Legyen egyeteme a városnak

Konkrét célra szívesen adnak

Készülnek a váltásra

Étkezési jegyek Egerszegen és Keszthelyen


Képviselők előtt a felsőoktatási koncepció

LEGYEN EGYETEME A VÁROSNAK

Közel négyezer zalaegerszegi fiatal vesz részt felsőoktatási képzésben, egy részük távol a megyeszékhelytől, míg jó páran Egerszegen működő intézményben szereznek diplomát. A középiskolákból a továbbtanulási irányokra a "Hazavárunk" ösztöndíj pályázatból lehet következtetni. A továbbtanulók közül Zalaegerszegről a legtöbben (22,6 százalék) a Janus Pannonius Tudományegyetemen tanulnak.

Ezt követi a budapesti Műszaki Egyetem (12,10 százalék), majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem következik (7,10 százalék). Többen tanulnak Budapesten a Közgazdasági Egyetemen (5,76 százalék) és Győrben, a Széchenyi-főiskolán (6 százalék). Érdekes, hogy a legközelebbi városban, Szombathelyen, a tanárképző főiskolán a továbbtanuló egerszegieknek csak 2,65 százaléka tanul, míg Budapesten a Külkereskedelmi Főiskolán 2,4 százalékuk.
Zalaegerszeg első felsőfokú oktatási intézménye a tanítóképző volt, ami 1929-1958 közötti időszakban működött. Az intézményt a Notre Dame Női Kanonok Rend alapította és működtette. A városban az 1964-67 közötti időszakban a pécsi tanárképző főiskolának volt kihelyezett megyei tagozata. Az 1970-es évek oktatáspolitikájának hatására a városban a középfokú iskolarendszer bővült, és már messze nem csak a városi igényeket elégítette ki. Felsőfokú intézményként ebben az időszakban csak az 1971-ben létrejött - budapesti központú - Pénzügyi és Számviteli Főiskola működött. A POTE Egészségügyi Főiskolai Kar Zalaegerszegi Tagozata 1989-ben indította el a képzést a városban.
A fenti adatokat és elemzést az egerszegi közgyűlés elé került felsőoktatási koncepció tartalmazza. A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta e sokakat érdeklő témát. A gazdasági elemzésekre alapozva megállapítható, hogy a régióban növekszik az igény a korszerű gépészeti, közlekedési, elektronikai, kereskedelmi, vendéglátói, idegenforgalmi, logisztikai, marketing, pénzügyi, gazdasági és jogi ismeretekkel rendelkező felsőfokú végzettségű szakemberek iránt. A város felsőoktatási elképzeléseiben ezen intézmények telepítésével kell elsősorban számolni. A koncepció kimondja: célszerűnek látszik olyan felsőfokú oktatási intézménycentrumokkal kapcsolatot kialakítani, amelyek széles körű szakmai képzés lehetőségével rendelkeznek. Ilyen egyetemi és főiskolai szintű központ a pécsi egyetem, a győri felsőfokú oktatási centrum, továbbá a budapesti Műszaki Egyetem. Természetesen más felsőfokú oktatási intézmények is szóba jöhetnek a fejlesztési elképzelésekben. Továbbra sem kíván a város lemondani a Zala Megyei Universitas létesítésének gondolatáról. Elhangzott az is, hogy a Zalaegerszegen működő Flextronics Internacional részéről megfogalmazódott olyan elektronikaimérnök-igény, amely a közép-európai színvonalú szakemberképzés normatíváihoz illeszkedik.
A hozzászólók közül Kugler László szerint felvetődik, hogy vajon az állami oktatásirányítás hogyan viszonyul a zalaegerszegi felsőoktatási elképzelésekhez? Mint mondta, a város egyik legfontosabb feladata, ezeknek az elképzeléseknek az elfogadtatása, az ehhez szükséges támogatás megszerzése. Jelezte, hogy a felsőoktatási integrációval gyakorlatilag az egész megye felsőoktatási központ nélkül maradt, ezért sürgősen törekedni kell a körülmények megváltoztatására. Szerinte az érintetteknek megegyezésre kell jutniuk abban, hogy Zalaegerszegen felsőoktatási centrumot hoznak létre. Dr. Gyimesi Endre