A rutin és a fiatalság érkezett Egerszegre

Fellegvár maradhat városunk

Arany- és bronzérem az EB-ről

Csak amatőröknek

Ismét ötödik a ZTE női csapata

Toborzó

Lehet még részvényt jegyezni

Attila szebb búcsút remélt


Új fiúk az ZTE KK-nál

A rutin és a fiatalság érkezett Egerszegre

Hosszú idő után elmondható, hogy sikeresen zárult a nyári átigazolási szezon a ZTE férfi kosárlabda-szakosztályánál. A négy új fiú közül Samir Mujanovics, Gémes Levente egyértelműen erősségei lehetnek a csapatnak, de Kocsis Zoltán és Képli Péter is lendíthet a kék-fehérek játékán. A négy új játékost terveiről, elképzeléseiről kérdeztük.

Gémes Levente

Képli Péter

Kocsis Zoltán

Samir Mujanovics

Samir Mujanovics: - Harmincéves vagyok. Játékos-pályafutásom fontosabb állomásai: Szarajevo, itt tíz évig voltam, aztán két évet játszottam Horvátországban, majd egy évig Klagenfurtban voltam. Egy esztendőt töltöttem Körmenden, majd három évet a Falcónál, és onnan igazolt le a ZTE.
Gémes Levente: - Szegeden születtem 1973-ban. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat kipróbáltam, úsztam, vízilabdáztam, atlétizáltam, triatlonoztam. Tizenkilenc éves korom óta kosárlabdázom. Először Hódmezővásárhelyen játszottam, majd Ausztriában folytattam. Azután az Albacomp csapatánál játszottam két évet, ahol kétszer aranyérmesek lettünk, egyszer elhódítottuk a Magyar Kupát is. Az idei nyáron kerültem a ZTE-hez.
Kocsis Zoltán: - 1976-ban Csornán születtem. Az általános iskola harmadik osztályában Sopronban kezdtem el kosárlabdázni. Tizennégy éves koromtól voltam a Bp. Honvéd játékosa, ahol nyolc évet töltöttem el. Ebből egy évet kölcsön játékosként Százhalombattán. Egyszeres magyar bajnoknak mondhatom magam.
Képli Péter: - Húszéves vagyok, Székesfehérváron születtem, ott ismerkedtem meg a kosárlabdával. Elég későn kerültem a sportág közelébe, hiszen mindössze 6 éve kosárlabdázom. Eddigi pályafutásom során csak az Albacompban szerepeltem.
- Miért éppen a ZTE-t választották?
S. M.: - Szerettem volna már új környezetbe kerülni, hogy a váltás ismét feldobjon. A ZTE-t szimpatikus, jó szellemű csapatnak tartom.
G. L.: - Egyértelműen a több játéklehetőség miatt jöttem Egerszegre, s a csapat is szimpatikus volt.
K. Z.: - Mert úgy látom, hogy itt több játéklehetőséghez jutok, s a ZTE fiatal, jó szellemű csapat.
K. P.: - Felvettek az egészségügyi főiskolára, így kerültem Zalaegerszegre. Érkezésemet kicsit a kényszer szülte, de szeretnék hasznos tagja lenni a csapatnak.
- A kosárlabda mellett, volt-e más kedvenc sportáguk?
S. M.: - Igen, sífutó voltam, de gyorsan kikötöttem a kosárlabda mellett.
G. L.: - A bemutatkozáskor már elmondtam, hogy sok sportág vonzott, mire a kosárlabdánál lehorgonyoztam.
K. Z.: - Kezdettől fogva a kosárlabda volt a középpontban. Az iskolában nagyon megszerettem, kitartottam mellette, eddig nem bántam meg.
K. P.: - A kosárlabda előtt népitáncoltam, és amatőr szinten focizgattam, kézilabdáztam.
- Mennyire sikerült már a beilleszkedésük, ismertek-e valakit a ZTE játékosai közül?
S. M.:
- Csak pár fiút, főként Sejo Bukvát, akivel játszottunk is együtt Szarajevóban.
