Büntettek-e már?

Továbbvinni a sikereket

Véradás az Izsák ÁMK-ban


A hét kérdése:

BÜNTETTEK-E MÁR?

Három hete lépett életbe hazánkban a nem dohányzók védelmében hozott törvény. Azóta több munkahelyen elkülönítettek részeket a dohányzó munkatársak számára, és az üzletek kirakatában is megjelentek a "Mi nem adunk dohányárut fiataloknak" matricák. Dr. Tóth Ágnes, városi tiszti főorvost arról kérdeztük, milyenek az ÁNTSZ munkatársainak tapasztalatai a jogszabály betartását, illetve annak be nem tartását illetően.
- Valamennyi intézkedésünk során rákérdezünk az érintettekre, hol tartanak a törvényben előírtak teljesítésével - mondja dr. Tóth Ágnes. - A munkahelyek tekintetében kedvezőek eddigi tapasztalataink. Többnyire ugyanis igyekeznek kijelölni a munkáltatók elkülönített helyeket a dohányosok számára. A törvény betartása - véleményem szerint - azoknál jelent gondot, akik azt a feladatot kapták, hogy 18 éven aluliakat ne szolgáljanak ki dohánytermékkel. Mert el meri-e kérni egy idősebb eladóhölgy késő este a személyigazolványukat a boltba csoportosan érkező, esetleg ittas lumpen személyektől, ha azok cigarettát akarnak vásárolni? Nem valószínű, hogy egyedül szembe merne szállni a nála jóval erősebb, kötözködő fiatalokkal. Plusz személyt pedig beállítani az eladó mellé csak azért, hogy elkérje valaki a személyi igazolványt a vásárlóktól!? A kis üzletek tulajdonosai nemigen tehetik meg. Ilyen estekben azt hiszem, nem lenne etikus az eladót, vagy az üzlet tulajdonosát büntetni a törvényi előírás végre nem hajtása miatt. De ugyanez a helyzet egy étteremben is, ahol a nemdohányzó részben rágyújt valaki. Mit csinálhat ilyenkor a pincér a vendéggel, ha az a felszólítás ellenére sem hajlandó eloltani cigarettáját!? Erőszakot ugyanis nem alkalmazhat. Úgy látom tehát, hogy nem a törvény végrehajtásával lesz gond, hanem az állampolgári engedetlenség szab határokat a teljesítésnek.
- Került már sor büntetésre a törvény bevezetése óta?
- Úgy gondolom, meg kell adnunk a törvénynek a lehetőséget, hogy kiforrja magát. Éppen ezért most még nem büntetjük a jogszabály ellen vétőket, csupán figyelmeztetjük őket az előírásokra. Az ÁNTSZ munkatársai is igyekeznek segíteni a munkáltatóknak, illetve a kereskedőknek és vendéglátósoknak a törvény betartásában. Visszük az ötleteket az egyik helyről a másikra, tájékoztatjuk az érintetteket arról, hogy másutt hogyan oldották meg a rájuk hárult feladatot. Egyelőre megpróbáljuk humánusan kezelni a dolgot, a dohányzók nyelvén szólva, a rászoktatás ideje van most. A türelmi idő letelte után aztán természetesen a szankcionálásra is sor kerül. Hogy mikor jön el ez az idő? Valószínűleg az ünnepek után.
F. M.

vissza az elejére


Negyvenéves a József Attila-iskola

TOVÁBBVINNI A SIKEREKET

Negyven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a József Attila Általános Iskola a környék kisiskolásai előtt. Az intézmény fennállásának évfordulójára évkönyvet készíttetett, melyet november 18-án mutattak be a volt és jelenlegi tanároknak, valamint az iskola növendékeinek.

