A hittel végzett munkáért
 
Csökkenő bürokrácia Kitüntetések és jövőkép
 
Pénzügyi ismeretek
 

A hittel végzett munkáért

  Alapellátásban dolgozókat tüntettek ki

 n A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi alapellátásában dolgozókat Zalaegerszeg   önkormányzata az Arany Bárány Hotelben megrendezett ünnepségen. Minden év július elseje a magyar  egészségügy legnagyobb ünnepe. Ekkor született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője.

  – AL –

Balaicz Zoltán polgármester beszédében úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy az ünnepnap éppen Semmelweis Ignác születésnapjára esik, hiszen a neves előd kora és minden őt követő nemzedék orvosai, ápolói, védőnői számára példát mutatott lelkiismeretességből, kötelességtudásból, önzetlenségből, s életével igazolta, hogy a hittel végzett munka igazi szolgálat.
– Nagy örömömre szolgál, hogy a zalaegerszegi egészségügyi alapellátásban részt vevő orvosok, ápolók, védőnők is ebben a szellemben, mindenkor a betegek gyógyulását szem előtt tartva végzik áldozatos tevékenységüket – hangsúlyozta.
A polgármester kitért arra, hogy a nem kellő megbecsülés miatt az utóbbi időben felgyorsult az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása. Úgy vélte, hogy a kidolgozás alatt álló életpályamodell fontos lépés lehet a folyamat visszafordítására, az orvosok, nővérek helyben tartására. A Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítása az első mérföldkő ezen az úton.
Balaicz Zoltán jelezte, hogy az önkormányzat évek óta kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi alapellátás fejlesztésére. Ennek keretében a TOP-programban 353 millió forintot fordítanak további korszerűsítésre. A fejlesztés tizennégy háziorvosi (kilenc felnőtt- és öt gyermekpraxis) körzetet, tíz védőnői szolgálatot (kilenc területi és egy ifjúsági), valamint a központi ügyelet épületét érinti.
A Semmelweis-nap alkalmából kiemelkedő színvonalú munkája elismerésül kitüntetést vehetett át dr. Gróf Ágoston fogorvos, Rónai Erzsébet fogászati szakasszisztens, dr. Csordásné dr. Sallai Alexandra iskolaorvos, Gaál Istvánné asszisztensnő, dr. Benkőné Takács Ágota asszisztensnő és Szekérné Büki Erzsébet védőnő.

vissza az elejére


Csökkenő bürokrácia

n Az állami tisztviselői kar létrejöttével új korszak kezdődik, amelyben egzisztenciális stabilitást igyekeznek nyújtani az ezen a pályán dolgozóknak – hangsúlyozta Lázár János a megyei kormányhivatal köztisztviselők napi ünnepségén Zalaegerszegen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter gratulált minden magyar állami tisztviselőnek, köztisztviselőnek az éves munkájáért. Hozzátette, idén ötmillió magyar választópolgár fordult a járási hivatalokhoz, a kormányablakokhoz és a kormányhivatalokhoz. Kitért arra, folyamatosan növelnék ezerre, majd kétezerre azoknak az ügyeknek (beleértve az adóhatósági ügyeket is) a számát, amelyek a kormányablakokban intézhetők.
Kiemelte, a versenyképesség növelése érdekében az a cél, hogy Közép-Európában Magyarország legyen a legerősebb ország. Ennek feltételét a gazdaság mellett a magyar tudás nemzetközi versenyképességében látja. Ehhez rendezett államra van szükség, amelynek nemcsak a költségvetése rendezett, hanem rendezetten intézi a hozzá forduló választópolgárok, ügyfelek ügyeit is.
Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott, aki elmondta, Zala megye hét kormányablakát a megnyitás óta csaknem 490 ezren keresték fel. Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a Modern városok program részeként százmilliárdos fejlesztés valósul meg Zalaegerszegen.

vissza az elejére


Kitüntetések és jövőkép

A szent rafael kórház semmelweis-napi ünnepségén

n Az elmúlt évben elkészítették a kórház stratégiai programját, melyben kőkemény önértékelést végeztek, mint Semmelweis, amikor is szembenézett azzal, hogy neki is felelőssége van a gyermekágyi láz kialakulásában – dr. Halász Gabriella fogalmazott így Semmelweis-napi ünnepségükön az Arany Bárány Hotelben.