G. L.: - Gyorsan sikerült, hiszen az Albacomptól már ismerem Bodrogi Csabát, Béres Gábort és a szintén Egerszegre igazolt Képli Pétert.
K. Z.: - A ZTE egy fiatal együttes, így a beilleszkedéssel nem volt gond. A srácok gyorsan befogadtak. Egerszeget pedig hamar megismertem, mert kis város.
K. P.: - Az Albacompból Bodrogi Csabát, Gémes Leventét, Béres Gábort ismertem, így nem volt számomra teljesen új az öltözői légkör, a többiek pedig úgy érzem, elfogadtak.
- Milyen szerepet szánnak maguknak a ZTE-ben?
S. M.:
- Mindenképpen segíteni akarok a csapatnak. Szeretném azt elérni, hogy a bajnokság végén az első négyben végezzen a ZTE.
G. L.: - Úgy vélem, hogy bőven kapok majd játéklehetőséget, amivel élni kívánok, és meghatározó játékossá akarok válni.
K. Z.: - Szeretnék minél jobb teljesítményt nyújtani, és meghatározó játékossá válni. Erre törekszem, majd meglátjuk mi lesz belőle.
K. P.: - Meghatározó ember biztos még nem leszek, mivel elég későn kezdtem el kosárlabdázni. Szeretnék sokat fejlődni, és abban is bízom, hogy több játéklehetőséget kapok, mint az Albacompnál.
- A játék elemei közül melyek az erősségeik, illetve a gyengéik?
S. M.:
- Úgy vélem, hogy a védekezésben és a támadásban egyaránt hasznos vagyok. Elég nagy már a rutinom ahhoz, hogy megálljam a helyem a ZTE-ben és a magyar bajnokságban.
G. L.: - Középtávolról is jól dobok, védekezésben a nálam erősebb testalkatú centereket is képes vagyok lefogni. A gyengéimet pedig igyekszem kijavítani.
K. Z.: - Erősségem a védekezés, csapatjátékosnak tartom magam, nem egyénieskedőnek. Fejlődnöm kell a dobásbiztonságban, de a többi területen sem állhatok meg.
K. P.: - A palánk alatt jól dolgozom, ez tartozik az erősségeim közé, viszont fejlesztenem kell a gyorsaságomat. A labdavezetésem a gyengébbik kezemmel még nem tökéletes. Összefoglalva, van még tanulnivalóm a kosárlabdában.
- A vezetés az első hatba kerülést tűzte ki a csapat elé. Ezzel a célkitűzéssel mennyire tudnak azonosulni?
S. M.:
- Teljes mértékben. Az első hatban való végzés reális tervnek mondható. A jelenlegi játékoskeret egyértelműen alkalmas erre a feladatra.
G. L.: - Egyre jobban kiegyenlítődik a férfi mezőny a magyar kosárlabdában, de úgy vélem, hogy az első hatba kerüléssel nem lehet gondunk.
K. Z.: - Mindent megteszünk, hogy a vezetés elvárásainak megfeleljünk. A tervet reálisnak tartom, úgy érzem a jó szellemű, egységes ZTE teljesítheti a célkitűzést. Kis szerencsével az 1-4-be is bekerülhetünk.
K. P.: - A célkitűzéssel egyetértek, a ZTE jelenlegi játékoskerete alkalmas arra, hogy az első hatban végezzen, sőt Fortuna segítségével az 1-4. hely valamelyikét is elcsíphetjük.
- bedő -

vissza az elejére


Atlétikai mérleg

Fellegvár maradhat városunk

A sevillai szabadtéri világbajnoksággal nagyjából befejeződik az atléták szabadtéri versenye. A jeles eseményen ezúttal nem szerepel zalai atléta, ám a Royal Sped ZAC versenyzői számára, eddig nem mondható rossznak az 1999-es esztendő. Így az iskolai becsengetés előtt kértünk értékelést Szakály Istvántól, a Royal Sped ZAC ügyvezető igazgatójától.

