Optimista vezetőedző a ZTE NKK-nál A szolnoki találkozó a mérce Négy országból 29 csapat A ZalaSport nyolc éve Rajt vegyes röplabdában A hétvége eredményei
 

Optimista vezetőedző a ZTE NKK-nál

Lépésről lépésre fejlődik a csapat

n Több fordulót megrendeztek már az NB I-es a női kosárlabda-bajnokságban, a ZTE NKK jól elkapta a rajtot. Vitathatatlan, az elmúlt évekhez képest jobban szerepel a csapat. Mennyire elégedett az eddig látottakkal Gáspár Dávid vezetőedző?

– Valóban jól elkaptuk a rajtot – vélekedett Gáspár Dávid. – A bajnokság elején, amikor kezdtünk tervezgetni, akkor kalkuláltunk egy vagy két bravúrral az elején. Szeretném megjegyezni, nem szeretek tulságosan előre nézni, csak a soron következő találkozóra. A Cegléd elleni sikerünk egyértelműen a bravúr kategóriájába tartozik. A PINKK elleni sikerünket ellenfelünk jelenlegi formáját nézve már nem sorolnám ide, de rendkívül nehéz találkozón győztünk ellenük. A többi megnyert mérkőzésre sem igaz, hogy csak úgy, különösebb odafigyelés nélkül hoztuk, bár a BEAC-ot, a Vasast, az MTK-t hazai pályán illik megvernünk.
– A mérkőzések utáni nyilatkozatokban azért még maradéktalanul nem elégedett...
– Sajnos, védekezésünkben még van egy típus hibánk, amit igyekszek kiölni a játékosokból. Itt is tapasztalok már előrelépést. A játékosok – ahogy egyre jobban megismerik egymást – jobban észre veszik a lyukakat a védekezésben. Mentálisan is sikerült előre lépnünk. Figyelem, hogy miként reagálunk le egy győzelmet vagy vereséget.
– A sikeres rajtot elnézve az alapszakasz végére meglehet a hatodik hely?
– Ugyan eddigi szereplésünk ebbe az irányba mutat, de a realitás talaján maradva azt kell mondanom, hogy ez a bravúr kategóriájába tartozna. Nálunk vannak erősebb csapatok: ezek a PEAC, a Diósgyőr, a Sopron, a Cegléd, a Győr és a Szekszárd. Ebbe a „csokorba” kellene maguknak helyet szorítani. A Szekszárdot kivéve mindegyik egyesület nemzetközi kupában is szerepel, s nagyon jó játékosállománnyal rendelkezik. Továbbra is bízom a lányokban. Ha a fentebb említett hibákon sikerül javítanunk, ott lehetünk az első hatban.
– Hosszú idő után szerepelnek légiósok a ZTE-nél, mennyire elégedett velük?
Kirby Burkholder azt nyújtja, amit vártunk tőle, sőt még túl is szárnyalja. Éreztem, benne megvan, hogy extra teljesítményt nyújtson. Ashley Danielsnek még van mit fejlődnie. Sokkal nagyobb koncentrációval, odafigyeléssel eredményesebb lehetne. Főleg támadásban várok tőle előrelépést.
– A magyar maggal mennyire elégedett?
– Le a kalappal előttük. Horváth Zsófia egyenletes teljesítményt nyújt, Nagy Dóra a jövő embere, egyre jobban játszik. Böröndy Vivien is jól teljesít. Szalay Virág a rutint, a tapasztalatot jelenti. Őri Gyöngyi gyengébb szezonkezdés után magára talál, sokkal több van benne, mint amit eddig nyújtott. Mindenki hozzáteszi a maga kis részét az egészhez. Mindenki tudja a helyét, szerepét a csapatban, amiből kijöhet egy jó eredmény.

vissza az elejére


                             A szolnoki találkozó a mérce                                                                                                                         BEncze Tamás

                                                                                                                                                                          csapatban gondolkodik

 

n A Zalakerámia ZTE NB I-es férficsapata valamivel kevesebb mérkőzésen van túl, mint a nők. A bajnokság kezdete meglepően hasonlít az egy évvel korábbihoz. A Szolnok elleni győzelem tulajdonképpen másolata a tavalyinak, akkor is, most is bajnokot vert a Tisza partján a zalai alakulat.

