Négy város – négy válasz

Diák-hatalomátvétel a városházán

Környezetvédelmi nap


Négy város – négy válasz

Gazdasági eszmecsere a testvérvárosok között

  A májusi Egerszeg Fesztiválon indul a 4 város – 4 válasz című testvérvárosi projekt, mely Zalaegerszeg, Marl (Németország), Krosno (Lengyelország), Marosvásárhely (Románia) számára kínál szakmai találkozókat.

Az Európai Bizottság már évek óta biztosít pályázati lehetőséget testvérvárosok számára, így az idei projekt is uniós támogatással valósulhat meg, melynek vezető partnere Zalaegerszeg városa. Bogár Beáta, az önkormányzat nemzetközi és idegenforgalmi szakreferense érdeklődésünkre elmondta: azt a három testvérvárost választották be a programba, akikkel napi kapcsolatban vannak, s akiknek az elmúlt évtizedekben hasonló gazdasági nehézségekkel kellett megküzdeniük, mint nekünk. Mind a négy város gazdasági szerkezetátalakításokon esett át; hagyományos iparágak szűntek meg. Ezért új megoldásokat kellett találniuk.

Az idei – Egerszeg Fesztiválba illeszkedő – testvérvárosi találkozó lényege épp ezért a gazdasági eszmecsere lesz, mely szakmai találkozókon és konferencián valósul meg. Az egész éven át tartó pályázat érdekessége ugyanakkor az, hogy nemcsak Zalaegerszegen, hanem a másik három városban is lesznek hasonló szakmai napok, amik valamely ottani fesztiválhoz kapcsolódnak majd.

A szakreferens úgy tájékoztatott: mind a négy városban szeretnék bemutatni és megvitatni, hogy milyen különböző utat jártak be az egyes települések, milyen gazdaságfejlesztő trükköket vetettek be, hogyan módosult vagy alakult át a városkép, s milyen módszerekkel próbálják kezelni a gazdasági világválság káros hatásait. A konferenciák és szakmai találkozók során minden településen szorosan együttműködnek a helyi kamarákkal, városi cégekkel, turisztikai irodákkal, civil szervezetekkel és főiskolákkal. Zalaegerszegen a gazdasági szenátus is részt vesz a projektben.

Az Egerszeg Fesztiválra a három testvérvárosból nemcsak gazdasági és pénzügyi szakemberek jönnek, hanem kulturális csoportok is. Marosvásárhelyről például egy középiskolásokból álló rockzenekar, Krosnóból pedig egy 14–15 éves diákok alkotta moderntánc-együttes.

vissza az elejére


Diák-hatalomátvétel a városházán

Ifjúságért díjat, közösségi tereket szeretnének

  Pétek reggel hatalomátvétel történt a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban. Persze, csak jelképesen. Az I. Zalaegerszegi Diáknapok rendezvénysorozat zárónapján ugyanis a város diákpolgármestere, diák-alpolgármestere és jegyzője jelképesen, néhány órára átvette a város vezetését Gyutai Csaba polgármestertől, Balaicz Zoltán alpolgármestertől és Kovács Gábor jegyzőtől.

Ónya Henrietta, a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat (ZVDÖK) polgármestere, Ferenci Márton Barnabás diák-alpolgármester, Tóth Géza diákjegyző, valamint a ZVDÖK tagjai operatív megbeszélést tartottak a polgármesteri tárgyalóban, miután átvették Gyutai Csabától a város kardját.

A vidám hatalomcsere alkalmával Ónya Henrietta támogatta, hogy a Deák-szakközépiskola 100 ezer forintot kapjon a várostól, egy nyári gyakorlatra, melyre Erdélyben kerül sor. Gyutai Csaba felajánlotta fiatal kollégájának, hogy közösen nyissák meg a hétvégi kamaratánc-fesztivált. A diákok a városvezetők napirendjét és időbeosztását szemlélve elcsodálkoztak azon, hogy még hétvégén is mennyi munka akad.

A ZVDÖK tagjai a rövid tanácskozás után a város dísztermébe vonultak, hogy a diákparlament és a diákközgyűlés ülésén vitassák meg az ifjúságot érintő fontos kérdéseket. Pont úgy, mint a nagyok: előterjesztésekkel, szavazásokkal és határozatokkal.

Az esemény diák-közmeghallgatással indult, majd a napirendi pontok megvitatása következett. A diákok több javaslattal is előálltak. Szeretnék például, ha a város alapítana egy „Ifjúságért” díjat, hiszen Zalaegerszegen évente többféle díjátadásra is sor kerül, ám azok a személyek még nem kaptak elismerést, akik sokat tettek a diákságért és a fiatalokért. A ZVDÖK szeretné továbbá, ha létesülne egy ifjúsági közösségi tér, ami megfelelő alapterülettel rendelkezne ahhoz, hogy egyszerre sok fiatal számára, színes és változatos programokat lehessen szervezni.