jelezte: önmagától az állam nem fogja közvetlenül támogatni a zalaegerszegi felsőoktatási központ kialakítását. Ezt az önkormányzatnak kell kiküzdenie. Ez ügyben már több szálon folytak előkészítő tárgyalások. Baján Antal hangsúlyozta: Zala megye hosszú távon mindenképpen szeretne egy Universitast létrehozni a városban, és ehhez megfelelő partnereket kell találni és széles körű összefogásra van szükség. A volt Petőfi laktanya területén pedig fel kell mérni, milyen további helyigényt támaszt egy további fejlesztés, és milyen bővítési lehetőségek vannak. Kérte a cégeket, gazdálkodó intézményeket, vállalkozásokat, hogy a jövőben is támogassák a város szakképző intézményeit. Gecse László a műszaki felsőoktatási képzés fontosságára hívta fel a figyelmet, és mint fogalmazott, fontosnak tartaná, ha a most működő középfokú idegenforgalmi képzést elkezdenék fejleszteni a felsőfokú képzés irányába. Dr. Mészáros Lajos (az egészségügyi főiskolai kar egerszegi tagozatának vezetője) bemutatva intézményüket - 600 főiskolai hallgatójuk van és 60 főfoglalkozású munkatársuk - arról szólt, hogy hol is tudnának kapcsolódni a város távlati koncepciójához? Először is, mint mondta, szeretnék ha a Deák-szakközépiskolában elindulhatna a felsőfokú iskolarendszerű képzés. Hangsúlyozta: eddig nem miattuk nem indult el. Szeretnének kapcsolódni a gébárti koncepcióhoz, hiszen készen van már a vízgyógyászatra vonatkozó tervük, szakértői anyaguk. Kapcsolódnának az Universitashoz is, mivel már kinőtték a kollégiumot, a tornatermeiket, tantermeiket használják és étkezési lehetőségük sincs. Dr. Tóth József (a Pénzügyi és Számviteli Főiskola igazgatója) elmondta: intézetüknek több mint ezer hallgatója van, a zalaegerszegi hallgatói létszám 127, a zalai még több, 272 fő. Három szakon nyolc szakirányban képezik a diákokat. Számításai szerint egy 1500 fős zalaegerszegi nappalos tagozatos iskola önálló gazdálkodásából is megélhet. A távlatokban az önállóságot, az önálló karra válást a felsőoktatási törvény is előírja. Beszámolt az igazgató arról is, hogy szépen alakul az új telephelyük és örül Mészáros Lajos véleményének az együttdolgozásról. Tombi Lajos, mint fogalmazott, kicsit több kockázatvállalásra szeretné buzdítani az intézményvezetőket és biztos, hogy sikerrel járnának. Az alpolgármester is egyetért a műszaki felsőoktatás főiskolai szintű megteremtésével Zalaegerszegen.
A felsőoktatási koncepciót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Kinyilvánította: támogatja a városi és a régiós fejlesztési stratégiára, ipartelepítési politikára, a gazdasági környezetre alapozott felsőfokú oktatás fejlesztését. Az önkormányzat a mindenkori gazdasági helyzetéhez mérten támogatja a városba települt és települni szándékozó felsőfokú intézményeket. Fontosnak tartja a Flextronics céggel közösen a műszaki felsőoktatási képzés telepítését. A testület arról is határozott, hogy vizsgálják meg a tervezett Universitas létrehozásának hely- és területigényét, illetve a Petőfi laktanya területén a felsőoktatás továbbfejlesztése érdekében történő elhelyezési lehetőséget.
- vadas -

vissza az elejére


A karitatív szervezetek várják az adományokat

KONKRÉT CÉLRA SZÍVESEN ADNAK

Nem mindenkinek adatik meg, hogy bensőséges körülmények között, minden gond nélkül ünnepelje a karácsonyt. Vannak emberek, akik csak mások segítségével juthatnak ruhához, élelmiszerhez vagy éppen egy kis ünnepi hangulathoz. Az egerszegi karitatív szervezetek folyamatosan szerveznek gyűjtést a rászorulók részére, különösen a szeretet ünnepének közeledtével számítanak az emberek adakozási kedvére.

