Hazafiságuk ma is példa

 

Márciusi ünnep
 
Népszerű úti cél Zalaegerszeg
 
 

Hazafiságuk ma is példa

Megemlékezés a ’48-as szabadságharc és forradalom hőseiről

n 1848 emléke azért is oly eleven bennünk, mert az első lépés volt a polgári Magyarország felé vezető úton. Olyanok álmodták valóssággá, akik tudták, hazánk szabadsága, függetlensége, a polgári Magyarország eszméje elválaszthatatlanok egymástól – fogalmazott ünnepi beszédében Dömötör Csaba miniszterhelyettes a Csány-szobornál.

– AL –

Mint mondta, a ’48-as szabadságharc azért lehetett egyetlen vér nélküli forradalom akkoriban, mert mindenki egyet akart az országban. Kitért Csány László szerepére, aki királyi majd kormánybiztosként elszántan szervezte az ellenállást, intézte a hadsereg ügyeit, mellyel sikeresen védte meg a déli határszakaszt. Intézte Bem József hadseregének ellátását is, így neki is köszönhető a császári csapatok kiverése Erdélyből. Egy volt azon hősök között, akik miatt a ’48-as magyar szabadságharc és forradalom európai mértékkel is példaértékű volt.

Arra figyelmeztetett, hogy ’48-hoz hasonlóan most újra olyan időket élünk, melyek befolyásolhatják szabadságunkat. Ezúttal a szuronyok helyett a migrációval kell megküzdenünk. Az elmúlt évben ugyanis másfélmillió bevándorló érkezett ellenőrizetlenül, miközben az Európai Unió egyes vezetői megfeledkeznek a történelem vastörvényeiről. Az unió szemben állva minden európai értékkel, úgy akarja rákényszeríteni az országokra a kötelező betelepítési kvótát, hogy azok lakosságát nem kérdezi meg. Ilyen körülmények között, nem túlzás azt állítani, hogy Európában ismét bátorságra, elszánt kiállásra és józan észre van szükség – fogalmazott Dömötör Csaba.

A megemlékezés szentmisével kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban. A Deák-szobornál Juhász Előd János diák-alpolgármester mondott beszédet. A Csány-szobornál mások mellett koszorút helyezett el Balaicz Zoltán polgármester, Tolvaj Márta, Gecse Péter és Vadvári Tibor alpolgármesterek valamint Kovács Gábor jegyző.

vissza az elejére


Márciusi ünnep

az eötvös-iskolában

n Hagyományteremtő szándékkal az Eötvös József Székhelyiskola az intézmény előtti emlékműnél tartotta meg a március 15-i ünnepséget, számítva a kertvárosiak részvételére.

Ahogy Hanzséros Alajos iskolaigazgató fogalmazott, „korhű” időjárásban sikerült a debütáló ünnepély, melyen a tanulók és tanárok mellett részt vett Orosz Ferencné és Galbavy Zoltán képviselő, a szomszédos óvodákból gyerekek és óvónők, valamint néhány szülő. Orosz Ferencné rövid köszöntőjében elmondta, az iskola diáksága 2009-ben a városi ünnepségen is szerepelt, ezért gondolták a kertvárosi megemlékezés helyszínének az intézményt. Az épület előtt néhány éve avatták a Hadnagy György iparművész, szobrász által készített március 15-i emlékművet, ez megfelelő helyszínt is biztosít a főhajtáshoz.
Az iskola előtti tér benépesült zászlót tartó, kokárdás kitűzőt viselő gyerekekkel, korhű ruhába öltözött szereplőkkel, néptáncosokkal, felvezető zenekarral.

vissza az elejére


Népszerű úti cél zalaegerszeg

Turisztikát szolgáló fejlesztések

n Népszerű úti cél Zalaegerszeg, amit példáz, hogy több mint 44 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták tavaly a városban. Ez 25 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A kedvező statisztika többek között a zalai megyeszékhely új idegenforgalmi stratégiájának és a Tourinform-iroda munkájának köszönhető.

Annak érdekében, hogy tovább növekedjen az idegenforgalmi bevétel, Zalaegerszeg idén is bemutatkozott az Utazás Kiállításon. A négynapos seregszemlét 39. alkalommal rendezték meg Budapesten. A város 1999 óta vesz részt rajta, ezúttal a nyugat-dunántúli régió központi standján két pulttal állított ki. A fő hangsúlyt a Virágos Magyarországért versenyen elért első díjra helyezték – hangsúlyozták a rendezvény értékeléséről szóló sajtótájékoztatón a közelmúltban.
Pereszteginé Szabó Júlia, a zalaegerszegi Tourinform-iroda vezetője elmondta: egy települést impozáns épületei, turisztikai attrakciói és gazdag programkínálata mellett árnyas ligetei, illatozó virágai és kirándulásra alkalmas erdei is vonzóvá teszik. Ezekben – azaz a környezeti szépségekben – bővelkedik a város, amire felhívták a figyelmet.

A szakember kiemelte: az érdeklődők nyereményszelvényeket töltöttek ki az Utazás Kiállításon. Összesen 563-an, akik közül három szerencsés az önkormányzat ajándékcsomagját, két fő pedig páros belépőt nyert az AquaCity Vízicsúszda- és Élményparkba. A fődíjat, egy hosszú hétvégét – a Szent Kristóf Apartman Hotelba – egy budapesti lakos nyerte.

Zalaegerszeg évről évre egyre kedveltebb a turisták körében. Valamennyi idegenforgalmi ágazatban növekedés tapasztalható – tette hozzá Balaicz Zoltán. A polgármester arról beszélt, hogy míg 2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken 17.563 regisztrált vendég volt, addig 2015-re ez a szám 20.047-re emelkedett. A vendégéjszakák számában is gyarapodást tapasztaltak, ami 35.389-ről 44.118-ra nőtt.
Abban bíznak, hogy a kedvező statisztika folytatódik. Ennek érdekében új turisztikai koncepciót dolgoztak ki, ami a következő 10 év fejlesztési irányait és a kitörési pontokat tartalmazza. A stratégia középpontjában a fürdő- és a fesztiválturizmus mellett a vallási és hagyományőrző értékek, illetve a bakancsos és kerékpáros kikapcsolódási lehetőségek állnak.
 

vissza az elejére