent első verses kötete. Az írásokban a világ női szemlélete tükröződik vissza. Ez utóbbi látásmódot jelentősen módosította, hogy szintén az elmúlt évben anyává lett a költőnő, mely feltehetően hatni fog művészi munkájára is. Tóth Imre költő az elsők között volt, akinek a ’80-as években, a zalaegerszegi irodalmi élet fellendülésekor már jegyezték a nevét. Számos folyóirat, internetes oldal közli írásait, két önálló kötettel is büszkélkedhet. Nem művészi életét is a könyvek között tölti a megyei könyvtár munkatársaként, tudhattuk meg többek között a beszélgetős est folyamán.

Mind a négy szerző egy-egy saját alkotás felolvasásával ajándékozta meg a közönséget. A rendezvényen megzenésített versekkel közreműködött Kelemen Gyula, az Énekmondó együttes vezetője.

vissza az elejére


Bicikliztek, futottak

Tanácskozás az autistákról

  A hagyományosnak mondható, évente megrendezett figyelemfelkeltő zalaegerszegi program a „Futás az autistákért” az idén pályázati támogatásnak köszönhetően szakmai képzésekkel bővülhetett. A 2011. szeptember és 2012. április között zajló projekt konferenciával és családi nappal zárult.

Mivel az autizmus összetett idegrendszeri zavar, eltérő spektrumon mozgó tünetekkel, felismerése eleinte nem egyszerű. Pedig a minél korábbi diagnózis és időben elkezdett terápia meghatározza az érintettek sorsát. Ezért nagy jelentőségű, hogy pályázati támogatással néhány napos képzést tudott szervezi a gyereknevelésben és gondozásban részt vevő szakembereknek az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány. A lehetőséggel pedagógusok, védőnők és bölcsődei dolgozók éltek meglehetősen nagy számban, közel 140 résztvevővel.

Ezenkívül a projekten belül az érintettek felnőtt családtagjai számára tartottak csoportfoglalkozásokat, illetve önsegítő kamaszklubot, valamint tájékoztató kiadványokat jelentettek meg A pályázatot záró konferencián a fenti rendezvények eredményességéről tájékoztattak, emellett dr. Simó Judit gyerekpszichiáter az autisták életútjáról, Szilvásy Zsuzsanna az Autism Europe elnöke pedig az autisták európai helyzetéről beszélt. A szekcióüléseken az érdekképviselet, a mentorszülő szerepe, a terápiák és diéták voltak a választható témák.
A boncodföldei otthonnál tartott családi nap Zalaegerszegről rajtolt figyelemfelkeltő futással és kerékpározással kezdődött.

vissza az elejére


Tízéves a Széchenyi-kártya

Többféle konstrukció közül választhatnak az ügyfelek

  A Széchenyi-kártya az elmúlt 10 évben a vállalkozások hitelességének jelképe lett. A Széchenyi-kártyás vállalkozások a tulajdonosok személyes garanciájának és a többlépcsős hitelbírálatnak köszönhetően nemcsak megbízhatóakká váltak üzleti partnereik szemében, de a kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje is megnövekedett.

Mára a Széchenyi-kártya konstrukció programmá fejlődött, így elérhető a hároméves Széchenyi forgóeszközhitel és az akár tízéves futamidejű Széchenyi beruházási hitel, illetve a Széchenyi önerő-kiegészítő és Széchenyi támogatást megelőlegező Hitelek is.

2011. ősztől igényelhető már az Agrár Széchenyi-kártya is, amely a már működő, a mezőgazdasági szektorban dolgozó, valamint erdő-, vad- és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, valamint mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók részére kialakított, kedvezményes kamatozású, állami kamat- és kezességidíj-támogatásban részesített hitelkonstrukció.
Zalaegerszeg és térségében Matics Attila kamarai ügyintéző várja a régi és leendő Széchenyi-kártyás ügyfeleket a zalaegerszegi kamarai ügyfélszolgálaton.

vissza az elejére