Család, öntudat, jövőtervezés         Emlékplakett a múltkutatónak           Negyedszázados a Shabby és a Bazooka

       

Család, öntudat, jövőtervezés

Szent istván király emlékezete zalaegerszegen

n Zalaegerszegen hagyományosan már az ünnep előestéjén elkezdődtek az augusztus 20-ai rendezvények. Államalapító szent királyunkra, hazánk fővédőszentjére a csácsi Szent István-szobornál emlékeztek az ünneplők.

Vigh László országgyűlési képviselő méltatta Szent István életútját és munkásságát hangsúlyozva, hogy az első magyar király személyisége legyen példa minden magyar számára. A Szent Istvánról szóló énekek és versek után Furján Gellért csácsi plébános atya szentelte meg az új kenyereket, amelyeket Vigh László, Balaicz Zoltán polgármester, Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő és Gellért atya szeletelt fel.


A megemlékezést mise előzte meg a csácsbozsoki Szent Sebestyén Plébánián, ahogy az augusztus 20-i ünnepséget is a Jézus Szíve plébániatemplomban. A szentmisét Ocsovai Grácián és Andor György ferences atyák celebrálták. Elhangzott, hogy Andor Imre egyházközségi tagnak Mindszenty József bíboros életművének kutatása és hagyatékának ápolása terén végzett odaadó munkájáért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök.


Ezt követően Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, e jeles napon nemcsak emlékezni jöttünk államállapító Szent István királyunkra, de erőt meríteni és tanulni is munkásságából, hogy lélekben és akaratban megerősödve folytathassuk mindennapi életünket.
Hangsúlyozta: korábban is nemzetek sorsát meghatározó folyamatok zajlottak, ennélfogva a jelen sorsformáló, évszázadokra jövőt eldöntő voltának felismeréséhez nem kell történelmi távlatból visszatekinteni, hanem most kell válaszokat adni a jövőt illető kérdésekre.
Az utánunk jövő generációkért, gyermekeinkért, unokáinkért ez a felelősség a miénk!
A múlt tanulságainak megismerése, az elődök tisztelete, a család, igen, a család nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy nemzet tisztán, öntudatosan, bátran tudjon élni, jövőt tervezni – hangoztatta végül.


Az ünnepi beszéd után Grácián atya, György atya, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, valamint Gecse Péter alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester és Vadvári Tibor alpolgármester szelték fel az új kenyereket.
Az államalapítást és új kenyeret ünnepelték a Göcseji Falumúzeumban; a délelőtt kezdődő kenyérfesztivált Balaicz Zoltán polgármester és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke nyitotta meg.

 

vissza az elejére


Emlékplakett a múltkutatónak

Az érdeklődők szeretik megyeri anna előadásai

n Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) emlékplakettel ismerte el Megyeri Anna történész munkáját, melyet a város múltjának feltárása érdekében végzett. Annál is inkább, mert a kutatások eredményét mindig igyekezett szélesebb közönséggel is megismertetni.

A civil szervezet eredetileg a skanzenben megrendezett Egerszeg Búcsún adta volna át a plakettet a Göcseji Múzeum munkatársának, ám Megyeri Anna akkor betegsége miatt nem tudta azt átvenni. Az ünnepélyes eseményre így a minap került sor a Göcseji Múzeum Kisfaludi-termében.


Dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke a történész munkásságával kapcsolatban elmondta: Megyeri Anna az egyik legrégibb munkatársa a Göcseji Múzeumnak, hiszen 1979 óta ott dolgozik. Évtizedek óta lelkesen gyűjti a városról készült régi fotográfiákat, ezenkívül számos publikációja, sőt kötete is megjelent már. Felkutatta a többek között város egykori fényképészének, Serényi Árpádnak a munkásságát, de nevéhez kötődik a Morandini építészcsalád életművének, valamint szellemi hagyatékának feltárása is.

Írásai, előadásai mindig izgalmas, laikusok számára is érdekes és élvezetes kor- és kultúrtörténeti adatokkal szolgálnak. Rendszeresen vezet ezenkívül várostörténeti sétákat is, melyek nagy népszerűségnek örvendenek. Ebből is látszik, hogy nemcsak a kutatóként kiváló szakember, hanem ahhoz is ért, hogy a város múltját a nagyközönséggel is megismertesse. Épp ezért határozott úgy az EZE, hogy emlékplakettel díjazza Megyeri Annát, „a város múltjának feltárásában végzett várostörténészi munkájáért és annak köztudomására hozásának köszönetéül”. A háromdimenziós üvegkerámia plakettet, mely a régi Zalaegerszeget ábrázolja, Darás László készítette.Dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese is gratulált a díjazottnak. Mint fogalmazott: jó egy olyan intézményben dolgozni, ahol évtizedek óta együtt van a törzsgárda, és ahol olyan kollégák vannak, akiknek szakmai munkásságára méltán lehet büszke a múzeum. A mostani díj egy szép elismerése az itt végzett kutatásoknak, s a Göcseji Múzeum hírnevét is öregbíti az elismerés.


