A legidősebbek megyéje lehet
 
Sötétedés után a múzeumban
 
Játszótéri vakáció
 
Közös program

A legidősebbek megyéje lehet

Zalára nagyon jellemző az elöregedés

n A zalai népesedési helyzetről készített tájékoztatót dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos, a részletekkel a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén ismerkedtek meg a képviselők. Elhangzott, az országos átlaghoz képest Zalában kedvezőtlenebbek a népesedési mutatók. 1980-tól napjainkig mintegy hatvanezerrel csökkent a megye lakosságának a száma.

– V. Zs. –

Nemzetközi összehasonlításban 2013-ban Európában 35 állam közül Magyarországnál csupán Bulgária, Szerbia, Lettország és Litvánia mutatói jeleztek nagyobb népességfogyást. Ennek tükrében Zala megye népesedési viszonyai még drámaibb képet festenek. A súlyos demográfiai helyzet hátterében a legfontosabb jellemzők, hogy kevés gyermek születik és a termékenység messze elmarad a népesség reprodukciójához szükséges szinttől. Kevesebb házasságot kötnek, ezek jelentős hányada válással végződik. Növekedett az élettársi kapcsolatok és az ilyen kapcsolatokból született gyermekek száma. Az emberek sokkal tovább élnek, a várható élettartam folyamatosan nő, bár elmarad az EU-átlagtól, így nő az idősek részaránya – állapítja meg a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya.
Az egyre csökkenő születésszám következtében az öt év alatti korosztály jelentősen kisebb, mint az azt következő korcsoportoké, egészen a 65–69 éves korcsoportig bezárólag. A 15 évnél fiatalabbak aránya, míg 1980-ban 21,6 százalék volt, 2015-re 12,8 százalékra csökkent. A 65 év felettiek aránya pedig 14 százalékról 19,6 százalékra növekedett.Zala megye különösen kedvezőtlen helyzete megmutatkozik az öregedési index meredeken emelkedő trendjében, mely az országos szintet is jelentősen meghaladja. 2015-ben több mint 53 százalékkal több volt a 65 év felettiek száma a 15 év alattiakéhoz képest.
Az elmúlt negyedszázad a családi viszonyok tekintetében is jelentős változásokat hozott. A házasságkötések száma 1990-hez képest 2015-re csaknem a felére csökkent, míg a válások száma ezen időszak alatt stagnált. Az elmúlt évben a megyék közül a legkevesebb házasságot Zala megyében kötötték: a népesség 44,5 százaléka élt házasságban, az egyedülállók aránya 32,4 százalék, a többiek elváltak, illetve özvegyek. Az elmúlt 15 évben az első házasságukat kötők átlagéletkora öt évvel emelkedett: a férfiaknál 32,5 évre, a nőknél 30 évre nőtt.
Zalában 2015-ben 3 ezer 900-an haltak meg, a születéskor várható élettartam az elmúlt másfél évtizedben a férfiaknál 67,1 évről 72,8 évre, a nőknél 76,7 évről 79 évre növekedett.
 

vissza az elejére


Sötétedés után a múzeumban

Hívogató tárlatok és ritkaságok zenei programokkal

n Gyerekzsivajtól volt hangos a Múzeumok Éjszakáján a Göcseji Múzeum, melynek kertjét és minden helyiségét érdeklődő családok vették birtokukba szombat este.

