Megszépült a Botfy utca

Az év fája verseny

BURSA-pályázat


Megszépült a Botfy utca

Elkészült a csapadékcsatorna rekonstrukciója is

n Teljesen megszépült Zalaegerszeg egykori polgármesteréről, Botfy Lajosról elnevezett utca. A város önkormányzata saját beruházásban, a Deák Ferenc városépítő program keretében előbb az Ady utca és a Mártírok útja közötti szakaszt újította fel, az elmúlt hónapokban pedig a Vizslaparki út és a Mártírtok útja közötti szakaszon is elvégezte a megrongálódott úttest teljes körű rekonstrukcióját.

Vigh László országgyűlési képviselő az átadási ünnepségen úgy fogalmazott, egy város fejlettségét úthálózatának minősége is mutatja. Ezen a téren már-már elégedett lehet Zalaegerszeg, ahol az önkormányzat folyamatosan gondot fordít az utak állapotának javítására. A Botfy utca következett a sorban, amit a város nem pályázati pénzből, hanem saját forrásból újított fel az ott élők és közlekedők biztonságát szolgálva.

Gyutai Csaba polgármester beszédében felidézte, hogy az utca névadója, Botfy Lajos, mint kinevezett vagyonfelügyelő rendbe tette az első polgármester, Kovács Károly működése alatt eladósodott település pénzügyeit, ami miatt vissza is akarták vonni Zalaegerszegtől a városi rangot. Ezután választották meg polgármesternek 1895-ben, nevéhez fűződik az első jelentősebb aszfaltozás a városközpontban. A polgármester felolvasott egy verset is, amit egy hajdani lakó, Háry Emma írt utcájáról.
Az út felújítása előtt szintén önkormányzati beruházásban készült el a csapadékcsatorna rekonstrukciója, majd ezt követően az úttest átépítése mintegy 300 méter hosszan. A költségek öszszesen 30 millió forintot tettek ki.
Az ünnepélyes átadáson Gyutai Csaba és Vigh László mellett Zsuppány Gyula városrészi képviselő valamint Dormán László, a kivitelező Hydrocomp Kft. ügyvezetője vágta át a nemzetiszín szalagot.

 

vissza az elejére


Az év fája verseny

Szavazzunk a szelídgesztenyefára!

n 2013. szeptember 10. és november 5. között a közönség negyedik alkalommal választhatja meg az Év fája verseny győztesét. A vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A versenyre idén negyvenegy fát neveztek, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki azt a tizenkettőt, melyekre az online vetélkedő keretében bárki szavazhat. Az idén a döntős fák közé bekerült az önkormányzat által javasolt szenterzsébethegyi 450 éves szelídgesztenye, amely a város első védett fája.
A verseny győztese elnyeri az Év fája címet, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés is jár, egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalvány formájában. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a környezetében élők.
A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős fa” címet egy olyan fa nyeri el, amelynek élete vagy természetes környezete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdenek. A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található, szavazni a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon lehet 2013. november 5-ig.
A hazai Év fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az európai Év fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen már kétszer nyerte el magyar fa az Év fája címet.
A szenterzsébethegyi szelídgesztenye, amelyet városunk lakossága 2013. évben a Város fájának választott, jelenleg – közel 900 szavazattal – a 4. helyen áll.
Kérünk minden zalaegerszegit, szavazatával segítse, hogy a 450 éves szelídgesztenye méltó helyen végezzen a versenyben, ezzel is bizonyítva azt, hogy Zalaegerszeg lakossága óvja természeti értékeit.

vissza az elejére


BURSA-pályázat

n Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése ezennel kiírja a 2014. évi Bursa Hungarica „A” típusú Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a 2013/2014. tanév II. és a 2014/2015. tanév I. félévére vonatkozóan, valamint a „B” típusú pályázatot felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.

Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik. A pályázat elbírálása szempontjából szociálisan rászoruló az a pályázó, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150%-át, ami az idén 42.750 Ft (különösen méltánylandó indokok esetén a 44.033 Ft-ot) és vagyonuk nincsen.
A pályázatokat a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (a továbbiakban: EPER-Bursa rendszer) történő regisztrációt követően, csakis az onnan letöltött pályázati lapot kinyomtatva és aláírva, a részletes pályázati kiírásban szereplő kötelező mellékletekkel ellátva a Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Osztályára (Zalaegerszeg, Ady u. 15.) lehet benyújtani.
EPER-Bursa rendszer elérési útvonala:
https://www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx.

A pályázati űrlap csak valamennyi mellékletettel együtt beadva érvényes, valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.
A beadási határidő: 2013. november 15.
Az önkormányzat a határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja.
A részletes pályázati kiírás megtalálható a város portálján http://www.zalaegerszeg.hu és a Szociális és Igazgatási Osztályon (Zalaegerszeg, Ady u. 15.). Ugyanitt az érdeklődőknek bővebb felvilágosítással szolgálnak az osztály munkatársai.

vissza az elejére