Arany csendben távozott

Magyar-horvát EB-mérkőzés

Nem szabad leírni a vívást

Helytállás időhátrányban

Laci ott lesz a VB-n

Varga profiból amatőr lett


Senki sem kezdi el a sárdobálást

ARANY CSENDBEN TÁVOZOTT

A Dunaferr-Zalahús ZTE mérkőzés alatt és utána történt események miatt, távozott Egerszegről Arany László. Ismert, hogy az említett találkozón - amelyet a ZTE 4-0-ra elvesztett -, Disztl László vezetőedző szerette volna becserélni a játékost, aki nem vette, vagy nem akarta észrevenni, hogy jeleznek neki. A mérkőzést követően pedig engedélyt nem kérve nem a csapat buszával, hanem családja személygépkocsijával tért vissza Egerszegre. Az utóbbi tettét a játékos megbánta.

A ZTE Rt. vezetése az elmúlt héten foglalkozott az Arany- üggyel. A több órás tanácskozás végén egy elég furcsa nyilatkozat született.
- Az igazgatóság arra hatalmazott fel, hogy közöljem; nincs Arany-ügy - mondta Tóth Géza, a ZTE Rt. ügyvezető igazgatója. - A Arany Lászlókét fél megállapodott egymással, lezártnak tekintjük a történteket.
Ehhez képest a játékost már Debrecenben értük utol.
- Valóban megegyeztünk egymással - így Arany László. - A vezetők korrektek voltak, sikerült a személygépkocsi-ügyben is egyességre jutnunk. December 31-ével megszűnik a munkaviszonyom a ZTE-nél.
- Ezek szerint nem szerződésbontás történt?
- Nem. Csendben elváltunk.
- Akkor az egerszegiek akár még pénzt is kérhetnek Önért?
- Természetesen, de a dologról többet nem kívánok mondani, mert a vezetőkkel megállapodtam, hogy egyik fél sem kezdi el a sárdobálást.
- Annyit azért talán elmondhat, hogyan érezte magát Zalaegerszegen?
- Jól.
- Bővebben?
- A játékostársakkal semmi gondom nem volt. Nagyon sajnálom, hogy úgy isten igazából nem sikerült elbúcsúznom tőlük. A szurkolókkal sem volt gondom, s úgy érzem, Garamvölgyi Lajos idején a csapat egyik erőssége voltam.
- Tervei?
- Erről még korai beszélni, egyelőre egyénileg edzek. A többit majd meglátjuk.
- Nem szeretne külföldre igazolni?
- Amikor nagyon ment a játék, akkor sem sikerült, ez most az álom kategóriájába tartozik.

vissza az elejére


November 27-én Egerszegen:

MAGYAR-HORVÁT EB-MÉRKŐZÉS

Ismét rangos sportesemény helyszíne lesz városunk. November 27-én (szombaton), 18.30 órától, a Magyarország-Horvátország férfi kosárlabda EB-selejtezőt rendezik meg a Városi Sportcsarnokban.

A magyar válogatott az idei nyáron 30 év után szerepelt az EB döntőjében, ahol szoros mérkőzéseken vesztett. A magyarok ellenfele az a horvát együttes lesz, amely a világ legjobbjai közé tartozik. Még akkor is nagy feladat lesz legyőzésük, ha a legnagyobb sztárjátékosuk Toni Kukocs nem lesz itt. Igaz, a magyar együttesből pedig szintén az NBA-ban szereplő Dávid Kornél hiányzik. Ennek ellenére igazi sportcsemegében lesz részük azoknak, akik kilátogatnak a csarnokba. Mészáros Lajos szövetségi kapitány megfiatalított együttese biztos mindent elkövet, hogy legyőzze a horvát csapatot. A rendezők számítanak arra, hogy telt ház várja a fiúkat, és a szurkolók buzdításával sikerülhet a bravúr, hazánk válogatottja győztesen távozhat a parkettről.
A főmérkőzés előtt a ZTE együttese a magyar B-válogatottal mérkőzik. A magyar B-csapatban helyet kapnak az egerszegi gárda fiatal tehetségei: Simon Balázs, Mészáros Richárd és Kámán Tamás. A szervezők kombinált belépőt is kibocsátanak a találkozóra. Akik 1200 forintért vásárolnak jegyet, azok megnézhetik az EB-selejtező előtt a labdarúgó-stadionban megrendezésre kerülő Zalahús ZTE-DVSC PNB-s mérkőzést is.

