Az első fecske
Röviden
 
Az új elnök tervei
 
Verseny után verseny az atlétáknál
 
Taroltak a Zalaszám ZAC szenior atlétái

Az első fecske

A maximumra törekszik villám balázs

n Villám Balázs az első nyári szerzeménye a ZTE labdarúgócsapatának. A 27 éves, jobb oldali védő Szolnokról érkezett, és 1+1 éves szerződést kötött a kék-fehérekkel.

– Kalocsán ismerkedtem meg a focival. Az általános iskolában örökmozgó kissrác voltam. Hogy energiámat lekössem, a foci mellett kézilabdáztam egy kis ideig – tekintett vissza a kezdetre Villám Balázs. – Kalocsáról kerültem a Vasashoz, majd a Baja következett, aztán a Dunaújváros színeiben tértem vissza az NB I-be. Onnan kerültem Szolnokra, és a nyári átigazolás során következett a ZTE.
– Az egerszegi csapaton kívül hívták más helyre, vagy csak a ZTE tett ajánlatot?
– Érdeklődtek más helyről is irántam. A ZTE tavaly is jól teljesített, idén is hasonlók a célok. A csapat játékoskerete is alig változott, ezek mindenképpen vonzóak voltak számomra, hogy a ZTE-hez igazoljak.
– Mennyire ismerte a ZTE játékosait, sikerült már beilleszkednie?
– Forgács Andrással már játszottam együtt, a többieket a pályáról ismerem. Jó közösségbe kerültem, a beilleszkedéssel nem volt gondom.
– Kicsit korai, de elképzelése szerint milyen lehet az idei ZTE?
– Idén is biztosan ott lehet az NB I-ért küzdő csapatok között.
– Egyéni tervei a ZTE-nél?
– Szeretnék stabil helyet kiharcolni a csapatban, a pályán pedig a maximumot kihozni magamból. Remélem, hogy a csapattársakkal együtt jó évet zárunk.

vissza az elejére


Az új elnök tervei

Erős vidéki fellegvárrá válni

n Vörös Zoltán, az egerszegi súlyemelés alapítója már csak tiszteletbeli elnöke a ZTE-nek. Az új elnök Takács Tamás lett, akinek nem idegen a sportág, maga is űzte.

– Hosszú ideje itt vagyok már az egerszegi súlyemelőklubnál – kezdte Takács Tamás. – Nyugodtan mondhatom, semmi nem tántorított el, itt ragadtam. Civilben nevelő tanárként dolgozom. Nem idegen számomra a gyerekek, a fiatalok közege.
– Egykor profi versenyzője is akadt a ZTE-nek, mára maradt csak a nevelés…
– Manapság a gyerekeket több terület is vonzza. Amikor Vörös Zoltánék megalapították Egerszegen a súlyemelést, más világot éltünk. Ma már meg kell küzdenünk a gyerekért. Az edző kollégákkal – Papp Péterrel és Lőrincz Istvánnal – együtt azon dolgozunk, hogy minél többen kedveljék meg a súlyemelést. Iskolákba is eljárunk, és a nyáron több edzőtábort is tartunk. Igyekszünk bővíteni a létszámot. Várjuk a 10–11éves fiúkat, lányokat. Egy tévhitet is szeretnék eloszlatni. A súlyemelésben sem sérülnek meg többen, mint más sportágakban. Sajnos, sok a tévhit a sportágunkkal kapcsolatban. Nálunk először a technika elsajátításán van a hangsúly, amikor a gyerek maximálisan elsajátította a sportág elemeit, azután nőhet a rúdon a súly. A már említett két szakképzett edzőnk maximálisan figyel a terembe lejáró fiatalokra. Reménykedünk, hogy a nyári táborok után többen itt ragadnak a klubnál.
– Bővült a saját rendezésű versenyeik köre...
– Nemrég rendeztük meg a kölyökbajnokságot, amelynek nagy sikere volt. Ugyanakkor hagyományos versenyeinket, a Göcsej Kupát – amelyet az országos szövetség is támogatott –, valamint a Kiss Róbert-emlékversenyt természetesen továbbra is megrendezzük. Külföldre is elvisszük a város, a ZTE hírnevét, az Alpok–Adria Kupa rendszeres résztvevői vagyunk. A mastersversenyeken Papp Péter rendre eredményesen szerepel, Bakos Erik révén pedig korosztályos válogatottal rendelkezünk.
– Az önkormányzat is a kiemelt sportágak közé sorolta Egerszegen a sportágat…
– Óriási segítség számunkra a kiemelés, rá akarunk szolgálni a bizalomra, hogy öt év múlva is ott lehessünk a kiemeltek között. Nagyon sokat jelent számunkra a Magyar Súlyemelő Szövetség anyagi támogatása is. Költségvetésünk is ezen a két fő pilléren nyugszik. Mellette a Kiss Róbertről elnevezett alapítványra beérkező 1 százalékos adófelajánlások is segítik a működésünket. A városi sportcsarnokban pedig jó körülmények között dolgozhatunk.
– Hová szeretné eljuttatni a ZTE SK-t?
– Reálisan az utánpótlás-nevelést célozhatjuk meg, abban viszont vidéki fellegvár akarunk lenni.

