Befejezik a jobbikosok A holnap városáért A roma holokausztra emlékeztek Látok és látszom Ismét járható

                                               Befejezik a jobbikosok

n A Jobbik zalaegerszegi önkormányzati képviselői, Pete Róbert és Pintérné Kálmán Marianna sajtótájékoztatón jelentették be, hogy visszavonulnak a pártpolitikától munkahelyi illetve családi okok miatt.

Pete Róbert már nem pályázott újra a Zala 01-es választókerület elnöki tisztségére sem, illetve Pintérné Kálmán Mariannával együtt nem indultak újra a Jobbik zalaegerszegi szervezetének elnöki és alelnöki tisztségéért sem. Továbbá nem indulnak a 2018-as országgyűlési és 2019-es önkormányzati választásokon sem mint képviselőjelöltek a Jobbik keretein belül.
A hamarosan megválasztásra kerülő új elnöknek sok sikert kívánnak. Végül megköszönték a támogatóiknak a segítséget, és hogy kiálltak mellettük, amikor szükség volt rá.

 

vissza az elejére


 

                     A holnap városáért

                                  Díjat nyert zalaegerszeg

n A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, és e program része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap Városáért Díj, mely a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet

A Holnap Városáért Díj ösztönző a jobbra, modernebbre, élhetőbbre. A díjra több kategóriában is pályázni lehetett, Zalaegerszeg a „Fenntartható városért” kategóriában indult, és elnyerte a védjegy jogosultságát. A díj annak a munkának az elismerése, amit az elmúlt években folytatott a városvezetés. A díjat Budapesten Balaicz Zoltán polgármester vette át. A város három évig jogosult a védjegy használatára.
A pályázat részleteiről, a bírálóbizottság döntéséről a polgármester és Nagy Tibor stratégiai és pályázati csoportvezető számoltak be a sajtó képviselői előtt.

 

 

vissza az elejére


A roma holokausztra emlékeztek

n A zalaegerszegi roma holokauszt emlékműnél tisztelegett a városi és a roma nemzetiségi önkormányzat, valamint a zsidó hitközség képviselője november 3-án. Az ünnepségen Forgács József és Kuti Károly túlélő is részt vett.

– b. k. –

A vasútállomásnál a Farkas Ferenc szobrászművész által készített emlékműnél gyűltek össze az érintettek. Ünnepi beszédet mondott Gecse Péter alpolgármester, Dömötör Csaba, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Siklósi Vilmos a helyi zsidó hitközség vezetője, valamint személyes élményeit osztotta meg Forgács József túlélő, aki 72 évvel ezelőtt, 9 évesen élte át a tragikus eseményeket.
– Tisztelem azokat, akik olvasnak ezekről az eseményekről, amiket nem lehet elfelejteni. Már csak ketten vagyunk, akik ott szenvedtünk – utalt Forgács József a jelenlévő Kuti Károlyra. – Vagonokba raktak minket, anyákat, gyerekeket, öregeket. Aki nem tudott felugrani, azt ütötték, verték. Először Pápánál álltunk meg, majd Komáromban. Itt körülbelül három hétig voltunk. Megdöbbenve láttuk a kopaszra nyírt nőket. El lehet ezt felejteni? – tette fel a kérdést, miközben megjegyezte: szomorúan látja, hogy évről évre egyre kevesebben vesznek részt a megemlékezésen.
Dömötör Csaba a gyűlölködés és a kirekesztő gondolatok megszüntetésének, az egymás iránti tiszteletnek a fontosságáról szólt. Gecse Péter alpolgármester a múltra emlékezés jelentőségéről, közösségformáló erejéről beszélt, s az erőszak elutasításáról, mely kizárólag származás alapján ítélt, kínzott, ölt. Siklósi Vilmos édesanyja Auschwitzban írt naplójára, illetve a Nemzeti Színház 371 csillag című darabjára utalva idézte fel a cigányokkal való bánásmódot.
A megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult.

