Legális graffitizés az Adyban Kultúrsokk d’clinic módra Az olvasás szeretete Tündérország ragyogó színekkel Évértékelő  

Legális graffitizés az Adyban

Mesefalat készítettek

n A gimnazisták után ezúttal az általános iskolások is feldíszíthették az Ady-iskola egyik folyosójának falát. Az intézményben már évek óta hagyomány, hogy a rajztagozatos diákok lehetőséget kapnak egy olyan csoportos munkára, melynek eredményeképpen újabb és újabb igényes falrajzokkal gazdagodik az iskola.

– pet –

Eddig főleg a művészeti gimnazisták készítettek nagyobb méretű pannókat, most viszont az iskola 4. b osztálya festhetett meg egy falat. A Mese-graffitit Balaicz Zoltán polgármester és Czigány László, az iskola igazgatója leplezte le.
A polgármester egyúttal bejelentette, hogy a június 16-i közgyűlés 103 millió forint támogatást szavaz meg az iskolának, hogy befejezzék az épület megkezdett felújításait. Mint ismert, néhány héttel ezelőtt fejeződött be a rekonstrukció első része, melynek összköltsége 150 millió forint volt.
A Mese-graffiti-fallal kapcsolatban Némethné Balogh Ildikó rajztanár elmondta: a cél most is az volt, mint az eddigi munkák esetében, hogy hangulatosabbá, színesebbé váljon az iskola folyosója. Az alsósok rajzait a mesék inspirálták; így sárkányok, tündérek, lovak, beszélő állatok mozdítják majd ki ezentúl az arra járó diákokat a hétköznapokból. A figurákat előzetesen papíron rajzolták meg a gyerekek, amik aztán montázs technikával kerültek a falra. S bár a tanárnő úgy látta, hogy eleinte bátortalanok voltak a diákok, végül mindenki belejött az alkotásba, és nagyon élvezték a közös munkát.

vissza az elejére


Kultúrsokk d’clinic módra

Interkulturális találkozó külföldi alkotókkal

n A D'clinic Studios nemzetközi rezidenciaprogramjának folytatásaként ismét külföldi művészek érkeztek Zalaegerszegre, hogy a következő hetekben itt gyűjtsenek inspirációt a munkához. Illetve, hogy megismerkedhessenek a helyi viszonyokkal, egymás kultúrájával és művészetével is.

– pP –

A három alkotó ezúttal tényleg nagyon messziről jött: Noelle Ng Po Lin Hongkongból, Ariel Cotton az USA-ból, azon belül is New Yorkból, Claudia Maria Calderón Dianderas pedig Peruból érkezett a zalai megyeszékhelyre. Kultúrsokk, röviden így foglalták össze a Magyarországon eltöltött első 24 órát. A hallgatóknak pedig szintén kultúrsokk volt a művészek bemutatkozó estje a PopUp Caféban, hiszen annyi mindenről esett szó bő két óra alatt, hogy azt nem is lehet csupán a képzőművészet kategóriájába sorolni.
De hát mi is a kortárs képzőművészet, ha nem egy állandó reagálás társadalmi és lelki tartalmakra, vagy felnagyítása, sűrítése, kifigurázása mindezeknek a folyamatoknak. Az interkulturális találkozón minderre bőven volt példa.
Ismerjük a dzsentrifikáció szót? És, ha tudunk is helyi példát mondani (bár nem sokat) a jelenségre, akkor érezzük annak negatívumait is? – merült fel a kérdés mindjárt az est elején. A modernkori szociológiában és urbanisztikában használt kifejezés azt a folyamatot jelenti, mikor egy lepusztult városrész újra élni kezd azáltal, hogy művészek, dizájnerek, fiatal üzletemberek költöznek a haldokló utcákba. A félig romos, lelakott épületek helyén kávézók, galériák, romkocsmák, művészlakások nyílnak, ami egyfelől nyilván pozitívum. Másrészt viszont élő közösségek és kultúrák, sőt társadalmi csoportok tűnhetnek el a változás hatására. Nos, ha itt nem is érzékeljük ezt ennyire nyilvánvalóan, Brooklinban például – ahol a New York-i művész él – mindez komoly problémát jelent. Az amerikai képregényrajzoló pedig többek között erre a nem mindig pozitív változásra reflektál grafikáival. Van azonban még egy súlyos kérdés, ami képregényeit ihleti: a zsidó-palesztin konfliktus. Az alkotó ugyanis egy mélyen vallásos zsidó családból származik. Iskoláit is ilyen környezetben végezte. A főiskolán azonban megismerkedett egy libanoni fiúval. Barátságuk nem mindig könnyű, és néha szívszorító momentumait egy képregény-sorozatban meséli el. Kíváncsian várjuk, hogy zalaegerszegi tartózkodása alatt milyen rajzok születnek majd.
Ha már átalakuló városokról volt szó: részben ezzel foglalkozik a hongkongi művész is. A metropoliszban ugyanis olyan sebességgel változik az utcakép, hogy a fiatal alkotó – aki a divattervezői pályát és a divatipart hagyta el a festészetért – már nem találja azt a helyet, ahol felnőtt. Nemcsak szülőháza tűnt el, hanem az egész környék teljesen átalakult. Nem csoda, hogy vonzódik a régi épületek és kultúrák iránt, így festményein is főleg ezek jelennek meg.
A Peruból érkezett képzőművész főleg szobrokkal és különleges installációkkal foglalkozik, melyek a „testbeszéd”, „testnyelv” témáját járják körül. Belső vívódások, testi fájdalmak, különféle állapotok és elherdált lehetőségek – az alkotó szerint minden testrészünk a saját nyelvén beszéli el ezeket az élményeket. Munkáit a töredékesség jellemzi. Érdekli ezenkívül a test és a szociális környezet viszonya is; vagyis ahogy az egyén kitölti a rendelkezésére álló teret. Zalaegerszegi tanulmányútja alatt is ezekre figyel majd.
A bemutatkozó est utáni napokban a hongkongi alkotó már „akciózott” is egyet a város köztéri szobraival. Kisfaludi Strobl Liliomát alkotta meg mozgatható anyagból (és itt vissza is köszönt divattervezői múltja), melyet aztán más belvárosi szobrok (Sakkozók, Zalai nemes, Ivókút, Országépítő, Szent Kristóf) mellé helyezett különféle pozitúrákban; egy-egy fotó kedvéért. Hogy a külföldi alkotóművészek mi mindent látnak még érdekesnek és izgalmasnak városunkból, az a következő hetekben, illetve a zárókiállításon derül ki.

