Egymilliárd forint felújításra
 
Dús
 
Szakemberek letelepítése
 
A tízes szám bűvöletében
 
Névváltozás
 
 

Egymilliárd forint felújításra

Több jut babatámogatásra és ösztöndíjra is

n A képviselő-testület múlt heti ülésén módosította a „Nemzedékek kézfogása” programot, melynek keretében a kisbabák születésekor járó tízezer forintos támogatást, július 1-től 30 ezerre emelték fel. Ennek részleteiről is szólt Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a felemelt összeget támogatási utalvány formájában biztosítják a szülőknek, amit csak az újszülöttekre lehet majd fordítani helyi, magyar tulajdonú üzletekben. Az „Aranykor” városi nyugdíjnál pedig megnövelték az igénybe vevők körét. Ezen a közgyűlésen is foglalkoztak a képviselők a város 2014–2020-as TOP-programhoz kapcsolódó fejlesztési források lehívásával. A polgármester elmondta, három témában hoztak határozatot: egymilliárd forintot fordítanak több önkormányzati intézmény felújítására.
Ennek keretében 346 millió forintból újulhat meg a 2019-ben 125 éves fennállását ünneplő Zrínyi-gimnázium. A Landorhegyi-iskola felújítására 316 millió forint áll majd rendelkezésre. Az Ady-iskola tornatermi részére 103 milliót biztosítanak, míg az Idősek Gondozóházára 238 milliót.
A Vizslapark teljes felújítására 230 milliós keretet különített el az önkormányzat. Részt vesz a város a CLLD kulturális pályázaton, melynek során cél az Art mozi épületének belső átalakítása. Ennek megvalósulásával Zalaegerszegen is lenne egy olyan modern, technikailag jól felszerelt, belül variálható terem, ahol olyan nagy létszámú konferenciákat is lehetne tartani, melyeket eddig hely hiányában más városokban tartottak.
Kisebb pályázatok beadásáról is döntés született, így kérelmet adtak be a Kis Utcai Óvoda konyhájának felújítására (8 millió forint), a Landorhegyi-óvoda fűtéskorszerűsítésére (12 millió forint), az Andráshida utca aszfaltozására (20 millió forint), szemléletformáló KEHOP-kiírásra (19 millió forint).
Balaicz Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a közgyűlés elfogadta a város 2016–2019 évre vonatkozó idősügyi koncepcióját. A testület tájékoztatót hallgatott meg az önkormányzat által létrehozott közalapítványok múlt évi tevékenységéről.

vissza az elejére


Dús Ÿ A textúra művésze

Jubileumi dús-tárlat a zsinagógában

n Amerikából jött, de Zalaegerszegről ment. Vitte az itt szerzett kulturális és művészeti tapasztalatokat (a hetvenes években járunk), majd huszonöt év elteltével hazahozta az ottani inspirációkat, tudást, na és a sikereket. Dús László festőművész 75. születésnapját ünnepli.
 