vissza az elejére


A ZVE-nél fókuszban az utánpótlás

NEM SZABAD LEÍRNI A VÍVÁST

Városunk sportéletében főleg az utánpótlás-nevelés terén jeleskedik a Zalaegerszegi Vívó Egylet. Az egerszegi vívók már több korosztályos versenyen is letették névjegyüket. A vezetők pedig már több éve megrendezik a kadett korú tőrözők Világ Kupáját a Városi Sportcsarnokban. A Zalaegerszegi Vívó Egylet szakmai munkáját Tóth Ferenc irányítja. A szakedzői képesítéssel rendelkező edző még nemzetközi játékvezetői vizsgával is rendelkezik. Több világversenyen is vezetett már mérkőzéseket. Nemrég Szöulban rendeztek VB-t, ahol a magyar vívók egy kicsit alul teljesítettek.

- Mára már teljesen kiegyenlítetté vált a mezőny - így Tóth Ferenc. - A szöuli szereplést nem tartom annyira gyengének, hiszen mindössze két fegyvernem (férfi tőr, férfi párbajtőr) nem lehet ott Sydneyben az olimpián. Ebből kudarcnak a férfi párbajtőrözők szereplése számít. Ők címvédőként érkeztek Szöulba, és még a nyolc közé sem sikerült bekerülniük. A tőrözők előtt csak megcsillant a lehetőség, sajnos nem tudtak élni vele. Az olaszok ellen már 40:30-ra vezettünk, amikor Érsek 15:3-ra elvesztette az utolsó asszót. A vereségért csak Érseket okolni nem szabad. Ez a bukás nagy taktikai hiba volt. Negatív értelemben említést érdemel még a női kard, amely nem tartozik a magyar vívósport komoly szakágai közé. A hölgyek mentalitásával, életmódjával is baj volt Szöulban.
- Nem félnek attól, hogy a gyengébb világbajnoki szereplést követően csökkenti az anyagi támogatást az ISM? Egyáltalán - az országos szövetségtől kap anyagi segítséget a ZVE?
- Hangsúlyozni szeretném, a szöuli szereplést csak 25 százalékban tartom kudarcnak. Az ISM szerintem nem csökkenti a támogatást. A gyengébb VB-szereplés ellenére nem szabad leírni a sportágat. Egyébként az országos szövetségtől klubunk nem kap anyagi segítséget.
- Egyre többet hallani a nagy visszatérőkről?
- Kolczonay Ernő visszatérése nem sikerült. Nagyot bukott párbajtőrben. Az újabb ügyeletes visszatérő Szabó Bence kardozó, aki mindent megtesz, hogy esetleg ott legyen az olimpián. Ez jótékonyan hathat a többiekre is. Nyilván - ha olyan formában lesz - Kovács Tamás jelöli a csapatba. Mindenesetre Bence lelkesedése, hozzáállása dicsérendő.
- Képletesen szólva evezzünk hazai vizekre. Mi a helyzet a ZVE-nél?
- A klubunkban leginkább a férfi tőr szakág rendelkezik jó eredményekkel. A Bedi Zoltán, Dukai Zoltán, Dukai Attila, Vizler Ádám kvartett ígéretes jövő előtt áll. Korosztályukban már jegyzett vívóknak számítanak. De mögöttük már bontogatja szárnyait a következő korosztály; Ruisz Kristóf, Wágner Bese, Marx Péter, Heves Márton, Horváth Áron is ügyesen forgatja a tőrt. Nagyon bízom benne, hogy az első négyesből valaki már rövid időn belül nemzetközileg is jegyzett vívó lesz, akár a felnőttek között is. Egy biztos, tőlem minden lehetőséget megkapnak a fiúk, hogy jó vívók lehessenek.   
- Lassan itt az év vége. Ismét jön az országos csapatbajnokság, amelyen évek óta az OB I-ben maradás a cél.
- A kard szakágat kivéve női és férfi tőrben egyaránt a tehetséges - még jóval a felnőtt kor alatt lévő - fiatalokkal indulunk. A vágyam az, hogy a három csapatból legalább egy megőrizze az első osztályú tagságát. Az utóbbi öt évben csak a saját nevelésű fiataljainkra támaszkodunk, így harcoljuk ki a bentmaradást. Annak ugyanis nem látjuk értelmét, hogy az OB-re nagy pénzekért igazoljunk rutinos sportolókat, és velük megszerezzük a 8. helyet. Inkább ezt az összeget tehetséges fiataljaink menedzselésére fordítjuk. Egyébként is a várostól az utánpótlás-nevelésre kapunk pénzt. Bízunk a fiataljainkban. Remélem, idén is bizonyítják tehetségüket az OB-n.