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete továbbra is a Petőfi utca 10. szám alatt működő Családok Átmeneti Otthonában, valamint a Dísz téri irodában gyűjti az adományokat. Dr. Baracskai Józsefné megyei titkár tájékoztatása szerint idén a gyerekek és a nyugdíjasok kerülnek előtérbe, emellett persze folyamatosan látják el a különféle szociális intézményeket, hajléktalan szállókat. Az emberek és a gazdasági szervezetek, nagyobb vállalatok és vállalkozások adakozókedvének hála, idén is sok ruhát, élelmiszert és játékot tudnak adni a rászorulóknak. Minden évben meglepetésekkel és műsorral készülnek, tavaly az átmeneti szálláson kedveskedtek ajándékműsorral, ez idén sem fog elmaradni, ám további meglepetések is várhatók. Az ifjú vöröskeresztes aktivisták már készülnek a műsorral, szervezik továbbá a Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényt, valamint kórházi beteglátogatást és nyugdíjasok karácsonyi találkozóját is terveznek. Mindezt a munkát öt ember koordinálja, s bizony megesik, amikor saját maguknak kell az utazási és más költségeket állniuk.
Az 1996 végén alakult Máltai Szeretetszolgálat Zalaegerszegi Szervezetének közel húsz önkéntes munkatársa sem tétlenkedik. Szeles János arról számolt be, hogy az Iskola-közben található raktárhelyiségbe folyamatosan érkeznek a felajánlások. Hozzájuk általában félezer ember jelentkezik segítségért, közülük háromszázan folyamatosan igényt tartanak az adományokra. A magánszemélyek és cégek jóindulatának köszönhetően karácsonykor ajándékcsomagokat is szét tudnak osztani a rászorultak között. A szervezet elsősorban a hajléktalanok, munkanélküliek, nagycsaládosok és nyugdíjasok megélhetési problémáin próbál enyhíteni. A regionális központtól minimális támogatást kapnak, a kevéske pénzből áruházakban, üzletekben vásárolnak kedvezményes élelmiszereket, ruhákat. Szeles János egy kicsit szomorúan jegyezte meg, hogy a külföldi szervezetekkel már egyre kevésbé tartják a kapcsolatot, mintha a nyugat-európai országok figyelme már nem igazán fordulna hazánk felé.
Az adakozásból természetesen nem maradnak ki az egyházak sem. A Jézus Szíve Ferences Plébánia Karitász Szervezete a plébánián várja a felajánlásokat. November 19-én, Árpádházi Szent Erzsébet ünnepén éppen a rászorulóknak, szegényeknek ajánlották fel a perselyadományokat. Az itt élő nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak szeretetcsomagot is állítanak majd össze az ünnepek tájékán. Dr. Horváth Éva, a szervezet vezetője még elmondta: gyerekruhákból, játékokból érkezik a legkevesebb. Az egerszegi szervezet folyamatosan támogatja a ferences missziót, még Ózd környékéről is kapnak segélykérő leveleket. Rendszeresen szállítanak segélycsomagokat Kárpátaljára, valamint a ferences tartományhoz tartozó kolostorokba is küldenek adományokat. Dr. Horváth Éva szerint mindig lehet adakozókedvű embert találni, de leginkább akkor adnak szívesen, amikor konkrét célt jelölnek meg. Ennél konkrétabb talán senkinek sem kell. Karácsony, a szeretet ünnepe közeledik.
M. E.