- Tavaly év végén fejezte be iskolánk a 40. tanévet, ez év szeptemberében pedig már a 41.-be léptünk - mondta Vas Gyula, a József Attila-iskola igazgatója. - Évkönyvünk a nyomdai és egyéb gazdasági problémánk miatt sajnos csak mostanra készült el, és ezt az alkalmat szerettük volna méltóképpen megünnepelni.
Az ünnepségen a zenés és verses műsort követően dr. Dr. Gyimesi Endre és Vas Gyula (Fotó: Zavilla)Gyimesi Endre ajánlotta az érdeklődőknek az iskola fennállásának 40. évfordulójára megjelent jubileumi évkönyvet. Felhívta a polgármester a figyelmet, hogy a múlt ismerete nélkül nem tud biztonsággal eligazodni az ember a jövőben. Ezért szükséges hát, hogy az iskola valamennyi régi és új tanára, valamint diákja emlékezetükben megőrizzék az intézmény múltját.
- A szükség hozta létre a József Attila Általános Iskolát 1958-ban, az akkori népes számú iskolaérett gyereket ugyanis már nem tudták befogadni a meglévő iskolák - mondta az igazgató. - Az évek folyamán aztán folyamatosan bővült az intézmény. Volt olyan esztendő is, amikor 1190 diák tanult az iskola falai között. A születendő gyermekek számának csökkenésével aztán szép lassan az iskola tanulóinak létszáma is csökkent. Jelenleg 355 tanuló végzi általános iskolai tanulmányát a József Attila iskolában.
- Melyek a legfontosabb feladatok?
- Legfontosabb célkitűzésünk, hogy továbbra is legyen József Attila Általános Iskola Zalaegerszegen, és szeretnénk továbbvinni sikeres tartalmi újításainkat. Nagy reményeink vannak a kéttannyelvű oktatás második esztendejébe lépve. Sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk egy német és egy olasz iskolával, és létrehoztunk egy, az uniós csatlakozást elősegítő közösséget.
Az ünnepségen Zalaegerszeg Város Kerámia Címerét adományozta a polgármester az iskola igazgatójának, majd Janzsó Évát, az intézmény 1975 és 1992 között tevékenykedett igazgatónőjét köszöntötte a nevelőtestület. A jubileumi évkönyv főszerkesztője valamennyi közreműködőnek tiszteletpéldányt adott át, majd a meghívott vendégek is kaptak egy-egy, a József Attila Általános Iskola történetét jegyző évkönyvet.
- frau -

vissza az elejére


VÉRADÁS AZ IZSÁK ÁMK-BAN

"Tíz perc az életért" címmel az idei évben is megrendezte a véradást szorgalmazó rendezvényét az Izsák Imre Általános Művelődési Központ. November 16-án ezúttal 46-an áldoztak tíz percet életükből más megmentésére.

- Tudjuk, hogy Magyarországon, azon belül pedig megyénkben is kevés vér áll a kórház rendelkezésére a rászoruló betegek ellátásához. Ezért vállaltuk fel, és adtunk Bényi Zoltán is a véradók közöttotthont immár második alkalommal iskolánkban ennek a véradással egybekötött rendezvénynek - mondta Bényi Zoltán, az Izsák Imre Általános Iskola igazgatója.
Kiegészült a véradás ezen a napon egészségmegőrző és az egészség-felvilágosítással kapcsolatos programokkal a művelődési központban. Így részt vehettek az érdeklődők nevelési és életviteli, valamint a tanulási képességeket fejlesztő tanácsadáson, de végeztek az orvosok szemészeti szűrővizsgálatot, és csontsűrűségmérést is. S hogy a gyerekek se unatkozzanak, amíg szüleik jó cél érdekében tevékenykednek, játszóházban tölthették idejüket, ahol egy, a véradással kapcsolatos rajzversenyt is szerveztek.
- Bár idén tíz egységgel kevesebb vért adtak a hozzánk érkezők, mint az elmúlt évben, úgy érzem, sikerült teljesítenünk célkitűzésünket. Természetesen jövőre is szeretnénk megrendezni véradásunkat, melyet további felvilágosító programmal kívánunk bővíteni.
- Honnan érkeztek többnyire a véradók?
- Sokan azon szülők jöttek el, akiknek a gyereke iskolánkba jár, de természetesen érkeztek véradók a csácsi településrészről és Zalaegerszeg más területeiről is szép számban.

vissza az elejére