– A. L. –

-Nagyon szeretjük ezt a programot, nagyon szereti a közönség is, amit visszaigazol az a nyolcszáz és ezer közötti látogató, akik minden évben eljönnek hozzánk olimpiától, foci-vb-től függetlenül – mondta érdeklődésünkre Kaján Imre múzeumigazgató, hozzátéve azt, hogy a foci-Eb-t figyelemmel kísérők sem maradnak le semmiről, az egyik helyiségben kivetítőn nézhetik a meccseket.
– Ez egy igazi intellektuális kaland, ilyenkor kicsit más is a közönség, mint egy hagyományos kiállításon, és ilyenkor mi is másképpen mutatjuk meg magunkat, mint amikor muzeológusként csak a tudományt képviseljük. Ez egy könnyedebb, játékosabb forma, ami munkánk elfogadottságát is növeli. Az intézmény közpénzből működik, igenis lássák az emberek, mi mindennel foglalkozunk – hangsúlyozta.
Nagy népszerűségnek örvendett A tudás kulcsa családi felfedező játék, mely során különböző kiállított tárgyakat kellett megtalálni. Mindeközben fegyver- és harci bemutatót tartottak a kertben a gyerekek nagy örömére, akiket kézműves-foglalkozások is vártak. Eredeti bronzleletek alapján gyakorolhatták a fibulakészítést, valamint a téglavetést és a karcolást.
A látogatók tárlatvezetéssel valamennyi kiállítást megtekinthettek, így többek között a Kőárkoktól a kőfalakig, Központok a Zala mentén kiállítást, továbbá Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes keramikusművész tárlatát, aki szobrai inspirációiba avatta be közönségét. A rendezvényt zenei programok is kísérték, felléptek a Pálóczi-zeneiskola növendékei, késő este Cseh Tamásra emlékezve koncertet adott a Vodku Fiai zenekar.
A Göcseji Múzeum a közelmúltban két új műtárggyal gazdagodott, Kisfaludi Strobl Zsigmond carrarai márványból készült, Kallós Ernőnét ábrázoló portrészobrával, valamint a megyeszékhelyi internálótábor egyik foglyának 1922-ből származó emlékkönyvével. Ezeket először tekinthették meg a látogatók, akik több előadáson vettek részt: dr. Kostyál László művészettörténész Vajda Lajos avantgárd festő életútját ismertette, míg Megyeri Anna történész az első világháború egerszegi hőseiről beszélt.
Mészáros Rebekának, aki idén fejezte be az általános iskolát, már nem újdonság a Múzeumok Éjszakája.Sokkal érdekesebb, mint könyvből tanulni, ezért vagyok itt már harmadik alkalommal, vélekedett. Szintén nem először látogatott el a rendezvényre Pénzesné Horváth Éva. A múzeum ilyenkor egy egészen más oldaláról mutatkozik meg, és kínál mindig valami pluszérdekességet, mondta. Számára ez most a Kőárkoktól a kőfalakig időszaki kiállítás, amit szintén meg fog tekinteni. Galamb Beáta Alsónemesapátiból érkezett kislányával. Sok jót hallott már a programról, ezért biztos benne, hogy mindkettőjük számára különleges élmény lesz a múzeum effajta bemutatkozása.
A Göcseji Múzeum a megyei és a városi könyvtárral, a Zalaegerszegi Törvényszékkel valamint a megyei büntetés-végrehajtási intézettel együttműködve szervezte meg a Múzeumok Éjszakájának programjait. A rabomobillal most sokan önként utaztak, és kóstolták meg a fogva tartottak által sütött pogácsát.

 

vissza az elejére


Játszótéri vakáció

Programok a bóbitán

n Vakációzni várják a gyerekeket a Bóbita játszótérre a nyár folyamán öt alkalommal szervezett külön programokkal. Az Apáczai Művelődési Központ által már hosszú évek óta hagyományos nyári rendezvény célja, élményt nyújtani azoknak a gyerekeknek is, akikre más nyaralási lehetőség nem vár.
Vakációzni várják a gyerekeket a Bóbita játszótérre a nyár folyamán öt alkalommal szervezett külön programokkal. Az Apáczai Művelődési Központ által már hosszú évek óta hagyományos nyári rendezvény célja, élményt nyújtani azoknak a gyerekeknek is, akikre más nyaralási lehetőség nem vár.
 

Közel 20 éve már, hogy különböző helyszínekkel és változó gyakorisággal játszótéri vakációt szervezetek a gyerekeknek a Kertvárosban az ÁMK munkatársai. Mint elmondták, az élmény a lényeg, bár a népszerűséget nem csökkentette, hogy immár második alkalommal a legaktívabb gyerekek között három kerékpárt sorsolnak ki a rendezvénysorozat végén.
A programkínálat is évről évre más, volt amikor énekes-zenés blokk is helyet kapott a magyar népzenére alapozva. Az idén azonban a tavalyi évhez hasonlóan kézműves-foglalkozásokat biztosítanak a meghívott animátorok, az ÁMK munkatársai pedig ügyességi feladatokkal várják a gyerekeket, akár már bölcsődés korosztálytól is.
A nyár folyamán öt alkalommal várják az érdeklődőket, akik között már az első programon, június
22-én is voltak visszatérő családok. A rendezők megjegyezték, hogy nemcsak a Kertvárosból és nem is csak a városból jönnek játszani vágyó gyerekek, hanem a környező falvakból is.
A játszótéri vakáció kéthetente szerda késő délutánonként várja az érdeklődőket a Bóbita játszótérre. A zárónapon, augusztus 17-én pedig a rendszeres résztvevők között három darab kerékpárt sorsolnak ki.

vissza az elejére


Közös program

n A Miniszterelnökség és a Horvát Köztársaság Területfejlesztési és EU-támogatások Minisztériuma meghirdette az Interreg V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 első pályázati felhívását.
 

A kiírás értéke 26,5 millió euró, amely három prioritást tartalmaz: a finanszírozás 85 százalékban ERFA-forrásból, 10 százalékban nemzeti társfinanszírozásból és 5 százalékban önrészből áll. A programban négy témában sikerült partnerséget kialakítani és pályázatot beadni Zalaegerszegnek. horvát településekkel. Ezek a következők: elektromos bérkerékpárrendszer kialakítása, új köztéri hulladékgyűjtő rendszer bevezetése, helyi gasztroturizmus és a városok közötti sportegyüttműködés.
A közgyűlés úgy döntött, a jövő évi költségvetésben a pályázat kedvező elbírálása esetén biztosítja az 5 százalékos önrészt.

vissza az elejére