– Idáig olyan mérkőzéseket vesztettünk el, amelyeken ki lehetett kapni – értékelt Bencze Tamás, a Zalakerámia ZTE vezetőedzője. – Az Albától és Körmendtől vereséget lehet szenvedni. A Szeged elleni mérkőzést, ha nyögvenyelősen is, de hoztuk. A vasi vereséget követően több dolgot átbeszéltünk a csapattal, főleg a támadójátékunkat illetően. A védekezésben is akadt problémánk, amin változtatni kellett. A Szolnok elleni találkozón már látszottak ennek a beszélgetésnek a jelei. Jóval fegyelmezettebben játszottunk, sokkal több játékosnál volt támadásban a labda, mint a korábbi mérkőzéseken. A játékosoknak is, jó visszaigazolás volt, hogy ha valaki kiadja kezéből a labdát, az visszakerülhet hozzá. Nagyon remélem, a folytatásban a szolnoki találkozó lesz a mérce.
– A szolnoki győzelem után nyilatkozta, hogy visszaadták a hitét az ott látottak. Konkrétan mire gondolt?
– A már előbb említett dolgokra értettem. Arra, hogy támadásban előre léptünk, több játékos kezén ment át a labda, amely az eredményességben megmutatkozott. Annak örültem, hogy amit megbeszéltünk, az működött.
– Miben kellene fejlődnie a csapatnak?
– Furcsán hangzik, amit mondok, de támadásban nem tudunk többet. Védekezésben Szolnokon a második félidőben elégedett voltam a csapattal.
– Mennyire elégedett az idei légiósok teljesítményével?
– Nem szedném így szét a csapatot. A kezdő ötös szintjén öt játékost kell egymáshoz gyúrni. A cserék területén is jól állunk. A padról érkezők: Mohácsi, Kerpel-Fronius is meghatározó tudású kosárlabdázók. Hozzájuk jön még Velkey, Czinger. Összességében elégedett vagyok a játékosok teljesítményével. A csapatépítés időszakában vagyunk. Hullámzik a játékunk, de jó úton járunk. A győzelemhez nálunk három légiós jó játéka mellett legalább kettő magyar eredményességére is szükség van.
– A szakma szerint a ZTE magyar magja is erős az idén...
– Így igaz, nálunk azért is fontos a magyar mag erőssége, mert csak három légióssal rendelkezünk. Viccesen szólva nálunk két magyar a további légiós, az aki éppen jól teljesít. Ott, ahol öt légiós szerepel, javarészt azok döntik el a találkozókat. Mi csapatban gondolkodunk, ebben van az erőnk.
– A tavalyi idényben is a Szolnokon elért siker után lendült meg a ZTE szekere. Így lesz idén is?
– A bajnok elleni siker pluszmotivációt ad a csapatnak. Érezhető volt a mérkőzés után, hogy ezt az érzést még nem élte át ez a csapat. Motiváció szempontjából mindenképpen sokat jelentett a siker. További motivációt jelentett a szurkolók buzdítása. Bízom abban, hogy idén is lesz kedvező folytatása szolnoki sikerünknek.

vissza az elejére


      Négy országból 29 csapat

                  Zala open és gála kupa

n A Gála Társastáncklub Egyesület Zalaegerszegen rendezte meg a IX. Zala Open nemzetközi latin és standard formációs versenyt, ranglistaversenyt és Szabadidősport Országos Kupa versenyt, egy nappal később pedig a XVII. Gála Kupa klubközi versenyt és szabadidősport országos versenyt.