Megyeri Anna a díjátadást követően elmondta: nem számított a kitüntetésre, nagyon megilletődött, ám köszöni az EZE elismerését. Büszke az elért eredményekre és a kollégákra is, akik segítették a munkáját. A közeljövő terveivel kapcsolatban elárulta: készülőben van egy album, mely Serényi Árpád fényképész munkásságát foglalja majd össze. Egyúttal betekintést enged a város két világháború közötti történetébe is, de a régi Göcsejről is lesznek benne „bűbájos képek”. Annál is inkább, mert nemrégiben a Néprajzi Múzeumból kerültek elő Serényi nevéhez köthető dialemezek, melyeken színezett göcseji látképek szerepelnek. Ezeket a felvételeket egy bolhapiacon találta egy nyugdíjas néprajzos, így került egykor a budapesti múzeumhoz. A történész szeretné, ha a Serényi-album még az idén megjelenhetne; a kiadáshoz még az NKA pozitív döntésére várnak.


Megyeri Anna jelenleg egy hoszszabb tanulmányon is dolgozik, hiszen jövőre első írásos említésének 770. évfordulóját ünnepli Zalaegerszeg. A jeles alkalomból a zalai levéltár készül egy nagyobb várostörténeti kiadvánnyal, melynek dualizmus fejezetét ő jegyzi majd. A történész hosszú távú tervei között szerepel még a két világháború közti Zalaegerszeg városképét, illetve lakáskultúráját feldolgozó kötet is.

Az EZE idei Lokálpatrióta Díját Szőcs János, a ZTE egykori edzője kapta.
 


Negyedszázados a Shabby és a Bazooka

n Két zenekar is negyedszázados jubileumát ünnepli az idén. A Shabby Blues Band első fellépésének, a Bazooka pedig megalakulásának 25. évfordulója alkalmából készül egy-egy ünnepi bulira. Mindkét banda a Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztiválon lép fel.
 

A Shabby szeptember 2-án 20 órától a Dísz téri Fesztiválsátorban, a Bazooka pedig szeptember 3-án, 20 órától a Széchenyi téri Nagyszínpadon. Az elmúlt 25 évről a két együttes frontembere (Kránitz Tóni és Dolgos Dodó Péter) mesélt lapunknak.

SOHA NEM ÁLLTUNK LE!

– 1991 augusztusában volt az első fellépésünk a régi Erdőgyöngyében. Innen számoljuk a huszonöt évet. Azóta körülbelül ezer koncertet nyomtunk le, és hat lemezünk jelent meg szerzői kiadásban. Most épp a hetediken dolgozunk (Negyed század Shabby Blues címmel), ami december 26-án jelenik meg. Ez alkalomból lesz majd egy lemezbemutató koncertünk is – meséli Kránitz Tóni, a Shabby Blues Band szájharmonikása, zenekarvezetője. Mint mondja, az elmúlt negyed század alatt soha nem álltak le, nem volt szünet a zenekar életében. Többek között ez is az életben maradás titka. Velük együtt sok amatőr együttes kezdett a kilencvenes évek elején, ám mára alig maradtak közülük. Persze ők is sok tagcserén estek át; a vendégzenészekkel együtt összesen harminc ember fordult meg a csapatban. Az egykori alapítók közül ma Tónin kívül Angyal Tibor és Gedeon Attila vannak a zenekarban, ám volt olyan időszak is, mikor utóbbiak nélkül folyt a munka.

Tóni 1986-ban keveredett a helyi rockéletbe. Azt meséli, afféle illegális plakátozóként kezdte pályafutását. Ekkoriban az SZMK legfelső emeletén voltak rendszeresen koncertek, és az itt fellépő csapatok plakátjait ragasztgatta ki a városban. Már akkor érdekelte a zenélés is, hiszen inspirálták a rockesteken játszó amatőr együttesek. Később meg is alakult a Blues Experiment, amivel 1988-ban léptek fel először. Ezt követte aztán a Shabby Blues Band, melynek a kezdetek óta ő a koncertszervezője, plakátragasztója, afféle „mindenes” menedzsere.
– Ma is rendszeresen vannak fellépéseink, és sok helyre hívnak minket, de a kilencvenes évekhez képest jelentősen átalakult a zenepiac; még amatőr szinten is. Azt látom, hogy a blues egyre inkább kihalóban van, és a nagyobb fesztiválokról is kiszorult a műfaj. Mivel kereskedelmi szempontból nem rádióbarát, újra amolyan szubkultúraként tekinthetünk rá. Annak ellenére, hogy mára már klasszikussá vált. A blues műfaja ugyanis közel százéves, gyakorlatilag a 20. századi zenék többségének ez az alapja. Míg régen például a Sziget Fesztivál Nagyszínpada tele volt blues-előadókkal, most kisszínpadra szorult ez a zenei irányzat. Országos szinten is inkább az jellemző, hogy 50–100 fős klubokban, motorostalálkozókon, kisebb fesztiválokon kapunk helyet. Persze, ez egyáltalán nem veszi el a kedvünket!
Ami a szeptemberi jubileumi koncertet illeti: egy huszonkét számból álló, százperces produkciót láthat majd a közönség. A jelenlegi tagokon (Angyal Endzsi Tibor – ének; Gál Szabolcs – ének; Kránitz Tóni – szájharmonika; Gedeon Gida Attila – gitár; Vereki Zsolt – basszusgitár; Kovács Barnabás – dob) kívül vendégeket is hívnak. Így az est folyamán összesen tizenegyen fordulnak majd meg a színpadon. Régi slágereket és újabb számokat egyaránt hallhatnak a rajongók.