 

vissza az elejére


                                                    Látok és látszom

                                                                            Közlekedésbiztonsági akció

n A láthatóság szempontjából egy gyalogos számára nagy segítség lehet egy mobiltelefon zseblámpa funkciója is. A látni és látszani elv különösen az őszi-téli időszakban fontos a közutakon, melyre szemléltető példákkal hívták fel a figyelmet a volt Petőfi-laktanyában, az esti órákban.

– AL –

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a polgárőrség által szervezett bemutatón többek között azt érzékeltették, hogy egy kivilágítatlan kerékpáros illetve egy sötét ruházatú gyalogos körülbelül 20 méterig látszik este az autó tompított fényszórójában. A haladó autó sebességéhez mérten ez a távolság nagyon csekély, pillanatok alatt megtörténhet a baj.
Horváth László rendőr őrnagy, baleset-megelőzési főelőadó fokozott baleseti veszélynek nevezte azt a körülményt, amikor egy autó bal oldali lámpája nem a működik. Ilyen esetekben a szemben jövő gépjárművezető előzésnél nyugodtan nézheti azt csak kerékpárosnak vagy motorkerékpárosnak.
A „Látni és Látszani Plusz” program éppen ezen okok miatt arra kívánja ösztönözni a közlekedőket, hogy időben készüljenek fel az őszi, téli körülmények közti közlekedésre. A kampány során a gépjárművezetők ingyenesen átvizsgáltathatják autójuk világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát a szakszervizekben, valamint ellenőriztethetik a látásukat a programhoz csatlakozott optikusoknál.
Mindkét helyen igazolólapot kapnak a megjelentek, ami egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet. A december 10-ig tartó kampány további részleteiről a www.latnieslatszani.hu honlapon is lehet tájékozódni.
A „Látni és Látszani Plusz” országos akciót idén immár ötödik alkalommal szervezeték meg, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívják a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára. E tekintetben jó, ha a gyalogosok és a kerékpárosok észben tartják, hogy a KRESZ előírja számukra a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használatát lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

 

vissza az elejére


                                                   Ismét járható

                     Elindult a járműforgalom a petőfi utca és a bíró márton utca kereszteződésben                            

n Újra használatba vették a közlekedők a Bíró Márton utca és Petőfi Sándor utcában kereszteződését. Zalaegerszeg belvárosában október eleje óta útlezárással és forgalmirend-változással együtt járó szennyvízvezeték-rekonstrukciós munka építési része befejeződött

A Petőfi Sándor utca és a Bíró Márton utca kereszteződését újra használhatják az arra közlekedők.
A területet az útkereszteződésben lévő nagy átmérőjű szennyvízcsatornacső-, valamint az ehhez kapcsolódó két szennyvízsegédgerinc-szakasz meghibásodása miatt zárták le. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a hiba kijavítását és a helyreállítást haladéktalanul meg kellett kezdeni.
A munkakörülmények közel sem voltak kedvezőek, tekintettel arra, hogy hatalmas mennyiségű szennyvizet kellett ideiglenesen átemelni. A szennyvízcsatornát mintegy 4 méter mélységben kellett építeni, a rendkívül magas talajvízszint nehezítette a munkavégzést. Az első két hétben – a terület lezárása után – a talajvíz szintjét kellett csökkenteni. Ezután lehetett elkezdeni a vezeték cseréjét, amely a nagy mennyiségű csapadék ellenére is egy hét alatt befejeződött. A szennyvízvezeték cseréje mellett kiváltották az ivóvízvezetéket és a gázvezetéket is, ezután következett a föld visszatöltése és a talajvízszint visszaállítása.
A munka zárására, az aszfaltozásra csak a talaj végleges helyreállítása után kerülhet sor. A munkát is nehezítő, kedvezőtlen feltételek együttese magában hordozza a későbbi burkolat süllyedését, még akkor is, ha a helyreállítást a legszigorúbb előírások szerint végezték el. Ezért ideiglenesen betonnal állítják helyre az útburkolatot, a végleges aszfaltozásra csak a talaj megszilárdulása után kerül sor.
Köszönjük a környéken élők és a közlekedők türelmét, amit a munkavégzés ideje alatt tanúsítottak.

 

 

vissza az elejére