IX. Zala Openre 4 országból összesen 29 csapat nevezett. A Gála Társastáncklub Egyesületet képviselő formációs csapatok az open, illetve a ranglistaversenyen a junior korosztályban az I. és II. helyet szerezték meg, a III. helyen CMG Radom csapata végzett. A felnőttek között az előkelő I. helyet érte el az egerszegi egyesület „A” csapata, a II. helyen Savaria Táncsport Egyesület, a III. helyen az Elita New Team végzett.
  A Gála Társastáncklub Egyesület mindhárom formációs csapata nagy közönségsikert aratva új koreográfiával mérettette meg magát. A juniorcsapatok koreográfusa és trénere Salamonné Kuzma Renáta és Kuzma Péter volt, a felnőtteket Kuzma Péter készítette fel a versenyre.
XVII. Gála Kupán is szép eredményeket értek el az egyesület egyéni versenyzői és párosai.
Gyerek I. E latin: 2. hely Beke Mátyás–Czibulya Vivien Hanna, 3. hely Simon Dávid–Eke Flóra.
Gyerek II. E standard: 2. hely: Kovács Levente–Fogas Liza Anna, 3. hely: Magyar Kristóf–Németh Zsóka.

 

vissza az elejére


 

                                                 A ZalaSport nyolc éve

Visszapillantás, számvetés

n Közel hat hónapos előkészület után nyolc éve, 2008. október végén vált elérhetővé mindenki számára a ZalaSport online portál (www.zalasport.hu), amely úttörő szerepet vállalt a hazai internetes élő sportközvetítések területén. 

Egymillió látogatás

Az azóta eltelt időben összességében közel egymillió látogatást regisztráltak a weblapba beépített számlálók (MyStat, Google), illetve a szolgáltató szervere. A Google adatai szerint azóta közel százötvenezer egyedi látogatója volt a portálnak, akik 1,146 millió oldalra kattintottak rá. Figyelembe véve, hogy a Google számlálója 2009-2012 között mintegy három évig nem működött, a tényleges látogatottság ennél biztosan jóval nagyobb.

Tízezer írás, 3800 kép

Az alapvető célt, hogy a nagyobb látogatottságú sporteseményekről újságíró tudósítson, illetve minden olyan írás és kép, amelyet a kisebb sportágak képviselői megküldenek számunkra, publicitást kapjon a portálon, teljesítve lett. Közel tízezer tudósítás, írás, mintegy 3800 kép található a weblap adattárában, aminek 40–45 százaléka külső forrásból származik.

 Élő közvetítések

 A ZalaSport online elismertségét, látogatottságát jelentős mértékben növelte a látványsportágak mérkőzéseinek élő közvetítése. Becsléseink szerint mintegy 450 zalai érintettségű mérkőzést közvetítettünk az interneten a 8 év alatt (idén már jóval nyolcvan fölött járunk, s év végére biztosan meghaladjuk a százat), s hazánkban aligha található még egy internetes portál (a nagy tv-társaságokat kivéve), amely ezt elmondhatja magáról.
Csupán érdekességképpen: a 2016. április 2-i Egis Körmend– Zalakerámia ZTE KK férfi kosárlabda-mérkőzést több mint hatezren tekintették meg élőben, s meghaladta az ezret videofelvétel nézőinek száma. Közvetítettünk külföldről is: az ausztriai Ritzingből a teke BL-döntőt három kamerával adtuk a rendező osztrák szövetség megbízásából.

