Csak a körforgalomra koncentráltak

Főiskolás fesztivál

Következmények nélkül?

Hétvégén fazekastalálkozó

Felavatták az Ulrich-házat


Csak a körforgalomra koncentráltak

Lezárult a vártár városkapu ötletgyűjtése

  Lezárult a Városesztétikai Társaság (VÁRTÁR) ötletgyűjtése, melyet a városkapuk – különösen a csácsi körforgalom és környéke – szebbé tétele érdekében hirdettek meg néhány hónappal ezelőtt. A beérkezett terveket múlt heti ülésén ismertette a civil szervezet.

ABoda László, a társaság ügyvivője elöljáróban elmondta: egy éve fogalmazódott meg a gondolat Zalaegerszeg bevezető útszakaszainak esztétikusabbá tételéről, miután elkészült a csácsi körforgalom, aminek harmonikusabbá tételére nem született átfogó javaslat. A VÁRTÁR olyan ötleteket és terveket várt, melyek nemcsak a körforgalmat, illetve annak középpontját szépítenék meg, hanem a Szent István-szoborig bezárólag az egész bevezető szakaszt rendeznék; zöldfelülettel és tájba illő térelemekkel színesítve a látványt. Az ötletbörze arra is lehetőséget adott, hogy a város más, ki- és belépési pontjaira is hasonló városkapu-tervek készüljenek.

A javaslattételre sok érdeklődő akadt, ám végül csak négyen nyújtottak be pályaművet, mindegyikük a csácsi körforgalmat helyezte fókuszba. A terveket dr. Kostyál László művészettörténész, a társaság ügyvivői testületének tagja ismertette. Nagy Endre építészmérnök a körforgalom középpontjába egy kapumotívumot tervezett, Németh János domborművel díszítve. A kapuban mindkét oldalon egy-egy vándor látható, aki belépéskor nyitott, kilépéskor bezárt kapu előtt áll.

Horváth László szobrászművész két tervet adott le: a körforgalom középpontjába nagyobb méretű (6 és 8 méteres) plasztikákat álmodott meg. Az egyik egy biomorf alak, a másik pedig egy konstruktivista alkotás. Orbán Ildikó grafikus is két elképzelést nyújtott be. Az egyik egy szikla dombormű, a másik pedig egy megtört hengerpalást, Németh János domborművel. Mindkét tervet a körforgalom fókuszába helyezné. Oroszi Csaba festőművész egy angyal- és egy életfaszobrot képzel a körforgalomba, melyet jelképes árok (Zala folyó) díszít, sőt a jellegzetes tulipán motívum is megjelenik tervében.

Kostyál László a beérkezett ötleteket értékelve elmondta: a VÁRTÁR április 13-án ült össze, hogy elbírálja a javaslatokat, s az összejövetelen részt vett a csácsi városrész önkormányzati képviselője, Herkliné Ebedli Gyöngyi is. A bírálóbizottság egyöntetű véleménye az volt, hogy a négy javaslat közül – bár sok jó elgondolást tartalmaznak – egyik sem felel meg a társaság elképzeléseinek. Mindenki csak a körforgalomra koncentrált ugyanis, holott az ötletbörze arról szólt, hogy annak környékét kell esztétikusabbá tenni. A civilek magát a városkaput sem a körforgalom középpontjába képzelik el.
A terveket ugyanakkor átadják az önkormányzatnak, hiszen a város szeretne egy hivatalos pályázatot meghirdetni az érintett szakasz térrendezésére.

vissza az elejére


Főiskolás fesztivál

Sport és eszem-iszom

  A nyolc év alatt kialakított forgatókönyv szerint zajlott az idei főiskolás fesztivál is. Szakmai programok, sport, szabadtéri főzés, jófajta ételek és italok, még jobb zenék, humor és buli.

A zalaegerszegi főiskolások 2004-ben kötöttek megállapodást, hogy ezután együtt rendezik meg az év végi vizsgahajrá előtti néhány napos kikapcsolódást jelentő fesztivált, mondta többek között Balaicz Zoltán alpolgármester, a rendezvény védnöke, amikoris hivatalosan megnyitotta a programot. Beszélt a főiskolás élet fellendítéséről s a mindezt fontosnak tartó önkormányzat ez irányú támogatásáról.

A hivatalos megnyitó helyszíne a BGF Gazdálkodási Kar nagy előadójában volt, ahol dr. Habil Solt Katalin dékán köszöntötte a fiatalokat. A közgazdászok szakmai programjában idén a turizmus kapta a fő hangsúlyt. Eközben az egészségügyi főiskolások már a nagy szél hátráltatta szabadtéri tűzgyújtás fortélyait vitték tökélyre. Gyorsan előkerültek a bográcsos menük alapanyagai, s szorgos kezek láttak munkához. S mire a 19-féle étel az asztalra került, már pengtek is a gitárok a színpadon, kellemes hátteret biztosítva a borkóstolókhoz. Este nem szabadtéren, de annál nagyobb hévvel folytatódott a buli, a Kocsmazaj, Ganxsta Zolee és a Delta zenekar közreműködésével.

vissza az elejére


Következmények nélkül?

Ellenzéki vélemények a kemping építéséről

   Zalaegerszeg közgyűlése legutóbbi ülésén tárgyalt a fedett termálfürdőre vonatkozó jegyár-kompenzációról és a kemping létesítésével kapcsolatos kérdésekről.

