Társasházak a nemfizetők ellen

KoraHáz nyílik Zalaegerszegen


Társasházak a nemfizetők ellen

A tulajdonosi elkötelezettség sokat segítene

  Közös lónak túros a háta. A szólás arra utal, hogy a többek által használt lovak hátát gyakrabban feltúrja (feltöri) a nyereg. Ilyen lónak tekinthető a társasház is, ahol a rezsit, közös költséget nem fizető lakók könnyen sebet üthetnek a költségvetésen. Emiatt gyakorta lehet hírt hallani arról, hogy valamelyik társasházban a közüzemi szolgáltató korlátozza, illetve elzárta a vizet vagy a gázt. A 2011 januárjában módosított új társasházi törvény azonban több olyan változást is hozott, amely megkönnyíti a nemfizető lakókkal szembeni fellépést.

– Lényegesen felgyorsult az ügyintézési határidő, miután a fizetési meghagyásos eljárások a bíróságoktól átkerültek a közjegyzőkhöz. Ez azt jelenti, hogy általában négy-öt hét alatt jogerőssé válnak a fizetési meghagyások, melyek alapján megtörténhetnek a végrehajtások. Gyorsítja az ügyet, hogy a törvény mindössze 30 napos határidőt szabott a bírósági eljárás elindításának, és már az első tárgyaláson lehetőleg ítéletet is kell hozni – mondja dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke. A szervezet a közelmúltban konferenciát tartott Zalaegerszegen a társasházi közös képviseletek számára.

– A téli kilakoltatási moratóriumot követően március elsejével megnyílt a végrehajtások és árverések lehetősége. Azt gondolom, hogyha egy-két ilyen ügy elindulna, az lendítene a fizetési hajlandóságon. A szigorítás tehát mindenképp előrelépésnek tekinthető, viszont a hátralékok behajtása pénzébe kerül a társasháznak. Például egy kétszázezer forintos tartozás behajtásakor ötvenezer forintot kell megelőlegezni a perköltségekre. Egyébként, ha nem tudják érvényesíteni a végrehajtást, a végrehajtási jog vagy jelzálog akkor is rájegyezhető az ingatlanra, ha az banki tartozás miatt is leterhelt már.

– Vannak társasházak, ahol a közös képviselő nem számol be a lakóközösségnek a tartozókról. Megteheti ezt?
– Nem. Köteles beszámolni minderről, mivel a tulajdonostársaknak joguk van időben tudni a nemfizetőkről. A névsort persze nem lehet kifüggeszteni a bejárati ajtóra, de a törvény szerint a lakókhoz eljuttatott éves beszámolóban fel kell tüntetni a tartozók nevét és tartozásuk összegét.

– Sérelmezhetik a lakók a pénzügyi beszámolót, ha az látható módon nem a törvény szellemében készült?
– Igen. A lakógyűlés nemet mondhat erre. De nem elég leszavazni, hanem meg kell mondani, határozatba kell foglalni azt, hogy pontosan milyen bontásban kérik az elszámolást. Sok múlik a lakók hozzáállásán, ők a tulajdonosok, tehát ne hagyják, hogy úgymond kotorásszanak zsebükben. Hiába a törvényi szabályozás, ha a tulajdonosi elkötelezettség hiányt szenved.

– A közös képviselő felelőssége nem kérdőjelezhető meg az ilyen esetekben? Egyáltalán ki lehet közös képviselő?
– Sajnos, a törvény semmilyen feltételt nem ír elő a közös képviselőnek, ha ő az egyik tulajdonos a házban. Felelősséggel csak az tartozik, aki üzletszerűen, valamilyen cég formájában végzi a tevékenységet. A társasházi képviselet ellátása ugyanis egy szakma, a pénzügyi gazdálkodás folytatása nagyon sok tudást és ismeretet igényel. A választás a tulajdonosok kezében van, tehát vagy rábízzák magukat az egyik lakótársra, vagy pedig egy céget kérnek fel a közös képviselet ellátására.

Lehet, hogy célszerű lenne ötven albetét fölött a tulajdonosi közös képviselő tevékenységét képzettséghez kötni, de a tulajdonosok most is kötelezhetik a végzettséggel nem rendelkező közös képviselőt a társasház-kezelői tanfolyam elvégzésére. A képesítés hiánya azonban nem jelenti azt, hogy nem tudná ellátni a lakóközösség megelégedésére feladatát. Erre számtalan jó példa van a kisebb társasházakban.

– A társasházak lakói rendkívül kiszolgáltatottak, szinte semmit nem tehetnek például akkor, ha a közös képviselő törvénytelenül végzi a munkáját; nem mutatja meg a gazdálkodással kapcsolatos iratokat, vagy előnytelen szerződéseket köt. Tavaly rövid ideig az ügyészség látta el a társasházak felügyeletét, amit a kormány megszüntetett. Most kihez fordulhatnak a társasházak?
– Egyelőre senkihez, pedig a törvényességi felügyeletre nagy szükség lenne. Dolgozunk rajta, de még nem értünk célba. De eredménynek tekinthetjük azt, hogy az üzletszerű közös képviseleti tevékenység regisztrációhoz van kötve, mely javíthat a biztonságon.