vissza az elejére


Sakk

HELYTÁLLÁS IDŐHÁTRÁNYBAN

Miskolci Sakk KC-Z. Csuti SK 7:5
Budapest OB I-es csapatmérkőzés.
A találkozót, az éllovas miskolciak kérésére pénteken a fővárosban játszották. A mostoha időjárási viszonyok miatt az egerszegiek 35 perces késéssel érkeztek a találkozóra. A sportszerűség azt diktálta volna, hogy a csutisok ne időhátránnyal kezdjék a partikat, ebbe viszont nem mentek bele a miskolciak. Sportszerűségből elégtelenre vizsgáztak a borsodiak, de a szorult helyzetben lévő zalaiak, így is remekül teljesítettek. Csak minimális különbségű vereséget szenvedtek. A helytállásért a játékosok minden dicséretet megérdemelnek.
Eredmények (elöl a miskolci versenyzők): Beljavszkij-Portisch L. döntetlen, Csernyin-Horváth J. döntetlen, Sax-Horváth Cs. döntetlen, Gyimesi-Grószpéter döntetlen, Kállai-Horváth Á. 1:0, Varga-Konopka döntetlen, Szabolcsi-Horváth Gy. döntetlen, Szük-Pálkövi döntetlen, Mózes-Horváth T. döntetlen, Dobos-Csiszár Cs. döntetlen, Antal-Portisch F. döntetlen, Grábics-Forgó 1:0.

vissza az elejére


Az édesapa bizakodó

LACI OTT LESZ A VB-N

Ifj. Tancsics László, a ZTE súlyemelője az elmúlt években a különböző utánpótlás korcsoportokban sorra szállította a jó eredményeket, a nemzetközi és hazai versenyeken. Úgy nézett ki, hogy a tehetséges sportoló útja a felnőttek között is nyílegyenes lesz. Egy újabb hasonlattal szólva az út göröngyössé vált, mert jöttek a sérülések, a betegségek. Így aztán az athéni VB-re jelölt keretben csak a tartalékok között kapott helyet. A sors aztán a segítségére sietett, mert az utazók közül egy sportoló megsérült, így Laci mégis ott lehet a görög fővárosban megrendezésre kerülő világbajnokságon. A sportoló esélyeiről az edző-édesapát, id. Tancsics Lászlót kérdeztük.