- A hasonlat azért is jó, mert szakítottunk az előző évek hagyományaival, amikor is megpróbáltunk úgymond idegen tollakkal ékeskedni. Sok pénzt fordítottunk erre, de ez nem jelentkezett az eredményekben - érvelt Szakály István. - Az idei évtől csak saját nevelésű sportolóinkra támaszkodunk. Tőlük vártuk, várjuk a jó eredményeket, eddig nem csalódtunk. A nemzetközi szereplésünkkel kezdve: a 23 éven aluliak junior EB-jén Balazsicz Renáta a 4x100 méteres váltó tagjaként 7., míg a 4x400-as négyesfogatban a 9. helyen végzett. A serdülő világbajnokságon két versenyző képviselte a színeinket, Szabados Eszter és Farkas Bernadett első világversenyükön nem kerültek a döntőbe, de nem okoztak csalódást. A BEK-ben a válogatott tagjaként Ray Szilvia és Bella Attila egy első és két második helyet szerzett. A nevezetes athéni viadalon Bella Attila tagja volt a 4x400 méteren országos felnőtt csúcsot futó váltónak. Összesen hét válogatottunk volt eddig az év során: Ray Szilvia, Bella Attila, Gróf Andrea, Kálmán Eszter, Farkas Bernadett, Balazsicz Renáta, Szabados Eszter. A hazai bajnoki szereplésünk is jó, fedett pályán hat arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szereztünk. A szabadtéri OB-k során a különböző korosztályokban 14 bajnoki cím, 13 második és 15 harmadik helyezést értünk el. Úgy gondolom, ezzel a szerepléssel nemcsak a szakma, hanem a szponzoraink is elégedettek lehetnek. Eredményei alapján kiemelném Ray Szilviát, aki egyéniben magyar bajnok volt 400 m gáton, második lett az Európa Kupán, és a magyar válogatottban is remekelt. Gróf Andrea a legutolsó magyar ifjúsági bajnokságon az összes rövidtávfutó számot megnyerte. Bella Attila, úgy látszik, ismét elindul a fejlődés útján, de Balazsicz Renáta eredményei is örömre adnak okot. Az új sikeremberünk pedig Balazsicz Eszter lehet.
- Milyen versenyek vannak még hátra ebből az évből?
- A serdülő B egyéni bajnokság, amit vihar szakított félbe. Van még a gátfutó és az ügyességi csapatbajnokság. Az év legfontosabb versenye - amire nagyon készülünk - a váltófutó BEK. Gyakorlatilag a mi egyesületünknek, a Royal Sped ZAC-nak, ezekben a versenyszámokban van esélye ott lenni az európai élvonalban. Azért is fontos számunkra a verseny, mert a Royal Sped Rt.-nél tulajdonosváltás történt, és október elején kell bemutatnunk a reklámszerződésben vállaltakat. Remélem, a csapat jól szerepel a BEK-ben, és az újabb sikerünk hatására az új tulajdonos is meghosszabbítja névhasználói szponzori szerződését. Ha mégsem történik meg, akkor nagyon gyorsan más irányban kell támogató után néznünk.
- Az ISM-nél a jelentős anyagi támogatást kapó sportágak közé tartozik az atlétika, ebből mennyit lehet érezni Egerszegen?
- Kétségtelen, nagy dolog, hogy beindult a Nemzeti Atlétikai Program. Ennek a hasznát sportegyesületünk szeretné élvezni. A programban 25 Zala megyei iskola szerepel. Egerszegen és vonzáskörzetében 12 iskola vesz részt a NAP-ban. Örvendetes, hogy a Nemzeti Atlétikai Programból már 12 millió forintot nyert a város, de klubunk vezetése ezért sokat lobbyzott. Ebből felújításra kerülne a Sport utcai rekortánpálya. Szeretném megköszönni dr. Gyimesi Endre polgármester úrnak a támogatását, amikor még ígérvény szintjén volt a dolog, vállalta, hogy sikeres pályázat esetén a város biztosítja a még hiányzó 12 millió forintot. Ezzel a már öt éve magunk előtt görgetett nagy ügy, a rekortánpálya teljes felújítása még az idén megvalósulhat. Az ISM lépése mindenképpen örvendetes, mert így Zalaegerszeg továbbra is a magyar atlétika fellegvára maradhat.
B. I.

