Sajtótájékoztatók

Alapítvány Andráshidáért


Sajtótájékoztatók

FIDESZ: Idegenforgalom és oktatás

Sajtótájékoztatón értékelte az első félévi munkát Gecse László, a kulturális és idegenforgalmi, valamint Baján Antal, az oktatási bizottság elnöke.
Gecse László elmondta: a polgári frakció történelmi jelentőségű döntése volt a gébárti termálprogram. "Amit elkezdtünk a keleti parton, az egy csodálatos idegenforgalmi komplexum létrehozását teszi lehetővé". Most már jöhet a magántőke, és a vállalkozó réteg nagyot lendíthet a programon. A csodálatos környezetben a család minden tagja megtalálja a neki legmegfelelőbb fürdési lehetőséget: rendelkezésre áll majd a hideg víz mellett a meleg termálvíz is. E terület jövőjének meghatározója a Kézművesek Háza, ezzel együtt komplex idegenforgalmi centrummá válhat Gébárt.
Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni az alsóerdei szabadidőközpontot sem, ennek fejlesztését is fontosnak tartják. Fontos továbbá, hangsúlyozta Gecse László, hogy a városban elindult a fesztivál jellegű ünnepségsorozatok szervezése. Ez az idegenforgalmi koncepció lényeges része. Az idegenforgalomnak Zalaegerszegen csak kulturális alapja van, ezért a városi programokat lehet - és kell is - bővíteni.
Baján Antal büszke lehet az ágazat, hiszen az oktatás területén 16 százalékos bérfejlesztésre került sor és a technikai dolgozók számára is biztosítja ezt a város. Az oktatási bizottság elnöke elmondta: az egyetemen, főiskolán tanulók utazási ösztöndíja éves szinten mintegy 10 millió forint. Ezzel gesztust tesznek a város diákjai felé - a havonta egyszeri ingyenes hazautazással - és visszavárják őket tanulmányaik befejezése után. Szeptembertől az általános iskola első osztályos tanulói számára ingyenes tankönyvellátást biztosítanak, a peremkerületekben lakó általános iskolások részére pedig ingyenes autóbuszbérletet biztosítanak ott, ahol valamikor tagiskola működött, de az bezárásra került. Baján Antal is kitért az alsóerdei napközis tábor fontosságára, majd a felsőoktatás fejlesztésének a gyorsításáról szólt. Mint mondta, tárgyalások folynak az ELTE illetékeseivel jogi képzés indításáról.

MSZP: Nem ideológiai alapon

A választások óta eltelt nyolc hónap munkáját értékelte a közelmúltban az egerszegi önkormányzat szocialista frakciója. Herbert Ferenc, a képviselőcsoport vezetője elöljáróban hangsúlyozta, hogy az MSZP képviselői 27,7 százalékot értek el a választásokon, tehát pontosan meghatározható a párt súlya a városban.
"Ennek a támogatottságnak a birtokában joggal alakítunk ki saját véleményt, és úgy gondoljuk, a saját felelősségünk is megvan. Tiszteletben tartjuk a választások végeredményét, amely számunkra az ellenzéki szerepet osztotta, és mi ennek tisztességgel szeretnénk megfelelni. Nem ideológiai alapon közelítjük meg a kérdéseket, az erre vonatkozó vádakat visszautasítjuk. Azt is, hogy politikai csatározásokat viszünk a közgyűlés munkájába. A frakciónk egyszer sem élt az obstrukció eszközével, sőt számtalan esetben a mi részvételünk biztosította a határozatképességet. A közgyűlés lelkiismeretének tekintjük magunkat és szeretnénk, ha a megalapozott szakmai véleményünk megfelelő szerepet, súlyt kapna a közgyűlésben".
Herbert Ferenc szerint a polgári koalíció bolsevik módszereket alkalmaz, kliensrendszert épít ki, pedig - mint mondta - azt hitték, hogy a 10 évi demokratikus fejlődés során ez kiveszőben van a politikai gyakorlatból. Meggyőződése, hogy frakciójuk felkészült, szociálisan érzékeny és nem űzik ki szótárukból a rászorultság kifejezést. A stratégiai fejlesztésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a képviselőcsoport fő céljai nem különböztek a többi frakcióétól. A prioritások, eszközök és módszerek tekintetében van inkább különbség. Megjegyezte: úgy látják, az ingatlanügyek túlsúlyba kerültek a stratégiai fejlesztések megvalósítása során.
Kárászné dr. Rácz Lídia hangsúlyozta: nem engedik magukat bedaráltatni, mint ahogy a testületben lévő, eredetileg ellenzékinek gondolt erő ezt megtette. Nem kötnek különalkut, elvtelen kompromisszumot. Hozzátette: minden hatalmon lévő erőnek szüksége van kontrollra, ezt a demokratikus rendszerekben az ellenzék tölti be. "Én azt kívánom, ha a szocialista párt ismét irányító pozícióba kerül, legalább olyan ellenzéke legyen, mint amilyen most az MSZP". Kárászné dr. Rácz Lídia szerint a többségi koalíció sikerpropagandát folytat és nem beszél a gondokról. Mint mondta, nincs átgondolt koncepció a következő évek gazdálkodási feltételeit illetően.
A sajtótájékoztató további részében Horváth László arról szólt, hogy a kultúra és idegenforgalom bizottsági összevonása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. De az alapvető problémának azt tartják, hogy a városnak nincs kulturális koncepciója. Kiss Ferenc szerint pedig azok a városrészek, ahol szocialista képviselő dolgozik, hátrányban van, nehezebben jut forrásokhoz. Szeretnék, ha ez változna a jövőben.

