Hangsúly a gyakorlati képzésen

A földspekuláció ellen

A trafiknyitás napján

 

n Végéhez ér a sűrített földgázzal (CNG) közlekedő IVECO Citelis magyarországi bemutatkozó körútja. A városi kialakítású autóbusz négy napig állt forgalomban a Zala Volán Zrt.-nél, hogy a zalaegerszegiek is kipróbálhassák a járművet.

A városháza előtt bemutatott autóbuszt a forgalmazó mutatta be. Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke elmondta: a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátással rendelkező CNG-üzemű jármű hazai tesztje példanélküli esemény, amely széles körű összefogásnak köszönhetően valósulhat meg.

Gyutai Csaba polgármester az Ökováros program eddigi eredményeiről szólt, kiemelve, hogy a város szeretné, ha gázüzemű buszok állnának forgalomba, de hogy pontosan milyeneket választanak, azt a Zala Volán dönti el.


Hangsúly a gyakorlati képzésen

Konferencia a zalaegerszegi duális mérnökképzésről

n A műszaki felsőoktatás és a duális mérnökképzés tapasztalatairól tartottak szakmai fórumot a Nyugat-magyarországi Egyetem Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központjában, ahol egy éve kezdték meg a gyakorlatorientált oktatást. A konferencia a Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés című Támop-projekt keretében valósult meg.

– AL –

Dr. Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának dékánja elmondta, az országban három helyen, Kecskeméten, Győrött és Zalaegerszegen folyik duális mérnökképzés, melynek célja, hogy a hallgatók minél több gyakorlati ismeretre tegyenek szert a vállalatoknál. Mint fogalmazott, ez a képzési forma mindhárom résztvevő számára számos előnyt jelenthet, nő a hallgatók motiváltsága, a vállalatok számukra megfelelően képzett mérnökökhöz juthatnak, az egyetem pedig olyan szakembereket képezhet ki, akik iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon. A dékán kiemelte, a zalaegerszegi képzés abban különbőzik a többitől, hogy nem egy-két nagyvállalattal, hanem több kis- és középvállalkozással működnek együtt a régióban, melyekkel az eltelt egy évben nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere azt hangsúlyozta, a város számára nagyon fontos a műszaki felsőoktatás fejlesztése, melynek egyetlen célja az lehet, hogy mind a bemeneti és mind a kimeneti oldalon növekedjen a hallgatók, illetve a végzett mérnökök száma. A vasi és zalai cégek jelezték ezen igényüket, amit teljesíteni kívánnak. Az alpolgármester jelezte, a zalaegerszegi felsőoktatás támogatására idén 114 millió forintot fordítanak a város költségvetésében.

Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a duális mérnökképzés törvényi hátterének megteremtéséről beszélt. Elmondta, duális képzés igazából oktatásszervezési mód, amit a törvény megenged immár két évtizede. Az intézmények szabadon dönthetnek arról, hogy a szemináriumok, a gyakorlatok egy részét cégeknél tartják és nem a kampuszon, egy a lényeg, hogy az előírt követelményrendszernek megfelelő képzést kapjanak a hallgatók. A készülő, új törvényjavaslatban meghatározzák azt, mi minősül duális képzésnek, amit azonban nem minden képzési típusban javasolnak bevezetni, e tekintetben a műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és az agrár terület jöhet szóba. Álláspontjuk továbbá az, hogy nem kétféle képzést kell megvalósítani, mert a duálisan és nem duálisan szervezett szakok képzési és kimeneti követelményei egy és ugyanazok lehetnek csak. Azt kívánják tekinteni duális képzési formának, melyben a 90 kredit legalább felét, azaz 45 kreditet külső gazdálkodó szervezetnél szerzik meg a hallgatók.
A zalaegerszegi duális mérnökképzés első évének eredményeiről dr. Varga Mihály egyetemi tanár, a képzési központ igazgatója és dr. Németh Árpád, a képzési központ igazgatóhelyettese számolt be a rendezvényen, ahol a kecskeméti főiskola járműipari képzését és a győri egyetem gépészmérnöki képzését is bemutatták az érdeklődő szakembereknek és a partnervállalatok képviselőinek.

vissza az elejére


A földspekuláció ellen

Államtitkárok zalaegerszegen

n A  zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésére ezúttal Zalaegerszegen került sor. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az ülésen hangsúlyozta: az új Btk. hatálybalépését követően, július elsejétől a hazai és külföldi spekulánsoknak nem lesz lehetőségük arra, hogy csak azért vásároljanak földterületet, hogy azt az európai uniós moratórium lejárta után jelentős haszonnal továbbadják.

Elhangzott: a bizottság munkájának célja, hogy a zsebszerződések a fiókban maradjanak, és ne tudják felhasználni őket. A törvénynek komoly visszatartó ereje van, és lehetetlenné teszik az ilyen jellegű szerződések bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. Fontos tudni, hangsúlyozta Budai Gyula, hogy a helyi földbizottságoknak vétójoguk van, és a szerződés csak akkor jöhet létre, ha hozzájárulnak az adott terület eladásához.
Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a jogszabályok kijátszása, a termőföldtulajdon, haszonélvezeti vagy használati jogának színlelt szerződéssel való megszerzése öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
Gyutai Csaba polgármester köszöntve a tárcaközi bizottság kihelyezett ülését, elmondta: vissza kell szerezni a magyar termőföldet azoktól a külföldiektől, akik félig legálisan vagy illegálisan jutottak hozzá. Zala megye is érintett zsebszerződésekkel, ezeket fel kell tárni, és fellépni a földvédelem érdekében. Az a cél, hogy a föld magyar kézben legyen.
Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere ismertette törvényjavaslatát, melynek értelmében a zsebszerződések feltárásához minden eszközt és lehetőséget az ügyészség kezébe kell adni.

vissza az elejére


A trafiknyitás napján

Ellenzéki tiltakozás zalaegerszegen

n A trafiknyitás hivatalos napján, július elsején tartott demonstrációt Zalaegerszegen a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az Együtt 2014 Mozgalom helyi szervezetei. A volt ruhagyár sarkán egy bezárt trafik és egy új nemzeti dohánybolt közötti területen tiltakoztak az ellenzéki pártok több transzparest – „Fideszes zsebek tele dohánnyal”, „Elítéljük, mert káros ez a politika”, „A Fidesz súlyosan károsítja Ön és környezete megélhetését” – is felmutatva. A demonstráción közel hatvanan vettek részt.

Dr. Balogh Miklós, a DK választókerületi elnöke sérelmezte, hogy a „trafikmutyi” következtében olyanok veszítették el a munkájukat, akik több évtizede működtettek trafikot, és kiváló pályázatot nyújtottak be. Szerinte az Orbán-kormány azt hiszi, mindent megtehet a kétharmadával. Ez káros politika, amit elítélnek. A politikus emlékeztetett a magánnyugdíj államosítására, a munkanélküliek helyzetére, a diplomások röghöz kötésére, a földbérleti ügyekre. Azt mondta, olyan döntéseket hozott az elmúlt években az Orbán-kormány, amelyeket egyetlen európai ország sem engedhetne meg magának.
Major Gábor, az MSZP zalaegerszegi elnöke azt rótta fel, hogy helyi fideszes politikusok döntöttek arról, ki nyerhet a trafikpályázaton. Jelezte, önkormányzati képviselő is van a nyertesek között.
Felszólalt még a demonstráción Góra Balázs megyei alelnök és Baracskai József országgyűlési képviselő (DK) is. Arról beszéltek, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell győznie az embereket arról, hogy a fideszes kormány gazdasági maffiát épít ki.

vissza az elejére