Készül az új pancsoló

Várják a vállalkozókat

 

Harmincéves a ZTV
 
   

Készül az új pancsoló

Vizafogó a medence mögött – nyitás július elején

n Az elmúlt hetekben megkezdődött a belvárosi strand új gyermekmedencéjének építése, illetve a pancsoló környezetének rekonstrukciója. Mint arról már lapunkban korábban beszámoltunk, az önkormányzat szeretné felújítatni a 2011 óta üresen álló egykori Városi Strandot. A közgyűlés idén arról döntött, hogy első körben a fiatal családoknak, kisgyermekes szülőknek kedveznek a pancsoló megújításával.

– pP –

A mostani építkezés helytörténeti szempontból is érdekes, hiszen a strandot hatvan évvel ezelőtt, 1955-ben kezdték építeni az Ady és a Göcseji utca sarkán lévő területen, mely korábban a város temetője volt. Egy 1955-ös áprilisi újságcikkből az derül ki, hogy akkor már látszódtak a kabinsor alapjai, épült a szennyvízderítő és a nagymedence. Az utcáról látható volt egy kör alakú mélyedés, amibe bazaltkövet hordtak épp a munkások – ekkor alapozták a gyermekmedencét.
A strand területén most ismét egy kör alakú mélyedést láthatunk, hiszen ismét gyermekmedence épül…

A felújítás látványtervei. Tervező László Ildikó.

A Vizafogó a pancsoló mögé kerül.

Az első ütem felújítási terveit az Arch Indeco Kft. végzi. László Ildikó okleveles építészmérnök, a cég vezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy az új pancsoló tervezésénél az volt az elsődleges szempont, hogy biztonságos, baba- és gyermekbarát, ugyanakkor élményelemekben gazdag medence kerüljön kialakításra. Az egykori pancsoló helyén egy új, a kor színvonalának és a hatályos jogszabályoknak megfelelő, feszített víztükrös, fertőtlenített vízzel töltött medence létesül. A vízfelülete 200 négyzetméter lesz, a mélysége pedig 0–50 centiméter. Ez azt jelenti, hogy nullától nyolcéves korig tudják kihasználni a gyermekek a fürdő adottságait.

A medence élményelemekben is gazdag lesz: középen egy hempergőszigeten ül majd egy bohóc, akinek a sapkájából víz spriccel. A szigetről pedig kisméretű csúszdákon és lejtőkön csobbanhatnak a vízbe a gyerekek. De vizes „kapuk” és egy „süninek” becézett, vizet lövellő gömb is színesíti majd a kínálatot.
Nem kerül vissza ugyanakkor a medence közepére a strand eddigi szimbólumaként számon tartott Vizafogó-szobor. Az alkotás – melyet Boldogfai Farkas Sándor szobrászművész készített – 1958-ban került a pancsoló középpontjába, egy magas posztamensre. A tervező szerint ez a szobor – bár kétségkívül fontos városképi szempontból – ma már nem felel meg a műszaki és biztonsági előírásoknak. A talapzata sarkos, lépcsőszerű, ami balesetveszélyes. A szobor stílusa és hangulata pedig a mai gyerekek számára már nem élményszerű.

A városképileg és esztétikailag értékes szobrot ugyanakkor a tervező mindenképpen szerette volna „átmenteni”, és összhangba hozni az új fürdő hangulatával. A Vizafogó ezért a medence tengelyében maradva a pancsoló mögé kerül, szemben az Ady utcai bejárattal. Így kívülről is látható marad, a világítást pedig egy különleges éjszakai súrolófénnyel oldják meg. A strandolók számára is egy központi elem lesz a szobor, hiszen mögötte árnyékos, lombos fák, mellette pedig padok kapnak helyet.
A pancsolóval együtt megújul és akadálymentessé válik a strand Ady utcai bejárata. Kialakításra kerül egy férfivécéblokk, valamint egy szintén akadálymentes, pelenkázásra is alkalmas női részleg. A medence környezete új, térköves burkolatot kap, szomszédságában pedig mobil öltözőkabinok kerülnek kialakításra. A felújítás során rendezik a strandkert zöldfelületét is. A rekonstrukcióra 55 millió forint áll rendelkezésre, nyitás június végén, július elején várható.

A Vizafogó szobrának áthelyezését élénk figyelemmel kíséri a közvélemény. A Facebookra feltöltött látványtervekhez városvédők, építészek és muzeológusok is hozzászóltak. Lapunk megkereste Czeglédy Andrást, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület elnökét, aki kérdésünkre mindenekelőtt elmondta: a civilek nagyon örülnek annak, hogy felújításra kerül a strand. Ezzel ugyanis eloszlanak azok a kétségek, amik évek óta nyomasztották a városvédőket. Többször felmerült az a lehetőség, hogy a területet vagy annak egy részét más célra értékesítik. Ezzel viszont a város egyik régi építészeti és természeti értéke veszett volna oda. Az egykori kabin épülete, a Vizafogó szobra, a pázsit és a strand egész parkjának stílusa várostörténeti értékkel bír, amit nagy kár lett volna megszüntetni.

