A 6. hely realitás

Kicsi a bors, de erős

 

Diákolimpiai bajnok a Landorhegyi

A zalaegerszegi Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola váltója az országos atlétikai diákolimpia ügyességi és váltófutó csapatbajnokságán a 10x200 m-es futásban izgalmas versenyben, diákolimpiai bajnok lett.


A 6. hely realitás

A világkupán az egerszegi tekecsapatok

n Szerbiában, Apatin városában rendezték meg a teke bajnokcsapatok Világkupáját. A magyar színeket a két bajnok, a ZTE ZÁÉV női és a ZTK FMVas férficsapata képviselte. Mindkét együttes a 6. helyen zárt. A csapatok háza táján érdeklődtünk, mennyire elégedettek a két pontszerző hellyel.

 

– Az előzetes ranglista alapján csapatunkat ide sorolták – vágott a közepébe Borsos József, a ZTE ZÁÉV elnöke. – A megszerzett 6. hellyel elégedettek vagyunk. Öt év után léptünk ki ismét a nemzetközi porondra. A négy közé jutás a bravúr kategóriájába tartozott volna.
A ZTE ZÁÉV-nél ezúttal is a két alapember, Csurgai és Airizer teljesített a legjobban, Szabó és Mátyás megfelelt az elvárásoknak. A sérüléssel bajlódó Baracsi és az abból felépülő Horváth gyengébben teljesített, de tőlük állapotuk miatt nem várt többet a vezetés. A ZTE ZÁÉV számára ezzel véget ért a nemzetközi szereplés. A Bajnokok Ligáját nem vállalják.
– A Bajnokok Ligájának költségvetése kiszámíthatatlan – folytatta Borsos József. – Előre nem lehet tervezni a költségeket. Számunkra a legfontosabb a csapat stabil mûködése. Amennyiben az idei bajnokságban a dobogón végzünk – ami a célunk –, a Világkupában, az Európa-kupában és az NBC Kupában való szereplést vállaljuk. Külföldön népszerûsíthetjük a várost, a ZÁÉV-et, és úgy érezzük, a világbajnok magyar csapatok után a kluboknak kötelessége képviselni a magyar tekét a nemzetközi porondon
A ZTK FMVas férficsapatának játékosedzője, Fehér László sem csalódott a 6. hely kapcsán.

– Egyedül az összcsapatfa terén akad hiányérzetem – vélekedett. – Mintegy 75 fa benne maradt az együttesben. A 6. hellyel elégedett vagyok, nem volt zavarmentes a felkészülésünk, ezért sem sikerült kellően formába lendülnünk.
A szakvezető két fiatal, Járfás Sz. és Kozma teljesítményét emelte ki. A többiek jó átlagot hoztak. Botházytól várt többet, de a játékos helyzete nem könnyû. Nem Egerszegen készül a mérkőzésekre, és ez meglátszik teljesítményén. Nagyon akar bizonyítani, ami görcsössé teszi. Fehér László bizakodik, hogy a válogatott játékos feloldódik, és a későbbiek során teljesítményével nagy segítségére lesz a csapatnak A lányokkal ellentétben a fiúk vállalják a Bajnokok Ligájában az indulást.
– A négyes döntőbe jutás nagy fegyvertény lenne tőlünk – hangoztatta Fehér László. – Több okból. A BL-ben a 16 között az NBC Kupa győztes, Kiss Tamással felálló olasz csapattal játszanánk. Ha őket sikerülne legyőznünk, minden valószínûség szerint a VK-győztes német sztárcsapat, a Zerbst következne. A realitás, hogy nem valószínû a legjobb 4 közé kerülésünk. Tudomásul kell venni, vannak nálunk jobb körülmények között dolgozó csapatok.
Mindkét csapatnál elmondták, hogy a nemzetközi porondon megszerzett tapasztalatokat a hazai bajnokságban, a Szuper Ligában igyekeznek kamatoztatni.

vissza az elejére


Kicsi a bors, de erős

Célja a paralimpiai szereplés

n Tunkel Nándorra, a Zalaszám ZAC sportolójára igaz a mondás: „Kicsi a bors, de erős.” A 25 éves, 126 centi magas, 45 kilós sportoló az erőemelők táborában szerepel kiemelkedően. Az Egerben megrendezett GPC RAW fekvenyomó vb-n világcsúccsal megnyerte súlycsoportja versenyét, és az abszolút kategóriában is aranyérmet akasztottak a nyakába.

– Két éve hobbiszinten kezdtem el az erőemelést lakóhelyemen, Zalaigricén – emlékezett a kezdetekre Tunkel Nándor. – Hetente ötször másfél órát edzettem. Elindultam egy tehetségkutató versenyen, ahol első nekifutásra mindjárt a második helyen végeztem. Az eredmény újabb lökést adott, hogy folytassam az erőemelést. Első versenyemen összetettben 115 kilót teljesítettem. A folytatásban lettem a Zalaszám ZAC sportolója, mivel versenyeken csak igazolt sportolóként indulhattam. Néha bejárok Egerszegre is edzeni, ahol Bognár Szabolcs vezetésével készülök.
– Az eddigi eredményeid közül melyekre vagy a legbüszkébb?
– Az Egerben megrendezett világbajnokság kívánkozik az élre, ahol világcsúccsal – 140 kilóval – nyertem. Ráadásul abszolútban is első lettem, két aranyéremmel tértem haza. Kellemes emlékeim közé tartozik a Dubaiban, a Világkupán megszerzett 3. helyem. Értékesnek tarom az Oroszországban megrendezett Eb-n elért pontszerző, 6. helyemet. Két világszervezetnél is világcsúcstartó vagyok.

– Idén még milyen versenyeken indulsz el?
– A cseh fővárosban, Prágában egy másik világszervezet vb-jét rendezik meg. Szeretnék ott is jól szerepelni. Távolabbi célom a paralimpiai szereplés. Jó lenne kijutni a 2016-os Brazíliában megrendezésre kerülő ötkarikás játékokra.
– Meddig szeretnéd ûzni kedvenc sportágadat?
– Ameddig az egészségem engedi, és örömet jelent számomra.
– A Zalaszám ZAC mellett kik segítik sportolásodat?
– A klub mellett saját magamat szponzorálom. Az alkatomból adódóan leszázalékolt vagyok, bizony jól jönne az anyagi segítség. Az eredményeim mutatják, a támogatók forintjai nem kerülnének rossz helyre.

vissza az elejére