vissza az elejére


Tarr tarolt

Arany- és bronzérem az EB-ről

Tarr Tamás, a Zalaegerszegi Városi Modellező Klub versenyzője a modellek világában van otthon. Az egerszegi fiatalember úgymond a kertek alatt szállítja a jó eredményeket városunknak. Nemrég a Lengyelországban megrendezett hajómodellek Európa-bajnokságán egy arany- és egy bronzérmet is begyűjtött. A fényesebb medált a 3,5 köbcentis, míg a másikat a 15 kcm-esek kategóriájában.

- Minden versenyen úgy indulok el, hogy győzni szeretnék - így Tarr Tamás. - Már csak azért is, mert az optimista emberek közé tartozom. Bár a technikai sportágakban bármi előfordulhat, leállhat a motor és így tovább. Tehát biztosra nem mehet az ember. Ezért mindig arra törekszem, hogy a modellt technikailag a legjobban készítsem el. A többi már a koncentrálóképességemen, az időjáráson, kicsit a szerencsén is múlik. Tarr Tamás
- Mennyire volt erős az idei Európa-bajnokság mezőnye?
- Tizenhét ország mintegy 200 versenyzője gyűlt össze, és vetélkedett az érmekért. Több kategória is van az EB-n: ifjúsági, felnőtt, senior. Én a felnőttek kategóriájában szereztem két érmet. A másik besorolás a köbcentik alapján történik. Kategóriánként mintegy hatvanan indultak. Nem a legerősebb mezőny gyűlt össze, de csak pár nemzet legjobbjai hiányoztak. Anglia és Olaszország sportolói nem jöttek el az EB-re. De nagyon jó technikával érkeztek a német, az orosz versenyzők. Végig nagyon koncentrálnom kellett a sikerért, egy pillanatig sem lankadhatott a figyelmem.
- Az EB előtti magyar versenyen nem szerepeltél jól. Ezek szerint a rossz főpróbát, jó előadás követte?
- Nincs összefüggés a kettő között. Én főleg az EB-re készültem, ez nem azt jelenti, hogy nem vettem komolyan a kecskeméti versenyt. Csak a spéci és a jól beállított motoraimat az EB-re tartalékoltam. A hírös városban gyengébb technikájú motorokkal versenyeztem, ami sajnos kijött, ugyanis nem lehet belelátni a motorok lelkébe, hogy mikor megy tönkre. Sajnos, Kecskeméten sok motorom kiadta a lelkét. Ezért is jól jött számomra, hogy az EB előtt öt-hat hazai versenyen vettem részt, mert így kijöttek a technikai hibáim. Versenyzés közben egyébként nem szabad arra gondolni, hogy a motorom netán elromolhat.
- Az EB előtt is két érem volt a terved?
- A már említett két hajóosztályban indultam. A 3,5 köbcentisek mezőnyében címvédőként szerepeltem. A 15 kcm-ben pedig kivívtam a magyar válogatottságot. Első lépcsőben azt terveztem, hogy a jól sikerült felkészülésemet követően bejussak a döntőbe. Két előfutam van, ez alapján rangsorolják a sportolókat, s az első 12 szerepelhet a döntőben. A fináléban mindenki nulláról indul. A döntő félóráig tart, idén nagyon kevesen estek ki. Egy német versenyzővel vívtam nagy csatát az EB-aranyért. A végén szerencsére neki kellett gratulálni. A fő versenyszámom a 3,5 kcm-es osztály, itt voltak jó eredményeim, de ennek ellenére a 15 kcm-re ugyanúgy készültem. A döntőben a második helyről apró technikai hiba miatt ki kellett állnom. Eltörött a hajócsavarom, amit ki kellett cserélnem. Így visszaestem a 7. helyre. Innentől kezdve bravúrnak tartom, hogy sikerült felkapaszkodnom a dobogó harmadik fokára, és mindössze fél körrel maradtam le a második helyezettől. Nem voltam csalódott, hiszen előtte aranyérmes lettem a 3,5 kcm-es kategóriában.
- A technika mellett főleg a figyelem, a koncentrálás a fontos a hajómodellezésben. Erre miként lehet készülni?
- Csak versenykörülmények között lehet ezen tulajdonságokat fejleszteni. Ezért minél több rangos versenyen kell részt venni.
- A modellezés sem tartozik az olcsó sportágak közé. Kik támogatták az EB-szereplésedet?
- Zalaegerszeg önkormányzata segített leginkább, valamint a városi modellezőklub, és az egyéni vállalkozók. Ők főleg baráti alapon. Köszönet nekik, azt hiszem, sikerült meghálálni támogatásukat. - Idén még milyen feladatok várnak rád?- Augusztus végén országos bajnokság lesz Kecskeméten. Az EB-t követően itt is szeretnék jól szerepelni. Információim szerint nagyon erős lesz a mezőny. Ezzel is magyarázhatóak a remek nemzetközi eredmények. Szeptember közepén egy nemzetközi viadalon szerepelek Ausztriában, s valószínű, hogy zárásként egy olasz verseny is még belefér a költségvetésembe.
- bedő -

