A játék az ő világuk

Pénz, de honnan?


A játék az ő világuk

Ötvenéves a kosztolányi téri ovi

n Miről beszélgethetett 1963-ban egy édesanya kislányával, miközben az óvodából készülődtek hazafelé? Na, és most, 2013-ban? Az ötvenévnyi különbséget illusztrálta az a két rövid, tréfás jelenet, melyet a Kosztolányi Téri Óvodában adtak elő szülők, gyerekek és óvónők. Az intézmény 50. születésnapját ünnepelte az elmúlt héten.

– pet –

A változás nyilvánvaló, és nemcsak a divat miatt. Az ovisoknak most már nem kell vörös zászlót lengető ünnepségekre készülniük, viszont a szülők, sőt a gyerekek is sokkal elfoglaltabbak, mint a ’60-as években. Vacsorafőzés helyett pedig lehet pizzát is rendelni.
Novákné Borsos Ildikó, a Belvárosi II. Számú Óvoda vezetője a személyes kapcsolatokra és az apró emlékekre helyezte a hangsúlyt, az egykori kollégákat köszöntve. Mint mondta: el lehetne mesélni számokkal is az elmúlt ötven esztendőt, de sokkal fontosabb, hogy inkább minden a gyerekeket idézze. Versek, dalok, mondókák, csendespihenők és cipőfűzések – bár a világ sokat változott, ezek a dolgok állandóak maradtak. Az igazgató és a Kosztolányi Téri Tagóvoda vezetője, Pödörné Hajdú Ibolya virággal köszöntötték a már nyugdíjba vonult elődöket.

A jubiláló intézménynek gratulált Gyutai Csaba polgármester is, aki mint fogalmazott – utalva a két korszakot idéző játékos jelenetre – nem muszáj már óvodáskorban tudóst nevelni a gyerekekből. Nagyon sokan már kiskorban különórákra járatják lányaikat, fiaikat, pedig sokkal jobban tesszük, ha meghagyjuk nekik a játék világát. Az az ő közegük – mondta. Annál is inkább mert játék során tanulnak meg kapcsolatokat építeni és eligazodni a mindennapok rejtelmeiben.
A születésnapi ünnepség kulturális műsorral és fogadással zárult, ahol Balaicz Zoltán alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője mondott pohárköszöntőt.

vissza az elejére


Pénz, de honnan?

Konferencia a régiós lehetőségekről

n Az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalkozások képviselői hallhattak tájékoztatást az EU-s pályázati lehetőségekről, az új 2,5 százalékos hitelről, illetve minden elérhető visszatérítendő és vissza nem térítendő kedvezményes forrásról a megyei kereskedelmi kamara székházában megtartott konferencián.

A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac és Profit Kiadó Kft. közös szervezésében megtartott összejövetelen Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében rövid áttekintést adott a város gazdaságáról. Kiemelte, hogy sok szektorban található kiemelkedő vállalkozás, amelyek szerteágazó tevékenységet folytatnak – ami egyben előny, de hátrány is. Mint mondta, a Flextronics mellett a gépészeti vállalatok, a könnyűipari és a mamutcégek lebontása után újraépülő élelmiszeripari vállalkozások jelentik többek között a helyi gazdaság pilléreit. Hozzátette, hogy az egerszegi gazdaság erejét jelzi a mintegy 4 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétel, amely egy lakosra vetítve kiválónak számít az országban. Célként jelölte meg, hogy egyrészt több lábon állóvá kell tenni a város gazdaságát, másrészt, hogy a közszolgáltatást – beleértve az energiaellátást is – erős önkormányzati szektor biztosítsa. A jövőt úgy vizionálta, hogy a nagyvállalatok mellett erős helyi vállalkozásokból kell, hogy álljon Zalaegerszeg gazdasága.
Ezt követően a szépszámú érdeklődő előadásokat hallhatott a szervezőktől, finanszírozási, befektetési szakemberektől, majd személyes konzultációra is lehetőség nyílt.

vissza az elejére