Tisztelet és megbecsülés Végstádiumból a világbajnokságig Jelentős többletforrás  

Tisztelet és megbecsülés

Megemlékezés a forradalom és szabadságharc évfordulóján

n „1956 eseményeinek alakítói igazi héroszok, bajnokok, akik az igazság és a szabadság kutatása közben hazájuk és nemzetük sorsát tartották mindig a legfontosabbnak. A jövőjüket egy olyan országban képzelték el, ahol a törvényesség, a nép szolgálata alapvető része a társadalmi rendnek” – fogalmazott többek között ünnepi beszédében Bali Zoltán önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke.

Az Ady úti ’56-os emlékműnél megtartott városi rendezvényen a szónok visszaemlékezett az 1956-ot megelőző eseményekre, vázolta az okokat, melyek elvezettek a forradalom- és szabadságharchoz. Példaként említette, hogy Rajk László és társainak újratemetése nem csupán a végtisztesség megadása volt, hanem egyben beismerő vallomás is. Bali Zoltán szólt az ÁVH kegyetlenkedéseiről, a koncepciós perekről, „osztályidegen” elemek táborokba történő deportálásáról, kivégzésekről.
A néhány hétre kivívott szabadság ’56-ban megmutatta, mit jelent az, ha a nemzet átélheti önnön boldogulását, és hogy jövőjéről maga dönthet, nyugati, európai közösséghez tartozhat – fogalmazott.
Megemlékezett az ünnepi szónok a zalaegerszegi forradalmárokról is: tisztelet és megbecsülés illeti Szerencsés Rudolfot, Závodszky Istvánt, Ostoros Károlyt és a mai napig is köztünk élő Simon Dezsőt és Csabai Hugót.
A koszorúzást követően a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti téren folytatódott az ünnepség, ahová egy látványos felvonulás kíséretében érkezett meg a közönség.

vissza az elejére


Végstádiumból a világbajnokságig

A szervátültetettek új életesélyéről

n Két éve alakult zalaegerszegi központtal a Szervátültetettek Nyugat-magyarországi Sport-Rehabilitációs Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete. S nem véletlen, hogy a névben a sport van első helyen. Bár ma még keveset hallani róla, Magyarország e téren Európa- és világbajnokság szintjén egyaránt évek óta élen jár. A szervátültetett sportolók röplabda edzőtáborának is mindig Zalaegerszeg a helyszíne, így lesz ez idén október 28–30-án is.

Bánfi Kati

Valamint neves professzorok részvételével november 19-én konferencia lesz a zalai megyeszékhelyen, ahol külön a laikus közönségnek és külön az orvosoknak érdekes előadások hangzanak majd el a szervátültetésekkel kapcsolatban. Az egyesület és a helyi programok szervezője Merth Attila, akit 10 éve szólított a sors a szervátültetettek sorába, s aki a betegsége előtt és azóta is a sport elkötelezettje, ezen keresztül kívánja betegtársai életminőségét is javítani.
– Sokan nem tudják, mi az a transzplantáció, pedig életeket ment. Van, aki fél tőle, van, aki idegenkedik, de abban a stádiumban, amikor ezt a lehetőséget, mint gyógymódot felajánlják, már csak ez az egy lépés van, vagy egy sincs – mondja a beszélgetésünk elején Merth Attila, aki 2006-ban teljes tüdőcserén esett át. – Az én operációmat még Bécsben végezték, tavaly óta van mód Magyarországon tüdőtranszplantációra, egyéb átültetéseket egyébként itthon is végeztek korábban is.
– Hogy kapcsolta össze ezt a helyzetet a sporttal?
Korábban is röplabdáztam a ZTE-ben, a klubnak most az elnöke vagyok. A betegségem a sporttól függetlenül alakult ki, és a mozgást továbbra is fontosnak tartom. Ahogy az orvosok is.Az amatőr sportot mindenkinél javasolják, a versenysportnál komoly vizsgálatok tükrében. Csapatban a röplabda-válogatott keretében értem el európai és világversenyeken sikereket, itt Európa- és világbajnok vagyok, míg egyénileg atlétikában a szív- és tüdőtranszplantáltak Európa-bajnokságain elért minden színű érmem van. Kevesen tudják, de Magyarország élen van ebben a körben az európai és világjátékok tekintetében. Nekünk ez az olimpiánk. Sajnos eddig nem kapott nagy nyilvánosságot, de reméljük, ez javulni fog. De nemcsak a sportban, hanem magában a szervátültetésben, mint orvosi beavatkozásban is világhírű Magyarország.
– Sportra szólítja sorstársait is.
– A mi állapotunkban könnyű a befelé fordulás. A sport segíthet újra az aktív életben, közösségi létben. Mivel olyan gyógyszereket kell szednünk, melyek az immunrendszert gyengítik, az egészségmegőrzésben is fontos a mozgás.
– Mit kell tudni az egyesületről?
– Van országos szövetség és több megyei egyesület, akik a szervátültetetteket segítik. A Nyugat-Dunántúl fehér folt volt e tekintetben. Így Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megye összefogásával alakultunk meg 12 alapító taggal, növekvő létszámmal. Folyamatosan kutatjuk a sorstársakat, ami nem könnyű feladat, egyrészt mert kevésbé vagyunk még ismertek, másrészt a szervátültetettek gyakran a családba húzódva élnek. Évente van több sportnap, kirándulások, rendezvények az interneten keresztül folyamatosan tartjuk egyébként a kapcsolatot.
– Neves orvosokat sikerült megnyerni a konferenciára.
Prof. dr. Lang György végezte az első magyarországi tüdőtranszplantációt. Bécsben és Budapesten is dolgozik, szinte mindig a műtőben van, mégis elvállalta a felkérést. A programon igyekszünk bemutatni, hogy a végstádiumból hogyan lehet új életet kezdeni, akár a világbajnokságig jutni. A transzplantáció feltételei, a beavatkozás, az utógondozás, a sport szerepe mind téma lesz. Fotókiállítás és látványos kisfilm egészíti ki az előadásokat, melyekre a laikus érdeklődőket várjuk. Az orvosoknak ugyanezen a napon külön előadást is szervezünk.
– A rendezvény fővédnöke Balaicz Zoltán.
– A polgármester úr már az egyesület megalakulása előtt ígéret tett a támogatásról és tarja is a szavát. Sokat jelent ez a pozitív hozzáállás. A tagok többsége zalaegerszegi vagy környékbeli, és erkölcsi alapot is jelent a segítség. A tagjainknak ugyanis nemcsak testi, hanem lelki nehézségekkel is meg kell küzdeni. A helyi támogatás ebben is fontos.
 