vissza az elejére


Kosár Jam a McDonald's előtt

Csak amatőröknek

Éveken át az utcai kosárlabda fesztivál helyszíne volt városunk, idén valami oknál fogva elkerülte Egerszeget ez a rendezvény. Helyette azonban augusztus 29-én, 10 órától a McDonald's elől indulva egészen a Kereskedelmi és Hitel Bankig bezárólag, hat pálya biztosítja a kosárlabda barátainak az önfeledt kikapcsolódást. A szervezők szerint a 2000 jelentkezési lap elfogyott, hogy valójában hányan neveznek, az augusztus 27-ére kiderül, ugyanis eddig lehet nevezni.

A Kosár Jammal a rendezvény szervezői hagyományt akarnak teremteni az amatőr kosárlabdabarátok körében. Az esemény fő támogatói: Zalaegerszeg város önkormányzata, a McDonald's, a Rébusz Iskolaszövetkezet, a West Fittnes, a Zalai Est.
A csapatokat 2+1 fő alkotja. A nevezési díj személyenként 1500 forint. A mérkőzéseket hat pályán, egy palánkra játsszák. A találkozók 13 pontig vagy 10 percig tartanak, ha döntetlen az állás, a "hirtelen halál dönt", azaz a győztes kosárig tart a játék. Zsákolni tilos, mert az azonnali kizárást von maga után. Minden csapat mérkőzésenként egyszer kérhet időt, de ezt az utolsó két percben nem teheti meg. Az alábbi korcsoportokban folyik a küzdelem: 1968 előtt, 1969-82 között, és '83-85 között születettek részére. Ezen belül lehet családi, vegyes és gyermekcsapat. A Kosár Jam keretében hárompontos dobóversenyt és zsákolóbajnokságot is rendeznek. A center pályán megmérkőzik egymással városunk közéleti és a McDonald's válogatottja.
A tervek szerint a kosárlabdát követően színes kultúrműsor szórakoztatja a játékosokat, az érdeklődőket és a gyerekeket. A McDonald's előtt felállított színpadon Ronald- show, aerobikbemutató, paródiashow, világbajnok kötélugrók bemutatója, görkorcsolya- parádé várja a nézőket. A nap fénypontja pedig a Varnyú Country és a Bestiák koncertje lesz.
A sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre, városunk polgármestere elmondta:
- A nemzet sportvárosának nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport támogatását is fel kell vállalni. A város sportszervei szívesen kapcsolódtak be a szervezésbe, mert úgy látják, a Kosár Jam a nyáron elmaradt utcai kosárlabda fesztivál helyébe léphet. Minden olyan eseményt fontos segíteni, amely az egészség megőrzését, a testmozgást népszerűsíti. Remélem, városunk egy női és egy férfi közéleti csapattal részt vesz a tornán, ha a serleget első nekifutásra nem is sikerül elhódítanunk, azért majd jól szórakozunk.