A lakók egyelőre annyit tehetnek, hogy felmentik a közös képviselőt, ha nem elégedettek munkájával. Erre elegendő a lakógyűlésen jelenlévők többségének szavazata. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a társasház működéséért maguk a tulajdonosok is felelősek, sokat tehetnek azért, hogy a gazdálkodás megfelelően történjen. Ehhez pedig csak annyit kell tenniük, hogy a közös költséget rendszeresen fizetik, és személyesen járnak el a közgyűlésekre.

vissza az elejére


KoraHáz nyílik Zalaegerszegen

Civil szervezésű szakmai segítség a koraszülötteknek

   A zalaegerszegi székhelyű, két éve működő „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület tagsága nagyot álmodott az elmúlt év vége felé. Civil szervezetként célul tűzték ki, hogy egy fejlesztő foglalkozásokat, közösségi életet biztosító házat hozzanak létre, amellyel nemcsak a koraszülötteket, hanem bármely más problémával küzdő gyermekeket és családjaikat tudják támogatni. Tervük néhány hónap alatt megvalósulni látszik. Május elején nyitják Zalaegerszeg belvárosában intézményüket, ahol többek között húsz szakember várja a betérő családokat.

– Mindenkinek nyitva lesz a ház, legyen az sérült vagy egészséges gyermek, vagy felnőtt. Egészben szeretnénk kezelni a problémákat, testet, lelket, egyént és a családot. Nemcsak koraszülötteket várunk, hanem olyanokat, akik szülés közben sérültek, vagy betegen születtek. Azoknak is kínálunk lehetőségeket, akik óvodába, iskolába beilleszkedés előtt állnak, de problémával küzdő felnőtteket is szívesen látunk, alternatív terápiákat is kínálunk – mondta Bognárné Bengő Hajnalka, az egyesület alapítója, elnöke, a ház megálmodója.

Koraszülésben érintett anyukaként kezdett a nagy munkába, mellyel sorstársain tud segíteni. Az egyesület létrehozása mellett heti rendszerességgel szociális munkaként látogatja a koraszülött osztályon az anyukákat, hogy lelki támaszt nyújtson, információkat adjon át. Ennek érdekében kiadványokat és honlapot (www.koranerkeztem.hu) hozott létre. Fél éve havonta családi szombatra várja a családokat.

– Elérkezett a nagy kérdés, hogy marad ennyi az egyesület munkája, vagy kiegészítjük ezt szakmai programmal. Az utóbbi mellett döntöttünk. A KoraHáz napi nyitvatartással az egyesület központjaként lát el tanácsadást, irodai szolgálatot, befogadja a közösségi programokat, fejlesztések, foglalkozások, tréningek helyszíne lesz egyben.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a húszfős szakembergárdánkkal támogatni akarjuk a városban már meglévő segítő intézményeket. De tudni kell, hogy az állam nem mindenféle fejlesztő feladatot vállal magára, és ugyanakkor Zalaegerszegen nagyon sok jó szakember található, akik foglalkozásokat vezethetnek.

Az is nagy előny lehet a családoknak, hogy a fejlesztések egy helyen lesznek hozzáférhetők, rengeteg információval együtt, mely a hatékony segítség alapja. Nagyon fontos a megyei kórházban a koraszülött-ellátás fejlett technikája, de ahogy a közvetlen életveszély elmúlik, a gépeken túl egyre nagyobb jelentőséget kap a későbbiek szempontjából az anyukák és a családok informálása, a jogos és kétségbeesett kérdések megválaszolása, a lelki traumák feldolgozása.

– Hol tartanak a munkában jelenleg?
– Megszólítottuk és folyamatosan tárgyalunk a szakemberekkel. Pályáztunk/pályázunk, kedvező elbírálásban reménykedünk. Adományokat, személyi jövedelemadó egy százalékát, eszköz segítséget szívesen fogadunk (részletek a honlapon). Az anyagi helyzetünkön lehetne mit javítani, de belevágunk. A ház komplexitása miatt országosan is egyedülállónak számít majd.

– Költségtérítéses lesz mindez a szülőknek?
– Miközben arra fordít hangsúlyt az egyesület, ami valójában nem pénz, hanem hozzáállás kérdése, a szakmai fejlesztést, a szakemberek munkáját sajnos nem tudjuk ingyen biztosítani. Viszont ők kisebb óradíjjal vállalták a munkát, mint a szokásos.

Szinte összeegyeztethetetlen az a helyzet, ami a nagy tudású szakemberek munkájának az értéke és a családok anyagi helyzete között van. De lehetőséget szeretnénk biztosítani itt helyben, hiszen a babák nyolc-tíz százaléka koraszülött. Tudni kell azt is, hogy mostanra nőtt fel az első koraszülött nemzedék, akik párválasztás, gyermekvállalás korszakába értek. Az ő esetleges traumái még csak most fognak megmutatkozni, nekik is szeretnénk segíteni.

vissza az elejére