– AL –

A zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatója, mint mondta, ez a terv a korábbiaktól abban különbözik, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett a belső folyamatok tökéletesítésére is hangsúlyt helyeztek. Kiemelt stratégiai célként határozták meg a kardiológia, a szívsebészeti centrum, a rehabilitációs szolgáltatások, a minimál invazív és az egynapos sebészeti beavatkozások fejlesztését, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztikus és terápiás lehetőségeinek bővítését.
Javítani kívánják az ellátások és szolgáltatások hatékonyságát, a betegek számára tervezhető, kiszámítható módon, csökkentve a várakozási időt. A stratégiai terv továbbá tartalmazza a megye lakossága egészségének javítását; hogy csökkenjen az országos átlagtól való elmaradás, fejlesztik a kórház egészségügyi kommunikációját. A főigazgató szólt a napokban bejelentett ágazati béremelési program jelentőségéről is.
A rendezvény elején dr. Husz Viktória, a szülészeten dolgozó rezidens orvos mutatta be Semmelweis Ignác életútját, aki rájött a klórmészoldatos kézmosás életmentő fontosságára a szülő nők érdekében. Ezt követően egy rövidfilmben tekinthették meg az ünneplők kórházuk elmúlt egy évének fontosabb történéseit, a szívcentrum átadásától a különböző nagy értékű diagnosztikai eszközök, röntgenkészülékek üzembe helyezéséig. A filmből kiderült az is, hogy az elmúlt évben 900 ezer járó- és 40 ezer fekvőbeteget láttak el, valamint 10 ezer műtétet végeztek el.
Az ünnepség hagyományosan a kitüntetések átadásával folytatódott. Bejelentették, hogy dr. Tüske György, a központi műtő főorvosa miniszteri elismerésben részesül. A Zala Megyei Kórházért oklevelet kapott Baján Andrea, a belgyógyászat szakasszisztense, Gecséné dr. Vecsey Zsuzsanna, a pulmonológia főorvosa, dr. Hegedüs Éva, a fül-orr-gégészet főorvosa, dr. Horváth Imre, az intenzív osztály főorvosa, dr. Lutár András, az általános sebészet adjunktusa, Molnár Róbertné tb-főelőadó valamint Pais Tamás szociális munkás.
Főigazgatói dicsérő oklevélben húsz fő részesült. Orvosi kategóriában első helyezéssel nívódíjat kapott dr. Herr-Tóth Ildikó, és második helyezéssel dr. Bagosi Zoltán, szakdolgozói kategóriában pedig Kovács Ildikó. Az Év Oktatója címet dr. Horváth Imre, az intenzív főorvosa érdemelte ki. Az újonnan alapított díjat prof. dr. Gasztonyi Beáta és dr. Husz Viktória rezidens adta át.

vissza az elejére


Pénzügyi ismeretek

n Az úgynevezett Z-generáció – vagyis a mai középiskolások – pénzügyi kompetenciáinak fejlesztését tűzte ki célul a Magyar Közgazdasági Társaság Zalaegerszegi Ifjúsági Szervezete.
 

Azzal az élet- és élményszerű pénzügyi foglalkozássorozattal és vetélkedővel, amelyet a 2016/17-es tanévben szerveznek a zalaegerszegi diákoknak a BGE gazdálkodási karán. Az összesen 11 foglalkozás – melyet a BGE oktatói vezetnek – 2017 tavaszán vetélkedővel zárul, ahol tesztelhetik tudásukat a fiatalok.