Tudjunk elsősegélyt nyújtani
 
Az erdő télen
 
Aki a természetet szereti
 
Jobbik: döntésekről
 
Búcsúzik a BGE rektora

Tudjunk elsősegélyt nyújtani

Krajczár jánosné kitüntetett védőnővel beszélgettünk

n Az egészségfejlesztés elkötelezettjeként vezet elsősegélyszakköröket és viszi a diákokat versenyekre Krajczár Jánosné, a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium iskolavédőnője, aki vöröskeresztes tevékenységéért dicsérő oklevélben részesült.

– A. L. –

Az elismerést Vasegerszegen, a Magyar Vöröskereszt fennállásának 135. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen vette át a közelmúltban.
– Hat éve tartok elsősegélynyújtás szakkört a gyerekek számára az iskolában. Először csak internetes versenyekre jelentkeztünk, majd amikor a tagokból összeállhatott egy csapat, a megyei Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyein is megmérettük magunkat – mondja érdeklődésünkre. – Tavaly volt az első év, amikor az általános iskolás és középiskolai korosztályban is tudtunk csapatot indítani a Mindszentyből. Idén az Izsák Imre Általános Iskolából is indult egy csapatom. Sajnos, egyik csapat sem jutott tovább a megyei döntőre, de szép helyezéseket értek el a területi versenyen. Az idei évet megelőző három évben a mindszentys diákokkal bekerültünk az országos döntőbe, ahol a középmezőnyben végeztünk.
– Érdeklődők a gyerekek?
– Igen, egyre többen szeretnének tagjai lenni a szakkörnek. Előfordult már éles helyzet is, amikor itt a Mindszentyben az egyik vöröskeresztes diák látta el sérült társát. Az iskolai rendezvényeken nagy népszerűségnek örvendenek elsősegélynyújtó bemutatóink, az idei megyei ministránstalálkozónak ez volt az egyik eseménye, a Szent Márton-évhez kapcsolódva. De ott vagyunk a városi programokon is, szintén együttműködve a Vöröskereszttel, melyeken gimnazistáink imitátorként szerepelnek egy-egy baleseti szimulációban. A bemutatók és a szakköri tagság a pályaválasztásra is hatással van. Vannak, akik mentőtiszti főiskolán, míg mások orvosi egyetemeken kívánnak továbbtanulni.
– A szakkör működéséhez eszközök is kellenek.
– A Vöröskereszt partnerségével pályázatokból próbáljuk előteremteni a szükséges eszközöket. Így szereztünk be nemrég egy felnőtt újraélesztő ambu babát. Egy új nyertes pályázatból pedig csecsemő ambu babát fogunk vásárolni. Ennek a projektnek imitátorképzés is a része a következő tanévben.
– Miért fontos, hogy már a gyerekek is rendelkezzenek elsősegély-ismeretekkel?
– Közös érdekünk, hogy bárki tudjon és merjen elsősegélyt nyújtani, pláne, ha életmentésről van szó. Örvendetes, hogy a város több iskolájában is vezetnek az iskolavédőnők elsősegélyszakköröket, mindezt mindnyájan önkéntesen, szívvel-lélekkel tesszük. Az iskola vezetése is támogatja a munkám, a hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak tanóra keretében tartok elsősegélyórákat. Sokan gondolkodnak úgy, hogy az elsősegély-ismeretnek az alapműveltség részévé kell válnia. A törekvés éppen ezért az, hogy az elsősegélynyújtás tantárgyként kerüljön be a nemzeti alaptantervbe.
– A Vöröskereszt jubileumi ünnepségén Zala megye kitüntetettjeként ismerte el munkáját.
– Örömmel és büszkeséggel tölt el az elismerés, de az érdem nem egyedül az enyém. Köszönet illeti az iskola vezetését, védőnő kollégáimat, a Vöröskereszt munkatársait és nem különben a szakkör tagjait, akik mindannyian komolyan veszik az elsősegély-nyújtó ismeretek átadását, illetve elsajátítását, a megszerzett tudás versenyeken való megmérettetését.

vissza az elejére


Az erdő télen

Amatőr fotósok profi színvonalon

n Több mint ezer fotó, háromszáz résztvevő – tömören ez a mérlege a Zalaerdő Zrt. amatőr fotósok számára az „Erdő télen” címmel tavaly decemberben meghirdetett pályázatának.

Az alkotásokból az egerszegi Keresztury Dezső VMK-ban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Flaisz Gergő, a házigazda intézmény igazgatója arról szólt, hogy az erdőnek két arca van, az egyik, amelyben ott vannak az emberek, a másik, az igazi, ahol a természet teljes szépségében tárul elénk. Örömét fejezte ki, hogy az erdő igazi arcát felvillantó fotók kiállításának helyet adhattak.
Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy társaságuk a gazdasági feladatok mellett fontosnak tartja a civil társadalom felé való nyitást, hogy az emberek széles körben megismerjék az igazán igényes fotókat, felhíva figyelmüket a természet megóvásának fontosságára.
Ezután Maros Sándor természetfotós, a zsűri elnöke méltatta a kiállítás jelentőségét, kiemelve a beküldött illetve kiállított fotók komoly szakmai színvonalát.
Végül Varga Attila átadta a 2. helyezett Gerlecz Lászlónak az Olvadás című képéért, valamint a 3. helyezett Molnár Istvánnak a Téli játék című képéért járó díjat. Az első, valamint a különdíjat Liziczai Miklós érdemelte ki, Téli vonalkód, illetve Ravaszdi című képével, ő azonban az átadáson egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni.

vissza az elejére


Aki a természetet szereti

Tájfutótáborban fiúk és lányok

n Első alkalommal szervezett a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Klub a Keresztury VMK-val partnerségben egyhetes, tájfutó napközis tábort. A sportklub adta a szakmai tudást, a művelődési központ pedig a helyszínt. A tematikus héten 31 diák vett részt, és a sikerre való tekintettel úgy tűnik, lesz jövőre is.