Részben új arculat

Sajnos, az ismertség egyik negatív velejárója, hogy az oldal kedvelt célpontja a rosszindulatú hackereknek. (Ebbe belejátszhat, hogy az egyik legnagyobb kínai számítógépes perifériagyártót ugyanúgy ZTE-nek hívják, mint Zalaegerszeg legnagyobb sportegyesületeit). Két alkalommal az utolsó pillanatban sikerült ilyen támadást kivédeni, s megmenteni a portált, s ezen az sem igazán segít, hogy heti gyakorisággal lementjük az adatbázist. Ezért is kénytelenek voltunk egy jóval fejlettebb, jobban védhető verziójú template-ra (sablon) átdolgozni a ZalaSport online-t, ami nem kevés munkával járt. A kisebb részben új arculatú portált a 8. évforduló előtt egy héttel sikerült olyan állapotba elkészíteni, hogy a régit lecserélhettük vele.

A jövő?

Szeretnénk folytatni, amit nyolc éve elkezdtünk. Hogy ezt milyen színvonalon tudjuk megtenni, nem csak rajtunk múlik. Nagyon bízunk abban, lesznek olyanok, akik továbbra is támogatnak bennünket. Mert a ZalaSport érték, amely nem üzleti, hanem közösségi célokat szolgál.
 

 

 

vissza az elejére


Rajt vegyes röplabdában

n Zalaegerszeg Város Röplabda Bizottsága megrendezte első őszi-téli vegyes röplabdatornáját. A sok éves hagyományoknak megfelelően az őszi hónapoktól tavaszáig tartó rendezvénysorozat első körében nyolc csapat vett részt.

A tornán indulók között ismét ott volt a Magyar Szervátültetettek Válogatottja is. Sok év kihagyás után ismét Szombathelyről érkezett együttes, a vasiak a dobogó harmadik fokára állhattak fel.
A szervezők a csapatokat két négyes csoportba sorsolták. A csoportmérkőzések után felső- és alsóági keresztbejátszás során alakult ki a végső sorrend. Minden résztvevő csapat öt mérkőzést játszott.
Végeredmény: 1. Krumplik (Kaposvár), (Molnár Dorka, Molnár Martina, Papp Zsófia, Bruder Balázs, Dombói János, Farkas Ádám, Klucsik János). 2. Szedett-Vedett (Zalaegerszeg), 3. Arany Alkony (Szombathely), 4. Mindegy (Zalaegerszeg), 5. Retro (Zalaegerszeg), 6. Magyar Szervátültetettek Válogatottja, 7. VSZK (Keszthely), 8. Soproni Vízmű.
A tornán részt vett csapatok, illetve a tornáról lemaradt csapatok számára az újabb játéklehetőség a november 19-én tartandó Vegyes Kupa lesz, amely szintén maximálisan nyolc csapat részvételével kerül lebonyolításra Zalaegerszegen, az Ostoros-csarnokban.

 

vissza az elejére


 

 

                                                                               A hétvége eredményei

                                   KTE Duna Aszfalt–Zalakerámia ZTE KK 62-68 (12-13, 16-16, 17-16, 17-23) NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, Kecskemét.

                                   ZTE NKK–MTK 67-47 (21-13, 20-11, 13-11, 13-12) NB I-es női kosárlabda-mérkőzés, Zalaegerszeg.

                                   Szolnoki MÁV SE–ZTK FMVas 3:5 (3336-3623) Szuperligás férfi tekemérkőzés, Szolnok.

                                   ZTE ZÁÉV–Rákoshegyi VSE II. 6:2 (3105-2904) Szuperligás női tekemérkőzés, Zalaegerszeg.

                                   Z. Csuti Hydrocomp–HVSE Infraplan 7:5 NB I-es sakkcsapatmérkőzés, Zalaegerszeg.

                                   Puskás Akadémia II.–Tarr Andráshida SC 1-3 (0-1) NB III-as labdarúgó-mérkőzés, Felcsút.

                                   Székesfehérvár–ZTE RK 3:0 (23, 22, 23)
                                   Nyíregyháza–ZTE RK 3:0 (22, 18, 22)
                                   Győr–ZTE RK 3:1 (21, –22, 23, 25) NB II-es férfi röplabdamérkőzés, Szeged.

 

 

vissza az elejére