Melyiket miért fogyasszuk? A jövő városa legyen
 
Betelepítési kvóta elleni népszavazás  

Melyiket miért fogyasszuk?

Színes gyümölcsökkel egészségünkért

n  A nyár igen bőséges időszak a gyümölcsfélék választékát tekintve. Megörvendeztetnek bennünket a színskála meleg színeivel, nem csoda, hogy az ember kedve is vidámabb tőlük – mondja Monori Krisztina dietetikus.

– A. L. –

– Emellett finomak és táplálóak, és mivel bőségesen állnak rendelkezésre, az egészséges táplálkozás legegyszerűbb és leghatékonyabb módját választhatjuk velük. Ezért is buzdítanék mindenkit a napi mértékletes gyümölcsfogyasztásra – folytatja érdeklődésünkre. – Legfontosabb tulajdonságuk, hogy a vitaminokat (főleg a vízben oldódókat), az ásványi és rostanyagokat természetes állapotukban biztosítják szervezetünk számára. A nagy melegben alkalmasak a folyadékpótlásra, de csak a napi legalább másfél liter tiszta víz elfogyasztása mellett. További előnyük könnyű emészthetőségük, bár ilyenkor úgysem kívánjuk annyira a „nehezebb” ételeket. Így akár fogyókúrás céljaink elérésében is segíthetnek, a mértéket persze itt is tartani kell.
– Nyersen vagy főzve fogyasszuk?
– A sok értékes tápanyag, amit a gyümölcsök tartalmaznak, nyersen hasznosulnak a legjobban. A kánikulában üdítőleg hat egy tányér hideg meggyleves, így főzve is ajánlott fogyasztásuk. Sorra érnek a gyümölcsök, igazán sokféle könnyű és finom süteményt is készíthetünk belőlük.
– Érdemes gondolni a télre is.
– Használjuk ki ezt az időszakot a lekvárfőzésre is. Sokan mondják, hogy házi a lekvár, de ha megkóstoljuk, a boltihoz hasonlóan nagyon édesek. Próbáljuk meg eltenni kevesebb cukorral, vagy használjunk diabetikus befőzőcukrokat. Nagyon finom lekvár készíthető nyírfacukorral vagy eritrittel, melyek természetes édesítők. Mivel kevésbé emelik meg a vércukorszintet, az ilyen lekvárok a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetők. Természetes zselésítőnek használjunk almából készült pektint. A gyümölcsöket fagyasztani is érdemes télire, mert szinte megtartják összes vitamintartalmukat. A befőzés során elvesztett C-vitamint lehet pótolni aszkorbinsavval, csak langyos állapotban keverjük hozzá. Mivel vírusölő, tartósítószerként is alkalmazható.
– Milyen gyógyhatásai vannak az egyes gyümölcsöknek?
– A cseresznyében sok a C-vitamin, vízhajtó hatása miatt ajánlott a fogyasztása a vesekővel küszködők számára. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma a piros, de főleg a fekete ribizlinek, ezért kiemelkedő élettani hatással bír, a meggy pedig a köszvényes betegek számára hozhat enyhülést. Ezek a gyümölcsök piros színanyaguk révén daganatellenes hatással bírnak, védik az ereket, segítik a szív-, ér- valamint az immunrendszer működését. A baracknak kimagasló a rosttartalma, béta-karotin színanyaga az egyik legerősebb védőhatást fejti ki a szív- és érrendszerre.– Mire ügyeljünk tárolásuk során?
– A fáról frissen leszedett, vagy a piacon vásárolt gyümölcs másnapra akár 20–30 százalékot is veszíthet C-vitamin-tartalmából, ha nem sötét és hűvös helyen tároljuk.
– Említette a mértékletességet...
– A gyümölcsök finomak és táplálóak, de cukortartalmuk miatt nem mindegy, mit és milyen mennyiségben fogyasztunk belőlük. A cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott a banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök, de egy kis tálka cseresznyét, meggyet, almából, barackból egy-két darabot, illetve dinnyéből egy vékony szeletet megehetnek naponta.
 

vissza az elejére


A jövő városa legyen

Lázár: zalaegerszeg gazdaságfejlesztési programja példaértékű

n Nem csak születni, de élni is érdemes legyen a városban – fogalmazta meg Zalaegerszeg jövőképét Lázár János az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új zalaegerszegi gyárának avatásán. A beruházást a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 5 milliárd forintból valósította meg, melyből 500 millió forint az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert európai uniós támogatás.
 