– A táborban voltak aktív tagok, illetve olyanok, akik családi kapcsolatok révén tartoznak a klubhoz és teljesen kezdők is. Ez utóbbiak valamelyik iskolai vagy egyéb bemutatón hallottak rólunk, és eljöttek kipróbálni ezt a sportágat – mondta Fehér Ferenc, a Trió Egerszeg ZTC elnöke. – Ennek megfelelően alapozó vagy versenyszervezői ismereteket nyújtottunk a délelőtti elméleti részben. Délután pedig különböző nehézségű gyakorlati feladatok várták az „újoncokat”, illetve az aktív tagoknak technikai edzést tartottunk. A helyszínek különbözőek voltak. Épületen belül kezdtünk, aztán a VMK környékén, majd a hét vége felé az Alsóerdőn és a Falumúzeumban kellett tájékozódni és célba érni térkép, tájoló, iránytű, időnként gyakorlott tájfutó segítségével.
– Hátrányban vannak e sportágban a hölgyek?
– A táborban jelen lévő 7–18 éves korosztály teljesen vegyes volt, ahogy az aktív sportolóknál is ez jellemző. Talán a senior versenyzők között kevesebb a nő. A tájékozódást meg lehet tanulni, és mint most is volt rá példa, a lányok kitartásával nincs probléma.
– Milyennek ítéli a tábor sikerét?
– A cél néhány alap dolog bemutatása és élményadás volt, ezt teljesítettük. A tábor visszhangja nagyon jó, és sikert mutatja az is, hogy a klasszikus edzőtáborba, Lentibe, a napközis táborosok egy része is jelentkezett.
– Mi a jó ebben a sportban?
– Ennél szebb sport nincs, jobb lehet, hogy van. Aki szereti a természetet és a szabadban mozgást, annak ideális. A saját képességeknek megfelelő döntéseket kell hozni a terepen, nem biztos, hogy a leggyorsabb futó ér elsőnek célba, ha nem méri fel, hogy a terepviszonyok alapján mi az ideális haladási mód. Fontos a kondíció, a fizikai felkészültség, de ugyanígy szükség van jó tájékozódási képességre a térkép és a valóság összevetésére.
– Költségek?
– A jó cipő alapvető. Aztán a versenyekre járás is pénzbe kerül, de egy idő után ki kell mozdulni a megszokott környezetből, hiszen ismeretlen tájon lehet fejleszteni a tájékozódási képességet – mondta Fehér Ferenc, aki 26 éve edzőként is hódol eme sportnak.
 

vissza az elejére


Jobbik: döntésekről

n A júniusi közgyűlés egyik váratlan napirendje volt a korábbi kéményseprő szolgáltató társasággal a megkötött szerződés felbontása és az állami rendszerbe való betagozódás – fogalmazott közgyűlést követő sajtótájékoztatóján Pete Róbert önkormányzati képviselő, a Jobbik helyi elnöke.
 

Hozzátette: bár az előterjesztés szépen fogalmazott ennek szükségességéről, pedig mindössze egy mondat ennek magyarázata. A kormány nem akarja kifizetni azt a pénzt az önkormányzatnak, amely járna neki ahhoz, hogy a szolgáltatást biztosítani tudja. Pete Róbert szerint az állam miatt újabb magyar vállalkozás kerül nehéz helyzetbe Zalaegerszegen. Amióta a Fidesz kormányoz, sok magyar vállalkozásnak okoztak áthidalhatatlan nehézséget. A másik kérdés, hogy milyen lesz az ellátás biztonsága az új rendszerben? Bár ingyen lesz a szolgáltatás, de csak kétévente kerül sor ellenőrzésre.

vissza az elejére


Búcsúzik a BGE rektora

n Mandátuma lejártával leköszön rektori tisztségéről Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora. A posztot 2007 óta betöltő felsőoktatási szakember vezetése alatt a korábbi BGF először az alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, majd egyetemi státuszt kapott.

Szorosra fűzte együttműködését a vállalati szektorral, és elindította a duális képzést, bővítette az intézmény nemzetközi kapcsolatait. Vezetése alatt vált a BGE az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemévé, melynek végzős hallgatói a legkeresettebb gazdasági szakemberek közé tartoznak. Meghatározóvá vált az intézmény munkaerőpiaci igényekhez igazodó, gyakorlatorientált képzési szemlélete.
A zalai régió munkaerőpiaci lehetőségeinek fejlesztése, fiataljainak, értelmiségének megtartása érdekében 2011-ben az addig a pénzügyi és számviteli kar részeként működő zalaegerszegi intézet Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven önálló karrá vált.

vissza az elejére