Nem csalódottak

Még él a birkózás

Sporthírek


Nem csalódottak

Ezüstérmes tekecsapatok

  Zalaegerszeg tekecsapatai a 2011–2012-es idényben is jól szerepeltek, és eredményeikkel öregbítették a város és a szponzoraik hírnevét. A ZTE ZÁÉV női és a ZTK FMVas férfi együttese egyaránt második helyen végzett a Szuper Ligában. A teljesítmények alapján elmondható, az ezüstérem is szépen csillog.

– Nem vagyunk csalódottak – hangoztatta Borsos József, a ZTE ZÁÉV elnöke. – Az elmúlt idényben harmadikok lettünk, az ezüstérem mindenképpen előrelépést jelent. Főleg annak fényében, hogy idény közben felnőttválogatottunk Airizer Emese anyai örömök miatt nem állt a csapat rendelkezésére. Gyakorlatilag hat játékossal küzdöttük végig a szezont. Azt sem szabad elfelejteni, hogy két nagy riválisunk – a Ferencváros egy, a BKV Előre két jó képességű játékossal – erősített, mi viszont senkit nem igazoltunk.

Az említett tényezők mellett az utolsó fordulóig nyílttá tettük a bajnokságot, sőt a BKV otthonában „félidőben” még vezettünk. Az anyagiakról szólva, a ZÁÉV már évek óta meghatározó szponzora a csapatnak, mellette az önkormányzat a legnagyobb támogatónk. Pénzügyi problémáink nem adódtak az idény során, ez annak is köszönhető, hogy a stabil működés érdekében rendre lemondunk a nemzetközi szereplésről.

Első idényét húzta le a női csapat mellett Zsidó János, a csapat edzője, aki úgy fogalmazott, ha a hölgyek meglepik egy szép eredménnyel, elgondolkodik a folytatáson.
– A lányok döntik el, hogy maradok vagy sem – vélekedett az edző. – Ha úgy gondolják, szívesen dolgoznak tovább velem, és megfogadják tanácsaimat, minden bizonnyal maradok. Visszatérve az idényre. A sikerünk egyértelműen csapatmunka eredménye. Airizer Emese kiesése után gyorsan rádöbbentek a lányok, csak magukra számíthatnak, válogatott játékosunk csak szurkolhat értük.

Nem szeretnék senkit kiemelni, de Horváth Katalin főiskolai tanulmányok mellett sokat segített a csapatnak. Kovács Dóra hasonló okok miatt kevesebbet játszott, de ő befejezte tanulmányait. Remélem, a jövőben többször számíthatok rá. A hölgyek közül egyedül Bicsák Erika nem élt a sors adta lehetőséggel, tőle többet vártam. Számunkra egyébként csak a csapatbajnokság ért véget, az országos egyéni még hátra van, ott is helyt akarunk állni. Szeretném megköszönni a ZÁÉV Zrt. és az önkormányzat anyagi támogatását is.

* * *
A férfiak is végig harcban voltak az aranyéremért.
– Nem vagyunk csalódottak – hangoztatta Takács László, a ZTK FMVas elnöke. – Az elmúlt 5 évben háromszor lettünk aranyérmesek, kétszer másodikak, erre büszkék lehetünk. Véleményem szerint a bajnoki címet nem a rájátszás utolsó fordulójában Szegeden veszettük el, hanem amikor az alapszakaszban Répcelakon döntetlent játszottunk.

Amennyiben az említett találkozó eredményét nem vesszük figyelembe, szinte azonos teljesítményt produkáltunk, mint ősi riválisunk, a Szeged. Szponzorainkról szólva: az FMVas Kft. sokat segített. A város évről évre kevesebbet ad, tudjuk, az önkormányzat pénztárcája egyre vékonyabb. Tudomásul vesszük. A játékoskeretnél minden bizonnyal változások lesznek. Bővebbet erről majd később.

Fehér László, a férficsapat játékos-edzője már sok csatát megért, így emlékezik a szezonra:
– Végig nagy csatát vívtunk a Szegeddel, de nem szeretnék kifogásokat keresni, mert a csapat becsülettel küzdött – így Fehér László. – Nem csalódás a második hely, mivel a rájátszás utolsó fordulójáig bizakodhattunk. Nálunk a szezon során több kulcsjátékos is sérüléssel bajlódott, többször kellett a csapaton változtatnom. A Tisza-partiak igazoltak egy kiváló junior tekézőt Ernyesi Róbert személyében.

Ennek ellenére büszke vagyok a játékosaimra. A fiatalok sokat fejlődtek az idény során. Bizonyítja, hogy a korosztályos vb-re készülhet tőlünk Vörös Milán, Pintér Károly, Kozma Károly és Farkas Ádám. Még egy nagy feladat vár ránk, az országos egyéni, páros és összetett bajnokság. A felnőtt döntőket Egerszegen rendezik. Hazai környezetben szeretnénk emlékezetesen szerepelni.

vissza az elejére


Még él a birkózás

Ezüstérmes tekecsapatok

  A birkózócsarnok falán még ott található a Zalahús emblémája, hajdanán Berzicza Tamás, a klub nagyszerű sportolója is itt versenyzett. A céget már rég felszámolták, azonban a Zalaegerszegi Birkózó SE néven még él az egyesület. Mára szerényebbek a tervek, az utánpótlás nevelése a cél. A folyamatosságot Berzicza Ferenc és Gerencsér Zoltán edzők biztosítják, akik a szó igazi értelmében életben tartják a birkózást a városban. Nem is akárhogyan, hiszen mintegy hetvenen űzik a kemény fiúkat igénylő sportágat. Sőt, mára a lányok is belekóstoltak, milyen is egymásnak feszülni a szőnyegen. Az egyesület két kiváló leányversenyzővel rendelkezik.