A napirendi pontok között szerepelt továbbá, hogy a jövő évi diáknapokon legyen tanítási szünet, s hogy elhagyott betonfalakra lehessen street-art grafikákat (művészi értékkel bíró graffitiket) készíteni. Létrehozták továbbá a Zalaegerszegi Diáknapok Könyvét, melyet negyven évre terveztek, vagyis a következő évtizedek diáknapjainak dokumentumai és fotói is bőven elférnek benne. Örülnének ezenkívül annak, ha a városban lenne egy úgynevezett kamaszjátszótér, ahol a speciális hintákban és egyéb eszközökben elférnének a nagyra nőtt diákok is.

A közgyűlés végén a fiatalok visszaadták a hatalmat a városvezetésnek, majd sajtótájékoztatón értékelték diákparlament ülését. Gyutai Csaba elmondta: a zalaegerszegi önkormányzat fontosnak tartja az ifjúságpolitikát, így jó ötlet volt ez a kezdeményezés. A jelképes hatalomátvétellel a diákok belekóstolhattak abba, hogy hogyan működik a demokrácia és az érdekérvényesítés. Örül, hogy komoly, jól szervezett és végiggondolt diákközgyűlésen vehetett részt. A javaslatok jó részével egyetért, egyedül a street-art áll távol az ő nézeteitől. Ám ha ez tényleg szürke betonfalakra (focipályák melletti falakra), s nem házfalakra történik, és valóban művészi rajzokról van szó, akkor nincs ellene kifogása.

Ónya Henrietta szintén sikeresnek értékelte a napot. Mint mondta, ígéretet kaptak arra, hogy a város önkormányzata foglalkozik majd a diákok felvetéseivel. Reméli, hogy a jövőben is sor kerül hasonló eseményekre és összejövetelekre, annál is inkább, mert a diáknapok programsorozattal szeretnének hagyományt teremteni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2012 az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, melyben a ZVDÖK is szeretne részt venni.

Az I. Zalaegerszegi Diáknapok péntek délután csoportos kiállítással folytatódott az Ady-iskola galériájában, ahol öt középiskola tanulóinak legjobb rajzait, festményeit és fotóit válogatták össze.
A nap koncertsorozattal zárult a Dísz téren, ahol számos zalaegerszegi, főleg diákokból álló rockzenekar lépett színpadra.

vissza az elejére


Környezetvédelmi nap

Az ökováros-program részeként

  A zalaegerszegi Ökováros-program részeként, a környezet- és természetvédelmi jeles napok rendezvénysorozaton belül került sor a Föld napja megünneplésére. Az Apáczai ÁMK munkatársai által koordinált programnak a megújult profilú megyeszékhelyi piac adott teret. De emellett a város számos iskolájában rendkívüli tanítási nap keretében emlékeztek meg e napról. Folytatódott a „Söpörjünk végig a városon” és az elektromoshulladék-gyűjtési akció is. Így a városlakók lépten-nyomon kitettek magukért.

A piacon játszóház, újrahasznosított anyagokból készült divatbemutató, figyelemfelkeltő futás és zenés blokk várta az érdeklődőket, akik az immár 42. éve útjára indított Föld napjának kívántak valamilyen módon adózni. A Zala-Depo Kft. volt a program partnere, a futást a Dózsa-pályán rendezték, a fellépő zenészek pedig Jandovics Viktória, Salamon Zoltán duett, illetve Veilinger Csaba voltak. A divatbemutató a Ganz–Munkácsy-iskola ruhaiparos diákjainak kreativitását dicséri.

A Zrínyi-gimnáziumban a város hat közép- és két általános iskolájának képviselői vetélkedtek egymással a bolygónk, illetve Magyarország környezetvédelmi kérdéskörében. A feladatokat Tölgyesné Kovács Katalin tanárnő állította össze. A zsűri elnöke Horváth Zsuzsanna okleveles tájépítész volt. A győzelmet a zrínyisek vívták ki, míg második helyen az Öveges ÁMK általános iskolásai, harmadik helyen pedig az Apáczai ÁMK gimnazistái végeztek.

A könyvjutalmakat Balaicz Zoltán alpolgármester és Horváth Attila iskolaigazgató adták át. A zrínyisek kíváncsiak voltak a város polgárainak tájékozottságára is. Ezért közel 500 kérdőívet töltettek ki a járókelőkkel a tavaszi virágoktól pompázó belvárosban, Föld témakörben. Az eredményeket később értékelik, mondta Halmi László, az egyik szervező tanár.

A szomszédos Kölcsey-gimnáziumból Pozsik Lajos vezetésével indultak túrázni a diákok. Az Ady-iskolások számára elméleti – aszfaltrajz – és akadályverseny volt a program. Illetve az első-második osztályosok számára ismeretterjesztő előadást tartottak a szelektív hulladékgyűjtésről a közelmúltban régiós versenyt nyert 3. b. osztályos tanulók. Az Apáczai ÁMK gimnazistái bekapcsolódtak a kertvárosi „Söpörjünk végig a városon” programba. A helyi nyugdíjasokkal és polgárőrökkel együtt szépítették a környéket.

vissza az elejére