- Roppant hálátlan szerep jutott a fiamnak - vélekedett id. Tancsics László. - Végig úgy kellett készülnie, mintha utazó lenne, s az is elképzelhető volt, hogy felkészül és itthon marad. Egy csapattársa sérülésének köszönheti, hogy mégis ott lesz Athénban. No hiába, a sport már csak ilyen.
- Az elmúlt évek eredményei alapján miért nem volt biztos utazó Laci?
- Azért, mert a szövetségi kapitány az idei világranglista alapján állította össze a csapatot. Lacika pedig idén - sajnos - sérült volt, műtötték is. Az igazság az, hogy nem is igen sikerült csúcsformába lendülnie, pedig ez a VB kvalifikál a jövő évi olimpiára. Nyilván az új szövetségi kapitány a legjobb formában lévő sportolókat akarta kivinni Athénba. A VB-n a csapatnak kell jól szerepelnie, ugyanis az első 25 helyen végzett együttes kap pontot. Az országos szövetség elképzelései szerint a magyar csapat a 6-12. hely között végezhetne, akkor az olimpián 6 férfi, 3 női súlyemelő indulhatna.
- A szövetségi kapitányváltás mennyiben játszott közre abban, hogy fia tartalék lett?
- Semennyire. Fazekas Endre az eredmények alapján válogatott. Laci idén sérüléssel bajlódott, így nehezen lendült formába. A sérülése miatt csak óvatosan lehetett terhelni. Bár formája fokozatosan javult, sajnos a VB-re sem lesz csúcsformában, de Laci a világversenyekre azért mindig összeszedte magát. Remélem, most is így lesz.
- Mennyire lehet zavaró, hogy a VB-re csak egy nappal a verseny előtt utazik ki?
- A magyar csapat valamennyi tagját így utaztatja a szövetség. Ennek anyagi okai vannak. A Magyar Súlyemelő Szövetség nem tartozik a gazdag testületek közé. Természetesen jobb lett volna pár nappal előbb kiutazni, hogy legyen idő az akklimatizálódásra, a fogyasztásra.
- Lacinak mennyit kell fogyni?
- Két-három kilót, hogy beleférjen az 56 kilós súlycsoportba.
- Milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Az országos bajnokságon 242,5 kilóval nyert, ha erre még sikerülne rátennie 2,5 kilót, az a jelen állapotban nagyon jó lenne. Ez milyen helyezésre lenne elég? Azt nem tudom. Egyben biztos vagyok, a jelenlegi felkészültsége alapján a 255 kilós országos csúcsot, amit ő tart, nem tudja hozni. Bizakodom, hogy jövőre ismét eléri ezt a szintet.
- Ha nem sikerül a VB, van javításra esély?
- 2000-ben még lesz Európa-bajnokság, a szövetség a kontinensviadalt válogatóversenynek tekinti. Az EB-n csak a dobogósoknak lehet esélyük, hogy kvótát szerezzenek az olimpiára. Erre pedig kevés az esély. A görögországi világbajnokság a vízválasztó. Itt azért kell Lacinak és a többieknek is jól szerepelni, hogy a magyar súlyemelők ott lehessenek a 2000-es olimpián Sydneyben.

vissza az elejére


Munka mellett nehezebb

VARGA PROFIBÓL AMATŐR LETT

Városunkban kevesen vannak azok, akik a nagy akaratot, kitartást igénylő triatlont, duatlont versenyszerűen űzik. A kevesek közé tartozik Varga Ferenc, a Szintidő SE sportolója, akit évek óta bátyja, Varga László készít fel a versenyekre.

Varga Ferenc, az idei évben többet versenyzett külföldön (Ausztria), mint itthon. Ennek roppant egyszerű az oka; a külhoni versenVarga Ferenc (jobbról) és edzője, Varga Lászlóyek rendre pénzdíjasok, és azokon részt venni célszerűbb. Ausztriában egy duatlonversenyen lett aranyérmes, és több triatlonviadalon dobogós helyen végzett. Magyar földön egy duatlonversenyt nyert Varga Ferenc, és többször végzett pontszerző helyen. Az idei év zárásaként megnyerte a városunkban megrendezett tévétorony futást.
- Ebben a versenyévben inkább a duatlon került előtérbe, ami futásból, kerékpározásból, futásból áll - hangoztatta Varga Ferenc. - A triatlontól eltávolodtam. Ezt több okból tettem. A legfontosabb, hogy a '99-es évben már nem profiként, hanem amatőrként indultam a versenyeken. Azaz munka mellett sportolok, ami jóval nehezebb. Így kevesebb versenyen tudok indulni, azokon pedig igyekszem minél jobb eredményt elérni. A 2000-es évben 3-4 duatlonon- és jó pár futóversenyen akarok rajthoz állni. Szeretném még megköszönni szponzoraimnak azt az anyagi segítséget, amivel '99-ben segítették sportolásomat. Remélem, 2000-ben sem felejtenek el.

Az oldalt írta és szerkesztette:
Bedő István

vissza az elejére