Stadionavató Digitális bíráskodás Mennyit trappoltál?  

Stadionavató

 

n A ZTE FC 97 éves történetének kiemelkedő eseményeként tarthatjuk ezentúl számon a klub felújított arénájának átadását. A sok nevezetes csata, öröm és kudarc helyszíne immár korszerű körülmények között várja a futballrajongókat Zalaegerszegen, akiknek egyetlen vágya, hogy mihamarabb a legjobbak között láthassák csapatukat. A március 25-én megrendezett átadási ünnepség szónokai is ennek a reményüknek adtak hangot.

– A. L. –

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte elsőként a szurkolókat, a ZTE labdarúgóit külön üdvözölve a stadionavatóra érkezett szlovákiai Dunaszerdahely és az ausztriai Graz első osztályú futballcsapatát. Méltatta a kormány és Zalaegerszeg önkormányzatának támogatását a stadion rekonstrukciójának befejezésében. Mint fogalmazott, a ZTE-stadion olyan korszerű feltétetekkel büszkélkedhet, ahol egyaránt öröm meccset játszani illetve meccset nézni.
A stadion megújítása történelmi jelentőségű a klub életében, hangsúlyozta Végh Gábor, a ZTE FC tulajdonosa. Mint mondta, sok-sok év egyhelyben topogás után a kormány biztosította a szükséges forrásokat, így befejeződhetett a stadion építése. Az infrastruktúra alapja, hogy magasabb célokért küzdhessenek, ami nem más, minthogy a ZTE FC az ország meghatározó csapata legyen. Ehhez most már biztosítottak a körülmények a zalai futballt kedvelők örömére.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, egy álom vált valóra az aréna rekonstrukciójával, ahogy 1920-ban is, amikor zalaegerszegi lokálpatrióta polgárok álmodtak egy nagyot, és létrehozták a fociklubot. Mint fogalmazott, a hamarosan 100. születésnapját ünneplő klub és a város számára egyaránt nagy jelentőséggel bír a megszépült a stadion, mely már nemzetközi mérkőzések rendezésére is alkalmas. A polgármester kitért arra, hogy Zalaegerszeg idén, 2017-ben ünnepli első írásos említésének 770. jubileumát, a ZTE FC pedig 2020-ban fennállásának 100. évfordulóját. Ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a külcsín után a belbecs is helyreállhat, és centenáriumára újra az NB I-ben játszik a csapat.
Csató Sándor, a ZTE FC edzője érdeklődésünkre elmondta: játékosnak, edzőnek, nézőnek egyaránt hatalmas élmény, hogy végre valahára elkészült a stadion, ami nagyon szép lett. A két meghívott élvonalbeli csapattal való mérkőzés méltó megünneplése mindennek. A ZTE-ben elég sok a fiatal játékos, akiknek igazi megmérettetést jelentenek ezek a mérkőzések. Az edző kitért arra, hogy az idei szezont építkező szakasznak tekintik, hiszen fiataljaikból kell kialakítani azt a csapatot, amely majd a reményeik szerint feljuthat az NB I-be. Nagy kihívás előtt állnak, de bízik abban, hogy megtölthetik nézőkkel az új stadiont.
A köszöntőbeszédeket követően Stróber László apátplébános áldotta meg az új stadiont. A stadionátadó gálán négy mérkőzést tekinthetett meg a közönség.

 

 

vissza az elejére


           Digitális bíráskodás

Beszédleíró szoftver a törvényszéken

n A törvényszék összbírói értekezletét megelőzően tartottak prezentációval egybekötött sajtótájékoztatót a Zalaegerszeg Törvényszéken. Az eseményen részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke és Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja is.

