Advent Adventi kézfogás Nem tudjuk, mi van a cuccban  

 

 A tavalyi évhez hasonlóan advent utolsó két hetében ismét fényfestéssel egészülnek ki a belvárosi karácsonyi fények. Mint azt Tompa Gábor, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a Tudomány és Technika Házán, illetve a Kossuth utcai Szalagház oldalán láthatók esténként színes, grafikus minták, egy fővárosi cég jóvoltából. Az előbbi helyszínen egy piros alapú karácsonyi mintában, az utóbbi épületen pedig figurálisabb, rajzfilmszerűbb képben gyönyörködhetnek a járókelők.
A zalaegerszegi fényfestést ugyanaz a csapat készítette, amelyik a fővárosi „sétáló oroszlánt”, mely a Margit híd és a Szabadság híd közötti falakon vonul végig.
Tompa Gábor hozzátette: már a tavalyi adventi időszakban is, és az Egerszeg Fesztiválon is nagy sikere volt az efféle házfalakra vetített grafikai megoldásoknak a városban, így a nagyobb rendezvényeken a jövőben is lesznek hasonló megoldások.

 

 

vissza az elejére


            Adventi kézfogás

                    Új jótékonysági akció zalaegerszegen

n Adventi kézfogás címmel új jótékony akciót szeretnének meghonosítani Zalaegerszegen. A program lényege, hogy három civil szervezet kezdeményezésére és koordinálásával helyi cégek, vállalkozások támogatásának köszönhetően advent minden hétvégéjén tehetséges diákokat ajándékoznak meg. Ennek nyitányára került sor december 2-án a Mindszenty téren.

A Kosztolányi téri tagóvodások karácsonyi műsora vezette fel a programot. Majd Balaicz Zoltánné a szervező civil szervezetek (Zalaegerszegi Női Szalon, Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület, Szent Márton Légió) nevében mondott köszöntőt. Elhangzott, hogy a szeretet ünnepéhez közeledve a szeretet jegyében álmodták meg az adventi kézfogást, mellyel a közvetlen környezetben élők életét szeretnék szebbé tenni. Olyan diákokat kívánnak megajándékozni, ezzel elismerni és támogatni, akik példaképei lehetnek társaiknak. Első alkalommal Győri Anna és Gál-Kozári Hanna részesült ebben a jutalomban.
Győri Anna a gellénházi Dr. Papp Simon Általános Iskola hatodikos diákja, aki tavaly iskolaelsőként zárta a tanévet. Jó tanulmányi eredménye mellett zenei tehetségével is kiemelkedik. Első osztályos korától jár zeneiskolába, iskolai és regionális fellépéseket tudhat magáénak, saját hangszere azonban eddig nem volt, a zeneiskolától kölcsönözte azt. Ezért számára egy fuvolát ajándékoztak a szervezők.
Gál-Kozári Hanna a Báthory-szakgimnázium cukrásztanulója. Szakmai munkája mellett kiemelkedő közösségi ember, az irodalmi színpad tagja, karitatív tevékenységet is végez. Szakmai tudását fejlesztendő egy karamellkészítő tanfolyamon való részvételi lehetőséget kapott ajándékba.

 

 

vissza az elejére


                                     Nem tudjuk, mi van a cuccban

                                        Szerhasználatról és függőségekről dr. zacher gáborral

                        Dr. Zacher Gábor és Nagy Réka.

n Ha most bulvársajtóban lennék érdekelt, akkor azt írnám, hogy dr. Zacher Gábor kockahasat villantott. Szerencsére azonban ennél sokkal fontosabb dolgok kerültek fókuszba a legutóbbi Pszicho Esten, melynek vendége a közkedvelt toxikológus volt.