vissza az elejére


Jelentős többletforrás

Sínáthelyezés, megszüntetett átjárók

n Már többször beszámoltunk róla, a 2014–2020 közötti TOP- program keretében 11,2 milliárd forint áll Zalaegerszeg rendelkezésére.

– V. Zs. –

Az elmúlt héten sajtótájékoztató keretében Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester arról számolt be, hogy ez az összeg 5,6 milliárd forinttal emelkedett, a megyei jogú városok közül a legnagyobb mértékben. A 16,8 milliárd forint a zalaegerszegi fejlesztések megvalósulását segíti. A pluszpénzből a legtöbbet az oktatás, az ipari és a turisztikai ágazat kap. A polgármester jelezte: a pluszpénzből 1,5 milliárd forint a belvárosi turisztika megújítására jut (az eredeti 685 millió mellett).
Ugyancsak 1,5 milliárdot szánnak az alsóerdei sport- és rekreációs központ projektjének megkezdésére (a beruházáshoz szükséges 2,7 milliárd forintot hazai forrásból állják). Iparfejlesztésre, csarnoképítésre, a duális szakképző központ felújítására a pluszpénzből 1,5 milliárdot fordítanak.Végül az északi ipari park melletti logisztikai központ első ütemének megvalósítására 1,1 milliárd jut. A többletforrás elosztásánál figyelembe vették a járműipari tesztpálya kialakításának követelményeit is.
Vigh László arról beszélt, gyakran kérdezik tőle, hogy a sok bejelentett program végrehajtása hogyan is áll? Mikor kezdődnek a beruházások, konkrétan, hol és mi épült, illetve épül Zalaegerszegen és környékén. Utalt az elmúlt két évben történt fejlesztésekre, így a 2015-ben 7 épületet érintő energetikai beruházásra, ebből 4 épület Zalaegerszegen található.
Mint fogalmazott, elkészült a Rákóczi út burkolatfelújítása, 98 százalékos készültségben van a botfai körforgalmi csomópont burkolatfelújítása, a MOL-csomópont, a MOL-csomópont és a haranglábas körforgalom közötti burkolat-felújítás. Elkészült a Bak és Zalatárnok közötti szakasz burkolatfelújítása. Kis elmaradás van a kispáli csomópontépítés és magassági korrekcióval kiegészített burkolatfelújításnál, itt csak 60 százalékos a műszaki készültség.
Vigh László szólt az idei évben felújított zalaegerszegi épületekről, és felsorolta azokat is, melyeknél már megkezdődött a munka és jövő év első félévében készülnek el. Így többek között a Göcseji u. 18., a Mártírok útja 35–39., a Kinizsi u. 81., a Zrínyi M. u. 36., a Pintér M. u. 22. számú épületek. A jövő évben állványozzák fel a Kossuth u. 9–11. számú épületet. Elhangzott továbbá, hogy a Zóna épület felújítására 347 millió forint áll rendelkezésre.
 

vissza az elejére