Keresik a régi fotón szereplőket

Nemzetközi Lions-tábor

Gyerekek és az önkormányzat

Deákos diákok erdélyi jutalomútja

Lassan becsengetnek


Családfesztivál hatodszor

Keresik a régi fotón szereplőket

A MOVE atlétái, a kegyeleti váltófutás győztesei 1939-ben a Csány László vándordíjjalA Családfesztivál Alapítvány hatodik alkalommal rendezi meg szeptember 24-25-én a Zalaegerszegi Családfesztivált. Ezúttal az Idősek Nemzetközi Éve jegyében állították össze a gazdag programot, amelyre a Családügyi Minisztériumból is várnak vendéget, előadót. Pálhegyi Ferenc református lelkész, Janikovszky Éva gyermekkönyvíró, Zöldi Pál író, Sillye Jenő muzsikus, Rumszauer Miklós tart többek között előadást. Zenélnek az Igricek, lesz ír-skót táncház, sportprogram, színészek (Hűvösvölgyi Ildikó, Cseke Péter) zenés estje. Érdekes ötlettel lepik meg a szervezők a résztvevőket, keresik ugyanis azokat az idős, egykori sportolókat, akik a mellékelt fotón szerepelnek. Szeretnék ugyanis megszervezni a találkozójukat a Családfesztiválon. Jelentkezzenek levélben a Családfesztivál Alapítvány címén (Zalaegerszeg, Vizslaparki u. 29.) vagy a 319-402, 319-869 illetve a 315-174-es telefonszámokon.

vissza az elejére


Nemzetközi Lions-tábor

A Göcsej Lions Klub negyedik éve szervezi a nemzetközi cseretáborozást, ugyanis Magyarországon a hálózaton belül a Zalaegerszegen működő kapta meg ezt a reszortot. Ezen a nyáron 9 országból 16 fiatal lány és fiú érkezett a tíznapos programra, melynek helyszíne Szalafőn volt.
A táborozók megismerkedhettek a magyar hagyományokkal, a fazekassággal, a falusi élettel, dalokat tanultak, kirándultak. Zalaegerszegen is töltöttek egy napot, melynek estéje ünnepélyes keretek között szabadtéri bográcsgulyás főzéssel egybekötve az ebergényi Vándor vigadóban zajlott.
Körösi Ferenc köszöntötte a vidám táborozókat, ott volt dr. Varga Tibor, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőhelyettese, Tombi Lajos alpolgármester pedig bemutatta a fejlődő Zalaegerszeget a vendégeknek. Kiemelte, hogy ez a város a fiatalok városa, 7 ezernél többen élnek itt a táborlakók korosztályabeleikből. Nagyon fontos az, hogy Zalaegerszeg nyitott város, szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik, például 11 európai testvérvárosa van. Prioritást élvez az idegenforgalom, ugyanis környezeti adottságai, vendégszerető lakói erre különösen alkalmassá teszik. Nemrég fúrták meg a termálvizes kutat, amely alapjául szolgál a további fejlesztéseknek. Turistaként is visszavárja tehát a város a táborozókat.
A tájékoztatókat látványos keretbe foglalta az USA-beli vendégszereplésre készülődő Kiszöv táncegyüttes, s úgy felfokozta a hangulatot, hogy a külföldi fiatalok és a Lions Klub képviselői együtt ropták a táncot az együttessel.
Dr. Halász Gabriellától, a tábor szervezőjétől megtudtuk, hogy 52 országra kiterjedően működik a rászorultakat segítő Lions-mozgalom és ez idáig 90 magyar fiatal vett részt a különböző országokban szervezett táborozásokon. Az idén a klub javaslatára Zalából hárman utazhattak olaszországi, finnországi és amerikai táborba.

vissza az elejére


Gyerekek és az önkormányzat

Míg a legtöbb gyerek számára a strandolás, fürdőzés és játék jelenti az igazi nyári kikapcsolódást, hatvan felső tagozatos zalaegerszegi és pacsai általános iskolás érdekes programra jelentkezett. A Soros Alapítvány jóvoltából hat napon keresztül ismerkedtek az önkormányzatisággal.