N– Antal Lívia –

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, Zalaegerszeg a megyei jogú városok közösségében példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre az elmúlt években. Az Edelmann csoport, amikor hat évvel ezelőtt megvásárolta a tőkehiánnyal küzdő nyomdaipari vállalatot, ezt a város teljes támogatásával tehette. Méltatta azt is, hogy a város vezetése és képviselő-testülete a többi cégre is figyelve több ezer munkahely megtartását illetve újak létrejöttét segítette.
A miniszter kitért ennek fontosságára, emlékeztetve arra, hogy a zalai megyeszékhely korábban gazdasági nehézségekkel küzdött, munkahelyek ezrei szűntek meg váratlanul, volt olyan időszak, amikor csökkent a város adóbevétele, ezért új adókat kellett kivetni. A kormányzat segítségére valamint a zalaegerszegi választópolgárok adóforintjaira és áldozatvállalására volt szükség ahhoz, hogy a város talpon tudjon maradni, és fejlődni tudjon.
Az Edelmann csoport beruházását méltatva azt hangsúlyozta, hogy csomagolástechnikában piacvezető német családi vállalkozás zalaegerszegi gyára nemcsak Magyarországon, de Dél-Európában is fontos szerepet fog betölteni a következő időszakban, növelve a termeléskapacitást és az invesztíciót.
A miniszter a továbbiakban azokról a kormányzati intézkedésekről szólt, melyekkel Zalaegerszeget kívánják segíteni gazdaságfejlesztési céljai elérésében. A kormány ennek érdekében hozta meg területfejlesztési, területpolitikai döntését arról, hogy 40 milliárd forintos állami beruházással autonóm, vagyis önvezető járművek fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya épüljön Zalaegerszegen, az északi ipari parkban. Megemlítette továbbá, hogy 105 milliárd forintból négysávos úton fogják összekötni a 76-os főutat az M7-essel, valamint megépítik az M9-es autópályát Zalaegerszegtől Vasvárig.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hangsúlyozta, az északi ipari parkban megvalósult 4,5 milliárd forintos beruházás 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése. A fejlesztéssel a német és a magyar gazdasági kapcsolatok tovább erősödnek, Zalaegerszeg nyitott a Németországból érkező befektetésekre, az egykori Zalai Nyomda pedig jó kezekbe került az Edelmann konszernnél. A beruházáshoz az önkormányzat minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást igyekezett megadni. Talán ennek is köszönhető, hogy a cégcsoporttal már egy újabb, a szomszédos területre vonatkozó, bővítést tartalmazó szerződést is aláírtak.Hatalmas kitörési lehetőségnek nevezte a Modern városok program kormánnyal megkötött szerződését, amely új iparterületek kialakítását, csarnoképítéseket, logisztikai központ létesítését, iparvágány bekötését tartalmazza, valamint a sok évtizedes hátrány ledolgozása érdekében gyorsforgalmi összeköttetést biztosít Zalaegerszeg számára.
– Azt szeretnénk, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne! A jövő városához, egy erős városhoz erős helyi gazdaság szükséges! Városunk sikeréhez cégek, munkahelyek, dolgozó zalaegerszegi polgárok szükségesek, hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálja a jövőjét! – hangsúlyozta Balaicz Zoltán.
Dierk Schröder, az Edelmann konszern ügyvezetője elmondta, a zalaegerszegi gyár mind a termelési kapacitást, mind a minőséget tekintve a harmadik helyet foglalja el a cégcsoporton belül, ez a pozíció a következő években is tartható lesz. A beruházás révén a foglalkoztatottak száma 177-ről 280-ra nőtt az új 14 ezer négyzetméteres gyáregységben. Terveik szerint a dolgozók létszáma 300-ra bővül 2020-ig, a forgalom – amely tavaly 5 milliárd forint volt – eléri a 8 milliárd forintot, az export aránya pedig a jelenlegi 18 százalékról 30 százalékra nő.
  Vigh László országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében elmondta, Magyarországon 6 ezer német vállalkozás 300 ezer embert foglalkoztat jelenleg. Kiemelte, hazánk számára fontos stratégiai partner Németország, ahogy Zalaegerszeg számára az Edelmann jelenléte, hiszen segíti gazdaságfejlesztési programjaik megvalósítását a zalai megyeszékhelyen.
 

vissza az elejére


Betelepítési kvóta elleni népszavazás

Sínáthelyezés, megszüntetett átjárók

n Gazdasági és politikai szempontból is egyértelmű, hogy Magyarország érdeke az uniós tagság, a baj azzal van, ha az EU-s döntéshozatalt a talpáról a feje tetejére akarják állítani. 

Dr. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár fogalmazott így zalaegerszegi sajtótájékoztatóján, ahol a migráció, határvédelem és a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazásról volt szó. Az államtitkár utalt a brit népszavazásra, ahol, ha kis mértékben is, de az állampolgárok többsége az unióból való kilépésre szavazott. Oda kell figyelni az emberek véleményére, Európát nem lehet a feje tetejére állítani, a nemzetállamoktól hatásköröket elvonva döntéseket rákényszeríteni. Utalt ezzel a kényszerbetelepítés kérdésére.
Európa biztonsága most nagyon fontos, meg kell állítani a bevándorlást, hiszen az ide érkezők egy százaléka kapcsolatban lehet a terrorizmussal.Hangsúlyozta: Magyarországnak ne mondják meg mások, kit enged be az országba, „nem írtunk alá olyan szerződést, amely a bevándorlók, migránsok, elosztásáról szólna”. A kényszerbetelepítésre nemet kell mondani, ezért fontos a szeptember végi, október eleji népszavazás. Azt szeretnék, ha minél többen részt vennének rajta. A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: jó lenne, ha Magyarország továbbra is a béke szigete lenne. A bevándorlás kérdése száz évre is meghatározhatja a jövőt.
Tuzson Bence a családi otthonteremtés és a gazdaság fejlesztésének a kérdéséről is szólt. Utalt arra, hogy a kormány 2010-től, ha gazdaságról beszél, a családokról is beszél, a két kérdés ugyanis összefügg. Magyarországon a gazdaság a családokra épül. Szólt a rezsicsökkentés pozitív hatásairól, a családi otthonteremtési programról, az építési kedvezményekről. A kormány célja, hogy gyorsan és olcsón juthassanak a családok lakáshoz. Az építőipar előtt nagy feladatok állnak, hiszen ma az országban 40 ezer lakásra van szükség. Ez az ágazat pozitív hatással lehet a gazdaságfejlesztésre. A lakástámogatás kapcsán szólt az államtitkár a CSOK nyújtotta lehetőségekről is, megjegyezve, hogy jó családpolitikával lehet a népesség számát növelni. Jelenleg egy szülő nőre 1,4 gyermek jut, az ideális, a 2,1 lenne ahhoz, hogy a magyar népesség megmaradjon.
 

vissza az elejére