vissza az elejére


Verseny után verseny az atlétáknál

Csóti jusztina két számban is bajnok

n Az atléták Szombathelyen megrendezett kétnapos junior- és U–23 bajnokságán – melyen a nyílt számokkal együtt 90 versenyszám került lebonyolításra, és közel 350-en indultak el – kitettek magukért az egerszegi atléták.

Az U–23 korosztálynál Szűcs Valdó 110 méteres gátfutásban 13,85 mp-es eredménnyel fölényesen lett első, rajta kívül Balogh Péter 200 méteren 2. lett, csakúgy, mint a 4x100 ill. 4x400 méteres váltó. Horváth Lotti 11,26 méteres ugrással pedig bronzérmet szerzett.
Még jobban szerepeltek a junior (18–19 éves) atléták, a Zalaszám-ZAC négy aranyéremmel gazdagodott.
Csóti Jusztina, aki nemrég 100 méteren megfutotta a junior vb-hez szükséges szintet (11,76 másodperc), ezúttal a bajnoki aranyakért szállt harcba. Csikós József tanítványa 100 méteren 11,97 mp-cel győzött; és 200 m-en is nyert, ráadásul a 23,99 mp-es ideje szintén junior vb-szintet ért számára. – Jusztinának erős ellenfelek kellenek, mert fel tud nőni a feladathoz, s hétről hétre egyéni csúcsokat javít – kommentálta az edző a versenyző szereplését. A sérülése után lassan magára találó Ferenczi Melinda két bajnoki ezüstöt szerzett: 100 méteren 12,26 mp-es, 200 méteren pedig 24,24 mp-es idővel, mely mindössze 4 századmásodperccel marad el a vb-szinttől.
A ZAC atlétái közül Hári Anna egy év pihenő után visszatérve megnyerte a 100 m-es gátfutás döntőjét (14,59 mp), Veiland Violetta fő versenyszámában, a súlylökésben magabiztos, fölényes győzelmet aratott 13,57 méterrel, diszkoszvetésben pedig 38,62
m-es eredménye már dobogót ért.
Az első versenynapon Ott Benjamin 1500 méteren ezüstöt érően futott remek egyéni csúcsot (3:59,46), másnap pedig a 800
m-es döntőben egyéni legjobbját futva (1:52,64) második ezüstérmét szerezte meg.

 

                                                                         

 

Csóti Jusztina

Csóti jusztina két számban

Miskolcon került megrendezésre a Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia U–20-as válogatott viadal, ahol a magyar csapatba beválogatott egerszegi atléták kiválóan teljesítettek.
Csóti Jusztina tartva kirobbanó formáját, 11,88 mp-es jó időeredménnyel megnyerte a 100 m-es síkfutást, illetve jelentős szerepe volt a 4x100 m-es váltó győzelmében. A 46,22 mp-cel győztes kvartett második embere Ferenczi Melinda volt, aki 200 m-en 24,39
mp-es teljesítménnyel ezüstérmes lett. Hári Anna a 100 m-es gátfutásban ellenszélben, 14,63 mp-es idővel szintén második helyezést ért el. Ott Benjamin a 800 m-es síkfutásban futott remek egyéni csúcsot, 1;52,22 perces idővel harmadik lett. A versenyt befejező női súlylökésben Veiland Violetta 13,63 m-ig lökte a súlygolyót, ami ezüstöt ért, megszerezve ezzel az egerszegiek hatodik érmét..

 

                                                                                     Egy arany, két-két ezüst és bronz

Várakozáson felül helytálltak a Zalaszám ZAC ifjúsági atlétái Miskolcon, az országos ifjúsági bajnokságon.
Az első versenynapon Baki Barnabás a 100 m-es síkfutás előfutamából a legjobb idővel (11,13 mp) került a döntőbe. A fiatal atléta itt már nem tudta megismételni a selejtezőben elért teljesítményét, de bajnoki ezüstérme így is dicséretes. Időeredménye: 11,25 mp volt. Kámán Ferenc edző tanítványa másnap a 200 m-es síkfutásban megismételte előző napi kiváló teljesítményét, 22,24 mp-es ideje újabb bajnoki ezüstérmet jelentett számára.
Az első versenynap meglepetését a hosszú betegségéből kigyógyult, de még edzéshiánnyal küzdő Hír Csenge okozta, aki felküzdötte magát a bajnoki dobogó harmadik fokára. Csenge új egyéni csúcsa 1500 m-en 4;55,10 perc. Góczán István edző örülhetett tanítványa vasárnapi 3000 m-en nyújtott új egyéni csúcsának és 5. helyezésének is.
A bajnokság végefelé állt kétszer is a dobókörbe Takács Dóra, aki előbb súlylökésben 13,63 m-es utolsó dobásával megszerezte a bronzérmet, majd diszkoszvetésben szinte minden dobásával megnyerhette volna fő versenyszámát. Győztes dobása 43,03 m volt