Péntek délután szokatlan zaj szűrődik ki a zalaegerszegi önkormányzat közgyűléseinek színhelyéről, a Széchenyi téri díszteremből. A közgyűlésnek nincs ideje, rendkívüli hát a nagy mozgás a terem környékén. Kissé beljebb lépve még furcsább kép tárul elénk. A patkó alakú asztal körül ezúttal nem a megszokott képviselők ücsörögnek, náluk sokkal fiatalabb generáció tölti meg a helyiséget. Mint kiderül, a sok-sok gyerek tanulmányútra érkezett a közgyűlési terembe, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg Zalaegerszeg önkormányzatával, annak felépítésével, működésével.
- A Soros Alapítvány által kiírt Jefferson-pályázat útján nyílik most Iehetőségük a gyerekeknek, hogy megismerkedjenek az önkormányzatiság rejtelmeivel - tájékoztatott Bedő Andrea, a tábor vezetője. - A megyeszékhelyi Eötvös József Általános Iskola és a Pacsai Általános Iskola közösen készítette el pályázatát, és nyertük meg együtt ezt a táborozási lehetőséget. Így vehet részt hatvan fő, fele pacsai, fele zalaegerszegi kisdiák a hatnapos táborban.
A teljesen ingyenes táborozás hat napjának első felét Pacsán töltötték a résztvevők, ahol a helyi polgármester vezényletével módjuk nyílt megismerkedni az ottani önkormányzattal és annak tevékenységével. Ezt követően dokumentumokat készítettek a gyerekek Pacsa történetéről, tábori újságot szerkesztettek, illetve az ifjúság helyzetével és a diákönkormányzatisággal foglalkoztak. Pacsát követően Zalaegerszegre érkezett a hatvan fős csoport, ahol a közgyűlések helyszínére, a Széchenyi téri díszterembe látogattak el.
Horváth László önkormányzati képviselő mutatta be az érdeklődő ifjúságnak a zalaegerszegi önkormányzat működését, majd a szavazógéppel ismerkedhettek meg a gyerekek.
- Hogyan jött az ötlet, hogy bevezessék az önkormányzatiság világába a gyerekeket?
- Régóta zajlik már a Jefferson- program mindkét iskolában, melynek központi kérdése, hogyan tudják szervezni, vezetni saját önkormányzatukat a gyerekek? Egy mintát szeretnénk mutatni ezen tábor keretében a tanulóknak.

vissza az elejére


Deákos diákok erdélyi jutalomútja

Hagyomány, hogy a Deák-diák Alapítvány évente egyszer külföldi utazással jutalmazza a Deák-szakközépiskola tanulásban és közösségi életben kitűnt tanulóit. Deák-diákok és kísérőik Tamási Áron síremlékénélJúlius végén tizennégy, erre érdemesült fiatal szállhatott fel az Erdélybe tartó autóbuszra, Iványi Ildikó tanár - egyben avatott idegenvezető - és számos kísérő felnőtt társaságában...

Öt, élménygazdag nap várt a végig remek hangulatú, s az időjárás kegyeit is bíró társaságra. A számtalan látnivaló, az átélt események sokaságából nehéz kiválasztani a legmaradandóbbakat, hiszen ez a "célozottan" történelmi és irodalmi tartalmú utazás a felfedezés erejével hatott, kivált a diákokra... Ki ne emlékezne Csiki Zoltán tanár úr rendhagyó-megkapó irodalomórájára, Tamási Áron szülőházánál és a nagy író síremlékénél, Farkaslakán tett látogatásra? ...Aztán Csucsára, amelynek kastélya múzeumként is Ady zsenijét és Csinszkához való szerelmes ragaszkodását sugározza a látogatóra... Szejkefürdő székelykapukkal ékesített emlékdombjánál megtudhattuk, miért is méltó a "legnagyobb székely" jelzőre Orbán Balázs... Történelmünk reneszánsz óriását, Mátyás királyt idézte elénk kolozsvári szülőháza és szobra, évszázadok magyar históriájáról, s az erdélyi "aranykorról" regélt a Királyhágó, a Hargita és a gyulafehérvári vár...
Aztán jött a "hős vértől pirosult gyásztér" - Fehéregyháza: legnagyobb költőnk és világforradalmárunk, Petőfi Sándor halálának 150. évfordulós, felemelő ünnepsége és szobrának avatása, tízezer résztvevővel. Minderről beszámoltak a napilapok. A krónikás csak annyit tesz hozzá, ami ezekből kimaradt: a halhatatlan költő emléke előtt virágkoszorúval tisztelgő százak között ott volt városunk polgármestere, Gyimesi Endre és a Deák-szakközépiskola küldöttsége is... Fehéregyházától távolodóban, a buszon külön kis megemlékezés zajlott le: "Egy gondolat bánt engemet..." - Petőfi egyik örökbecsű versét Illés Mónika mondta el...
L. J.

vissza az elejére


Van még lehetőség a pótbeiratkozásra

Lassan becsengetnek

Két és fél hónap alapjában véve nem rövid idő. A nyári szünidőt töltő diákoknak mégis oly kevésnek tűnik ez a pihenésre alkalmas időszak. Alig csöngettek ki az utolsó óráról, máris kezdődik újra az iskola, a tanulás.

