Figyelni a távoli galaxisokat TOP-program A jég volt az úr Közgyűlés
 
Tovább szépül a mindszenty-iskola

                             Figyelni a távoli galaxisokat

                               A zalaegerszegi csillagvizsgáló tapasztalatairól

n Másfél éve üzemel Zalaegerszegen és az országban egyedülállóan távirányítással működtethető csillagvizsgáló. Az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük Bánfalvi Pétert, a VEGA Csillagászati Egyesület tagját, akinek kertjében állították fel az egész világról elérhető létesítményt, s aki felügyeli a távcső működését. 

– B. K. –

– Mennyire elterjedt technikáról beszélünk?
– Előfordul néhány a világon, de Magyarországon ez az első és egyetlen. A Vega Csillagászati Egyesület tulajdona, az egyesület pénzén, a tagok munkájával, egyéb támogatók segítségével jött létre – mondja Bánfalvi Péter. – Mivel nem volt az egésznek előzménye a gyakorlatból, a gyerekcipőben járó gondok kiküszöbölését ki kellett tapasztalni, sok problémára megoldást találni a biztonságos működés érdekében. Hiszen egy komoly távcső távirányításáról van szó, melynek zárható házban kell leparkolnia, illetve onnét kell kinyílnia, számítógép vezérléssel, a világ bármely pontjáról, bírni kell a számítógépes rendszernek a téli mínuszokat vagy a nyári nagy meleget a bádogházban.
– Honnét jött az ötlet?
– Az egyesület elnöke, dr. Csizmadia Szilárd sok megfigyelést végzett egy szintén távirányítással működő chilei távcsővel. S mivel az egyesületnek van egy jelentős, de eddig kevésbé kihasznált távcsöve, amit csak a nyári táborok idején szereltünk fel, gondoltuk, jó lenne ily módon hasznosítani.
– Hogyan működik ez rendszer a gyakorlatban?Van a házunkon egy webkamera, ami alapján tájékozódni lehet, hogy milyenek a légköri és időjárási viszonyok, hogy egyáltalán érdemes-e kémlelni az eget. A jogosultsággal bírók aztán beléphetnek a fedélzeti számítógépre, aztán jön a tető kinyitása és már lehet is vizsgálódni. Mintegy húsz percig tarthat egy-egy alkalom, másodpercenként 15 fotót lehet készíteni. Távoli galaxisokat, ködöket, csillaghalmazokat lehet megfigyelni. A sorozatos felvételeket összerakva, akár olyan jelenséget, objektumot is megláthatunk, amit egyébként egy-egy felvétellel nem. Trófeákat lehet így gyűjteni.
– Mennyien használják jelenleg a távcsövet?
– Az egyesületnek több mint száz tagja van, egyelőre még kevésnek van gyakorlata a távirányítós csillagvizsgáló használatához. De ha sok érdeklődő lesz, akkor felkerülési lista készül, hogy mindenki nyugodtan kémlelhesse az eget. Nem olyan csillagvizsgálóról van tehát szó, ahova személyesen be lehet jönni. Viszont a rendszerműködtetés megtanításában a tapasztaltak segítik a kezdőket. Az egyesületnek bárki tagja lehet, nem kell előképzettség.
– Hol van a találkozóhely?
– Havonta tartunk virtuális klubot, ennek keretében nyilvános előadást, konferenciabeszélgetéssel. Illetve évi közgyűlés van április környékén, nyáron tábor, továbbá észlelő hétvégék, többnyire évente kétszer.
– Önt továbbra is várhatjuk személyes távcsöves bemutatókon a város különböző pontjain?
– Igen, amint az időjárás lehetővé teszi, a Hold első negyedfázisa idején a szokásos helyeken, a Dísz téren, a Landorhegyen és az Eötvös-iskolánál.
– Csillagászatban elég járatlanok vagyunk, még földrajzórákon sem esik szó erről.
– Nagy szomorúság ez nekem, ezért is érzem kötelességemnek az ismeretek terjesztését. A távcsöves megfigyelések mellett egy szakkönyvtárt is működtetek, ahonnét egyesületi tagok kölcsönözhetnek.
– Csillagász szemmel milyen évnek nézünk elébe?
– Az előre jelezhető események alapján átlagos év lesz. De a váratlan dolgokat (kisbolygó, nem periodikus üstökös) sosem tudjuk. S volt is már ezekből példa, egy Vénusz fényességét is megközelítő meteor suhant át Zalaegerszeg égterében január 21-én, melyet a házunkra szerelt meteormegfigyelő kamerával sikerült elkapni. Ebből az eszközből öt van az egyesület birtokában, az ország különböző részein vannak felszerelve. Ezen észlelések alapján tudjuk az égi jelenségek pontos pályáját meghatározni.

