Nyitott szívműtét helyett Júliusban restart zalaegerszeg! Elfogadták a 2017-es költségvetést  

Nyitott szívműtét helyett

               Dr. Lupkovics Géza ismerteti az eljárást.

Katéteres eljárássál zárják a sövényhiányt

n Mostantól katéteres beavatkozással zárják a bal és jobb pitvar közötti sövényhiányt a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. Az egyik leggyakoribb veleszületett szívhibák közé tartozó rendellenességet korábban csak nyitott szívműtéttel tudták orvosolni az egészségügyi intézményben.

– A. L. –

Az új katéteres eljárás bevezetését az tette lehetővé, hogy az elmúlt év végén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a kórház többletkapacitási pályázatát elfogadta – mondta el sajtótájékoztatón dr. Halász Gabriella. A kórház főigazgatója úgy értékelt, a döntés nagy előrelépést jelent, hiszen erősíti a zalaegerszegi kardiológia szakmai pozícióját a térségben. A beavatkozás illeszkedik a betegeket kevésbé terhelő minimál invazív eljárások sorába, mivel nyitott szívműtétet vált ki. Innentől kezdve nem kell elutazniuk az ország más kardiológiai centrumaiba, hogy a beavatkozást elvégezhessék rajtuk.A katéteres eljárás bevezetése jelzi azt is, hogy a zalaegerszegi kórház munkatársainak óriási szakmai igénye van a fejlődésre és a technológiai újdonságok alkalmazására.
A főigazgató beszélt arról is, hogy tavaly még a kiemelt tartozással rendelkező egészségügyi intézmények közé tartoztak, de szigorú gazdálkodással, az adósság konszolidálásával, valamint a finanszírozás változásával 2017-re elérték, hogy nincs tartozásuk. A biztonságos gazdálkodás megteremtette az új katéteres eljárás bevezetésének hátterét, amit az OEP évi 40 millió forinttal támogat. Ebből 20 beteget gyógyíthatnak meg egy évben.
A pitvari sövényhiány veleszületett betegség, ami a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség – ismertette dr. Lupkovics Géza, a kardiológiai osztály vezető főorvosa. Elmondta, hazánkban 100 ezer ember közül négyet érint ez a betegség, ami önmagában nem okoz panaszt, de hosszú távon úgy tönkreteszi a szívet, hogy már nem lehet segíteni. Gyerekek esetében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végzik el ezt az eljárást. A problémára azonban gyakorta felnőttkorban derül fény, például egy szűrővizsgálaton, vagy más betegség kapcsán, amikor szív-ultrahangvizsgálatot is végeznek.
Az osztályvezető főorvos hozzátette – miután a tájékoztatót követően a sajtó munkatársai megtekinthették az első műtétet – ma négy fiatal (19 és 45 év közötti), panaszmentes beteget operálnak meg a későbbi szívproblémák megelőzése érdekében. Elmondta továbbá, hogy tavaly már nyolc ilyen műtétet elvégeztek, a betegek jelentősebb szövődmény nélkül gyógyultak meg, és már másnap vagy harmadnap hazatérhettek a kórházból.
A bal és jobb pitvar közötti lyuk pár milliméterestől 2–3 centiméteres is lehet. Ezt zárják egy speciális „emlékező” fémmel, amit katéteren keresztül juttatnak fel a szívbe, ahol felveszi eredeti alakját.
A sövényhiány gyakorinak tekinthető az újszülötteknél, ami az esetek nagy többségében időben benő – mondta el érdeklődésünkre dr. Tahin Tamás főorvos az első műtétet követően. A 19 éves férfi páciensnél egy rutin ultrahangvizsgálat állapította meg a rendellenességet. A lyuk azért nem maradhat nyitva, mert ezen át az artériás és a vénás vér keveredik egymással. Infarktus vagy stroke lehet a legsúlyosabb következménye annak, ha egy vénás vérrög átjut az artériás oldalra.

 

 
 

vissza az elejére


Júliusban restart zalaegerszeg!

Sportfesztivál és idegenforgalmi misszió

n Újabb fesztivállal bővül a zalaegerszegi rendezvények sora. Július 13–16. között debütál a Restart Fesztivál, mely a sportról és az egészségről szól. Mint azt a név is jelzi, az esemény beindítja, újraindítja a résztvevőket és a közönséget. Annál is inkább, mert egy fiatalos, lendületes programról – a sportolók fesztiváljáról – van szó.

