Új kábelhálózat Csácsban?

Út Ebergényben, gáz Bazitán

Besenyői falunap


Gondozott, virágos környezet

Új kábelhálózat Csácsban?

A csácsbozsokiak régi vágya látszott teljesülni, mikor idén tavasszal a Zelka Rt. bejelentette, megkezdi a kábelhálózat korszerűsítését. Keserű csalódás akkor érte a lakosokat, mikor kézhez kapták az új szerződés feltételeit tartalmazó levelet. Ebben az állt, hogy lakásonként 12500 forint hozzájárulást kell fizetni, ha az új csillagpontos rendszerhez kívánnak csatlakozni. Más lehetőség pedig nem lesz, hiszen az eddigi soros hálózaton a jelszolgáltatás megszűnik.

- A lakók többségében felzúdulást keltett a Zelka eljárása. Habár a szóban forgó összeg sok családnál jelentene komoly kiadást, az emberek túlnyomó része nem anyagi, hanem elvi kérdésként látja a problémát - tudjuk meg az önkormányzat és a településrészi önkormányzat képviselőitől. - Tudni kell, hogy az eddig többé-kevésbé jól működő antennarendszer annak idején a helyi lakosság jelentős anyagi áldozatvállalásával létesült. Ennek a rendszernek a tulajdonjoga - máig tisztázatlan körülmények között - valahogy átkerült az üzemeltetőhöz, így a Zelka egy sokmilliót érő vagyonhoz jutott. Ennek a vagyonnak az üzemeltetéséért mi eddig is fizettünk havonta, nem is keveset, amiből érzésünk szerint, futnia kellene a mostani korszerűsítésre is. Ezzel szemben most újra a zsebünkbe akarnak nyúlni, hogy a Zelka ismét csak a saját vagyonát gyarapíthassa. Erre mondtak sokan nemet. Köztudott, hogy a csillagpontos hálózatra való áttérésért a városban nem kellett fizetni. Ez annál is inkább fontos, mert a fejlesztés egybevág az üzemeltető érdekeivel, hiszen így nemcsak magasabb előfizetési díjat szedhet, de az esetleges "bliccelőket" is ki tudja zárni a szolgáltatásból. A lakosság körében nagy visszatetszést aratott az az üzleti stratégia is, amit a Zelka a szerződéskötések kierőszakolása érdekében követett. Talán ez is hozzájárul ahhoz a két hónapos csúszáshoz, ami az ígért átadási határidőhöz képest eddig eltelt, s ami feltehetőleg a lakossági passzivitásból eredő anyagi gondoknak is köszönhető. Mit tehetünk mi, akik nem hajlandók továbbműködni a Zelkával? Egyik lehetőség, hogy mindenki házilag teremti meg a vételi lehetőséget. Ez nem olcsó dolog, ráadásul elesünk egy hálózat adta egyéb lehetőségektől. Így fogalmazódott meg az a lakossági igény, hogy közös összefogással építsünk magunknak egy hálózatot, s üzemeltessük valamilyen nonprofit formában. Ehhez legalább 300-400 család összefogása kellene, s a kiépítés is 30-40 ezer forintba kerülne lakásonként. Ezzel szemben a havi előfizetési díj kevesebb mint kétharmada lenne a Zelkáénak. A többlet 5-6 év alatt kiegyenlítődne. Ettől kezdve olcsóbban nézhetnénk műsort és igénybe vehetnénk egyéb hálózati szolgáltatásokat (Internet, telefon...), ráadásul egy helyi tévéstúdiót is létrehozhatnánk, aminek a közösség formálásában lenne kiemelkedő szerepe. Ez a terv a lakosság körében fogalmazódott meg, az önkormányzat tagjai pedig megpróbálják megvalósítani a jónak látszó ügyet, ami csak közös akarattal lehetséges.
Ugyancsak összefogás kell ahhoz a városszépítő, virágosító munkához is, amely a településrészi önkormányzat vezetőjének, Herkliné Ebedli Gyöngyinek a szívügye.
- Egyik legfontosabb feladatnak tekintem a tiszta, gondozott, virágos környezet kialakítását. Ez nemcsak városképi szempontból lényeges, de jelentősen hozzájárulhat az itt élő emberek jó közérzetéhez is. Terveinket felkarolta a város főkertésze Németh Miklós, akivel még tavaly ősszel jártuk be a területet és dolgoztunk ki egy többéves településszépítő programot. Tennivalónk akad bőven, hiszen sok az elhanyagolt közterületünk. Az erre utazók elsősorban a Balatoni úton láthatják a változásokat. Az út mellett 40 darab nagyméretű virágládát helyeztünk el, virágágyásokat alakítottunk ki és minden ház kapott balkonládákat is. A nyár elején virágosítottunk a Bozsoki, a Damjanich és a Domb utcában, valamint a Pityerszernél. Ősszel folytatjuk a parkosítást, fákat és cserjéket ültetünk és szeretnénk rendbe hozni a bozsoki játszóteret is. Elismeréssel kell szólnunk a kiváló munkakapcsolatról, ami a VG Kft. szakembereivel kialakult, külön köszönet jár a parkfenntartási részleg vezetőjének, Bakiné Rédei Tímeának. Sok segítséget kaptunk a városrészben működő Dán Termelőiskolától, velük is szeretnénk hosszú távon együttműködni. A munka elején tartunk, sok még a tennivalónk, de az eddigi eredményeink biztatóak. Nagyon örülök, hogy a lakosok többsége aktívan és nagy odaadással vesz részt a munkában, hiszen az itt élők lelkes támogatása nélkül aligha jutnánk előbbre A csácsbozsokiak magukévá tették azt az elvet, hogy a szép környezet nem érhet véget a saját kerítésünknél. Szeretném, ha továbbra is minél többen támogatnák törekvésünket, s még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer egy városszépítő versenyre is benevezzünk - mondja a képviselő asszony, kinek saját portáján is mintaszerű rendben virul a számtalan virág és örökzöld.