– pP –

A jeles alkalomból jubileumi kiállítása nyílt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben; csak így egyszerűen DÚS címmel. De ez lett a neve annak az impozáns katalógusnak is, mely az évfordulóra készült, s melyhez a zalaegerszegi önkormányzat nyújtott támogatást.
Lekopott falak, vakolatrétegek, graffitik és építmények. Megbontott tér; a zsinagóga kiállítási protokolljához képest szokatlan elrendezés. Most viszont legalább nemcsak a zene, hanem a képzőművészet vonatkozásában is értelmet nyert a lent és a fent. Hiszen Dús László földszintre épített fala akkor nyer igazán értelmet, ha az emeletről le is nézünk ráMy new abstract – hirdeti a művész a fal egyik oldalán, míg a tetején festőhengerrel a kezében éppen újjáfest/elfed valamit.
A tárlatnyitón Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte az alkotót. Mint fogalmazott: a szülőváros számára olyan érték a művészete, amit meg kell becsülni. Annál is inkább, mert Zalaegerszegnek fontos az innen elszármazott és az itt megtelepedett, otthonra lelt alkotók tisztelete.
Takács Ferenc irodalomtörténész a kiállítást megnyitva elmondta: Dús tehetsége itthon is korán megmutatkozott, művészete azonban az USA-ban bontakozott ki igazán. Ott ébredt művészi öntudatára. Azt is mondhatjuk, hogy Dús László az amerikai nép ajándéka nekünk, de a dolog fordítva is igaz, hiszen mégiscsak innen indult az alkotó, akinek ma Amerika számos galériájában és múzeumában megtalálhatók művei. A képzőművész 1999 óta újra Magyarországon él, így valamilyen formában „újra kell hasznosítanunk” Dúst, s ehhez segít többek között a mostani tárlat.
A zsinagógában nyílt kiállításon – ahogy az irodalomtörténész fogalmazott – kidobásra ítélt tárgyak, letépett plakátok kerülnek fel esetlegesen különféle felületekre; építményekre, lekopott falakra. Piszkos nagyvárosok látványa tárul elénk, és a művész tudatosan vadászik is erre a látványra. Tulajdonképpen kész Dús-művekkel vannak tele a városok, persze azért még hozzájuk kell tenni valamit.
Dús a textúra művésze: az innen-onnan összeszedett anyagok önreferenciális látványfelületet alkotnak. Éppen ezért nem köthető tisztán a pop art-hoz (a hétköznapi tárgyakat, a mindennapi élet képi ikonjait felhasználó irányzathoz) munkássága. Van benne ugyanis némi absztrakt expresszionizmus (színek és formák egymáshoz való viszonyrendszere), ami épp a pop art ellentéte.
Bár az összhatás nem felhőtlen, sőt némileg komor, nyomasztó hangulatot áraszt, mégis harmonikus, és töredezettsége, rétegzettsége ellenére is teljes. Hiszen jól ismerjük ezeket a falakat. Mert közöttük járunk, s valahol a mi alkotásaink is. Mert mi ragasszuk, tépjük, koptatjuk és gyakran hagyjuk elpiszkolódni, amortizálódni ezeket az anyagokat, felületeket. A felületeket, amik lelakottságukban is szépek, hiszen az élet rejlik bennük.
A tárlat július 7-ig látogatható..
 

vissza az elejére


Szakemberek letelepítése

A helyi gazdaság élénkítéséért

n A lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló önkormányzati rendelet módosítása változtatott a költségelven történő lakásbérbeadásra benyújtott pályázatok elbírálási rendjén.

Korábbiakban a vállalt befizetés összege határozta meg a pályázatok sorolását, és kizárólag vállalásegyenlőség esetén volt lehetőség a pályázó egyéb körülményeinek mérlegelésére. A módosítás lehetővé teszi, hogy a lakásügyekért felelős szakbizottság mérlegeljen. A közgyűlés bérlőnek jelölheti ki azt az igénylőt, aki önkormányzati feladatot lát el, illetve az önkormányzat által támogatott tevékenységet végez.
A lakásbérbeadás csak határozott időre, legfeljebb egy évre történhet, de további négy alkalommal meghosszabbítható. A módosítás célja az volt, hogy a képviselő-testületnek legyen lehetősége legfeljebb ötéves időtartamra meghosszabbítani a bérbeadást, ha a bérlő nem talál más lakhatási megoldást, és továbbra is önkormányzati feladatot lát el.
A helyi gazdaság élénkítése érdekében történő lakásbérbeadás céljából az önkormányzat egyeztetett a helyi vállalkozásokkal. A cégek visszajelzései alapján igény mutatkozik szakemberek letelepítésére. A cégek kérték, hogy a szakemberek mellett a társaságokkal is legyen lehetőség bérleti szerződés megkötésére.
 

vissza az elejére


A tízes szám bűvöletében

Csárdáskirálynő és jubileumi évad a kvártélyházban

n Tízedik, jubileumi évadát kezdi meg hamarosan a Kvártélyház Szabadtéri Színház. Az ünnep alkalmából tíz alkalommal játsszák el az egyik legnépszerűbb nagyoperetett, a Csárdáskirálynőt; de lesznek más programok is.