A hatodik életévüket betöltött, első osztályba igyekvő gyermekek azok, akik talán még izgulva, örömmel várják szeptember elsejét, a tanév megkezdésének időpontját. Ők még nem tudják, mi vár rájuk a gondtalan óvodai korszak után, még nem sejtik, hogy az oly szeretett játékot bizony félre kell tenni a tanulás kedvéért. Szeretnék bővíteni ismereteiket, a felnőtteket utánozva ők is írni, olvasni, számolni akarnak, így várják az iskolát, komoly férfivá és nővé válásuknak színterét.    
Az iskola megkezdésének első lépcsőfokát a beiratkozás jelenti, mely, mint azt Tápainé Takács Hildától, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal általános iskolai referensétől megtudtuk, az előírásoknak megfelelően zajlott le városunkban. Az önkormányzat 11 általános iskolájába összesen 653 kisdiák jelentkezett, a Mindszenty Általános Iskolában pedig negyven elsős kezdi meg az 1999/2000. tanévet.
- A legtöbb szülő időben elvitte gyermekét beíratni az általa kiválasztott iskolába. Az előzetes számítások azt mutatják, hogy jól terveztük meg a beiskolázott gyermekek számát az idei tanévre vonatkozóan. Körülbelül 680 iskolaköteles gyermekkel számoltunk, így hát meglehetősen pontos volt a prognózisunk.
- Mely emelt szintű képzések a legkedveltebbek az idei évben?
- Az emelt szintű képzések ma már részét képezik az elfogadott pedagógiai programoknak. Így a Petőfi és Landorhegyi Általános Iskolákban testnevelés, az Ady-iskolában ének-zene, rajz, illetve tánc- és mozgásművészet, a Liszt Ferenc Általános Iskolában pedig ének-zene, és mozgásművészet emelt szintű képzés működik. Ezen iskolákba többen is szerettek volna jelentkezni, így felvételi alapján válogatták ki az egyes képzésekre legalkalmasabb gyerekeket.
- Az elmúlt években felmerült, hogy gyerekhiány miatt be kell zárni egy, esetleg több általános iskolát is. Hogyan áll a helyzet jelenleg?
- Ahogy terveztük, az idei évben nem volt még olyan nagy csökkenés az általános iskolások körében. Összesen 29 elsős osztályt indítottunk a városban 22 és fél fős átlaglétszám mellett. Mindez a kimenő nyolcadikos osztályokhoz képest három osztálynyi csökkenést jelentett. Még nem vészes annyira a helyzet. A 2001-2002-ig érvényes városi fejlesztési programunk alapján nincsenek veszélyben az általános iskolák, ám a későbbiekben sokkal több lesz a kimenő nyolcadikos osztály, mint a bejövő elsős, s ekkor már el kell gondolkodnunk, hogyan tovább?    
Megteltek az osztályok Zalaegerszeg középfokú oktatási intézményeiben is, 98 százalékban lezárult már a középiskolai beiskolázás. A statisztikák szerint továbbra is nagy volt az érdeklődés a nyolcadik osztályból kikerülők körében a Kölcsey- és Zrínyi-gimnázium, valamint a Csány- és Báthory-szakközépiskola iránt.
- Városunk közgyűlése 1998 szeptemberében döntött arról, hogy melyik középiskolába, hány tanuló iskolázható be. Ennek megfelelően történt a felvételi eljárás az idei évben is - tájékoztatott Kalamár Gábor középiskolai referens. - Örömmel közölhetem, hogy minden iskolába kellő számú tanuló jelentkezett. Szinte mindenkinek sikerült bejutnia az érdeklődésének megfelelő képzési irányú intézménybe. Vidéki tanulókat is szép számmal tudtunk fogadni. Körülbelül 70-75 fő érkezett továbbtanulni városunkba a környező településekről, illetve távolabbi helyekről is. A tervezett létszámnak megfelelően 1131 fiatalt sikerült beiskoláznunk az 1999/2000. tanévre. Ebben a számban benne foglaltatnak a kicsik is, azaz a nyolcosztályos és hatosztályos gimnáziumok tanulói is.
- Mely iskolák voltak a legkedveltebbek?
- Sláger iskolának számít még most is a két gimnázium, valamint a két szakközépiskola, a Csány és a Báthory. Nagy mértékű volt a túljelentkezés ezekben az iskolákban.
Akik valamilyen oknál fogva még nem íratták be iskolaérett gyermeküket a város valamely általános iskolájába, augusztus 25-én, a pótbeíratások alkalmával még megtehetik azt. A József Attila Általános Iskola és az Apáczai ÁMK várja még az új diákokat. Az újonnan Zalaegerszegre költözötteket pedig kötelezően felveszi a körzetben lévő iskola.
Azon fiatalok is pótolhatják még hiányosságaikat, akik esetleg a középiskolába felejtettek el beiratkozni. A Kinizsi Pál Mezőgazdasági és Élelmiszeripari, valamint a Munkácsy Mihály Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet még fogadja a leendő "gólyákat".
Frauenhoffer Márta

vissza az elejére