vissza az elejére


Út Ebergényben, gáz Bazitán

Ezen a nyáron két fontos esemény történt a városrész életében. Ebergényben megépítésre került a Táncoslapi út, míg Bazitán ünnepélyesen meggyújtották a gázlángot, ami jelezte, hogy befejeződött a településen a gázberuházás. (Ebergényben dr. Gyimesi Endre polgármester, Bazitán dr. Koczka Csaba országgyűlési képviselő és Tombi Lajos alpolgármester vett részt az ünnepségen.)

- Két helyen alapítottunk településrészi önkormányzatot, és a meghirdetett arányos városfejlesztés keretében tűztük ki a célokat - mondja Doszpoth Attila, a választókerület önkormányzati képviselője. - Ebergényben az első félévben a Táncoslapi út megépítése volt az elsődleges cél, ami önkormányzati finanszírozással, mintegy 4,5 millió forintból készült el a 800 méter hosszú útszakasz. Sok szervezőmunkával járt, a településrészi önkormányzat tagjai sokat segítettek. Ezzel az új útburkolattal 16 éves igény került kielégítésre és a több mint 20 családnak bizony ez sokat jelent. Szinte hihetetlen - folytatja a képviselő, - de úgy jártak ebből az utcából dolgozni az emberek, ha sár volt, hogy felhúzták otthon a gumicsizmát, lementek a buszmegállóhoz, ott lerakták a csizmájukat, felhúzták a cipőt és mentek dolgozni. Ha valakinek rendes kiskutyája volt, az vigyázott a gazdi csizmájára. Soha egy darab lábbeli sem tűnt el.

Útavatás Ebergényben

Dr. Koczka Csaba meggyújtja a lángot

Érdekes, ahogy alakul ezeknek a településrészeknek az élete - mondja Doszpoth Attila. - Valamikor hegyi hajlékok voltak itt, aztán ahogy a városban szaporodott a család, az idősebbek otthagyták a lakásokat a fiataloknak, ők maguk pedig kiköltöztek a hegyre. Természetesen jöttek az igények a megfelelő infrastruktúrára, a lakosság hajtotta a beruházásokat.
A képviselő a második félév tennivalóiról is tájékoztatta lapunkat: szeretnék az orvosi rendelőbe bevezetni a gázt és a buszvárók állapotán is javítani szeretnének. Ezenkívül a földutak rendbetétele, árkok kitisztítása is szerepel a tervek között. A településrész rendelkezésére álló 500 ezer forintot az említettekre szánják.
Nyomás alatt van a gázrendszer Bazitán. A 31 milliós beruházás a lakók hozzájárulásával valósult meg: lakásonként 100 ezer forintot kellett befizetni. Összesen 106 bekötés történt, 224 csatlakozási lehetőség van. Voltak, akik kölcsön felvételével oldották meg a gázbekötést.
- Áprilisban kezdődtek a munkák és augusztus 14-én került sor a fáklyagyújtásra - mondja Doszpoth Attila. - Ezáltal az itt lakók kényelmesebb körülmények között lépnek át az új évezredbe. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segítette ezt a munkát, különösen a településrészi önkormányzat lelkes tagjainak.
A második félév feladatai hasonlóak az ebergényihez. Az ősszel önkormányzati beruházásban történik meg az óvodának a gázzal való ellátása, remélhetőleg megoldódik az orvosi rendelő fűtése is, valamint a földutak rendbetétele. Szeretnének "normális" buszvárót a bolt elé, külön figyelve az iskolát kezdő gyerekekre.
V. Zs.

vissza az elejére


Besenyői falunap

Augusztus 15-én reggel 9-től késő estig színes programokkal várták az érdeklődőket a besenyői falunapon. Mint Gombos József szervező, a Besenyőért Alapítvány elnöke elmondta, ötödik éve rendezik meg a településen a falunapot. Évről évre többen vesznek részt a programokon és érzik magukénak az eseményt, amely kispályás labdarúgó-mérkőzéssel kezdődött, majd fél 12-kor a közösségi ház udvarán szabadtéri szentmisén vettek részt a besenyőiek. A délután a színpadi bemutatkozásoké volt, valamint a játékos mulatságoké.