       
   
                 Takács Dóra  

                   Hári Anna

                                                                  

vissza az elejére


 Taroltak a Zalaszám ZAC szenior atlétái

n A Zalaszám ZAC örökifjú sportolói közül öten is megmérethették magukat a 2016. évi országos bajnokságon.
 

 Góczánné Tóth Zsuzsa a hagyományos 100 m-es síkfutásban elért győzelmével melegített (15,71 mp), majd egy óra múlva a 200 méteres síkfutásban megszerezte második aranyérmét. Időeredménye 39,92 másodperc volt.
Győztesként ért célba az egykori válogatott gyaloglónő – Takácsné Bondor Krisztina is. Az 5 km-es távot 31:20 perc alatt teljesítette. Férje – Takács László – jobban megszenvedett a nagy forróságban az 5 km-es gyaloglásban elért ezüstéremért (38:02 perc).
A dobópályán Bognár Szabolcs a diszkoszt 46,82 m-ig röpítve megszerezte a számára „kötelező” győzelmet, 36,22 m-es dobással újabb szeniorbajnoki ezüstérmét nyerte gerelyhajításban Balázs Erik.
Az ötfős küldöttség valamennyi tagja érmet nyert, összesen 4 aranyat és 2 ezüstöt.

vissza az elejére


Röviden
 

                                                               Ifj. Nagysolymosi Sándor Európa-bajnok

Horvátországban, Porecsben rendezték meg a veterán dzsúdósok Európa-bajnokságát. A versenyen 37 ország 778 sportolója lépett szőnyegre. Az M1 korosztályban, a 81 kilóban ifj. Nagysolymosi Sándor, a Zalaegerszegi Judo SE versenyzője megvédte Európa-bajnoki címét. A döntőben a svájci Tschan Retot verte, előtte két francia sportoló – Ciron Arnaud, Herman Eillien – ellen diadalmaskodott.

                                                                                    Velkey és Mohácsi is hosszabbított

Az idén a negyedik szezonját kezdő 20 éves Velkey Jánossal újabb egyéves, a Franciaországból hazatérő Mohácsi Mátéval pedig 2+1 éves szerződést kötött a Zalakerámia ZTE KK.
A kosárlabdaklub magyar kerete így szinte teljesnek mondható, még két külföldi játékos igazolása várható.

                                                                                             Szűcs Valdó egyéni csúcsai

Miután Szombathelyen, az U–23 és junior ob első napján Szűcs Valdó 110 gáton futott 13,85 mp-es egyéni csúcsával – amely jobb volt az Európai Atlétikai Szövetség Eb-re meghatározott szintjénél – sokadik magyar bajnokságát is megnyerte, vasárnap újra rajthoz állt a MASZ meghívásos nemzetközi versenyén.
Bár ez a futása sem volt technikailag tökéletes, a 13,71 mp-es kiváló egyéni csúcsa megerősítette helyét az amszterdami Európa-bajnokságra utazó kis létszámú magyar csapatban.
 

                                                                              Dienes Mátyás és Hercsel Máté Budapest-bajnok

Budapest nyílt serdülőbajnokságán a Zalaszám ZAC 13–15 éves atlétái közül Dienes Mátyás a 100 m-es síkfutásban 11,49 mp-es időeredménnyel bajnoki aranyérmet nyert. A jegyzőkönyvben Budapest bajnokaként szerepel Hercsel Máté is, aki 12,52 mp-es eredménnyel lett első a 80 m-es gátfutásban.
A bajnoki címek mellett Molnár Jázmin a 2000 m-es síkfutásban 7:39,89 perces idővel bronzérmes lett. A Zalaszám-sportiskolások az érmek mellett további öt döntős helyezést értek el.
 
                                                                                         Helytálltak az ob-n

Hódmezővásárhelyen rendezték meg ötödik alkalommal a delfin korosztály országos bajnokságát. Az Europ Tec ZÚK-ot Dóra Csepke, Jakab Balázs és Scheffer Eszter képviselte. Az egerszegi fiatalok először szerepeltek az országos bajnokságon.
Közülük Scheffer Eszter érte el a legjobb eredményt, 100 m pillangón 1:31,44 perces idővel a 9. helyen zárt. A fiatalokat Horváth Tamás készítette fel a versenyre.
 

vissza az elejére