A civilek ugyanakkor valóban kifogásolják a Vizafogó áthelyezését. Az elnök szerint épp a medence közepén magasan álló szobor határozta meg az egész strand összképét, sőt még a környező utcákét is. Lehet, hogy a ma divatos látványelemek sorába valóban nem illeszthető be, de olyan jogszabály szerinte nincsen, ami tiltaná, hogy a medence középpontjában maradhasson. Építészként pedig úgy látja, hogy a balesetveszély elhárítható lenne, ha a szögletes talapzatot henger alakúra cserélnék. Czeglédy András attól tart, hogy az áthelyezés rontja a Vizafogó látványértékét és körüljárhatóságát. Végül pedig majd feleslegessé válik, és kikerül a fürdő területéről.
  A városvédők aggódnak amiatt is, hogy a megújuló strandon túl sok lesz a térkő, és csökken a pázsit területe. Legalábbis a pancsoló új környezetéből ez a tendencia rajzolódik ki számukra. Szeretnék, ha a város régi strandja úgy újulna meg, hogy minél többet megőriz eredeti állapotából és értékeiből.
 

vissza az elejére


Nagy András, Doucha Ferenc és Balaicz Zoltán.Várják a vállalkozókat

Példaértékű kamattámogatási program

n Zalaegerszeg önkormányzata a megyeszékhelyen működő nagyobb cégek, illetve a majdani befektetők segítése mellett a városban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatását is fontosnak tartja.

Ennek érdekében hozta létre azt az egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert, melynek indulásáról az elmúlt héten együttműködési megállapodást írtak alá – sajtótájékoztató keretében – a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal. Az eseményen részt vett Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, aki példaértékűnek nevezte a támogatási programot. Mint fogalmazott, hasonló nincs még Magyarországon, és reméli, többen fogják követni a zalaegerszegi modellt. Egy 0,9 százalékos kamat lélektani határt is áttör, mert a hitelfelvevő tulajdonképpen kamatmentesen jut beruházási forráshoz.

Vigh László országgyűlési képviselő a magyar gazdaság napokban nyilvánosságra hozott múlt évi adatairól szólt. Szemben az előrejelzésekkel a költségvetési hiány 2,6 százalékos volt, a gazdasági növekedés pedig 3 százalék felett alakult. A munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt van – sorolta a képviselő. Az együttműködés keretében az önkormányzat öt éven át 10 millió forintot nyújt a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kezelt kamattámogatási alapnak. A kamattámogatást az alapítvány nyújtja közvetlenül a vállalkozók, részére.

Balaicz Zoltán polgármester utalt az északi ipari parkban megvalósuló beruházások hatásairól, melynek következtében több száz munkahely jön létre a közeljövőben. Szólt arról is, hogy a ZMVA-val együttműködve fejlesztési irodát hoznak létre, amely segíti a pályázati források megszerzését a vállalkozások számára. A most elindított kamattámogatási rendszer pedig a helyben működő, újonnan induló vagy eszközfejlesztést megvalósító kisvállalkozásoknak nyújt segítséget.

Doucha Ferenc, a ZMVA elnöke és Nagy András, a ZMVA ügyvezető igazgatója a részletekről számoltak be: egy kamattámogatási alapból a hitelkérelemmel együtt részesülnek támogatásban az igénylők. A kamattámogatás mértéke átlagosan két százalék. Fiatal, zalaegerszegi székhellyel rendelkező vállalkozók részére van olyan beruházási hitel is, ahol a tényleges kamat mindössze 0,9 százalék. A megállapodást Balaicz Zoltán, Doucha Ferenc és Nagy András írták alá.

vissza az elejére


Harmincéves a ZTV

Ünnepelt a városi televízió

n Kétnapos ünnepi megemlékezést tartott a Zalaegerszegi Városi Televízió fennállásának 30. évfordulóján. Március 31-én a Keresztury VMK-ban (ahonnan az első adások indultak) televíziótörténeti kiállítás nyílt, amely az elmúlt 30 év eszközeiből és fotóiból mutat be válogatást. 

Szemes Béla, a televízió egykori stúdióvezetője és dr. Gyimesi Endre volt polgármester, országgyűlési képviselő idézte fel az 1985-ben létrejött városi tévé indulásának körülményeit, megemlékezve dr. Kováts Flórián ötletgazdáról, aki akkoriban a VMK igazgatója volt, és Teleki Sáriról, az első főszerkesztőről. Elhangzott: a televízió a lakosság jobb tájékoztatása érdekében jött létre és 42 vállalat, illetve cég adta össze az induláshoz szükséges forrást.
Másnap a ZTV stúdiójában folytatódott a születésnapi parti, ahol a vendégek, egykori tévések és közéleti személyiségek elevenítették fel az elmúlt évtizedeket. Köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, pohárköszöntőt pedig Vigh László országgyűlési képviselő.

Felvételünkön: Frauenhoffer Márta, Szemes Béla és dr. Gyimesi Endre.

vissza az elejére