vissza az elejére


Egyedüli vidékiként

Ismét ötödik a ZTE női csapata

Befejeződött az OB I-es női tenisz csapatbajnokság. A bajnoki osztály felső ágában városunkat immár harmadik éve - megszakítás nélkül - a ZTE TK együttese képviseli. A lányok akárcsak az elmúlt évben, idén is az 5. helyet szerezték meg.

- A felső ágon hosszú évekre visszatekintve nyolc csapat indul. Az előző években is az 5-6. helyen végeztünk, de akkor a helyosztókat nem játszatta le a szövetség - hangoztatta Sárvári Péter, a ZTE TK elnöke. - Idén viszont a két négyes csoportból visszalépett egy-egy együttes, az UTE és az MTK. Ezért az 5. helyért mérkőznünk kellett, melyet kettős győzelemmel biztosan szeretünk meg. Ez az ötödik hely, még ha szám szerint megegyezik az elmúlt évekével, mégis előrelépésnek számít. Miért? Mert a nálunk erősebb csapat, mint a Bp. Spartacus és a Vasas ellen, évről évre szorosabb mérkőzéseket játszunk. Jellemző, hogy a későbbi bajok Bp. Spartacustól mi csak 5:4-re kaptunk ki a fővárosban, míg a bajnoki döntőt 6:3-ra nyerte a Spartacus. Igaz, ellenünk még nem játszott Kuti-Kis Rita, aki meghatározó egyéniségnek számít a női vonalon.
A ZTE KK női teniszcsapata- Már említettük, hogy ötödik és ötödik hely között van különbség, de idén mintha mindenképpen szerettek volna betörni a legjobb négy közé?
- Jó a meglátása. Sajnos, balszerencsénk is volt. Mert a három nagy csapatból kettő a mi csoportunkban játszott. A Spartacus, a Vasas, a Malév kiemelkedik a mezőnyből. Ha szerencsés sorsolást kapunk, akkor a másik csoportban a BSE-t legyőzhettük volna, és akkor bekerülhettünk volna a legjobb négy közé. Ennek ellenére a magyar bajnokkal felálló Vasas ellen is volt esélyünk a győzelemre Egerszegen, bár a 6:3-as vereség azt mutatja, simán kikaptunk, de három mérkőzést vesztettünk el a döntő szettben. Ezek között voltak olyan találkozók, amelyeken hosszú ideig mi álltunk nyerésre. A rutin viszont még a budapestiek javára döntött. Egyébként azért is vállaljuk nem kis anyagi áldozat árán a felsőági szereplést, mert nagyon jó felkészülést jelent lányaink számára. Hiszen egyéb alkalommal nincs esély, hogy ilyen kiemelkedő (magyar, külföldi) versenyzőkkel megmérkőzzenek a fiataljaink. Ha mi tudtunk volna igazolni egy külföldi, vagy egy Földényi Annamária szintű versenyzőt, biztosan ott vagyunk az első négyben, de ez plusz 1 milliójába került volna a klubnak, ezt mi nem akartuk felvállalni. Nagyobb örömet jelent számunkra fiataljaink lendületes fejlődése. Németh Virág 14 évesen már a felnőttek között bizonyította tehetségét. Sorozatban nyert nála idősebb teniszezők ellen.
- A ZTE női csapata, mintha tovább fiatalodott volna az idei CSB-re?
- Kis mértékben. Turi már tavaly is csak tartalék volt, idén sérülés miatt játszott egy mérkőzést. Annyi változás történt a csapat összeállítását illetően, hogy a pécsi Reisz Andrea helyett, aki Amerikában tanult tovább, és nem érkezett haza, helyébe a saját nevelésű Peitler Verát igazoltuk vissza az UTE-től. A csapatot így a Németh, Somorjai testvérpár, a honvédos vendégjátékos Czink Melinda, a már említett Peitler alkotta. Tartalék volt Turi és a saját nevelésű Szabó.
- Milyenek lehetnek a ZTE TK jövő évi kilátásai? Az előrelépés egyértelműen anyagiak függvénye?
- Bizony elképzelhető, hogy a pénz dominál. Hiszen még az is előfordulhat, hogy elcsábítják a versenyzőinket a gazdagabb klubok. A két Németh lány és Czink már sztárjátékosnak számítanak a magyar mezőnyben. Mi egyébként sportolóinknak komoly pénzt fizetünk azért, hogy a csapatbajnokságon elinduljanak, sőt egyéni versenyeken való sportolásukhoz is hozzájárulunk. Rajtpénzt mi is fizetünk, de nyilván nem versenyezhetünk nálunk jobb anyagi kondícióval rendelkező egyesületekkel. Ettől függetlenül bizakodom, hogy jövőre azért még együtt marad a csapat. Ezért anyagi áldozatokra is képesek leszünk, sőt még az is elképzelhető, hogy ha lesz anyagi tartalékunk, egy elsőpályás sztárjátékost is tudunk igazolni, akkor pedig biztos ott lehetünk az első négyben. Egyébként az egész magyar teniszcsalád kalapot emel előttünk, hogy egyetlen vidékiként ott viaskodunk a magyar női tenisz élmezőnyében. Úgy, hogy 50 százalékban saját nevelésű játékosaink szerepelnek a ZTE-ben. Egyébként azért ilyen rövid a tenisz CSB, mert a szövetség célja, hogy a legjobb magyar teniszezők itthon legyenek, ne járják a világot. Ezért amikor viszonylag kevés nemzetközi verseny van, akkor rendezik az OB I küzdelmeit. Az idei évad is bizonyította a döntés helyességét, mert színvonalas találkozókon dőltek el a csapatbajnoki helyezések. Így elmondhatom, a legerősebb mezőnyben állt helyt a ZTE TK.
- bedő -