 ELGURULT HUSZONÖT ÉV

...többek között erről emlékezik meg szeptemberi koncertjén a Bazooka együttes. Dolgos Dodó Péter énekes, a zenekar frontembere szerint azonban a jubileumi buli egyfajta tiszteletadás is saját maguknak.
– Voltak nagy korszakaink és nyugisabb időszakaink is. Talán Pestre kellett volna költözni, mikor jól ment, hiszen hívtak is minket. De akkor már mindenki családos volt, kisgyerekkel…, így itthon maradtunk. Utólag lehet okoskodni, hogy jó döntés volt-e, de már mindegy. A lényeg, hogy mindig megfelelés nélkül, lazán és örömből zenéltünk. És ez ma is így van!
Dodó azt meséli: a Bazooka megalakulása nem teljesen előzmények nélküli, hiszen volt egy bandájuk, a DuckTales Fuckin' Roll (igen, a Kacsamesék rajzfilm ihlette a névadást), de ez a zenekar 1991-ben fel is oszlott. Ezután hozták össze a Bazookát Polgár Péterrel és Kiss Lacival. A nevet Dodó találta ki; illetve felcsapta az angolszótárt, ami épp a „b” betűnél nyílt ki. A bazooka szó megtetszett neki: egyszavas könnyen kimondható, bár a csapatnak és a zenei irányzatnak a páncélökölhöz (mert hogy ezt jelenti) nem sok köze volt. Talán egy metálzenekarhoz jobban illett volna. Mégis emellett maradtak.
 

Dodóék a rock újhullámosabb változatával indultak, hiszen eleinte Police- és U2-feldolgozásokat játszottak. Első (telt házas) koncertjük 1992 februárjában volt a Skálában. Akkoriban még rendes plakátra se nagyon futotta: ákombákom betűkkel írták fel a legfontosabb infókat a papírra, és néhány helyre kiragasztották.
A bulik viszont országszerte olyan jól sikerültek, hogy folyamatosan hívták őket mindenféle fesztiválokra, klubokba fellépni. Többször jártak külföldön is. Jól bírták ezt az életformát, bár előfordult, hogy kicsit besokalltak, és egymást sem akarták látni. Ilyenkor jól jött néhány hét leállás. Annak ellenére, hogy az Angler Ákossal, Markó Tamással, Polgár Péterrel, majd a Radics Igorral, Szántler Lászlóval, Polgár Péterrel való közös munka nagyon emlékezetes időszak számára. Viszont a sok feldolgozás miatt kezdték a Bazookát beskatulyázni amolyan „tribute bandnek”.
– ...pedig mindig volt igényünk arra is, hogy saját számokat játszszunk. Főleg, mert sokkal előbb írtam verseket, minthogy zenélni kezdtem volna. Egy idő után így a feldolgozások mellett saját dalokkal is színpadra álltunk. Ez azért is hálás dolog, mert egy feldolgozást a közönség mindig az eredeti előadóhoz mér, ezért azt a produkciót könnyebb is bírálni. A saját szerzemény más utat jár be. Van, hogy egyből ráugrik a közönség, van, hogy fokozatosan szeretik meg, és a zenésznek is egyfajta könnyebbség, hiszen változtathat is rajta – akár fellépés közben is.
A szeptemberi koncerten az elmúlt 25 év feldolgozásaiból és a két megjelent – saját számokat tartalmazó – albumuk anyagából sok minden hallható lesz. A mostani felállás (Dodó, Kovi Roli, Wohner Wocó Csabi, Zsoldos Joe) mellett vendégzenészeket is hívnak. S bár a Bazooka ma már ritkábban koncertezik, mint egykoron, nem állnak le ezután sem. Mert ahogy Dodó mondja: amíg jó szívvel össze tudnak futni egy-egy próbára vagy koncertre, addig hadd szóljon!
 

vissza az elejére