A képviselő-testület szocialista és jobbikos képviselői sajtótájékoztatón fejezték ki: nem értenek egyet a többségi véleménnyel és a hozott határozattal sem. Kiss Ferenc és Major Gábor (MSZP) arról beszéltek, hogy a György Zoltán érdekeltségébe tartozó cégekkel az eddig megkötött szerződések 2004-től kezdve hátrányt okoztak a városnak, és az önkormányzat mindig vesztesen került ki az ügyletekből.

Ezért javasolták vizsgálóbizottság felállítását, de ezt leszavazták. A szocialista politikusok szerint ügyészségi vizsgálatra lenne szükség a gébárti beruházásokkal kapcsolatban, így tisztázni lehetne a felmerülő több, mint vitás kérdéseket.

A Jobbik képviseletében Pete Róbert képviselő, a párt helyi szervezetének vezetője, mint fogalmazott, a város érdeke lenne az ügyek tisztázása. Nem véletlenül javasolta, hogy vegyék le napirendről és egy későbbi időpontban tárgyalják újra, hogy legyen idő a kérdések sokaságát áttekinteni. Erre nem kerülhet sor, nem lesz vizsgálat, nem lesznek felelősök. Pete Róbert szerint így Zalaegerszeg is egy következmények nélküli város.

vissza az elejére


Hétvégén fazekastalálkozó

Bugyigakorongozás és vásári forgatag

  Kilencedik alkalommal ad otthont a hétvégén a Göcseji Falumúzeum a Zalaegerszegi Országos Fazekastalálkozó és Fesztiválnak, melyre a hagyományokhoz híven messze földről érkeznek mesterek.

A fesztivál a nyugat-dunántúli régió egyik kiemelt rendezvénye, annál is inkább, mert szinte az egész Kárpát-medence kortárs fazekasságáról képet ad – fogalmazott a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyettes vezetője. A fesztivált – melyre április 27–29-ig kerül sor – az előző évekhez hasonlóan a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezi, illetve a pénteki nap programjainak koordinálásába a Zala Megyei Közművelődési Intézmény is bekapcsolódott.

Skrabut Éva, a népművészeti egyesület elnöke elmondta: a szűkülő pályázati lehetőségek ellenére is megrendezik az idei fesztivált, sőt a tavalyi árakon látogathatja a közönség a rendezvényt. Az előző közel egy évtized bebizonyította, hogy a zalaegerszegiek nemcsak szeretik, hanem évről évre várják is az eseményt, melyen több mint negyven fazekas vesz részt, képviselve tucatnál is több tájegységet.

A péntek délutáni Zala megyei gyermek néptánc és népzene szakági bemutatót a közművelődési intézmény szervezi. Ennek részleteiről Konczér Katalin igazgató számolt be. Elhangzott: tavaly kísérleti jelleggel hirdették meg a bemutatót, ami olyan jól sikerült, hogy idén nemcsak gyerekek, hanem felnőtt táncosok jelentkezését is várták. A délután folyamán a megye szinte valamennyi népművészeti csoportja fellép. A cél is az volt, hogy legalább évente egyszer legyen egy olyan esemény, ahol integrálni lehet a zalai tánc- és népzenei együtteseket.

Ami a fazekastalálkozó további programjait illeti, idén is lesznek mesterségbemutatók, kiállítások, gyermekprogramok és fazekasverseny. Szombaton kétszájú bugyigát, vasárnap pedig tálat kell korongozniuk a résztvevőknek. A három nap alatt folklórműsorok, széles gasztronómiai kínálat és igazi vásári hangulat várja a látogatókat a skanzenben.

vissza az elejére


Felavatták az Ulrich-házat

Interaktív élmények a kolping hotelben

  Közel félmilliárd forintból valósította meg az alsópáhoki Kolping Hotel újabb lakóépületének teljes rekonstrukcióját. Az Ulrich-ház nemzeti színű szalagját többek között Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Ludwig Schmid, az augsburgi Kolping-Bildungswerk elnöke, Baldauf Csaba szállodaigazgató és Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere vágta át.

Egyedi anyagfelhasználással és meglepő ötletekkel az erdő fáinak szintjeit – a gyökérzettől a lombkoronáig – hivatott bemutatni a felújított háromszintes Ulrich-ház. Az elmúlt tizenöt év valamennyi tapasztalatát és vendégeik visszajelzését felhasználva alakították ki a szobákat, melyeket természet ihlette színek és motívumok tesznek igazán otthonossá.

Már a szobák felé közeledve is nem mindennapi élményben lehet részük a vendégeknek, akik az erdei barangolás hangjaival, az erdők élővilágával találkozhatnak az interaktív folyósokon. A felnőtt, vagy gyermek nélkül érkező vendégekre gondolva elsősorban kétágyas szobák kaptak helyet a házban, ahol kialakítottak négy nagyobb alapterületű, exkluzív lakosztályt is, melyeket a zuhanyzóval és fürdőkáddal egyaránt felszerelt, hangulatfényekkel ellátott fürdőszobák varázsolnak meghitté és egyben intimmé.

A beruházást mindössze száz nap alatt, teljes szállodai üzem mellett hajtották végre. Karácsonykor már vendégeket fogadhatott az Ulrich-ház, melyet április 18-án, a hagyományos partnertalálkozó keretében adtak át ünnepélyesen.

vissza az elejére