vissza az elejére


Toborzó

Az Andráshidai Lakótelepi SC toborzót hirdet 1984-86 között született fiúk részére. Akikből szeretné megalakítani a megyei serdülőbajnokságban szereplő labdarúgócsapatát. A fiúk kedden, csütörtökön 18 órától, az andráshidai sporttelepen jelentkezhetnek Molnár Gyula edzőnél.


Lehet még részvényt jegyezni

A bajnoki felkészülés megkezdése előtt jelentette be a ZTE KK vezetése, hogy a klubot a jövőben gazdasági társaság működteti. Az elnökség tagjai a részvénytársasági forma mellett döntöttek. A bejelentést követően meg is kezdődött az önkormányzat által meghatározott 40 millió forint összegyűjtése, melyből 15 millió forintot városunk önkormányzata adna. Ez a testület számára 25+1 minimum szavazati arányt jelent. A tervek szerint augusztus végén megalakult volna a részvénytársaság, de a nyári szabadságolások miatt a törzstőke jegyzése lassabban halad. Így a jegyzési időt kitolták augusztus 31-ig.
- A nehézségek ellenére nem állunk rosszul, hiszen a törzstőke mintegy 80 százaléka összejött - így Tóth József, a ZTE KK szakosztályigazgatója. - Főleg a kisbefektetők és a szurkolók jelentkezését várjuk még. Kérem a kosárlabda barátait, szurkolóit, hogy egy-egy tízezer forintos részvény megvásárlásával járuljanak hozzá a részvénytársaság sikeres megalakulásához. Remélem, a szeptember 11-én kezdődő bajnokság rajtja előtt pár nappal a részvénytársaság megtarthatja alakuló ülését.