 


 

vissza az elejére


A TOP-program fejlesztési tervei között szerepel a VMK előtti tér megújítása, átépítése. Ebben az évben az előtervezési munkák fedezete áll rendelkezésre a költségvetésben. A tér várható átépítésére 2018-ban kerül sor. Zalaegerszegen nem csak a Keresztury VMK előtti tér és lépcsősor szépül meg, tervezik a városi sportcsarnok előtti tér átépítését is. A két beruházás mintegy 250 millió forintba kerül.
A művelődési központ átépítésének szükségességéről beszél Makovecz Tamás önkormányzati képviselő is, a lapunk 2. oldalán vele készült interjúban.

 

 

 

vissza az elejére


 

 

A jég volt az úr

Bár a hétvégén kaptunk egy kis tavaszt, de a télnek még nincs vége, ismét jönnek a kemény mínuszok. A múlt héten, különösen február elsején, szinte megbénult az ország és persze Zalaegerszeg is. Nem csak a hideg hatott a csontokig, a jégpáncél is táncra hívta a bátrakat, akik kimerészkedtek az utcára. A csúszós utak sok kellemetlenséget okoztak, és a szokottnál is több koccanást, balesetet. Szóval, vigyázzanak az útrakelők!

 

 

vissza az elejére


Közgyűlés

E héten, csütörtökön tartja soron következő ülését a városi közgyűlés. A napirendi pontok között szerepel többek között az idei évi költségvetés elfogadása is.

Módosításra kerül a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet. Elbírálja a testület a Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs iroda vezetői posztjára kiírt pályázatot, valamint döntés születik a városvezetők illetményéről és költségtérítéséről is. A képviselők tájékoztatást hallhatnak a TOP-projektek jelenlegi állásáról is.

 

 

vissza az elejére


Tovább szépül a mindszenty-iskola

Az új torna- és vívóterem egyelőre álom

n Felújítják a kollégiumot, a sportpályát, az informatikai termeket, és új közösségi teret is létesítenek a város legrégebbi oktatási komplexumában, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, ahol 498 millió forintos infrastrukturális korszerűsítés veszi kezdetét.

– A. L. –

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a mostani pályázat egy koncepció keretébe illeszkedik, mely által folytatódhat a korszerűsítés a nagy múltú intézményben. A rekonstrukciónak köszönhetően bővül az általános iskola és gimnázium szolgáltatási színvonala, ami a harmadik ütemmel válik majd teljessé. Ez pedig a tornatermet érinti, annak reményében, hogy a felújítás helyett akár egy teljesen új sportkomplexum létesülhet. A polgármester köszönetet mondott Vigh László országgyűlési képviselőnek, aki sokat tett azért, hogy a város legrégebbi oktatási intézménye forrást kapjon felújítási szándékaihoz. Jelezte, a nevelési és oktatási intézmények rekonstrukciójára több milliárdot kívánnak fordítani 2020-ig. Így többek között megújul a Zrínyi Miklós Gimnázium, a Kaffka Margit Kollégium, több általános iskola, óvoda és bölcsőde.
A város és a környék egyetlen, teljes képzést nyújtó egyházi intézményében minden lehetőséget megragadnak a képzés, az oktatás és a nevelőmunka színvonalának folyamatos növelése érdekében, hangsúlyozta hozzászólásában Debeaupte Francoise, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend magyarországi rendfőnöke.Mint mondta, ebben a munkában a város vezetőivel együtt kívánnak dolgozni.
Csordás Róbert, a Mindszenty-iskola igazgatója elmondta, a kizárólag egyházi fenntartású intézményeknek kiírt pályázaton egyedüliként indultak a megyében. Az elnyert támogatásból teljesen felújítják a kollégiumot, hogy diákjaiknak minden igényt kielégítő életteret biztosíthassanak. Átalakítják az informatikai termeket, ahol helyet kap a művészeti, a tánc-, a drámapedagógia- valamint az ének-zene-oktatás is. A belső udvart közösségi térré formálják át, valamint felújítják a salakos sportpályát és környezetét. Hangsúlyozta, ezzel még nem tudják maradéktalanul megteremteni a megfelelő feltételeket a testnevelésórákhoz. A tervezett torna- és vívóterem mielőbbi megépítése azért lenne nagyon fontos, mert a jelenlegi adottságai nem elegendőek a törvényi előírások teljesítéséhez. Bíznak abban, hogy az új sportkomplexum alapkőletételére hamarosan sor kerülhet.
Vigh László országgyűlési képviselő méltatta az egyházi iskola nevelésben, oktatásban betöltött szerepét.
Szólt arról, hogy a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont 5,7 milliárdos építési beruházása idén megkezdődik, a bíboros, hercegprímás születésének százhuszadik évfordulójának évében.
Galbavy Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője szintén örömét fejezte ki a jelentős uniós és állami támogatásból megvalósuló korszerűsítés okán.

 

 
 

vissza az elejére