vissza az elejére


Marosvásárhelyi diákok a Ganzban

KÉSZÜLNEK A VÁLTÁSRA

Régóta áll testvérvárosi kapcsolatban városunk Marosvásárhellyel, melynek keretében együttműködés alakult ki a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Műszaki Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Marosvásárhelyi Műszaki Líceum között. Az évek óta tartó, komoly élő kapcsolat során több ízben látogatott már delegáció Zalaegerszegről a marosvásárhelyi iskolába, és viszont. Elsőként a két intézmény vezetői találkoztak, majd a nevelőtestületek tagjai cseréltek eszmét, a múlt héten pedig marosvásárhelyi tanulók töltötték napjaikat a Ganz Ábrahám Szakközépiskola falai között.

- Egy héten át tartózkodtak iskolánkban a marosvásárhelyi diákok - tudtuk meg Baján Antal, igazgatóhelyettestől. - 13 diák és három nevelő érkezett Zalaegerszegre. A gyerekek csakúgy, mint a mi tanulóink, reggel nyolctól délután egyig iskolában voltak. Ugyanúgy tanultak, mint otthon, majd a Ismerkedés a korszerű technikávaldélután kötetlenebb formában zajlott. A látogatás legfőbb célja az volt, hogy megismerkedjenek a diákok a nálunk már létező korszerű technológiákkal. Dolgoztak a CNC és az anyagvizsgáló laboratóriumban, megismerkedtek a gépjármű-technikai tanműhellyel, és számítógépeztek, interneteztek. Tanulmányozták a számítógép vezérelte munkagépek kezelését, és mivel zömmel autószerelők lesznek ezek a gyerekek, a korszerű gépjármű-diagnosztikát is megmutattuk és megtanítottuk nekik. Marosvásárhelyen egyelőre nincsenek ilyen műszerek, ám fel kell készülniük arra a váltásra, amin nekünk is túl kellett esnünk. Munkánkat annak idején az könnyítette meg számunkra, hogy volt kapcsolatunk nyugat-európai intézményekkel, ahol módunk volt tanulmányozni az új módszereket, és technológiákat. Reméljük, ilyen módon mi is segíteni tudunk testvériskolánkon.
A szigorú tanulás mellett természetesen kötetlenebb programokon is részt vettek a marosvásárhelyi diákok. Zalaegerszegi tartózkodásuk egyik napján látogatást tettek az Opel-Hungary gyárban, melyet egy őrségi autóstúra követett. De megismerkedhettek a Mazda-szervizben folyó tevékenységgel is, sőt balatoni kirándulást is tartalmazott a program.
- Melyik iskola finanszírozta a tanulók látogatását?
- A Ganz-szakközépiskola állta a diákok itt-tartózkodását a városi önkormányzat támogatásával és szponzorok segítségével. De természetesen a marosvásárhelyiek is igyekeznek viszonozni a nálunk kapottakat. Terveink szerint tanulóink sítáborba utaznak majd januárban Marosvásárhely környékére.
F. M.

vissza az elejére


Húsz százalékos forgalomnövekedés

ÉTKEZÉSI JEGYEK EGERSZEGEN ÉS KESZTHELYEN

Több mint húsz százalékkal növekedett a kedvezményes étkezési utalványok forgalma a Ticket Restaurant Kft.-nél, Magyarország piacvezető utalványértékesítő cégénél. Az adó- és járulékmentesen adható Ticket Restaurant étkezési utalványokat már 6200 vállalat, több mint 320 ezer dolgozója használja. A háromnegyedéves adatok szerint a cég idei forgalma meghaladja majd az 5 milliárd forintot.
Az év hátralévő részében az étkezési jegyek forgalmának további emelkedésére számítanak, mert a napokban aláírt szerződés szerint az eddigi öt helyett, már az ország 27 pontján, így Zalaegerszegen és Keszthelyen is, a Raiffeisen bankfiókokban (Zalaegerszeg, Kölcsey u. 2. és Keszthely, Széchenyi u. 1-3.) hozzájuthatnak a dolgozók étkezési lehetőségeit megoldó utalványokhoz.