A jövő pénzügyi szakembereit képezik      

                                A jövő pénzügyi szakembereit képezik

                 Megújuló, gyakorlatorientáltabb képzések a bge zalaegerszegi gazdálkodási karán

n Idén ősszel a 46. tanévét kezdte meg a közgazdászképzés Zalaegerszegen, amely ez év januárjától a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karaként működik, mégpedig az Alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategórián belül. Ez új kihívásokat jelent az oktatásban, a kutatásban és a társadalmi felelősségvállalásban egyaránt – mondja Lambertné Katona Mónika. A zalaegerszegi felsőoktatás legrégebbi intézményének dékánját a képzési kínálatukról kérdeztük.
 

– Antal Lívia –

– Hogyan alakult a felvettek létszáma az előző évhez képest?
– Az ősszel induló képzéseinken átléptük a 200-fős lélektani határt, 202 fő hallgatót vettünk fel intézményünkbe. Ők egyrészt pénzügy-számvitel, gazdálkodási és menedzsment, valamint gazdaságinformatikus alapszakjainkon, másrészt felsőoktatási szakképzéseinken kezdték meg tanulmányaikat. Az utóbbiak pénzügy és számvitel vállalkozási, gazdálkodási és menedzsment, projektmenedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás-logisztika specializáción indultak.
Újdonság, hogy vállalati együttműködések keretében hallgatóink tantárgyakba épített vállalati modulokban szerezhetnek speciális ismereteket, amit tanúsítványokkal igazolunk számukra. Az Ilex System Zrt.-vel való együttműködés a cég által fejlesztett jogi szoftver alkalmazásának lehetőségét engedi meg hallgatóink számára. A Cisco Hálózati Akadémia képzésein informatikushallgatóink fejleszthetik tudásukat, a pénzügy és számvitel alapszakosok pedig mérlegképes könyvelői végzettséget szerezhetnek.
– Hogyan válik be a duális képzés?
– Mindhárom alapszakon elérhető a duális képzés, ami három évfolyamot érint összesen 38 hallgatóval, köztük 17 elsőssel. Ezen a téren 28 Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyei vállalattal működünk együtt. Duális hallgatóink a tanulmányi kötelezettségeik teljesítése mellett egy tanévben 110 napot töltenek el cégeknél, ahol operatív gyakorlati ismereteket szereznek pénzügyi, számviteli, irodai adminisztrációi és informatikai területeken. A képzés rendkívüli előnye, a hallgatók véleménye alapján is, a gyakorlati tudás megszerzése. A másik előny az a rendszeres jövedelem, amelynek összege havonta 66 ezer 600 forint. Önköltséges képzésben részt vevő hallgatóink számára ez fontos, hiszen sokan ebből finanszírozzák tanulmányaikat.
– Változik-e és mennyiben a képzési kínálat 2017-ben?
– 2017 szeptemberében három alapszakunkra – pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, valamint gazdaságinformatikus – lehet jelentkezni. Tudni kell azonban, hogy egy jogszabály következtében megváltozott a képzések kimeneteli követelménye, ennek alapján most zajlik az egyetemen a képzések tantervi reformja, modernizációja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2017 szeptemberében belépők már ezzel az új típusú, hallgatóbarát, gyakorlatorientáltabb tantervvel kezdik meg tanulmányaikat. A nyelvoktatás megmarad, viszont növekszik a gyakorlati praktikumokat alkalmazó tanórák száma. Ennek érdekében szeretnénk bővíteni meglévő vállalati együttműködéseinket, bevonva szakembereiket az oktatásba.
A felsőoktatási szakképzési kínálatunkban megszűnik a nemzetközi gazdálkodás szak. Helyette egy új specializációt akkreditáltatunk a gazdálkodási és menedzsment szakon belül, amelyben jelenik majd meg a logisztikai képzés szakmai tartalma.
– A beiskolázási kampányban milyen rendezvények lesznek?
– A nappali alapszakokon ismét elérhető lesz a duális képzés, melybe 35 hallgató tud majd bekapcsolódni 18 céggel kötött együttműködés révén. A felvételizők ezen vállalatok listáját egyrészt karunk, másrészt a felvi honlapján találják meg.
A beiskolázási kampány keretében megrendezett duális táborunkban a felvételizők személyesen is találkozhatnak a vállalatokkal. A duális gyakorlat elnyeréséhez pályázniuk kell az érdeklődőknek. A táborban részt vevőket erre is felkészítjük, hiszen, mint leendő munkavállalók, önéletrajzot és motivációs levelet kell benyújtaniuk a kiválasztás során. A június végi állásbörzénken a vállalatok állásinterjún hallgatják meg a jelentkezőket és hozzák meg döntéseiket. Tehát a felvételizők ekkor már tudják majd, ha felvételt nyernek hozzánk, a cégek alkalmazzák-e őket. Érdemes figyelemmel kísérni honlapunkat, melyen minden aktuális információ elérhető.
   Beiskolázási kampányunk során ellátogattunk középiskolákba is, ahol osztályfőnöki órák, szakmai előadások és pályaorientációs napok keretében mutatjuk be megújuló képzési kínálatunkat. A közelebbi megismerkedést szolgálja a két nyílt nap, amit decemberben és február elején tartunk karunkon, a duális tábor és a Siker Kulcsa verseny.
– Milyen ösztöndíjakat kínálnak hallgatóiknak?
– Többfajta lehetőséget tudunk biztosítani. Az államilag finanszírozott képzésben lévők tanulmányi és szociális ösztöndíjakban részesülhetnek, továbbá rendelkezésre áll az állami Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak köre. A BGE saját ösztöndíjrendszere a Biztos Jövő Ösztöndíj, amelyet önköltséges hallgatók tanulmányi teljesítményük alapján nyerhetnek el. Emellett a Zalaegerszegen Végzett Közgazdászok Közhasznú Egyesülete Biztos Jövő Zalaegerszeg elnevezéssel ugyancsak kínál ösztöndíjat, amelyben 5–6 hallgató részesülhet egy-egy félévben.
Új elem, hogy a közgazdászhallgatók MNB-ösztöndíjban is részesülhetnek, miután erről megállapodás született a Budapesti Gazdasági Egyetem és az MNB között. A város által biztosított Befektetés a jövőbe című ösztöndíj révén a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező hallgatók tíz hónapon át havi ötezer forintot kapnak, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő közgazdászhallgatók pedig további havi ötezer forintot. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány szintén biztosít ösztöndíjat két hallgatónk számára. A velük való együttműködés kölcsönös partnerségen alapul, támogatják tevékenységünket, másfelől részt veszünk az általuk szervezett programokban, így a beiskolázási rendezvényeket is közösen valósítjuk meg.
– A kampusz fejlesztésére milyen lehetőségeik nyílnak?
– Több uniós pályázattal is élni kívánunk a jövőben, mert célunk az oktatóterek megújítása, a képzés minőségének fejlesztése, továbbá bővíteni szeretnénk nemzetközi kapcsolatainkat.
2017 februárjával keresztféléves képzéseket is hirdetünk, ezek egyike az államilag finanszírozott pénzügy mesterszak levelező munkarendben. A business coach és a pályázati projektmenedzser önköltséges továbbképzéseink mellett két teljesen új – a közgazdálkodás, közpénzmenedzsment, valamint a gazdasági logisztikus – képzéseket is meghirdettük, melyeket az elmúlt időszakban akkreditáltattunk – hívta fel a figyelmet Lambertné Katona Mónika dékán.

 

vissza az elejére