- pet –

A Kvártélyházi Nyári Fesztivál programjairól a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Tompa Gábor, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője, valamint Gáspár Anna, a Manna Kulturális Egyesület vezetője.
A polgármester elmondta: a jól sikerült Egerszeg Fesztivál után máris újabb események várják a belvárosban a közönséget. A Dísz téren az Eb-Vitamin Napokon szurkolhatunk a magyar csapatnak, a Kvártélyházban pedig az immár hagyományos Zalaegerszegi Kortárs (ZA-KO) Művészeti Fesztivállal indul a szezon, a Manna-produkció jóvoltából. Balaicz Zoltán úgy látja: tíz esztendővel ezelőtt nagyon jó döntés volt, hogy a város egyik legpatinásabb udvarába került a nyári színház, ami be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.
A ZA-KO színházi fesztivállal kapcsolatban Gáspár Anna elmondta: immár negyedik alkalommal hoznak izgalmas előadásokat Zalaegerszegre. Olyan műsorokból válogatnak, amik nincsenek a közeli színházakban. Részben az a cél, hogy sok vidámság és derű legyen, de komolyabb előadásokkal is készültek. Július 1–10-ig tíz különleges színpadi produkcióra válthatnak jegyet a nézők.Július elsején egy Shakespeare-parafrázissal indítanak: a M/Ámor, vagy amit akartok című zenés „vígnépszínművelet” a Terminál Workhouse és a Manna közös előadása. Másnap egy operabeavató lesz a Katona József Színház jóvoltából, Cosí Fan Tutte címmel. A Mozart operájából készült darab zenei vezetője Dinnyés Dániel, rendezője pedig Göttinger Pál.
Immár hagyomány, hogy a kortárs fesztivál minden évben egy koncertnek is otthont ad; ezúttal Hernádi Juditot láthatja a közönség július 3-án. Az ezt követő napokban Göncz László: Olvadó jégcsapok című művének színpadi adaptációja, majd Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai című zenés párterápiája kerül műsorra. Sor kerül két monodrámára is: Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című előadásának Tenki Réka, Willy Russel: Shirley Valentine című konyhai komédiájának pedig Vándor Éva lesz a szereplője. A Bethlen Téri Színház, a Manna és a Tünet Együttes közös munkája révén egy egyszerre vidám és szívszorító baráti történetre is jegyet válthat a közönség. A Mary és Max című előadás egy kislány és egy középkorú, autista férfi különös barátságát meséli el. A Manna-produkció a gyerekekre is gondolt: július 3-án a János vitéz, július 10-én pedig a Tökváros című interaktív, élőzenés mesejáték kerül színre.
Tompa Gábor a Kvártélyházi Nyár programjaival kapcsolatban elmondta: július 12-én indulnak a szabadtéri színház saját programjai. Az idei repertoáron a jubileumi évad jegyében egy új és két régebbi előadást játszanak. A Komámasszony, hol a stukker? című vígjátékot nagyon szerette a közönség, remélik idén is nagy sikert arat. Csakúgy, mint A padlás, ami az elmúlt tíz év egyik legkedveltebb előadása volt. 2008-ban mutatták be először a Kvártélyházban, s most ismét várják rá a zalaegerszegieket és a környéken élőket. Az évad legnagyobb attrakciója pedig a Csárdáskirálynő lesz. A darab épp 100 esztendős, így egy dupla jubileum a mostani bemutató. A nagy népszerűségnek örvendő operett szereplői között találjuk többek között Debrei Zsuzsát, Bot Gábort és Hertelendy Attilát is. Az operettet július 28-án láthatja először a közönség.
Az előadások részleteiről és a jegyvásárlásról a kvartelyhaz.hu oldalon lehet bővebb információkat találni.
 

vissza az elejére


Névváltozás

n A zalaegerszegi megyei kórház immár a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nevet viseli – erről tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Halász Gabriella főigazgató.
 

Mint ismert, az elmúlt évben a megye díszpolgárai, közéleti, tudományos és művészeti élet szereplői – az egyházak támogatását maguk mögött tudva – fogalmazták meg azt az igényt, hogy a kórház a gyógyító identitást tükröző, saját nevet kapjon. Az intézményi nagyberuházás lehetővé tette a kórházkápolna kialakítását, Ocsovai Grácián ferences plébános pedig 2012 őszén Szent Rafael gyógyító főangyal bronzszobrát ajándékozta a kórháznak.

vissza az elejére