– pet –

Handó Tünde mindenekelőtt kijelentette: a 21. századnak a digitális bíráskodásról kell szólnia, s örömteli, hogy ebben Zalaegerszeg az élen jár. Mint mondta: a bíróságok az utóbbi években óriásit léptek elő az informatikai fejlesztések terén. Beszédleíró szoftvereket alkalmaznak, könnyítve a leírók és a bírók munkáját, vagyis az írásbeli anyagok megszületését. Ezenkívül komoly előrelépések történtek az elektronikus perek terén is. 2016-ban országos szinten összesen 94.639 beadvány érkezett a bíróságokra elektronikus úton. A törvényszékeken működik sms-küldő rendszer is, mely értesíti az ügyfelet a különféle határidőkről vagy dokumentumok elkészültéről, de egyre több bíróságon élnek az úgynevezett távmeghallgatás lehetőségével is.
Ez annyit jelent, hogy egy-egy tanúnak nem kell feltétlenül messzire utaznia a tanúmeghallgatás miatt, mert a bíróságok digitális összeköttetése révén be tud jelentkezni élőben a tárgyalásra. De ezt a módszert alkalmazzák olyan eseteknél is, amikor hazai és külföldi bíróságok tárgyalásait kell összekapcsolni.
A sajtótájékoztatón a Zalaegerszegi Törvényszék is bemutatta az egyik legnagyobb informatikai fejlesztését, a beszédleíró szoftvert. Sorok Norbert törvényszéki elnök bevezetésképpen elmondta: az új alkalmazás tesztje már több mint egy éve zajlik. Jelenleg Zalában tizenhat bíró használja azt a szoftvert, mely a diktált szöveget írott formába képes önteni.
Ezt a számot idén további tízzel szeretnék bővíteni. A programmal kezdetben voltak nehézségek, ám a rendszer öntanuló, 3–6 hónapos használat alatt képes hozzáidomulni a használóhoz; és központi szótára folyamatosan bővíthető. A beszédfelismerő képessége 90 százalékos. De a diktáló részéről fontos a tiszta hangképzés.A beszédleíró szoftvert dr. Adorján Csaba bíró, az alkalmazás egyik első tesztelője be is mutatta egy prezentáció keretében a sajtónak. Használatának előnye, hogy gyorsabb, flexibilisebb mint a hagyományos diktálás; a leírók munkájának egyharmad részét képes ezáltal felszabadítani.
Sorok Norbert beszámolt a Zalaegerszegi Törvényszék 2016-os munkájáról, és szólt az idei tervekről is. Elhangzott: a bíróságok életében egyre fontosabb a társadalmi felelősségvállalás, ami annyit jelent, hogy intenzívebb kapcsolatra törekednek a sajtóval és a közvéleménynyel. Fontos, hogy a törvényszékek a kötelező feladataik mellett más tevékenységekbe is bekapcsolódjanak, s javuljon az ügyfelekkel történő kommunikáció. Ezért is hirdették meg országosan erre az évre a „Világos beszéd évét”. A „Nyitott bírósági programok” pedig már évek óta működnek – fogalmazott az elnök.
A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly országos szinten első helyezést ért el a büntetőperek egy éven belüli befejezését illetően. Az ítélkezés nemcsak gyorsabb, hanem magasabb színvonalú is lett; csökkent például a fellebbezések száma. A bíróság még az idén szeretne létrehozni egy ügyfélcentrumot, ahol a kormányablakok mintájára egy kiszolgálópultnál fogadnák az ügyfeleket.
 

 

 

vissza az elejére


                   Mennyit trappoltál?

                    Megemlékező fórum és zarándokfutás

n „Ismerted Hári Gyulát?” Az ultrafutót? Zala megye első ultrafutóját? Aki a Spartathlon-versenyen (246 kilométer Athén és Spárta között) harmadik helyezett lett 1991-ben, s Bogár János győztessel két magyart állított egyszerre a dobogóra? Te sem? Sokan nem. Ezt a helyzetet orvosolandó szervezett dr. Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultrafutó megemlékező, figyelemfelhívó programot a minap.

– B. K. –

A zalaegerszegi BGE kollégiumának üvegtermében várták fórumra a futótársakat, barátokat, rokonokat, érdeklődőket. Olyan neves személyek is vállalták a részvételt, mint Tabajdi József legendás ultrafutó, aki már jócskán túl a 70. éven is aktív, 25-ször futotta le a Budapest-maratont. Vagy Bozó Pál, aki 78 évesen már négy és félszer körbefutotta volna a Földet, ha megtett kilométereit összeadnánk.
Illetve Kiss Zoltán, az Ultrafutók Magyarországi Szövetsége elnöke, Söjtöry Elvira, a szombathelyi Elvira-maraton létrehozója, hogy a házigazda futásérdemeiről ne is beszéljünk.A tisztelgő fórum oka, egyrészt a hivatalos adatbázis és így emlékőrzés hiánya, s hogy Hári Gyula az idén lett volna 60 éves, ha tavaly nem ragadja el a halál. A visszaemlékezést korabeli fotók és újságcikkek segítették, valamint a pályatársak, ismerősöktől vett idézetek a magányosan futó emberről, aki „Páterdomb egyik jelensége volt”, ha fújt, ha esett, mindennap futott. Kemény és kitartó, zárkózott, csendes férfiként jellemezték, aki a futásnak sérülés esetén sem mondott nemet. Rendszeresen, napi távként kifutott Gellénházára munkaügyben és vissza, csodálatos elszántsága volt e sport irányába. S mivel a Szilveszteri hegyimaraton (1995) kezdőlépésinél is bábáskodott, ténykedése egybeesik Zalaegerszeg hosszútávfutás-történetének kezdeteivel, sőt azt meg is előzte, hiszen 1984-ben, az első Budapest-maratont 2 óra 39 perces idővel futotta le.
– Nem mehetünk el a teljesítménye mellett. Meg kell fogalmazni, le kell írni, tovább kell adni – mondta Bérces Edit, aki emléklapokat adott a résztvevőknek.
Másnap zarándokfutást szerveztek Zalaegerszeg–Nova, 30 kilométeres távon. Pezzetta Umberto, aki két éve állt a futók sorába, vezette a mezőnyt, szülőföldjére, mely Hári Gyula szülőföldje és nyughelye is egyben. A futáson részt vettek a fent nevezett ultramaratonisták a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók tagságával kiegészülve.
– Nem tudom, hogy hagyomány lesz-e ebből a futásból, de irányt mutattunk a környék futóinak, s reméljük, mind többen követnek majd – mondta Bérces Edit, s emlékezőszalagot helyezett el a sírnál. Megosztotta személyes élményét is, hogy őket a fogorvosuk mutatta be egymásnak, s aztán jó barátság lett a futótárssal, akinek a szavajárása volt, s bizton ma is azt kérdezné: „Mennyit trappoltál?”
 

 

 

vissza az elejére