– pánczélPetra –

Ezt a pletykalapokra jellemző mondatot is csak azért írtam le, mert Zacher bevezetésképpen beszélt a nyilvánosság szerepéről, saját népszerűségéről, illetve arról, hogy mára már megtanulta irányítani a médiát. Úgy beszél, hogy az jöjjön át, amit a szakma érez fontosnak, és nem az, amit a főszerkesztők gondolnak annak. A hasát meg csak azért láttuk véletlenül egy pillanatra, mert levette az ingét, hogy megmutassa az alatta rejlő Walking Dead ihlette pólót. Zacher Gábornak ugyanis éppúgy megvannak a maga függőségei, mint más földi halandónak: sorozatfüggő, csokifüggő, koffeinista, nikotinista, ezenkívül munkaalkoholista és még edzésmániás is (nehezen bírja ki futás nélkül).
Miközben ezekről a társadalomban zajló „függő játszmákról” beszélgetett Nagy Réka klinikai szakpszichológussal, az est háziasszonyával, azt is megtudtuk, hogy a fővárosi Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályának főorvosa nagyjából végigjárta a szakmai szamárlétrát (talán ezért van az, hogy a mai napig nem derogál számára, hogy mondjuk ágytálat cseréljen). Volt műtősfiú, mentőtiszt, mentőorvos, majd baleseti sebészeten dolgozott. A sebészet mindig vonzotta, de kiderült, hogy gumiallergiája van, keze állandóan kisebesedett, így fel kellett hagynia az orvoslás ezen részével. Végül a toxikológiánál kötött ki; 2014-től pedig a Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályát vezeti.
A Pszicho Est most ugyan kicsit talk-show jellegűbb lett a megszokottnál, persze a közönség nem bánta a személyes sztorikat. Ettől függetlenül fontos szakmai kérdések és társadalmi problémák is szóba kerültek. Például, hogy Magyarországon a becslések szerint 800 ezer alkoholista él, ebből negyedmillió nő. Míg a férfiak körében az alkoholizálás többnyire „csapatsportág”, addig a nők inkább magányosan űzik ezt a tevékenységet. A fiatalokra pedig egyre inkább jellemző az úgynevezett rohamivás; nem iszogatnak, hogy felszabadultabbak, lazábbak legyenek, hanem fél óra alatt akkora mennyiségű alkoholt juttatnak a szervezetükbe, hogy teljesen kiütik magukat.Szinte mindenki függ egyébként valamitől, ha mástól nem, a telefonjától, a számítógépétől vagy a közösségioldalaktól. De vannak hashajtófüggők, „leszarom tabletta”-függők, sorozatfüggők is szép számmal (ez utóbbi a nőkre jellemző, akik így tudnak kitörni a pszichoszociális gettóból, amiben élnek).
A függőség egyébként nem más, mint egy olyan emléknyom, amit az egyén jónak tart, olyannyira, hogy nem tud tőle megszabadulni. Egyre ismétli. Nincs kontrollmechanizmus. Magát viszont torzan látja a folyamatban, hiszen „benne áll”. Éppen ezért csak egy kívülálló tud segíteni; s fontos is, hogy az orvos mindig kívülálló maradjon, eredményt ugyanis csak így lehet elérni.
A főorvos szerint az alkoholizmusról sokkal kevesebb szó esik, és jobban elbagatellizálják a témát, mint a droghasználatot, vagy drogfüggőséget, pedig az ivásnak sokkal mélyebb társadalmi gyökerei vannak. Jelenleg 20 ezer becsült drogfüggő él hazánkban. Drogstratégia van, alkoholstratégia sosem volt.
A toxikológus szerint nem az a baj, hogy a buliban néhány pohárral isznak a fiatalok. Ezért az nem jó szöveg a szülők részéről, hogy „ne igyál, gyerek!”. Úgyis fog! Sokkal jobb, ha arra neveljük őket, hogy ne idd meg a harmadikat. A kulturált alkoholfogyasztást kellene megtanulnia fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Mert két sörtől vagy két pohár bortól még senkinek nem lesz baja. A prevenciók viszont (legyen szó drogról, cigiről, vagy szeszről) az elrettentésről szólnak, ezért nem is működnek. A gyerekeket 15–16 éves korukban baromira nem érdekli, hogy mi lesz az egészségükkel 20–25 év múlva. A hiúságukra talán jobban lehet hatni: a svédek például úgy kampányolnak a cigaretta ellen, hogy „ha rágyújtasz, büdös leszel”!
A drogokkal az van manapság, hogy szinte lehetetlen nyomon követni az összetevőket. A szerhasználat más, mint tizenöt-húsz éve volt. Akkor viszonylag tiszták voltak az anyagok, ma nem tudjuk, hogy mi van a cuccban. Az orvos így a toxikus eseteknél a klinikai tünetet kezeli, nem az ellenszert keresi.
Hogy miért játszma a függőség? Mert aki benne van, azt hiszi, hogy bármikor abba tudja hagyni, csak ez bármikor valahogy sosem jön el. Az orvos ebben tud segíteni. És ez főleg olyan eseteknél kell, hogy minél gyorsabban megtörténjen, melyek halállal is végződhetnek. Mert ugye mindenki függ valamitől, de azért egy vásárlásfüggőségbe például még nem halt bele senki.

 

 
 

vissza az elejére