vissza az elejére


Kámán visszavonult

Attila szebb búcsút remélt

Az elmúlt idényt követően a Zalahús ZTE labdarúgócsapatánál hat játékosnak járt le a szerződése, közülük öten máshová igazoltak. Egyedül Kámán Attila nem talált magának csapatot, de a vele történt beszélgetésből kiderül igazán nem is törekedett arra, hogy máshová szerződjön. A harmincéves játékos a ZTE-nél kezdte labdarúgó pályafutását, Budapest érintésével Dél-Koreában is profiskodott, majd zárásként ismét a ZTE következett.

- Az álláspontod szerint miért nem kötött veled szerződést a ZTE Rt. vezetése?
- Ezt ők tudják. Velem mindössze annyit közöltek, hogy azért nem hosszabbítják meg a szerződésemet, mert sérült vagyok. Ezt azzal tudom cáfolni, hogy játszottam az utolsó bajnoki találkozón, és azon, sőt azt követően sem sérültem meg.
- Azt lehetett hallani, hogy az achilles-inaddal gondok voltak?
- Az operációt követően igen, de mára már nem érzek fájdalmat, állítom, jó a lábam.
- A Zalahús ZTE vezetőedzője is beszélt veled, s kért arra, hogy vizsgáltasd ki magad, de aztán azóta sem látott. Mi az igazság?
- A beszélgetés megtörtént Tornyi Barnabással, amelyen kijelentette, hogy számít rám, ha egészséges vagyok. Szeretne egy orvosi bizottsággal megvizsgáltatni, s ha lábam bírná a terhelést, jó lenne, ha szerződést kapnék. Azt mondtam, hogy ha bármikor összeül az orvosi bizottság, tudják hol lakom, értesítenek, jövők. Ez a mai napig nem történt meg. A műtétemet követően, s azóta sem vizsgált meg engem orvosi team, csak egyszerűen kijelentették rólam, hogy sérült vagyok.
- Milyenek a kilátásaid, lesz csapatod?
- Úgy döntöttem, befejezem az aktív játékot. Bár megkerestek PNB-s és NB I-es csapatok is, mindenkinek nemet mondtam.  
- Ezek szerint igaz volt a BVSC és a többi klub ajánlata? 
- Igen, de döntöttem, versenyszerűen nem focizom tovább. 
- Miként értékeled labdarúgó pályafutásodat?
- Hát...
- Gondolom a koreai évek, még, ha nehezek is voltak, sikeresnek mondhatóak?
- Idővel minden megszépül.
- Azért anyagilag megérte ott kint profiskodnod?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Tizenhat éves korom óta játszom az élvonalban. Tizennégy évet játszottam a legjobbak között. Voltam magyar bajnokcsapat tagja, a Magyar Kupában ezüstérmet szereztem, válogatott lettem, igaz nem sokszor, de az olimpiai és az utánpótlás csapatban többször szerepeltem. Tartalmas tizennégy évet hagytam magam mögött.
- A ZTE-ben kezdted és itt is fejezted be labdarúgó pályafutásod.
- Így van. Az utolsó három évben én rúgtam a legtöbb gólt a ZTE színeiben. Ezt senki nem veheti el tőlem. Azért van bennem tüske, mert ez a három év úgy ért véget, hogy azt sem mondták nekem, köszönöm.
- Ezek szerint szebb búcsút reméltél?
- Arra felkészültem, hogy a klub nem köt velem szerződést, de ahogy ezt közölték velem, azt méltánytalannak tartom. Azt tudtam, hogy ha a ZTE-nél nem focizom, akkor Magyarországon máshol sem. Mert annyit utaztam már országon belül és a határokon kívül, hogy az utazásból elegem lett. Jön a civil élet.
Sok sikert a pályán kívül is, Kámán Attila!
B. I.

vissza az elejére