– pet –

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Balaicz Zoltán polgármester, valamint Horváth Szilárd fesztiváligazgató és Szabó Zoltán sportigazgató. A polgármester elöljáróban elmondta: már 2014-ben megfogalmazódott egy fiatalos programsorozat és egy ehhez illeszkedő városmarketing gondolata. Számba véve az addigi városi rendezvényeket, két hiányérzete támadt a szervezőknek: a kortárs gasztronómia és a sport. Az előbbiből fogalmazódott meg a Street Food Fesztivál gondolata, melyre június elején, egy tematikus hétvége keretében kerül sor. Az utóbbi „hiányból” pedig megszületett a Restart Fesztivál, ami az ország egyik legnagyobb sportfesztiváljává szeretne válni.
Erre minden esély megvan, hiszen az előzetes számítások szerint 2500–3000 sportoló és hozzátartozóik vesznek részt az eseményen a négy nap alatt. Összesen 15 sportversenyre kerül sor; legyen szó látványsportról vagy tömegsportról. Szabó Zoltán elmondta: több helyszínen zajlanak majd a programok. A TV-torony futóversenynek, az Alsóerdő az extrém kerékpárosok versenyének és a dombfutásnak, a Gébárti-tó a vizes sportoknak, a Dísz tér és a belváros az utcai kosárlabdának, az éjszaki futásnak, a cross fitt versenynek, a kerékpárversenynek és a rúdfitnesznek ad majd otthont. De lesznek programok a ZTE-stadionban, az Ifjúsági Sportcentrumban és a Vizslaparkban is. Ez utóbbi helyszín afféle lelki és spirituális hely lesz; jógával, tai-chival, pilatesszel.
A fesztivál négy pillérre támaszkodik – fogalmazott Horváth Szilárd. A legfőbb elem az a tizenöt versenyszám lesz, melyekre az ország több pontjáról érkeznek sportolók. Ezenkívül egészségutca, előadások, valamint parti színesíti a programot.Az egészségutcában sporteszközökkel, étrend-kiegészítőkkel és különféle ételekkel lehet megismerkedni. Az előadások szintén a sport és egészség témában zajlanak. A parti pedig egy újabb különlegesség lesz, hiszen három belvárosi vendéglátóhely (Mimosa, Díszpinty, Mylord) bővíti majd ki területét (és kínálatát) a Dísz tér irányába.
A fesztiváligazgató hozzátette: nagyon sok civil szervezet, városi intézmény és sportegyesület segíti és támogatja a munkát. Örülnek, hogy mindenki első szóra csatlakozott a kezdeményezéshez. A Restart nemcsak egy egyedülálló fesztivál és egy verseny, hanem egy misszió is. Az a cél, hogy a sporton keresztül minél több emberrel megismertessék a város és a városkörnyék épített és természeti értékeit. A sport ugyanis egy kapocs; a nyelve pedig határtalan. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál évről évre bővülne (mindig újraindítva önmagát), és néhány év múlva nemzetközivé válna.

 


 

vissza az elejére


Elfogadták a 2017-es költségvetést

Újabb munkahelyteremtő beruházások

n A legfontosabb döntésekről, új munkahelyteremtő beruházásokról, a 2017-es költségvetés elfogadásáról számolt be Balaicz Zoltán polgármester a múlt heti közgyűlést követő sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az osztrák ADA cég folytatni kívánja a 2015-ben már megkezdett fejlesztését, újabb száz dolgozó számára kínálnak munkalehetőséget. Mivel azonban a bővítendő telek átnyúlik a szomszédos Bocfölde területére, ezért a két önkormányzat módosította a közigazgatási határt, és döntöttek a hathektáros terület Zalaegerszeghez történő átcsatolásáról. A fémmegmunkálással foglalkozó Ulev-S Kft. egy 2700 négyzetméteres csarnokot szeretne építeni, mintegy 450 millió forintos beruházással, melynek következménye 50 dolgozó alkalmazása. A padlógyártással foglalkozó Timbertech Kft. egy 1800 négyzetméteres új üzemcsarnokkal kívánja bővíteni a tevékenységét az északi ipari parkban, újabb száz dolgozónak kínálva ezzel munkalehetőséget. Ez a beruházás a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. lebonyolításában valósul majd meg.
A 2016. évi költségvetésről a polgármester kifejtette: egy decemberi módosítás során, a TOP-os forrásoknak köszönhetően 25,8 milliárd forintos főösszeggel zárta az évet az önkormányzat. A 2017-es városi büdzsét a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legnagyobb, 24,7 milliárdos főösszegével fogadta el a közgyűlés. Balaicz Zoltán hozzátette: a TOP-programok megvalósulásának előrehaladtával év közben minden bizonnyal felfelé módosul a most elfogadott főösszeg. Az idei költségvetés stabil, egyensúlyban van, és érvényesülnek benne mindazok a kiadási tételek, melyeket útfejlesztésre, térfelújításra, sportfejlesztésre, intézmények fejlesztésére szán az önkormányzat.A polgármester hozzátette: a költségvetésből 277 millió forintot fordítanak a város által működtetett intézmények 1200 dolgozójának esetében a minimálbér és a garantált bérminimum miatti emelésekre.
A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda vezetői posztjára ismét Pereszteginé Szabó Júliát nevezte ki a közgyűlés.
                                                                                                                                          * * *
Az Arany Bárány melletti terület rendezéséről is döntött a képviselő-testület. A Bárány-tömb – északról a Kazinczy tér, keletről a Széchenyi tér, nyugatról az Ady utca, délről az Iskolaköz által határolt terület – Zalaegerszeg legrégebbi beépített részei közé tartozik. A tömbről készült történeti-építésztörténeti áttekintés szerint bizonyos, hogy az ingatlan területén a Kazinczy tér és az Iskolaköz között az Arany Bárány nyugati oldalán gyalogosan mindig is lehetett járni.
Az utca először az 1903-as utcatérképen került ábrázolásra.
A város célja a tömbbelső gyalogos közlekedésének elősegítése, a történelmi funkció megtartása, amely a rendezési tervben is megfogalmazásra került. A gyalogos átjárhatósághoz szükséges keresztmetszetet biztosítani kell – döntött a közgyűlés. Tehát a Kazinczy tér és az Iskolaköz között a gyalogos közlekedés biztosítva lesz.
Döntött a közgyűlés a környezetvédelmi alap 2017. évi felhasználásáról. A kijelölt projektek megvalósítására 11 millió 400 ezer forint áll rendelkezésre. A két legnagyobb tétel a vízvédelem, valamint a közterületek tisztasága, illegális hulladéklerakók felszámolása. Erre több mint 5,5 millió forint áll rendelkezésre.

  

vissza az elejére