vissza az elejére


Az olvasás szeretete

Lezajlott a 87. könyvhét

n Csütörtökön nyílt meg országszerte a 87. ünnepi könyvhét és a 15. gyermekkönyvtári napok. A kötetbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal tarkított programsorozatot a Zalaegerszegen dr. Cséby Géza, a Pannon Írók Társasága elnöke nyitotta meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

– pet –

A keszthelyi születésű író és irodalomtörténész felelevenítette a könyvhét, illetve könyvünnep létrejöttének történetét.
Mint ismert, 1927-ben Supka Géza író, újságíró vetette fel először az ötletet, hogy legyen minden magyar városban és településen ünnepe a könyvnek, az olvasásnak és a magyar irodalomnak.
Az első igazi könyvhetet 1929-ben rendezték meg országszerte, azóta csak egyszer maradt el a rendezvény, 1957-ben.
Cséby Géza elmondta: az eredeti célkitűzés azóta sem változott. Az olvasás népszerűsítésén túl az új kiadványok és az új szerzők promótálására is jó alkalom az ünnep. Közös érdek, hogy minél többen kiálljunk az olvasás szeretete mellett.
A könyvhét megnyitóján közreműködött a Verami 785 duó, majd Cséby Géza előadást is tartott a könyvtárban Keszthely az irodalom vonzásában címmel.

vissza az elejére


Tündérország ragyogó színekkel

Három kötet, 32 önálló tárlat

n „Nekem a színek varázslatos világa az igazi otthonom, ez az én Tündérországom.” A 17 éves ifjú festőművész, Vollein Ferenc könyvbemutatójára került sor a József Attila Városi Tagkönyvtárban. A fiatal alkotó immár harmadik kötetét tárja az olvasók vagy inkább a képzőművészet kedvelői elé, s az elmúlt 7 évben született alkotásaiból válogat.


– b. k. –

Az ifjú alkotó, aki már kora gyerekkora óta a vászonra kivetítve tárja elénk szép belső világát, a színekkel bánik igazán művészien. Emellett kedvenc témája a sokarcú, de mindig gyönyörű Balaton ihleti főleg azt a tündérországot, melyet megmutat a világnak. A kiadványba válogatott 68 kép egy részének szakrális, illetve történelmi témája van. De minden esetben a szép színvilág dominál. A 32 önálló tárlatot maga mögött hagyó, immár nagykamasz tervei között szerepel, hogy 18. születésnapján, azaz jövő februárban Zalaegerszegen mutasson be kiállítást, lévén általános iskolai tanulmányai a zalai megyeszékhelyhez kötötték.
A könyvbemutatón Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis-könyvtár igazgatója, valamint Szemes Péter esztéta, Ferenc mentora ajánlotta a kötetet a megjelenteknek.
– A korábbi két kiadványból kiszorult, illetve az azóta született képek kerültek a mostani könyvbe, melyek egyre markánsabban mutatják meg a fiatal alkotó világát. A magyar táj mellett a toszkánai is megjelenik egy tavalyi tanulmányút kapcsán – mondta Szemes Péter, majd hozzátette: a szakmai szövegeket is jeles művészek írták, illetve az alkotás folyamatáról fotósorozat is látható a kiadványban. – Ferenc tiszteletre méltóan, teljes lélekkel alkot, s bőségesen, ezért már tervezni kell a következő könyvet is.
A kötetbemutató az ünnepi könyvhét részét képezte, illetve ugyanezen programsorozat része lesz Budapesten is, amikor is a Vörösmarty téren dedikál a fiatal alkotó.

vissza az elejére


Évértékelő

n Lapzártánk után került sor a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakközép-és Szakiskolájának ünnepi rendezvényére, ahol Vargáné Bérczes Bernadett igazgató a tanévben kiemelkedő versenyeredményeket elért diákokat köszöntötte.


Az ünnepségen Munkácsy-emlékérmet és Aranytoll-díjat adtak át. Részt vett a rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. A rendezvényen Lang János, a Flextronics International Kft. alelnöke bejelentette: a cég és a Zalaegerszegi SZC Munkácsy Mihály Szakközépiskolájának műszaki képzésért induló együttműködését.

vissza az elejére