– Anyagi helyzetünkből adódóan más célunk nem lehet, mint az utánpótlás nevelése – hangoztatta Berzicza Ferenc. – Nem küzdünk létszámgonddal, sok szülő szívesen hozza ide fiát, lányát, mivel nálunk a felesleges energiáját levezetheti. Sportágunk fegyelemre, kitartásra nevel. Célunk, megszerettetni a sportágat, aki tehetséges és komoly tervei vannak a sportággal, az továbbáll, olyan klubba igazol, ahol biztosítani tudják a versenyeztetését. Nálunk ebből nincs sértődés, sőt büszkék vagyunk, hogy nálunk tanulta az alapokat.

Gerencsér Zolival anyagi juttatás nélkül végezzük a munkát. Az anyagi forrásokat pályázatok útján – létrehoztunk egy alapítványt – igyekszünk biztosítani. Az egyszázalékos adófelajánlásokból is igyekszünk pénzt szerezni. A birkózócsarnok fenntartását az önkormányzat biztosítja. Működésre az első félévre kaptunk 75 ezer forintot, mellette a szülők is, ha kell, a zsebbe nyúlnak. Fizetik a tagdíjat, így létezünk. A fiúk, lányok lelkesek, ami számunkra újabb lökést jelent, hogy érdemes dolgoznunk.
Gerencsér Zoltán, a klub másik edzője valamikor versenyzett az egyesület színeiben.

– Hétéves korom óta idejárok. Amit az ember egyszer megszeretett, azt a későbbiek során is nehezen adja fel – hangoztatta. – Amíg van rá lehetőség, dolgozunk a klubnál. Óriási motivációt jelent számunkra, ha egy sportolót eljuttathatunk a korosztályos válogatottságig. Két leányversenyzőnk – Kőrösi Kitti és Tornyos Dorina – már korosztályos válogatott. Rajtuk múlik, hová jutnak el a birkózásban.

A fiúk közül Tompa Miklós az egyik legtehetségesebb. Az említett sportolók kadettválogatottak. A fiataljainknál az a probléma, hogy, amint a felnőttkorba érnek, válaszút elé kerülnek. Egy nagyon tehetséges versenyzőnknek megélhetési okokból Angliába kellett menni dolgozni, ő elveszett a sportág számára. Tompa Miki is rövidesen válaszút elé kerül, jó lenne, ha Pesten sikerülne neki egy olyan klubot találnia, amely a versenyzés mellett tanulását, lakhatását is segítené.

– Édesapám is birkózott, így egyértelmű volt a sportágválasztásom – folytatta Tompa Miklós. – Terveim vannak a sportággal, szeretnék a magyar színekben szerepelni Európa-bajnokságon és világbajnokságon. Igazából itt is jó az edzések minősége, de a birkózásban a fejlődés szempontjából fontos a jó edzőpartner, ezért idővel váltanom kell. Akármi is történik velem, az itteni remek közösséget soha nem felejtem el.

vissza az elejére


Sporthírek

Siker volt a diáksportnap

A városi diáknap keretében került sor a sportnapra, melynek keretében Zalaegerszeg középiskolásai több versenyszámban mérték össze felkészültségüket, ügyességüket. Balaicz Zoltán alpolgármester megnyitóját követően a nap első rendezvényeként kezdődött meg a városi sportcsarnokban nagy érdeklődéssel kísért futballtorna.
Kora délután három helyszínen is folytatódtak a küzdelmek. A Zrínyi-gimnáziumban kosárlabdáé volt a főszerep, a Csány László Szakközépiskolában pedig a röplabda pálya telt meg fiatalokkal. Eközben a Kölcsey-gimnáziumban kézilabdameccs várta a fiatalokat.
Az egyes eseményeken ismert helyi sportolók is közreműködtek.

Horváth ádám sikere

Ausztráliában szerepelt két nemzetközi versenyen Horváth Ádám, a Zalaegerszegi Csuti SK sakkozója. Előbb Canberrában vett részt egy 9 fordulós versenyen 5 partit megnyert, 4 játszmája döntetlennel zárult, ami aranyérmet jelentett számára a 79 főt felvonultató mezőnyben. A folytatásban Sydneyben ült asztalhoz, itt 6,5 ponttal a 4. helyen fejezte be a versenyt.

Csak egerszegiek

Zalaegerszeg szabadidősport bizottsága ismét megrendezte hagyományos vegyes röplabdatornáját, amelyen először fordult elő, hogy csak egerszegi csapatok indultak. A 10 együttes körmérkőzéses rendszerben mérkőzött meg egymással.
A torna élcsoportjának végeredménye: 1. Sexyk (Bódis Bianka, Kaprényi Piroska, Szalai Vivien, Horváth Dávid, Horváth Richárd, Koós Krisztián), 2. Szedett-Vedett, 3. 1-etpattan6, 4. Aranykezűek, 5. Fiatalok, 6. Angyalok.

Tavaszi Tízek

A ZTE TK rendezésében az egerszegi teniszcentrumban rendezték meg a Tavaszi Tízek korosztályos teniszversenyt. A torna vendégsikerekkel zárult, a ZTE-ből eredményei alapján egyedül Kiss Szilvia indulhatott, aki a 14 éves lányok mezőnyében a 4. helyen zárt.

vissza az elejére