vissza az elejére


Alapítvány Andráshidáért

A településrészi önkormányzat három tagja - Gyarmati András, Kugler László és dr. Vargáné dr. Papp Éva - arra az elhatározásra jutott, hogy azt a sokrétű, szerteágazó tevékenységet, amit az andráshidai közélet jelent, megpróbálják integrálni. Alapítvány létrehozását határozták el úgy, hogy az közhasznú szervezetként működjön. Az alapítvány neve: Andráshidáért Alapítvány.

Az alapító okirat szerint az alapítvány célja: "Andráshida, Zalaegerszeg nyugati kapuja fejlődésének támogatása, a városrész közösségei működési feltételeinek javítása, e csoportok tevékenységének, törekvéseinek támogatása, függetlenül attól, hogy milyen konkrét szervezeti keretek között működnek. Andráshida múltjának feltárása, széles körű megismertetése, hagyományainak felélesztése és ápolása. Az alapítvány működési területén lévő közintézmények munkájának segítése, támogatása. A lakosság sporttevékenységének ösztönzése, támogatása, a sportegyesületek működési feltételeinek javítása. A tehetséges fiatalok továbbtanulásának támogatása. A rászoruló idős emberek és a szociális problémákkal küzdő családok segítése, a gondjaikkal kapcsolatos közösségi szolidaritás ébren tartása.
Mindezekhez Kugler László, az alapítók egyike, önkormányzati képviselő hozzáteszi: "tervezzük, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk, melyek a városrész lakosságának a szórakozási igényeit kielégítik. A rendezvények nyereségét közcélokra szeretnénk fordítani. Ennek érdekében több rendezvényt is szervezünk minden esztendőben. Az egyik ilyen a búcsú lesz, június második vasárnapján. Aztán a Híd Napja, szeptember második szombatján és a mindenkori szilveszter, az év zárása. Ezeknek a rendezvényeknek a hasznát mindig meghatározott közösségi célokra fogjuk fordítani. Kiemelten fontosnak érezzük, hogy legyen egy szervezet, amelyik a legelesettebbeknek a segítésére is tud vállalkozni. Számos tragédia arra figyelmeztet bennünket a városrészben, hogy ehhez a hivatalos formát meg kell találni, hiszen sajnos, több családban is maradtak árvák az elmúlt időszakban és nagyon sok az idős ember a körzetben... Andráshida korösszetétele különleges. Van egy kifejezetten idős magja, van egy középkorosztály, és van egy fogyatkozó ifjúság. Rosszak a születési statisztikák, a karitatív funkciók kiépítése éppen ezért sürgető.
Az alapítvány számít az andráshidai vállalkozókra, és tisztelettel kéri őket, hogy minél előbb teremtsenek kapcsolatot az alapítvánnyal és tegyék lehetővé, hogy a pénzügyi források - amelyekkel a közügyeket támogatják - lehetőleg helyben kerülhessenek felhasználásra. Várjuk azok jelentkezését is, akik különböző felajánlásokkal tudják segíteni az alapítványt. Szeretnénk karácsony előtt egy gyűjtési akciót szervezni a leginkább rászorulók részére. Azokat is várjuk, akik bármilyen munkával segíteni tudják a közös ügyeket. 
Mint megtudtuk, a napokban zajlik a kuratóriumi tagok felkérése, és örömet jelent az alapítók számára, hogy közülük már elfogadta a felkérést Borsós Zoltán (Westel 900 zalaegerszegi irodájának vezetője), Devecz Miklós (HTR Flextronics termelési igazgatója) és Zalatnai László (Zala Volán Rt. vezérigazgatója).

vissza az elejére